Trzeba tworzyć przeciwwagę dla prawicowego NZS-u.
.
w tej historii ZSP. Brakuje pieknych lat 70. kiedy zmieniono ZSP na Socjalistyczny ZSP. Zdaje sie,ze szeregowych członkow o zdanie nikt nie pytał, prawda???
powstał w latach 50 rozwiązał się po 1989 i jest ,, niezależny,,. powiedźcie mi czemu te wszystkie lewicowe organizacje zawsze są nie zależne .
ZSP jest niezależne od jakiejkolwiek partii politycznej ale faktem jest, że jest to organizacja o profilu lewicującym chociażby przez swoje pro-socjalne postulaty dotyczące studentów. Faktem jest też, że wielu czołowych działaczy ZSP to ludzie związani z ugrupowaniami politycznymi z lewej strony. Niemniej sama organizacja jako taka nie jest polityczna w ścisłym tego słowa znaczeniu.
ja się nawet teraz nie czepiam po prostu to dla mnie śmieszne że jak organizacja ma w nazwie ,,niezależne,, to na 90 procent jest lewicowe
A gdzie w nazwie Zrzeszenie Studentów Polskich jest napisane "niezależne"? Ma to w swojej nazwie Niezależne Zrzeszenie Studentów, które jest otwarcie prawicową organizacją studencką. O ile ZSP unika działań typowo politycznych, to NZS się z tym nie kryje. NZS jest powiązany głownie z PO, ale też część jego członków sympatyzuje z PiS-em.