Frasyniuk vs Stryjewski

[2002-05-13 19:08:20]

Doniesienie o popełnieniu przestępstwa, a konkretnie o naruszeniu nietykalności osobistej posła, złożył w poniedziałek do wrocławskiej prokuratury poseł LPR Antoni Stryjewski. Oskarża on przewodniczącego Unii Wolności, Władysława Frasyniuka o to, że po programie w regionalnej TV obraził go i "uderzył w twarz dwojgiem dłoni".

Frasyniuk wypiera się rękoczynów, ale potwierdza, że doszło między nim a posłem Stryjewskim do gwałtownej wymiany zdań. Wyraża wręcz żal, że mu, jak to określa, "nie przyłożył".

Powodem stała się dyskusja o Unii Europejskich, ale bynajmniej nie merytoryczne pobudki wywołały w politykach agresję, a przytyki osobiste, którymi obdarzali się w czasie debaty w telewizji i po niej.
/www.onet.pl/

Barbara Nowacka

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.