Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Ciszewski: "Lewicowy" prima aprilis

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Co za chamstwo!

Artykuł jest bezczelny i napisany z premydytacją! Znalazł się wielki lewicowiec, które nie ma bladego pojęcia o niczym.

autor: Socjaldemokrata, data nadania: 2007-05-25 22:31:26, suma postów tego autora: 30

Ciszewski sensownie

No w końcu cisza coś z sensem, to jest doskonały obiekt do dowalania, aż sami się o to proszą, więc skieruj swoje ostrze raczej w kierunku liberałow z SLD im pokrewnych nie w kierunku lewicy na lewo od ww. Spoko tak trzymaj

autor: Moshe, data nadania: 2007-05-25 22:42:49, suma postów tego autora: 106

Nic dodać nic ująć...

Życie w Polsce to jeden wielki prima aprilis...
Gratuluje Cisza niesamowicie trafnych spostrzeżeń.

autor: syndykalista, data nadania: 2007-05-25 23:34:34, suma postów tego autora: 181

o co chodzi

Czytam i czytam i nic nie rozumiem, czy ktoś moze mi wytłumaczyć o co w tym tekście idzie Panu Ciszewskiemu.
Pozdrawiam: a
PS
Patrząc na objętość oraz treść to - wyć się chce AU AU AUUUUU

autor: a, data nadania: 2007-05-26 07:47:48, suma postów tego autora: 193

Świetny text

Brawo,tow.Ciszewski poraz kolejny celnie dowalił

autor: czewony, data nadania: 2007-05-26 10:58:41, suma postów tego autora: 350

Dobrze napisane

$LD $DPL UP i ich koledzy z demokratów.pl nadają się tylko na śmietnik historii.

autor: CHErwony, data nadania: 2007-05-26 11:12:15, suma postów tego autora: 1000

Po opublikwaniu kilku

tekstów słusznych, ale na średnim poziomie, Cisza wrócił do formy. Świetny tekst.
A propos próby przypodobania się radykałom - ponawiam pytanie zadane przy okazji polemiki A. Smosarskiego z tekstem P. Szumlewicza - jakaż to centrowa partia próbowała się podczepić pod akcję MPnT?

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-05-26 11:53:18, suma postów tego autora: 1084

jak odróżnić prawicowca od "lewicowego radykała"?

Językowo są identyczni i obaj działają dla dobra prawicy.

Cimoszewicz ma przepraszać - oto ideowość Ciszewskiego i jemu podobnych. Personalia i roszczenie sobie prawa do wyłączności na pewne idee.
Dlaczego tylko nie przyłączyliu się do FMS? Mogli przecież zorganizować kontrmanifestację z poparciem dla Busha.

autor: pandada, data nadania: 2007-05-26 12:40:18, suma postów tego autora: 213

FMS kocha Cimoszewicza i Kwaśniewskiego

a ci panowie kochają Busha,czyli FMS kocha........

autor: czewony, data nadania: 2007-05-26 17:18:17, suma postów tego autora: 350

RRRadykał

Zdziwisz się zapewne ale chodziło o... Demokratów.pl :)))

autor: Cisza_, data nadania: 2007-05-26 17:41:06, suma postów tego autora: 2083

Pandada

Mogę współpracowac z kimś o odmiennych pogladach, a nawet w konlretnych sprawach go poprzec. Domaganie się aby Cimoszewicz pokajał się publicznie za wpakowanie kraju w amerykańskie awantury, a młodzieżówki SLD i SdPL najpierw udowodniły że ich antywojenność jest prawdziwa, a nie na pokaz jest wyrazem tego, że moje wymagania nie są znowu aż tak wielkie. Tego zresztą wymaga zwykła przyzwoitość, bo jesli współpracuje się z kimś mającym krew na rękach, to samemu człowiek też sie ubrudzi. I gdzieś mam biadania SLD/SdPL o "obronie demokracji". O demokracji nie mają prawa mówić partie odpowiedzialne za okupację innych krajów.

autor: Cisza_, data nadania: 2007-05-26 17:46:23, suma postów tego autora: 2083

brawda boli

jestem członkiem SLD... kiedyś było to dla mnie równe z faktem: jestem lewicowcem. Dziś się wstydzę. Ten artykuł... wyśmiewa współczesną pseudo lewicę... i niestety ma racę.

autor: macias87, data nadania: 2007-05-26 18:22:20, suma postów tego autora: 2

Cisza

Szczerze mówiąc myślałem, że chodzi o SdPl...
Chętnie dowiedziałbym się o szczegółach owej próby upolitycznienia MPnT, o ile jest o czym pisać.

