Europa+, Europa Z這tych 安it闚
2013-02-26 20:15:09
Jako okr璕 wroc豉wski M這dych Socjalist闚 zjawili鄉y si dzi na spotkaniu z Januszem Palikotem i Markiem Siwcem, reklamuj帷ymi sw鎩 nowy projekt polityczny Europa+. Brak z逝dze co do tego projektu wyrazili鄉y ju wcze郾iej, postanowili鄉y jednak skonfrontowa swoje w徠pliwo軼i z samymi zainteresowanymi.
We wst瘼ie do dyskusji Marek Siwiec stwierdzi, 瞠 na razie nie wiadomo czym b璠zie Europa+, podkre郵a jednak ch耩 bycia w centrum wydarze i wp造wania na decyzje podejmowane w europejskiej polityce. St康 m.in. bezwarunkowe d捫enie do przyj璚ia przez Polsk euro oraz poparcie paktu fiskalnego jako kroku w tym kierunku.
Jedynym postulatem Europy+ jest jak na razie gor帷e poparcie dla integracji europejskiej - w jej obecnym kszta販ie, bez przedstawienia swojej wizji. Tego w豉郾ie dotyczy這 pytanie kt鏎e uda這 nam si zada: czy taka wizja integracji - finansowej i militarnej przy lekcewa瞠niu kwestii socjalnych, z jednoczesnym przyjmowaniem polityki prowadz帷ej do drastycznego pogorszenia poziomu 篡cia wielu Europejczyk闚, mo瞠 prowadzi do czegokolwiek innego ni do frustracji i powstawania kolejnych Z這tych 安it闚.
W odpowiedzi Janusz Palikot w typowy, paradoksalny spos鏏 broni liberalnej polityki, twierdz帷 瞠 takie dzia豉nia jak pakt fiskalny s potrzebne, by utrzyma dotychczasowy europejski dobrobyt, w tym w dziedzinie us逝g spo貫cznych. Marek Siwiec stwierdzi natomiast, 瞠 obecny system socjalny nie mo瞠 by utrzymany, a nic nowego na razie nie wymy郵ono.
Ruch Palikota i powstaj帷y wok馧 niego projekt - a tak瞠 SLD, co pokazuje cho熲y wyst徙ienie Leszka Millera w parlamentarnej dyskusji na temat paktu fiskalnego - jest got闚 za wszelk cen broni integracji europejskiej. Niestety politycy Ruchu i SLD nie zauwa瘸j, 瞠 aby jej broni, potrzebne s g喚bokie zmiany. Obecna polityka ci耩 socjalnych narzucanych przez niedemokratyczne instytucje nie mo瞠 przynie嗆 poparcia Europejczyk闚 i Europejek dla pog喚biania integracji. W lepszym wypadku mo瞠 sko鎍zy si ch璚i od陰czenia si od Unii i obrony swoich zdobyczy socjalnych przed r闚naniem w d馧, w gorszym - w軼iek這軼i, desperacj i rozwojem ruch闚 takich jak grecki Z這ty 安it. Na razie to tak Europ proponuj nam Kwa郾iewski, Palikot i Miller.

poprzedninast瘼ny komentarze