Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Hekatomba

@

Wiele tu o szaleństwie, absurdzie, szkoda tylko, ze czytelnik nie dowie się jakie było źródło tej histerii, w końcu decyzja o rzuceniu ludności na niemieckie lufy nie spadła z nieba.
Niestety, poprawność polityczna nie pozwala przypomnieć autorowi, ze tzw. powstanie politycznie skierowanie było przeciw Armii Czerwonej, za ta hekatomba stoi antykomunizm operetkowych tzw. władz londyńskich, gotowych wymordować i cały naród, byleby nie dopuścić do tego aby to komuniści jako pierwsi wyzwoli stolice.

autor: mlm, data nadania: 2014-08-01 11:25:19, suma postów tego autora: 4284

Wywiad AK

przedstawiany jest jako bardzo dobrze działający i dostarczający dowództwu najnowszych informacji o położeniu na frontach.

Przypatrzmy się zatem ustalonej już po wojnie, a więc prawdziwej sytuacji na froncie wschodnim w lipcu 1944 r.

Informacja o zbliżaniu się do Warszawy po koniec lipca AC była prawdziwa, ale nie uwzględniała ataku niemieckich sił pancernych z rejonu delty Bugu i Narwi na odsłonięte skrzydło sił radzieckich. Doprowadziło to do wielkiej bitwy pancernej w okolicach Kobyłki.
Bitwa została przez AC wygrana i Niemcy zostali wyparci na pozycje wyjściowe.
Jednak wojska radzieckie poniosły w tej bitwie ogromne straty.
Należy przy tym pamiętać, że AC atakowała od końcowych dni czerwca i w bojach pokonała ~400 km.
O te 400 km wydłużyły się jej drogi zaopatrzenia, a skróciły się dla armii niemieckiej.

Niemcy wycofując się niszczyli mosty i przepusty, zarówno drogowe, jak i kolejowe.
Niszczona była cała infrastruktura kolejowa z torami, rozjazdami i stanowiskami rozładunku taboru na czele.
Nim można było uruchomić dostawy sprzętu, amunicji, jedzenia i wszelkiego innego zaopatrzenia dla jednostek frontowych, niezbędne była odbudowa, chociażby częściowa, tych zniszczeń.
Do tego była zaangażowana potężna armia ludzi i wiele sprzętu.

W tym samym czasie AC na południe od Warszawy toczyła bitwę na przyczółku warecko-magnuszewskim.
Na flance północnej wojsk atakujących w kierunku centrum Polski trwały walki z kurlandzko-warmińskim zgrupowaniem wojsk niemieckich, a na flance południowej trwała bitwa o przełęcz Dukielską.

To na terenach Polski, ale w tym samym czasie AC atakowała w kierunku Bałkanów.

Trudno mi całkowicie wykluczyć polityczną podstawę decyzji wstrzymania ofensywy na Warszawę, ale jej podstawy z powodów czystko wojskowych były olbrzymie.

autor: cetes, data nadania: 2014-08-01 15:10:39, suma postów tego autora: 633

mlm

>Niestety, poprawność polityczna nie pozwala przypomnieć autorowi, ze tzw. powstanie politycznie skierowanie było przeciw Armii Czerwonej za ta hekatomba stoi antykomunizm operetkowych tzw. władz londyńskich, gotowych wymordować i cały naród, byleby nie dopuścić do tego aby to komuniści jako pierwsi wyzwoli stolice.

dziwne, Radio Moskwa też nawoływało Warszawiaków do powstania, czyżby taki sowiecki organ propagandowy robił "krecią robotę"?

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2014-08-19 18:10:39, suma postów tego autora: 2714