Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: W obronie godności lokatorów

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

STRACH POMYŚLEĆ

Warto pamiętać, że te kilkanaście osób reprezentowało kilkanaście organizacji zrzeszonych i niezrzeszonych w KPiORP. Strach pomyśleć co będzie, gdy wspierająca kampanię "Mieszkanie prawem - nie towarem" KPiORP wraz z otoczką będzie liczyć kilkadziesiąt lub kilkaset organizacji. POSTĘP BĘDZIE MIAŁ CHARAKTER GEOMETRYCZNY.

autor: BB, data nadania: 2007-02-22 00:53:43, suma postów tego autora: 4605

Samo się rozpadnie-rozwiąże

Na dłuższą metę osoby/organizacje broniące "godności lokatorów" nie mają żadnych szans. Ta godność polega m. in. (albo: przede wszystkim)żeby za przebywanie na przestrzeni mieszkalnej płacić możliwie śladowy czynsz. Uzasadnień na to jest mnóstwo: a to jesteśmy starzy, chorzy, mało zarabiamy, nic nie zarabiamy, mamy niskie świadczenia, racja jest po naszej stronie i itede, itepe. Tymczasem substancja ta jest z reguły zdekapitalizowana, wymagająca remontów, konserwacji, no troskliwego utrzymania. To dużo kosztuje, a lokatorzy nie chcą partycypować w kosztach. Właściciele też nie będą - nie stać ich, nie chcą - a pretekstem jest niepłacenie czynzów. Problem będzie się sukcesywnie sam rozwiązywał - substancja nie będzie się nadawać do zamieszkania, groźba katastrofy budoalnej. Bywa, że ktoś z roztomiłych, godności spragnionych lokatorów pożar wywoła - po alkoholowym wynalazku z petem w dziobie zaśnie, pożar w trakcie libacji wywoła, ognisko na podłodze rozpali. A wtedy na miejscu ruiny, samorzutnie z lokatorów oczyszczonej apartamentowiec jaki, albo biurowiec inny zostanie. A Świat będzie się toczyć dalej, jak gdyby nigdy nic.

autor: Nemo, data nadania: 2007-02-22 08:56:53, suma postów tego autora: 693

Warszawa

BB -Trzeba bylo przyprowadzic swoja dwu-osobowa partie bylby tlum

autor: MM, data nadania: 2007-02-22 09:15:02, suma postów tego autora: 490

Poeta

pisał niegdyś: Partia to ręka milionopalca w jedną miażdzącą pięść zaciśnięta.
Dziś nalezałoby to tak ująć:
Organizacja z KPiORP to ręka jednopalczasta w bezsilnym geście wyciągnięta.

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-22 09:18:51, suma postów tego autora: 20871

Ugrupowania

z KPiORP mają na ogół mnioej członków nmiż elementów w nazwie. A stąd wniosek, że mogą one mieć kłopoty z utrzymaniem w górze swoich sztandarów.
Dlatego na ich demonstracjach potrzebny jwest działacz niezrzeszony, który będzie biegał od grupy do grupy i podtrzymywał chwiejące się sztandary.

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-22 09:21:23, suma postów tego autora: 20871

MM

Nie jesteśmy członkami żadnej partii, ani grupy inicjatywnej. Po co kłamiesz - brak ci argumentów?

autor: BB, data nadania: 2007-02-22 09:56:51, suma postów tego autora: 4605

Nemo

Bez względu na zasobność finansową właścicieli lub stan techniczny budynków prawo do mieszkania jest jednym z praw człowieka ( Powszechna Deklaracja Praw Człowieka, Artykuł XXIV ). Lokatorzy, szczególnie jak wspominasz starzy lub bezrobotni, nie mogą płacić wyższego czynszu. Skoro właściciele z posiadania takiej własności nie mają korzyści mogliby je sprzedać lub podarować gminie, która już dałaby sobie radę z ich utrzymaniem. Dzięki temu ludzie mieliby gdzie mieszkać ( no bo chyba nie chodzi ci o to, żeby lokatorzy zasilili szeregi bezdomnych?) a właściciel przestałby na tym tracić.

autor: A.N., data nadania: 2007-02-22 11:39:19, suma postów tego autora: 407

Nemo

Tak się składa, że czynsze są tak wysokie nie z powodu remontów, ale z powodu "godziwego zysku" właścicieli. Taki zapis znalazł się ustawie o "prawach" lokatorskich autorstwa PiS. W praktyce oznacza to całkowicie swobodne podwyższanie czynszów.
ABCD: a czy TY coś zrobiłeś kiedyś więcej pożytecznego dla ludzi niż KPiORP czy MPnT?

