Janusz Palikot
2015-05-07 12:05:28
to lewica w RP... Tak jest według komentarzy
i sondażu na lewica.pl
Dziwna ta lewicowość Polaków.
Tu mamy też wyjaśnienie, dlaczego SLD może mieć mało miejsc w przyszłym Parlamencie RP po 2015.

Janusz Palikot według tzw. zwolenników lewicy na lewica.pl lewicowcem jest.
Ja doceniam inteligencję i lubię wypowiedzi J. Palikota
ale to on jest liberałem a nie SLD.

W wyborach prezydenckich w RP zapomina się na lewica.pl i nie tylko, że M. Ogórek nie jest członkiem SLD a tylko kandydatem z jej ramienia.

Kredo ideowe M .Ogórek powinno, więc nie kłócić się z polityką SLD i tak też jest.

Stosunek do losu młodzieży tzn. do braku miejsc pracy dla młodzieży w ojczyźnie i sprzeciw wobec warunków społeczno-gospodarczych wymuszających emigrację, stosunek do polityki międzynarodowej czy wpływu na władzę wykonawczą poprzez demokrację bezpośrednią mają charakter socjaldemokratyczny.

Przypominam tu na lewica.pl SLD to partia socjaldemokratyczna a nie partia socjalistyczna.
Oczywiście gdyby kandydat był członkiem partii to wyraźniej powinien akcentować lewicową politykę społeczną.
M. Ogórek chce być prezydentem wszystkich Polaków a nie tylko tych wykluczonych obywateli, ale dostrzega takie wykluczenie i chciałaby z nim walczyć.
Wyborcy by tak się jednak stało powinni dać jej szansę w akcie wyborczym zakreślając krzyżykiem TAK.
Ma też potężną zaletę nasza kandydatka na prezydenta RP

Magdalena Ogórek jest kobietą mądrą i wykształconą o wspaniałej prezencji.

W historii Polski nie często nami Polakami kobiety rządziły a jeśli tak było to z pożytkiem dla kraju.
Przypomnę doceniane a także i niedoceniane przez Polaków kobiety:
doceniana przez nas Jadwiga Andegaweńska
cytat z WIKI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadwigę od dzieciństwa przygotowywano do pełnienia roli królowej poprzez wykształcenie. Pobyt w środowisku kulturalnym dworu w Budzie sprawił, że Jadwiga posiadła umiejętność czytania, znajomość języków obcych, zamiłowanie do lektury, muzyki, sztuki i nauki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ,
niedoceniana
Królowa Bona
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ cytat z WIKI
Obdarzona była nieprzeciętną inteligencją, była dumna i bezwzględna wobec możnych, broniła biednych i słabych przed uciskiem. Była skryta, skłonna do obrażania się, łatwo ulegała chorobliwym wybuchom gniewu. W oczach nienawidzącej jej opozycji, w wyniku nieprzychylnej jej propagandy habsburskiej stała się symbolem zła, gubiącego Polskę
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

czy też zapomniana przez Polaków Anna Jagiellonka
sponsor Uniwersytetu Jagiellońskiego
~~~~~~~~~~~~~~~~ cytat z WIKI
Formalnie jako królowa Polski zajmowała pozycję równorzędną ze Stefanem Batorym, próbowała jednak uzyskać nad nim przewagę, m.in. zobowiązała posłów cudzoziemskich, aby najpierw jej składali swoje listy uwierzytelniające i przedstawiali legacje. Królowa początkowo pełniła również funkcję swoistego pośrednika między Stefanem Batorym a uczonymi z Akademii Krakowskiej, którzy próbowali utwierdzić króla, że zawsze stali po stronie Anny w okresie bezkrólewia. W 1584 odwiedziła ona siedzibę krakowskiej uczelni i wówczas doszło do przekazania przez nią bliżej nieokreślonych klejnotów na rzecz Akademii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pozdrawiam.