Piotr Szumlewicz wygrywa proces ze zrzeszoną w OPZZ Konfederacją Pracy

[2023-12-20 12:39:52]

Sąd Okręgowy w Warszawie prawomocnie przyznał rację Piotrowi Szumlewiczowi w sprawie przeciwko zrzeszonej w OPZZ Konfederacji Pracy. Sąd orzekł, że Konfederacja Pracy blisko 5 lat temu bezzasadnie usunęła go ze swoich szeregów. Zdaniem Sądu nie było podstaw w statucie związku, by pozbawić Szumlewicza członkostwa w nim.

W tamtym czasie Szumlewicz współorganizował strajk w PLL LOT, bronił praw pracowników Państwowych Portów Lotniczych i naciskał na transparentność finansów OPZZ, co spotkało się z wrogą reakcją ówczesnych władz OPZZ. Obecny lider OPZZ, Piotr Ostrowski był wtedy członkiem władz Konfederacji Pracy i wspierał decyzję o usunięciu Szumlewicza ze związku. Skutkiem wyrzucenia Szumlewicza z Konfederacji Pracy było pozbawienie go stanowiska przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ i usunięcie go z Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Szumlewicz przekonywał wtedy, że działania Konfederacji Pracy i całego OPZZ przypominają praktyki najgorszych pracodawców, są bezprawne i przynoszą wstyd ruchowi związkowemu.

Obecnie Szumlewicz jest liderem Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa. Podkreśla, że to ważny wyrok, ponieważ sąd jasno stwierdził, że oddolna organizacja społeczna nie może samowolnie, wbrew swojemu statutowi arbitralnie pozbywać się swoich członków.

AM

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

17 kwietnia:

1848 - Pod wpływem wydarzeń Wiosny Ludów rząd austriacki uwłaszczył chłopów w Galicji.

1894 - Władze carskie aresztowały w Warszawie ok. 250 osób z powodu manifestacji w setną rocznicę insurekcji kościuszkowskiej.

1906 - Zmarł Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1912 - Masakra leńska: carskie wojsko otworzyło ogień do strajkujących górników kopalni złota w rejonie Bodajbo na Syberii. 270 osób zginęło, 20 zostało rannych.

1961 - W Zatoce Świń rozpoczęła się nieudana inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich.

1993 - Mahamadou Issoufou z Nigerskiej Partii na rzecz Demokracji i Socjalizmu został premierem Nigru.

2004 - José Zapatero (PSOE) został premierem Hiszpanii.

2014 - W Meksyku zmarł Gabriel García Márquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz i działacz społeczny, jeden z najwybitniejszych twórców tzw. realizmu magicznego, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.