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-02-22 13:29:02, suma postów tego autora: 1084

Nominalna racja AN

AN masz rację, ale co z tego?
Radni, posłowie, burmistrzowie i w końcu, ale nie na końcu, sami nieszczęśni lokatorowie rozpadających się prywatnych slumsów nie są gotowi do jakichkolwiek ofiar na rzecz substancji mieszkaniowej. Są za to gotowi bez końca ładować kasę w pomniki Jana Gawła II, tegoż "instytuty", ulice, place i zaułki etc. Nikt nie da kasy na mieszkania dla biedaków. Tak już tu u nas jest. Na nieco dłuższą metę lokatorowie prywatnej mieszkaniowej substancji są i będą przegrani, a będącą przedmiotem sporu infrastrukturę szlak trafi.

autor: Nemo, data nadania: 2007-02-22 13:34:27, suma postów tego autora: 693

a gmina

z radością przyjmie rozsypująca się runine, wyremontuje ją, zlikwiduje czynsze, i pewnie jeszcze będzie płacić za lokatorów prąd, gaz i wodę...

czakamy na kolejne rewelacje lewej myśli, hehe

autor: dr(e)s, data nadania: 2007-02-22 14:38:38, suma postów tego autora: 1539

mieszkanie dla każdej polskiej rodziny!!!

Zwróćmy jeszcze kamienice Żydom, Niemcom, przedwojennej burżuazji polskiej to dopiero będzie wolna amerykanka i tzw. wolny rynek. Do tego doszło, że nikt nie może czuć się w Polsce jak u siebie gdy nie ma zapewnionej tak podstawowej sprawy jak własne mieszkanie. Dzieki wam o władcy Najjasniejszej lewacko-solidarnosciowo-liberalni ZARZĄDCY Polski od 1989 r.

autor: socjalista-patryjota, data nadania: 2007-02-22 16:15:04, suma postów tego autora: 272

Nie można się zgodzić

Nie można się zgodzić z wami, ponieważ- jak wiemy- Polska to okres PRL, gdzie kamienice należały do Państwa, następnie- właściciele zaczeli zmasowany szturm na nie. Ułatwiał im to zapis w konstytucji o własności prywatnej. Na kamienicach po prostu zaczęli zarabiać, dlatego też nieprawdą jest, że nie stać ich na remonty itd. Ich celem jest zysk, myślą że jak się pozbędą lokatorów, to przyjdą następni, bardziej ulegli. Natomiast na pewno im przez myśl nie przeszło, aby oddawać kamienice gminom.

autor: Olo, data nadania: 2007-02-22 18:06:21, suma postów tego autora: 9

pytanie do redakcji

Czy część komentarzy podlega cenzurze i nie jest zamieszczana
jestem zalogowany od wczoraj a juz 3 moje komentarze nie zostały zamieszczone pomimo , że w niczym nie złamałem regulaminu. Pozdrawiam

autor: socjalista-patryjota, data nadania: 2007-02-22 18:23:16, suma postów tego autora: 272

socjalista-patryjota

jak śmiesz nazywać rządy SLD lewackimi? Obrażasz lewaków!!!

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-02-23 14:09:13, suma postów tego autora: 1084

Warszawa

Nazywanie SLD lewica to zboczenie

autor: MM, data nadania: 2007-02-23 16:37:38, suma postów tego autora: 490

MM

A co powiesz o nazywaniu lewicą sojuszników Le Pena z PPP? Albo Książki i Prasy: wydawców antysemity Izraela Szamira?

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-23 17:45:16, suma postów tego autora: 20871

do RRR

Gdybym chciał obrazić lewaków to napisałbym o trockistowskich lub różowo/zielonych Zielonych idiotach i napisałbym wprost:) Napisałem lewacko-solidarnościowo-liberalni ZARZĄDCY. Dlaczego sądzisz, że SLD wrzuciłem do grupy lewackiej. Przecież to liberałowie:)Lewacko/liberalna to była/jest ROAD/UD?UW?PD:)Prawdziwa lewica jest narodowa a reszta to zdrajcy tak ideałów patryujotycznych jak i lewicowych.

autor: socjalista-patryjota, data nadania: 2007-02-23 18:45:53, suma postów tego autora: 272

???!!!

