Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

IMPESJE O 14 WRZEŚNIA Cz. II. Dać im dupy, czy mieć ich w dupie?

OMIJAM SZEROKIM ŁUKIEM

(Z cyklu "Jaja jak czerwone berety")

Jak przystało na zawodowego rewolucjonistę potrafię zaskoczyć każdego.

Związkowców zaskoczyłem w lesie - za potrzebą w drodze do Warszawy. Dźwigałem na pasie oficerskim (najlepsze są radzieckie) parę solidnych koszy grzybów. W pierwszym - głównie kanie. Drugi przerzucony przez ramię pełen osaków, koźlaków i borowików przykryty był już plandeką. W lewej ręce miałem jeszcze worek puszek - dobre pięć kilo.

Obopólne zdumienie i zaskoczenie.

Do domu dotarłem zgodnie z planem, przed deszczem. Gdy zaczęło kropić na ulicach Warszawy grzmiały już związkowe wuwuzele.

Od jakiegoś czasu nie rajcują mnie akcje protestacyjne i mdli mnie od dobiegającego nieomal zewsząd wołania o strajk generalny. Omijam związkowe zbiegowiska szerokim łukiem.

Wiem nawet dlaczego. Podzielam opinię Jerzego Kochana:
"Po latach pełnienia przez związki zawodowe funkcji parasola nad drastyczną akcją rujnowania gospodarki socjalistycznej i wprowadzania kapitalizmu, latach rozbijania i niszczenia ruchu zawodowego w Polsce, po latach współudziału związków zawodowych w tworzenia milionów bezrobotnych i milionów emigrantów, czynnym współuczestnictwie w prostytuowaniu klasy robotniczej, pracowników najemnych różnego rodzaju 'odprawami' i 'umowami', będącymi opłacaniem zgody na reprywatyzację i ruinę całych sektorów gospodarki… po tym wszystkim, po latach, w trakcie których członkostwo w organizacjach związkowych katastrofalnie spadło… stał się cud!" (Jerzy Kochan "Jak kiedyś?... Nigdy więcej!").

TO ZROZUMIAŁE.
Skąd tylko ten cud?

Nie wiem czemu wydaje mi się, że wciąż jesteśmy w lesie.
To przez te kanie - teraz codziennie jem, jak przystało na bezrobotnego, kanapki z "kotletem schabowym".
Ma się rozumieć w ramach szkoły przetrwania.

Włodek Bratkowski
21 września 2013 r.

autor: BB, data nadania: 2013-09-21 21:08:48, suma postów tego autora: 4605

Re: Frapujący tytuł

Po konsultacjach z pewną doświadczoną przez życie kobitką, utwierdziłem się w przekonaniu, a propos tytułu, że jedno nie wyklucza drugiego, albowiem danie d.. jest sposobem by coś w wzmiankowanej d.. poczuć i mieć.

autor: Eheu, data nadania: 2013-09-22 16:12:59, suma postów tego autora: 118

B B.. jeśli Tuska nie wymienimy

.. na jakieś mniejsze zło,( bo nie wierzę w żadne "partyjne" dobro ), to i do lasu na grzyby będziemy chodzić nielegalnie, bo do cudzego, sprzedanego, przez Imć Rostowskiego herbu wyciskacz mamony.

autor: bambosz0, data nadania: 2013-09-22 17:12:53, suma postów tego autora: 1835

Schabowego z kani

Uhmmm...ale bym zjadł. Tylko że już nie ma w poblizu dzikich wysypisk. Tam kiedyś tego rosło jak pokrzywy. Dzisiaj pół koszyczka podgrzybków z rana nazbieraliśmy.

autor: red spider 666, data nadania: 2013-09-22 18:23:40, suma postów tego autora: 1549

Ale, ale... jak mawia satyryk kościelny Natanek: 'Wiedz że coś się dzieje"

Odnośnie kani(kań?), są niestety trochę ryzykowne, przez podobieństwo z muchomorami. Może z wyjątkiem tych co rosną na pastwiskach itp. terenach otwartych, gdzie sromotnikowce raczej nie występują.

autor: szczupak, data nadania: 2013-09-22 23:19:32, suma postów tego autora: 3747

Red spider,

trudno się nie zgodzić z obiema częściami tych wrażeń.

Szczupak, ten papież w ogóle jest naprawdę niezły. Wiem, że to tylko słowa, ale nie pierwszy (ani nie drugi, ani trzeci) raz mówi coś, co może się podobać z lewicowego punktu widzenia.
Może niedługo np. T. Terlikowski albo W. Cejrowski uznają, że Franciszek nie jest wcale katolikiem.
Ten pierwszy już wie lepiej co papież miał na myśli i tłumaczy, że powiedział coś zupełnie innego, a ten drugi zawsze mnie zastanawiał jak swój fanatyczny prokapitalizm łączy ze społeczną nauką kościoła.
Z kościołem nic mnie nie łączy, ale wydaje mi się, że za bardzo nie da się (teoretycznie) być ultrakapitalistą (tym Cejrowski jest) i radykalnym katolikiem (za takiego się podaje). Dla niego kościół kapitału jest chyba odpowiedniejszy niż katolicki.

PS. To mit, że kanię tak łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. Tzn. na pierwszy rzut oka są podobne, ale różnią się na tyle, żeby ich nie pomylić.

autor: Getzz, data nadania: 2013-09-23 17:03:26, suma postów tego autora: 3554