Ci dwaj socjaldemokraci zdradzili, inaczej nie da sie tego nazwac
ale jak w takim razie okreslic zachowanie Zielonych?
czeska prawica - na czele ze swoją perłą-premierem: łachudrą-rozwodnikiem :-D Mam tylko nadzieję, że ci prawicowi czesi nie powoływali się w swoich programach wyborczych na boga, dekalog, prawo naturalne i papieża. Bo to byłby cyrk warty, jak to mawiają Szwedzi: "polskiego sejmu"
A temu posłowi, co nie zdążył nacisnąć przycisku to psychiatra powinien przepisać obowiązkowe zajęcie się Unrealem, CSem albo Medal Of Honor'em - co by mu się koordynacja wzrokowo-ruchowa i ogólny refleks poprawił ;-)
Żeby tak zdradzić. CO innego wcześniejszy rozłam, ale takie coś w takich waznych głosowaniach się nie zdarza. Wszak u nas panuje większa dyscyplina partyjna, tykko posłom czasem się guziki mylą- ale to chyba nie tylko u nas.
...a konsekwentnie utrzymywany kurs dryfowania tzw. lewicy socjaldemokratycznej - te siły nie dzieli nic. Vide koalicja SPD z CDU w Niemczech, czy połączone siły SLD i ogonów z Demokratami.
Chyba Czeska prawica to jak nasze SLD, prawicowy rząd w którym są Zieloni którzy mają np MSZ i Ministerstwo ds Praw Człowieka i Przeciwdziałania Dyskryminacji - u nas nawet nie ma już pełnomocnika rządu ds. równego stutusu, a tam ministerstwo ehhh, chciałbym mieć taką prawicę, aniżeli naszą lewicę chyba
...a skuteczne rządzenie to drugie. Rząd Topolanka ma dokładnie 100 mandatów na 200 miejsc, czyli jeśli lewica się uprze, każdą jego inicjatywę może zablokować.
czescy Zieloni mają liberalny program gospodarczy i od początku bliżej im było do prawicy.
Swoją droga ciekaw jestem jak obecnie wygląda poparcie czeskich partii politycznych. Może by tak dalej blokować prace i ustawy parlamentu aż do przedwczesnych wyborów, które wygraliby socjaldemokraci i utworzyli rząd z komunistami lub wspierany przez komunistów?