...dowodzi tylko jednego, mienowicie jaką lewicą jest polska "Centrolewica". Latami SPD rządziło i rządzi wespół z chedecją. Pamiętajmy, że celem socjaldemokracji jest przeprowadzić społeczeństwo drogą pokojową do socjalizmu. SPD idzie drogą "od socjalizmu", tak jak ich partnerzy CDU/CSU. Czyżby więc w przyszłej kadencji SLD, jak ich niemieccy bracia, szykowało się do rządów z prawicą? Ładna mi lewica...
na razie co prawda siedzi na wycieraczce PO, ale może zostaną wpuszczeni przynajmniej do przedpokoju...
Akurat mam bardzo dużo pretensji do SLD (z której nawe jakiś czas temu wystąpiłem), ale nie dajmy się zwariować. PO to wobec marginalizacji PSL-u jedyny potencjalny partner do rządzenia w skali kraju. Bo przecież nie złodzieje z Samoobrony czy nawiedzeni psychopaci z PiS.
przetłumaczono cenne przemyślenia wybitnego socjaldemokraty, Józefa Oleksego? Ot, chociażby takie:
"Oluś zawsze był krętaczem, i to małym krętaczem. Za co się brał, zawsze spier... Jak z tym zjednoczeniem lewicy."
Ot, co!
jakby to przetłumaczono, zwłaszcza na niemiecki.
Proponuje Lacine
A druga część SLD z panami Dyduchem i Kurczukiem robią inną partię lewicową z Racją i Polską Partią Pracy. Jedni warci drugich.
Pierwsze słyszę o tworzeniu takiego czegoś. PPP ma alergię na wszystko, co wiąże się z SLD. Coś "przypaliłeś" kolego/koleżanko.
A gdyby w Sejmie nie było PO, lecz właśnie "złodzieje" z PiS-u i Samoobrony oraz SLD i opozycyjna wobec PiS partia skrajnie nacjonalistyczna to też byś popierał rząd i SLD i tejże partii? W końcu nie ze złodziejami z PiS-u...