PD lewacka ?! lewica tylko patriotyczna?! dobre sobie. PD to neoliberałowie pełną gębą. Większość prawdziwej lewicy jest antypatriotyczna. Sam jestem anarchistą i z jednej strony nienawidzę PD/UW "lewicy" światopoglądowej typu Zieloni 2004 itp. syfu, a z drugiej jestem też przeciwko patriotyzmowi jako fałszywemu bożkowi odwracającemu uwage od prawdziwego konfliktu klasowego.

autor: Cisza_, data nadania: 2007-02-23 20:12:40, suma postów tego autora: 2083

Warszawa

ABCD A co napiszesz o wyrzuconych z Tygodnika Popularnego za wyskoki antysemickie

autor: MM, data nadania: 2007-02-23 20:15:08, suma postów tego autora: 490

do Cisza

1. Zapominasz o jednej rzeczy, która jest bardzo ważna. Konflikt klasowy jest bardzo ważny, tak samo jak świadomość klasowa ale wszystko to dzieje się w obrębie Narodu,w Ojczyźnie. Więc nie należy zapominać o tak ważnym elemencie jak świadomość narodowa. Na tym polega problem tzw lewicy, że jest antynarodowa. Z drugiej strony problemem tzw prawicy jest brak świadomości klasowej i konfliktu jaki się na tym polu rozgrywa. Bez swiadomych narodowo obtwateli nie bedzie mozliwa walka z kapitalizmem i międzynarodowym i rodzimym kapitałem. Zwycięstwo socjalne, klasowe nie może być oderwane od zwycięstwa narodowego. Jedno jest z drugim związane. 2. Wszsytko dla mnie bedzie lewactwem co wywodzi się z lewej strony a nie jest patryjotyczne a PD jest przykładem takiej partii to w końcu pogrobowcy trockisty Kuronia i ekipy 68 roku i to własnie przez nich i przez różowych do spółki z postsolidarnością mamy w Polsce taki syf, że ludzie są zaszczuci i nie maja prawa głosu.

autor: socjalista-patryjota, data nadania: 2007-02-23 20:56:41, suma postów tego autora: 272

Ja tam nie mam

żadnego wspólnego interesu z Kulczykiem, pomimo że obaj mamy to samo obywatelstwo. Mam za to wspólne interesy z niemieckimi czy rosyjskimi pracownikami najemnymi. Kapitał jest międzynarodowy, walka z nim też powinna, bez sztucznych podziałów narodowych (zwykle podobne procesy zachodzą w wielu krajach) "Ojczyzna" czy "naród" to tylko puste slogany, które trzeba odrzucić.

autor: Cisza_, data nadania: 2007-02-23 22:12:43, suma postów tego autora: 2083

socjalista patryjota

WYRAZY SOLIDARNOŚCI

autor: Angka Leu, data nadania: 2007-02-23 22:15:09, suma postów tego autora: 3102

piękne!

Cisza, piękne ale czy na pewno prawdziwe? Czy pracownicy różnych narodowości nie konkurują między sobą na rynku pracy - zarówno międzynarodowym (przenoszenie zakładów np. z Niemiec do Polski uderza w pracowników niemieckich ale jest na rękę polskim) jak i krajowym (imigracja obniżająca cenę pracy). Zgadzam się, że należy te konflikty minimalizować ale nie można zamykać oczu na ich istnienie.

autor: Angka Leu, data nadania: 2007-02-23 22:29:47, suma postów tego autora: 3102

Dołączam się do

wyrazów solidarności

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-23 22:36:49, suma postów tego autora: 20871

socjalista-patryjota

1. Kuroń żadnym trockistą nie był, zresztą w ogóle z lewicą nie miał żadnego związku. Był zwykłym liberałem odpowiedzialnym za transformację ustrojową i plan Balcerowicza (którego popierał), tyle że w przeciwieństwie do Michnika był nieco bardziej umiarkowany i czasami przypominało mu się, że w mających się sprywatyzować firmach pracują ludzie. Po za tym był działaczem społecznym, ale ta jego działalność była zgodna z neoliberalną orientacją: nikogo nie zmuszamy do pomagania biednym, ale każdy ma prawo im pomagać. Prawdziwym trockistą jest np. Piotr Ikonowicz.
2. Czyżbyś zapomniał o internacjonalizmie? Lewica powinna przede wszystkim wspierać proletariuszy, nie zaś "naród" i ojczyznę. Do "narodu" należą także burżuje, wyzyskiwacze, pracodawcy i wszelkiego rodzaju kapitaliści. Państwa są jedynie kulturowymi granicami, w obrębie których możemy zdziałać najwięcej. Ruch alterglobalizacyjny opiera się na międzynarodowym solidaryzmie z biedotą i pracownikami najemnymi właśnie. To lewicę różni od "antyglobalizmu" LPR-u i NOP-u, które bronią przede wszystkim "narodu", w tym rodzimych posiadaczy kapitału. Tego, że nie ma różnicy między rodzimym a zagranicznym właścicielem chyba nie muszę wyjaśniać.

