Nowa Lewica idzie samodzielnie do sejmików

[2024-01-31 18:49:22]

Wczorajsza konferencja prasowa Donalda Tuska, na której ogłoszono samodzielny start Koalicji Obywatelskiej, ostro ucięła medialne spekulacje na temat koalicji KO z Nową Lewicą. Lewica jest gotowa do samodzielnego startu, jak zgodnie zapowiedzieli: współprzewodniczący Nowej Lewicy Robert Biedroń oraz Minister Cyfryzacji Krzysztof Gawkowski. Ubolewają nad tym, że nie udało się zbudować szerokiej koalicji na wybory samorządowe.

Z kolei Donald Tusk odniósł się do decyzji o rejestracji Komitetu Wyborczego Koalicja Obywatelska na wybory samorządowe. Dodał, że użyje całego swojego autorytetu, o ile go ma wśród koalicjantów, by nawet gorąca kampania wyborcza nie poróżniła nikogo w koalicji 15 października.

Zdaniem Biedronia, pośród wielu minusów, plusem samodzielnego startu będzie możność podkreślenia przez Lewicę tych elementów, które odróżniają ją od pozostałych koalicjantów.

"Lewica będzie startowała jako formacja szeroka, zjednoczona, podkreślająca jeszcze bardziej potrzebę walki o wartości lewicowe, szczególnie gdy widzimy, że ciężko jest uzyskać większość, co do wielu lewicowych postulatów" - dodał Biedroń.

Wybory samorządowe odbędą się 7 kwietnia. Druga tura wyborów wójtów, burmistrzów, prezydentów miasta ma się odbyć dwa tygodnie później, 21 kwietnia.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.