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-05-26 20:42:47, suma postów tego autora: 1084

tak tak, udawadniajmy wszyscy szczerość intencji

pokazujny, że czerwień to nie bordno ani oranż, dokonujmy samokrytyki, rozliczeń albo urządzajmy zawody: kto pierwszy zbierze 1000 podpisów albo stu uczestników na demonstracji.

Proponuję powołanie Ligii Lewic Polskich, w ramach której odbędą się zawody o miano najlewszej z lewic. Przecież z takich kilku demonstracyjek w tej samej sprawie, a zwalczających siebie nawzajem, niezły ubaw jest. Powstaje tylko pytanie: biletować, czy robić z siebie bałwana społecznie.

autor: pandada, data nadania: 2007-05-27 01:58:32, suma postów tego autora: 213

NIeładny artykuł

jaim prawem tow. cisza krytykuje jedyną prawdziwą i jedyną parlamentarną lewicę?? Hę?Najpierw samemu trzeba stworzyć partię zdobywająca w sondażach i po 15% poparcia a dopiero potem ew. krytykować

SLD ZWYCIĘŻY!!!

autor: Ninor, data nadania: 2007-05-27 09:47:33, suma postów tego autora: 83

T o z nagłych upałów

Od 30 stopniowych temperatur korba odbija coraz mocniej. Gdyby Cisza pisał ten tekst pare dni później dołączyłby jeszcze więcej ciekawostek. A to występ Napierały co do ciekawej alternatywy dla prawicy oferowanej przez jego centroprawicowy SLD(zob. newsy) a to wypierd intelektualny przyszłego koalicjanta tegoż Napierały - Strzembosza z PO (zakapowanie do prokuratury obchodów 1 Maja zorganizowanych przez warszawską lewicę. Jakis przygłup na Indymediach pisze o "zbrodniach Che Guevary).
Lewica też nie jest bez winy. Michał Nowicki zamieszcza tekst o stalinowskich obozach pracy. I nie rozumiem zupełnie intencji bo tak na czuja to wyglada na próbę rehabilitacji stalinizmu. Że w obozach pracy nie było aż tak strasznie jak to się powszechnie mówi? Że siedziało mniej ludzi niz podają dane oficjalne? O co chodzi? Że nie było tak źle skoro było tragicznie?
W faszystowskich Niemczech budowano mieszkania i produkowano samochody dla ludności (nawet sam taki 15 model o wdzięcznej nazwie POLO uzytkuję) i wcale to nie oznacza że reżim hitlerowski był mniej zły.
Stalin zrżnął rewolucję i socjalizm, lepiej niż zrobiliby to kapitaliści (dlatego go popierali i znim współpracowali). A jego ofaiary to nie burzuazja a w wielkiej przewadze proletariat. Gdyby to był materiał historyczny bez tych prób wartosciowania (a jes taki potrzebny) to ok. ale ja odczytałem to jako próbę częściowego tłumaczenia stalinizmu.
Konkluzja: Napierała i farbowane lisy z jednej strony a z drugiej nieodpowiedzialne i nie dające się moralnie uzasadnić poglądy głoszone przez ludzi lewicy, nie wątpię że ideowych, odstraszają i zniechęcają społeczeństwo do idei rewolucji społecznej. Lewicę spychają bądź jak Napierała w sfery postpezetpeerowskich, żądnych władzy cwaniaczków, bądź jak Michał Nowicki głoszą tezy które pozwalają utozsamiać lewicę ze stalinizmem.

autor: red spider 666, data nadania: 2007-05-27 11:02:00, suma postów tego autora: 1549

Słusznie red spider 666

piszesz. Nie dość że kompromituje słowo lewica ktoś taki jak Napierał Olej czy Szmajda, to niektórzy co głoszą że są ideowcami, piszą że Stalin stosował "humanitarne" metody wobec przeciwników. Takie teksty służą tylko ale kapitalistom. Na pewno odstraszają one ludzi od prawdziwych komunistów i socjalistów.

autor: CHErwony, data nadania: 2007-05-27 12:10:47, suma postów tego autora: 1000

Dodal bym jeszcze jedno

tow. red spider 666. W granicach naszego kraju zagościł ale KABARET na lewicy.

autor: CHErwony, data nadania: 2007-05-27 12:14:25, suma postów tego autora: 1000

Wszystko ok, aaaale...

