Liderka Związkowej Alternatywy w KAS wygrywa proces z Solidarnością

[2024-01-18 13:08:51]

Liderka Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej, Agata Jagodzińska prawomocnie wygrała proces z funkcjonującą w skarbówce Solidarnością.

Kilka miesięcy temu działacze centrali Piotra Dudy oskarżyli Jagodzińską o naruszenie dóbr osobistych – poniżenie ich w opinii publicznej i narażenie na utratę zaufania. Związkowcy Solidarności w swoim piśmie do sądu karnego przywołali udostępniony przez Jagodzińską wpis z profilu facebookowego Związkowej Alternatywy, w którym związkowcy nazwali Solidarność „przybudówką władzy”. Inny zarzut dotyczył opinii Jagodzińskiej, że Solidarność w skarbówce działa „tylko w imię swoich interesów, a nie dobra KAS” i że „funkcyjni z Solidarności zawsze myśleli i myślą tylko o sobie”.

Proces karny ze strony Solidarności Związkowa Alternatywa odebrała ze zdziwieniem. Jej liderzy podkreślali, że każda osoba publiczna w swojej działalności powinna liczyć się z tym, że jest oceniana nieprzychylnie przez część społeczeństwa. Dotyczy to tak polityków, jak i liderów związkowych, przedstawicieli pracodawców czy dziennikarzy. Związkowcy zwracali też uwagę, że w ostatnich latach jest mnóstwo dowodów na rzecz tezy, że NSZZ Solidarność stanowi przybudówkę władzy. Ich zdaniem od wielu lat centrala Piotra Dudy wspiera Prawo i Sprawiedliwość i czerpie profity ze współpracy z partią Jarosława Kaczyńskiego. Również w ostatnich dniach wielu działaczy Solidarności zaangażowało się w organizację marszu organizowanego przez Prawo i Sprawiedliwość.

Sąd karny umorzył sprawę i uznał, że słowa liderki ZA w KAS były dozwoloną krytyką działalności publicznej.

Piotr Szumlewicz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.