Nowa Lewica przedstawiła kandydatów do Sejmu

[2023-08-19 00:18:44]

Na piątkowej konferencji prasowej Nowa Lewica zaprezentowała swoich czołowych kandydatów w październikowych wyborach do Sejmu RP.

Z list Nowej Lewicy wystartują politycy Razem, Unii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej, Socjaldemokracji Polskiej, a także aktywiści i aktywistki Strajku Kobiet, Obywateli RP czy Młodzieżowego Strajku
Klimatycznego.

"Jedynkami" będą obecni posłowie: Marek Dyduch w Wałbrzychu, Krzysztof Śmiszek we Wrocławiu, Krzysztof Gawkowski w Bydgoszczy, Joanna Scheuring-Wielgus w Toruniu,Jacek Czerniak w Lublinie, Anita Kucharska-Dziedzic w Zielonej Górze, Tomasz Trela w Łodzi, Anita Sowińska w Piotrkowie Tryb., Paulina Matysiak w Sieradzu, Maciej Gdula w Krakowie, Adrian Zandberg w Warszawie, Arkadiusz Iwaniak w okręgu podwarszawskim, Marcelina Zawisza w Opolu, Wiesław Buż w Rzeszowie, Paweł Krutul w Białymstoku, Katarzyna Kotula w Gdańsku, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk w Gdyni, Przemysław Koperski w Bielsku-Białej, Zdzisław Wolski w Częstochowie, Wanda Nowicka w Gliwicach, Maciej Konieczny w Katowicach, Włodzimierz Czarzasty w Sosnowcu, Andrzej Szejna w Kielcach, Monika Falej w Elblągu, Marcin Kulasek w Olsztynie, Wiesław Szczepański w Kaliszu, Tadeusz Tomaszewski w Koninie, w Poznaniu Katarzyna Ueberhan, w Koszalinie Małgorzata Prokop-Paczkowska, a w Szczecinie Dariusz Wieczorek.

Pozostałe "jedynki" przypadną lokalnym działaczom Lewicy. Arkadiusz Sikora otworzy listę w Legnicy, Sylwia Buźniak w Chełmie, Paweł Kobielusz w Chrzanowie, Jacek Jabłoński w Tarnowie, Paulina Piechna-Więckiewicz w Płocku, Daniel Oliszewski w Radomiu, Maria Parzychowska-Kurpiewska w Siedlcach, Łukasz Rydzik w Krośnie, w Rybniku Patryk Fajdek, zaś Dariusz Standerski w Pile.

Na dalszych miejscach znajdzie się też sporo znanych nazwisk. W Warszawie "dwójką" będzie posłanka Anna Maria Żukowska, na trzecim miejscu stołeczna radna Agata Diduszko-Zyglewska, a czwarta rzeczniczka Razem Dorota Olko. Listę zamykać będzie pisarz Jacek Dehnel. Pewne miejsce ma mieć też były poseł Piotr Gadzinowski oraz lider Obywateli RP Paweł Kasprzak.

Z kolei w okręgu olsztyńskim kandydować będzie prezeska Kongresu Świeckości Bożena Przyłuska, siatkarz, olimpijczyk z igrzysk w Moskwie Włodzimierz Nalazek, a także były poseł Samoobrony RP Mieczysław Aszkiełowicz.

wch

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

29 lutego:

1964 - Ogłoszono tzw. plan Gomułki będący memorandum w sprawie wstrzymania zbrojeń jądrowych w Europie Środkowej.