Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Oburzeni przed 15 października

Tu nie będzie żadnej rewolucji

Ostatnio mniej pisze bo w ramach przedwyborczej redukcji aparatu biurokratycznego zostałem zwolniony ze stołecznego samorządu.

Ale jak to mówią : złapałem byka za rogi & odnalazłem się na stołecznym rynku pracy zatrudniając się jako pracownik techniczny w jednej z warszawskich PAŃSTWOWYCH uczelni wyższych.

Z racji podlegających mi obowiązków mam codziennie styczność ze studentami I roku. ( prowadzę zajęcia jak korzystać z uczelnianej sieci komputerowej )

I muszę z bólem przyznać że jedyne co oburza dzisiejszych 19 - 20 latków to, to że na Państwowej uczelni nie jest ślepo realizowana, tak jak u komercyjnej konkurencji, zasada :

Ja płace ja wymagam !!!

Sory, ale po 21 latach tzw. demokratycznych przemian, nie ma w Polsce Obywateli są tylko konsumenci.

Studenci z którymi obcuje na co dzień nigdy nie wyjdą na żadne barykady bo źle by to wyglądało w C.V.

autor: Cud2, data nadania: 2011-10-14 15:47:54, suma postów tego autora: 3207

Ja płacę ja wymagam

A płaci się za wszystko nawet za wydanie legitymacji studenckiej ma której widnej wpis że ulgi komunikacyjne obowiązuje ale TYLKO zgodnie z regulaminem przewoźnika czyli jak dany przewoźnik uznaje ulgi to masz a jak nie to płacisz pełną kwotę.

Co łączy warszawski samorząd z państwową uczelnią ?

To, że każdy kto tu pracuje złapał Pana Boga za nogi & za nic nie chce puścić tj. dostał stałą umowę o pracę, płatne nadgodziny & pensje co miesiąc na czas.

Tu nie będzie żadnej rewolucji bo nikt nie będzie srał we własne gniazdo.

A z pracą na umowę o prace to nawet w wawie już ciężko.

A jak Wam Palikot w ramach walki z Kościołem zliberalizuje Kodeks Pracy to dopiero wtedy zobaczycie.

Dzisiaj od rana w tok.fm radiowej gadzinówce GW nagonka na Greków strajkujących przeciw liberalizacji kodeksu pracy. Strajkują nawet notariusze, sędziowie i celnicy.

Warto posłuchać co o Greckich Towarzyszach mówi znana pogromczyni kaczyzmu Janina Paradowska.

autor: Cud2, data nadania: 2011-10-14 16:00:18, suma postów tego autora: 3207

Neoliberalizm w końcu upadnie ...

... ale nie pokona go ani Marsz Pustych Garnków ani ... blisko stu !!! osobowy marsz na Brukselę ( przy jednej euro komisji od spraw krzywości bananów pracuje więcej urzędników ) ani JarKacz w wcześniej czy później pojawi się ktoś .... Kto ?

Obejrzyjcie ten film :

I zadajcie sobie pytanie :

Czym różni się dzisiejsza Europa ( sytuacja społeczna ) od tej przedstawionej w filmie ?

autor: Cud2, data nadania: 2011-10-14 16:13:25, suma postów tego autora: 3207

15M - niszczy letarg. I już to jest jego sukcesem.

Zmiany stosunków społeczno - gospodarczych przyjdą później, tzn. wówczas, kiedy letarg przekształci się w żywioł a ten w zorganizowaną ulicę, która rozpocznie ustalać co produkować i jak dzielić. Myślę, że samo trwanie 15M do tego doprowadzi. I to będzie jego pierwszym materialnym sukcesem. Ale już to, że podważa wiarygodność i nieuchronność systemu, w którym przyszło nam żyć, jest jego sukcesem. Dlatego trzeba podtrzymywać także samo trwanie 15M. Warto więc jutro w Warszawie zwiększyć jego szeregi.

autor: steff, data nadania: 2011-10-14 16:18:38, suma postów tego autora: 6626