Wybory parlamentarne we Francji (I i II tura) - "makroniści" przed lewicą

[2022-06-13 12:46:24]

I tura (12.06.2022)

Zgodnie z danymi francuskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, pierwszą turę wyborów parlamentarnych we Francji wygrała koalicja prezydencka Razem zdobywając 25,75 proc. głosów. Na drugim miejscu uplasowała się koalicja lewicy Nupes, otrzymując 25,66 proc. poparcia. Różnica między obiema koalicjami wyniosła zaledwie 21 tys. głosów. Wcześniejsze wyniki sondażowe wskazywały na zwycięstwo lewicowej koalicji Nowa Ludowa Unia Ekologiczna i Społeczna (Nupes).
Cechą charakterystyczną obecnych wyborów była rekordowo niska frekwencja - 47,51 proc.
Na trzecim miejscu znalazło się prawicowo-populistyczne Zjednoczenie Narodowe Marine Le Pen z wynikiem 18,68 proc. Czwartą pozycję zajęli natomiast centroprawicowi Republikanie w koalicji z UDI z wynikiem 10,42 proc. głosów.
Słaby wynik osiągnęła skrajnie prawicowa Rekonkwista. Na partię Erica Zemmoura głosowało 4,24 proc. tych wyborców, którzy oddali ważny głos.
Inne ugrupowania polityczne otrzymały łącznie 15,25 proc. głosów.
Szef Francji Nieujarzmionej - Jean-Luc Melenchon, lider Nupes, oskarżył MSW o manipulowanie wynikami wyborów. Zdaniem Melenchona MSW nie policzyło wszystkich głosów oddanych na Nupes w terytoriach zamorskich Francji. Zakwestionował to minister ds. rachunków publicznych Gabriel Attal, zarzucając Melenchonowi „systematyczne kwestionowanie wszystkich liczb dotyczących gospodarki oraz wyniku wyborczego”.

II tura (19.06.2022)

Wedle ostatecznych danych po drugiej turze wyborów parlamentarnych w dniu 19 czerwca zwycięzcą jest ruch prezydenta Macrona "Razem Obywatele", który uzyskał 245 miejsc w Zgromadzeniu Narodowym. Na drugim miejscu znalazł się lewicowy NUPES - uzyskał 131 mandatów. Trzeci pod względem kolejności rezultat osiągnęło Zgromadzenie Narodowe Marine Le Pen, z liczbą 89 mandatów. Także postgaullistowscy Republikanie uzyskali znaczącą liczbę 61 mandatów. Ogółem Zgromadzenie Narodowe liczy 577 mandatów. Do większości potrzeba 289 miejsc. Pierwsze spekulacje zakładają koalicję obozu prezydenckiego i Republikanów lub nieformalne wsparcie obozu prezydenckiego przez tych drugich.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.