Wspólne posiedzenie rad krajowych Nowej Lewicy i partii Razem

[2022-10-03 09:39:46]

W dniu 2 października 2022 roku odbyło się posiedzenie Rady Krajowej Nowej Lewicy oraz rady krajowej partii Razem. Podsumowano etapy współpracy między obiema partiami oraz oceniono, że współpracę programową, strategiczną i wyborczą należy kontynuować. Jak czytamy w uchwale Rady Krajowej Nowej Lewicy z dnia 2 października 2022 r. w sprawie strategicznej współpracy Nowej Lewicy i partii Razem, obydwie partie uważają, że rząd Prawa i Sprawiedliwości pogrążył się w wewnętrznych walkach skapitulował przed strategicznym rozwiązaniem problemów drożyzny, kryzysu energetycznego i biedy coraz częściej grożącą polskim rodzinom. Ciągle problemem pozostaje również zdemolowany wymiar sprawiedliwości, którego skutki oznczają wywołało największy w historii i irracjonalny konflikt z Unią Europejską. Powoduje to, że Polska traci olbrzymie środki finansowe na Krajowy Plan Odbudowy. Prawo i Sprawiedliwość, zdaniem obydwu partii lewicowych, przyczyniło się również do masowych zgonów w czasie pandemii COVID-19. Ponadto, nieudolna władza nadal atakuje prawa kobiet i pogrąża się w ośmieszających ją ideologicznych obsesjach.
Obie partie lewicowe życzą społeczeństwu, aby ten rozdział w polskiej historii zbliżył się ku końcowi, do czego okazję stwarzają wybory w 2023 roku. Konieczne jest dlatego przekserowanie Polski, by stała się nowoczesnym europejskim państwem dobrobytu - sprawiedliwym społecznie, świeckim oraz szanującym prawa człowieka. Zdaniem przedstawicieli obu partii, Tych zmian tych nie wprowadzą jednak ani twardogłowi konserwatyści, ani gospodarczy liberałowie. Gwarantem prawdziwych zmian może być tylko silna, podmiotowa i niezależna Lewica.
W trakcie obrad podkreślano sukces, jakim był powrót lewicy, trzy lata temu, do parlamentu. Dzięki temu w polskim krajobrazie politycznym możliwe jest znowu współistnienie postępowych i prospołecznych poglądów w polskiej polityce. Wśród celów obecnej lewicowej polityki parlamentarnej obydwie partie proponują budowę mieszkań czynszowych, zwiększanie płac w sektorze publicznym, prawo kobiet do przerywania ciąży oraz urealnienie rozdziału kościoła od państwa.
Na 10 grudnia 2022 r. zwołano wspólną konwencję programową Nowej Lewicy i partii Razem., która ma być kluczowa dla programu wyborczego w wyborach parlamentarnych 2023 roku.

Tomasz Rysz

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.