Zorganizowany atak Hamasu na Izrael i izraelski kontratak (akt.)

[2023-10-10 12:35:41]

7 października 2023 roku Hamas dokonał ataku na izraleskie bazy wojskowe i miejscowości położone przy granicy ze Strefą Gazy. Atak na Izrael zaskoczył jego władze, pomimo że monitorowanie działalności Hamasu przez wiele lat okazywało się skuteczne. Rząd w Jerozolimie zapowiedział brutalną odpowiedź i ją realizuje. W przeciągu 3 dni, w konflikcie zginęło już ponad 1000 osób, cywili obu stron, izraelskich żołnierzy oraz palestyńskich partyzantów i terrorystów.

Cała sytuacja obnażyła kryzys instytucjonalny w państwie kierowanym przez Binjamina Netanjahu. Hamas nie tylko dokonał wyrzutu ponad 1000 rakiet na terytorium Izraela, ale opanował posterunki wojskowe i policyjne, wziął wielu cywilów i mundurowych jako zakładników, a także zajął szereg mniejszych miejscowości i kibuców. Do 10 października armia izraelska nie zdołała wyzwolić wszystkich z nich.

Jednocześnie, rząd Netanjahu wprowadził w państwie stan wojenny. Zwiększana jest liczba żołnierzy i zdolność bojowa, wzmaga się atak armii izraelskiej na wiele pozycji Hamasu, a także cele cywilne.

Tym niemniej atak Hamasu pokazał poważny kryzys izraelskich sił bezpieczeństwa. Hamas dokonał inwazji z lądu, morza i powietrza oraz użył sprzęt rzadko stosowany w typowych wojnach, jak motolotnie.

Tomasz Rysz

fot. flickr

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1920 - W Częstochowie podczas demonstracji bezrobotni domagali się oprócz pracy i chleba zakończenia wojny z bolszewikami.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.