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-02-24 10:38:26, suma postów tego autora: 1084

Rrradykał,

przepraszam, że uparłem się polemizować właśnie z tobą ale to naprawdę nic osobistego. Po prostu głosisz uproszczenia wymagające korekty:
1) może Kuroń nie był ortodoksyjnym trockistą ale trockizmowi był w swoim czasie bliski. Jego i Modzelewskiego "List otwarty do Partii" powinieneś znać. Nie da się też ukryć, że różne pisma radykalnej lewicy nawet współcześnie nieraz powoływały się na jego autorytet.
2) zarówno podziały klasowe i narodowe są obiektywne, istnieją obok siebie, nie unieważniają się ale nakładają na siebie. I, niestety, różne narody i grupy etniczne nie są równoprawne i dlatego niekiedy analiza klasowa nie jest wystarczającym . Trzy przykłady: a) dyskryminacja mniejszości (a czasem - jak w RPA - większości) w państwie wielonarodowościowym: poor white trash na Południu USA czy w RPA miał większe prawa niż czarny burżuj; b) ucisk polityczny narodów zależnych i bezpaństwowych: funkcjonariusz państwa (z klasowego punktu widzenia pracobiorca) jest uprzywilejowany w porównaniu z rodzimym bogaczem; c) miejsce w międzynarodowym podziale pracy sprawiające, że pewne społeczeństwa JAKO CAŁOŚĆ (może poza burżuazją kompradorską) są wyzyskiwane (a zarazem również robotnicy w krajach Centrum uczestniczą w wyzysku Peryferii).
3) czy nie ma różnicy między rodzimym a zagranicznym kapitalistą? Nie do końca. Czasem ta różnica jest na korzyść zagranicznego - rodzimi drapieżni nuworysze konkurują głównie niskimi kosztami pracy. Z drugiej jednak strony rodzimy kapitał (na ogół mniejszy od zagranicznego) łatwiej jest poddać krajowym regulacjom - łatwiej wygrać z Kulczykiem niż Coca-Colą.
PS
Teraz będę musiał się na czas jakiś wyłączyć.

autor: Angka Leu, data nadania: 2007-02-24 17:02:03, suma postów tego autora: 3102

Angka Leu

Tyle że świadomość konfliktów interesu między robotnikami w róznych krajach to nie to samo, co sprzeciwianie się internacjonalizmowi. Jest faktem, że np. zachodnie zwiazki zawodowe czasem działąją jedynie w interesie krajowych robotników. Ale czy należy z tego wyciągać wniosek, że "tak już jest"? A zatem, że "nasze" zwiazki POWINNY walczyć z "ich" związkami? Owszem, należy takie zjawiska nazywać po imieniu, ale zarazem należy je uznawać za szkodliwe. Bo są szkodliwe.

autor: sal paradise, data nadania: 2007-02-24 17:22:59, suma postów tego autora: 1199

Nic podobnego

Więź narodowa może stać sie przesłanką oporu przeciw globalnemu neoliberalizmowi. A internacjonalizm jest światopoglądem grupek pseudoradykałów, wywodzących się na ogół ze środowisk uprzywilejowanych, które bezpłodnie sarkają na system, korzystając równocześnie z jego oferty konsumpcyjnej.

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-24 21:20:49, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Zapomniałem powiedzieć, że "masz u mnie plonk", czy jak to się nazywało. TZn. nie życzę sobie żadnych reakcji na moje posty

autor: sal paradise, data nadania: 2007-02-24 22:13:17, suma postów tego autora: 1199

Ależ ja

nie dysktuję z tobą, salu, tylko prostuję frazesy i absurdy, ktore produkujesz. Na użytek ewentualnych czytelników tych dyskusji.

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-24 22:22:47, suma postów tego autora: 20871

.

