Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Co lewicy po mainstreamie?

Coś w tym jest...

"Polityka" jest spółdzielnią, a nie zwykłą spółką akcyjną jak Agora, wobec czego faktycznie w redakcji istnieje dość spory (jak na polskie mainstreamowe standardy) wachlarz poglądów.

Lewicowość Leszczyńskiego, niestety, jest taka sama jak Orlińskiego - w "Krytyce Politycznej", owszem, odważnie wydusił z siebie parę razy jakiś równoważnik zdania w lewicowo-liberalnym tonie, ale w "Wyborczej" każdy jego artykuł czy komentarz to typowy pop-liberalizm. Czasem recenzja jakiejś lewicowej książki, oczywiście nie za entuzjastyczna, czasem nieśmiała krytyka jakiegoś marginalnego aspektu panującego systemu ekonomicznego, a dla równowagi - przez kolejny tydzień peany na cześć Michnika, Kołakowskiego itd.

Nie ma nic bardziej żałosnego, niż facet, który jeszcze parę ładnych lat temu piał na cześć rewolucji z facetami z dzisiejszego "LMD", a dziś najwięcej, na co sobie pozwala (czy też mu pozwalają) to dokopanie Wildsteinowi, ewentualnie nudziarskie krytykowanie hollywoodu.

Felietony Żakowskiego również jakoś ostatnio mnie mierżą. Strach pomyśleć, ABCDzieję...

autor: jra, data nadania: 2009-01-29 22:42:56, suma postów tego autora: 540

jra,

bo rewolucja, na której cześc piał Leszcz, była taka, jak towarzystwo, w ktorym to robił

autor: ABCD, data nadania: 2009-01-30 13:08:09, suma postów tego autora: 20871

Czytający gazety półświatek ducha

Czyście się pochorowali na tą "obserwację mediów"? Czy to jest zaraźliwe?

A już zupełnie na serio: przestańcie się wygłupiać. W dobie internetu i cyfrowej błyskawicznej informacji naprawdę to, co po 12, 24 czy 168 godzinach powie o jakimś realnym wydarzeniu Pani Redaktor Iksińska czy Pan Redaktor Igrekowski ma mniejsze i będzie mieć coraz mniejsze znaczenie. Kryzys, Grecja, Gruzja, Gaza - wszyscy znają gołe fakty, problemem jest ich taka ich interpretacja, która prowadzi do naprawdę socjalistycznych czy po prostu zdrowych społecznie rozwiązań. Zresztą zasadniczym problemem związanym z mediami jest nie to, co o czymś mówią, lecz raczej to, o czym nie mówią. Z wszystkich tych przesłanek wynika moim zdaniem jeden wniosek - konieczność budowy naprawdę niezależnych mediów wyrażających nasz punkt widzenia a nie ekscytowanie się przesunięciami w mass-merdialnych środowiskach.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-01-30 13:39:31, suma postów tego autora: 4409

michał

"Kryzys, Grecja, Gruzja, Gaza - wszyscy znają gołe fakty" - no nie koniecznie pamiętam moją rozmowę z kolegami ze studiów o Grecji po miesiącu od wydarzeń grudniowych i twierdzili oni że źli anarchiści rzucali koktajlami Mołotowa w dobra policję. usłyszeli to w jakimś radiu czy tv. o tym jak wygląda sytuacja w Gazie też za wiele nie wiedzieli.

autor: yoda, data nadania: 2009-01-30 18:34:18, suma postów tego autora: 141

yoda,

dlatego potrzebne są niezależne od koncernów i polityków głównych partii pisma, strony i organizacje, które muszą dostarczać swój przekaz o ogólnie znanych wydarzeniach. Natomiast przesunięcie opinii w komentarzach głównych wysokonakładowych dzienników i tygodników nic tu nie zmieni.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-01-31 18:28:06, suma postów tego autora: 4409