Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Kuba: Castro atakuje energetyczną strategię USA

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Co? Produkcja biopaliw z alkocholu?

Zatem sen Zinowiewa o powstaniu spirytociągu z Rosji do Europy zachodniej się może ziścić. Bo czy jest kraj na swiecie gdzie produkuje się więcej tego produktu.

autor: J.K, data nadania: 2007-04-05 17:58:20, suma postów tego autora: 948

Produkcja zbóż w Obozie Postępu

Zdaniem moim obawy Comrade Castro są bezzasadne. Wszyscy wiedzą, że postepowe, skolektyzowane rolnictwo stoi pod każdym względem powyżej kapitalistycznego, wstecznego i zacofanego rolnictwa. Wystarczy porównać produktywność, rodzaje zabiegów agrotechnicznych i wydajność w trakcie kampanii żniwych na Cubie i w USA. Rolnictwo Cuby si, rolnoctwo Yankee no!!! Wielki Postępowy Przywódca Ameryki Południowej o niczym innym nie mówi, jak o upadku i degrengoladzie USA. I co, taki gasnący, agrozacofany kraj miałby doprowadzić do podwyżki cen zbóż? Nigdy, a ponadto gdyby co, to rolnictwa Cuby, Venezueli, Bolivii, że o Zimbabwe nie wspomnę tyle tych zbóż wyprodukują i zbiorą, że będzie zero zwyżki cen, a jedynie gigantyczna zniżka! Nic nie pokona postepowego rolnictwa w postępowych krajach, a już na pewno nie jakieś tam USA!!!!!!!

autor: Nemo, data nadania: 2007-04-05 19:36:25, suma postów tego autora: 693

Fidel ma racje

To warty zastanowienia problem,ale w czołowym mateczniku USA czyli kolejnym stanie katopolsce Castro jawi się jako wróg nr.1

autor: czewony, data nadania: 2007-04-06 12:11:23, suma postów tego autora: 350

Nemo - może i to prawda

Tyle że jak byłem na Kubie to większość żywności dostępna na czarnym rynku dla zwykłej ludności była ukradziona z hoteli gdzie z kolei trafia z "zacofanych" rynków kapitalistycznych. Ale gratuluję wirtualnego świata, gratuluję.

autor: jliber, data nadania: 2007-04-06 16:47:15, suma postów tego autora: 4329

jliber

Z tego co piszesz, wynika jedynie to, że byłeś na Kubie bardzo dawno i stąd pamięć, nietęga, zawodzi. A te okradane kuchnie hotelowe, zaopatrujące ponad 11 milionów to widziałeś raczej na filmie. Propagandowym.

autor: krik, data nadania: 2007-04-06 19:20:50, suma postów tego autora: 1649

I Ty, Jiber - Brutusie - contra kolektywnemu rolnictwu??????

Nie czaję, Jiber, o co Ci chodzi? Ja tu wyłożyłem, może prostymi słowami i zbyt chaotycznie, pochwałe kolektywnego rolnictwa. Zwłaszcza kubańskiego skolektywizowanego rolnictwa. Dodałem, że USA upada. Co, nie upada, nie ginie, nie gnije? Comrade Chavez opowiada o tym bez końca - co nie wieżysz Temu Wielkiemu Synowi Postępowej Ameryki Łacińskiej?
Ty się lepiej do źródeł cofnij i Lenina poczytaj. Na temat wyższości skolektywizowanego rolnictwa nad rolnictwem skolektywizowanym poczytaj. Ja myślę, że obawy Castro odnośnie problemów z US-biopaliwami i ewentualnych konsekwencji tego typu nośników energii dla Ameryki Łacińskiej biorą się z niedostatecznego opanowania podstaw teoretycznych marksizmu-leninizmu. Jakby Casrto więcej się w tym temacie oczytał, to bez dwóch zdań by wiedział, że ronictwo skolektywizowane (vide cubańskie) pod każdym względem przewyższa rolnictwo nieskolektywizowane (vide us-amerykańskie). Tak więc spokojna głowa, będą us-biopaliwa, czy nie będą, postępowym latynoamerykańskim rolnictwom niczego nie zabraknie. Wyhodują czego tylko Towarzysze Przywódcy będą pragnęli skolko ugodno. Ale i u nas - za wielkiego, prawdziwego bierutowego postępu w rolnictwie też tak bywało. Toż wtedy u nas i ryż rósł - pod Puławami, na przykład. Tylko, niestety, towarzysz Bierut do towarzyszy Lenina&Bieruta powędrował i się postęp zatracił. Ale na Cubie comrade Castro żyje i ma się dobrze. Nie zagrożą mu, jak i innym postepowcom z regionu, żadne tam us-biopaliwa. Będzie dobrze i postepowo. Zobaczysz!

autor: Nemo, data nadania: 2007-04-07 07:21:08, suma postów tego autora: 693

Dodaj komentarz