Przypuszczam, że inni użytkownicy są na tyle inteligentni, iż obejdą się bez twojej pomocy. Jesteś osobą, delikatnie mówiąc, nieco chrobliwie korzystającą z internetu. Weź na to poprawkę. BARDZO byłbym wdzięczny, gdybyś ignorował moje "frazesy i absurdy".

autor: sal paradise, data nadania: 2007-02-24 22:50:59, suma postów tego autora: 1199

Bez insynuacji,

proszę.
Myślę, że na wypocenie swoich "intelektualnych" postów zuzywasz z 10 razy wiecej czasu niż ja na produkcję swoich, których jest może i nieco więcej. To zależy od tego, czy ma się do czegoś dryg i glik.
A frazesy i absurdy prostować należy. To nawet obowiazek moralny.

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-24 23:44:26, suma postów tego autora: 20871

Cechami chorobliwymi, salu,

są, między innymi, lizusostwo, denuncjatorstwo, koteryjny serwilizm, przyłączanie sie do nagonek i skrajny brak samodzielności sądów.
Przemyśl dedykowany ci wiersz Brechta z traku o recenzji BB

autor: ABCD, data nadania: 2007-02-24 23:54:07, suma postów tego autora: 20871

Ejze, hola!

Czy zagorzali dyskutanci z tego watku zadali sobie w ogole trud i pokusili sie o etymologiczna analize slowa inter-nacjonalizm? bo mnie wyszlo, ze prefiks "INTER-" oznacza: między-, śród-; wzajemny, współ-; wewnątrz-.Etym. - łac. 'między; przy; na; wpośród'.

Nie znalazlem tlumaczenia "inter-" na "zamiast" czy "ponad". Internacjonalizm oznacza wiec wzajemna wspolprace pomiedzy przedstawicielami roznych narodow i nie zastepuje ani wyklucza samej narodowosci.

Cytata:
"Czy pracownicy różnych narodowości nie konkurują między sobą na rynku pracy - zarówno międzynarodowym (przenoszenie zakładów np. z Niemiec do Polski uderza w pracowników niemieckich ale jest na rękę polskim) jak i krajowym (imigracja obniżająca cenę pracy).Zgadzam się, że należy te konflikty minimalizować ale nie można zamykać oczu na ich istnienie."

Co do koncowki racja - to, ze chce "wspolpracy poziomej" nie upowaznia mnie do zaklinania rzeczywistosic zastanej. Jednak o ile taka konkurencja zachodzi to mam watpliwosci, czy w warunkach globalnego transferu technologii jest oplacalna; "dobrzy wujkowie" skoro przeniesli fabryke z Niemiec do Polski, po pierwszych probach "pyskowania" ze strony zwiazkow (albo proby ich zalozenia i realnego dzialania) moga ja przeniesc np. do Indii. O obnizaniu cen (i standardow, jakosci - dla pracobiorcy jak i klienta) z powodu emigracji nie trzeba mnie przekonywac, pisze o tym od kilku dni w jednym z watkow, jak dziad do obrazu.

PS. Czy trockizm Kuronia sprzed 40 lat ma wieksze znaczenie niz aktywne jeszcze w latach 80. PZPR-owskie legitymacje Belki i Balcerowicza? Czy tez na odwrot, jest to wazne i w zwiazku z tym mamy nazywac ich dajmy na to "komunistami"?

autor: _Michal_, data nadania: 2007-02-25 01:33:07, suma postów tego autora: 4409

do Cisza

Ma większe znaczenie bo jego trockizm był prawdziwy i z tych pozycji kształtował tzw. obecne elity z niektórych ugrupowań i dla niektórych to jego odwoływanie się do trockizmu czyni go autorytetem. A Belka czy Balcerowicz lub Kwaśniewski to zwykli liberałowie, oportumiści w szeregach partii, która pod koniec swego istnienia niewiele miała wspólnego z jakimikolwiek idea lami przez takich własnie ludzi:)

autor: socjalista-patryjota, data nadania: 2007-02-26 08:22:27, suma postów tego autora: 272

partyjota

To akurat ja pisalem, nie Cisza. Ale wez pod uwage, ze Kuron zmienial poglady wielokrotnie (byl stalinowskim harcerzem, trockista z nurtu zblizonego do cliffowsko-schachtmanowskiego, opozycjonaista demokratycznym flirtujacym z katolicka nauka spoleczna i w koncu ministrem liberalnego rzadu, na koncu zaczal klaniac sie alterglobalizmowi). Ta obrotowosc zdradza, ze mogl nie miec zadnych trwalych pogladow :-)

autor: _Michal_, data nadania: 2007-02-26 14:06:44, suma postów tego autora: 4409

Dodaj komentarz