Frasyniuk vs Stryjewski

[2002-05-13 19:08:20]

Doniesienie o popełnieniu przestępstwa, a konkretnie o naruszeniu nietykalności osobistej posła, złożył w poniedziałek do wrocławskiej prokuratury poseł LPR Antoni Stryjewski. Oskarża on przewodniczącego Unii Wolności, Władysława Frasyniuka o to, że po programie w regionalnej TV obraził go i "uderzył w twarz dwojgiem dłoni".

Frasyniuk wypiera się rękoczynów, ale potwierdza, że doszło między nim a posłem Stryjewskim do gwałtownej wymiany zdań. Wyraża wręcz żal, że mu, jak to określa, "nie przyłożył".

Powodem stała się dyskusja o Unii Europejskich, ale bynajmniej nie merytoryczne pobudki wywołały w politykach agresję, a przytyki osobiste, którymi obdarzali się w czasie debaty w telewizji i po niej.
/www.onet.pl/

Barbara Nowacka

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.