Zgadzam się w zupełności z tezą artykułu. Ale budzi mój sprzeciw fakt potraktowania Sierakowskiego i "Krytyki Politycznej" jako "koncesjonowanych radykałów" SLD. KP i jej redaktor naczelny ma tyle wspólnego z SLD czy SDPL co te partie mają z socjalizmem. A z tego, że Sierakowski się przebił do mediów można się tylko cieszyć.

autor: Majrys, data nadania: 2007-05-27 12:59:24, suma postów tego autora: 230

na dziś uważam

że SLD nie powinien pozyskiwać żadnych radykałów. Poparcie mają oni znikome, a gdy nawet wejdą do koalicji, to ich zwolennicy się na nich obrażą.

Taki radykał umie tylko psuć, szukać wroga, wzmagać czujność i nieufność. Na prawicy potrafi to jednoczyć, ale na lewicy zbyt niewielu jest oszołomów, aby budować w oparciu o nich silną i lubianą formację.

Z radykałami jest jeszcze jeden problem - łatwo popadają ze skrajności w skrajność.
Myślałem, że radykałowie służą głównie POPiSowi. Ale niekoniecznie. Ja dzięki antyeseldowskiej retoryce tych środowisk przerzuciłem się z PPP na LiD.
Madzieję pokładam właśnie w ""lewicowej"" KP i jej oddziaływaniu na dyskurs polityczny w Polsce.

autor: pandada, data nadania: 2007-05-27 13:04:21, suma postów tego autora: 213

Odpowiedź na pytanie .

Ktoś zadał pytanie, o co chodzi panu Ciszewskiemu?

Otóż, Pan Ciszewski jako piewszy powiedział jasno i wyraźnie, że $ojusz Liberalnych Dupków, to jedno wielkie kłamstwo! Włażące obcemu kapitałowi bez mydła w cztery litery.

A już myślałem, że tylko ja widze schizofremie wszystkich tych, którzy SLD, albo co gorsza LID, nazywają jakąkolwiek lewicą.

Tak trzymać panie Ciszewski!
Tak trzymać !
I nie miej Pan najmniejszej litości nad tymi liberalnymi kłamcami!!!

BRAWO!!!

autor: dzeus, data nadania: 2007-05-27 13:04:46, suma postów tego autora: 1046

Majrysie,

KP ma tyle wspólnego z SLD, że otrzymuje od Olejniczaka 100 tys. złotych na jeden numer swojego niskonakładowego tytułu.
A redaktor KP nie mógł przebić się do mediów z tego choćby powodu, że jest ich tworem, a więc do ich "nomenklatury" należał od początku. Pierwszy numer KP ukazał się z pieniądze załatwione przez Bujaka w Fundacji Batorego. Nakład wykupiła Agora na polecenie Michnika. Tak, jak to się zaczęło, tak cały czas się toczy.
Rzeczywiście, można od wielkiej biedy wyobrazić sobie, że jakaś niezależna grupa przebija się do mediów. W tym wypadku jednak, chodziło o zmontowanie, skierowanego na lewo, nadajnika lobby Agorowo-Batorowego.

autor: ABCD, data nadania: 2007-05-27 15:11:35, suma postów tego autora: 20871

A jeśli idzie

o SLD, to byłby pewien sens, żeby ludzie o poglądach lewicowych, olewając nisZowych wodzusiów i macherów, skupili się przy partii umiarkowanej czy nawet centrowej, ale mającej zaplecze, którą probowaliby trochę przeciągać w swoją stronę. Niestety, SLD jest grupą typu mafijnego, a nie politycznego. Z taką grupą można robić (nomen omen) lewy biznes, a nie politykę.

autor: ABCD, data nadania: 2007-05-27 15:20:27, suma postów tego autora: 20871

czy sld to lewica.

Pandada,mysle ze wychodzisz ze zlego zalozenia przyjumujac ze sld to wogole jest lewica. Ja sie pytam w ktora strone? Ze popieraja parady rownosci? To chyba troche za malo.Ze wiekszosc z nich to byli partyjniacy z prlu? To raczej certyfikat ich oportunizmu a nie lewicowosci.

To ze maja w nazwie lewice to nic nie znaczy. NSDAP mialo socjalizm , i co z tego?

autor: adv, data nadania: 2007-05-27 17:41:07, suma postów tego autora: 194

W odpowiedzi

ABCD:

Skad bierzesz to info? To nie jest ironia - ciekawi mnie Twoje zrodlo. Skad Olejniczak bierze 100 tys. zlotych na kazde wydanie numeru KP? Jak Bujak zalatwil to w Fundacji Batorego? I po co Agora mialaby wykupywac naklad???

Zastanawia mnie, jaki CEL ma Agora i SLD w tworzeniu Krytyki Politycznej? Zeby co...? Zeby poparcie dla SLD wzroslo? Jesli tak, to jest to nieskuteczny sposob - KP przeciez wystepuje z pozycji krytycznej wobec partii establishmentowych, rowniez do SLD i SDPL. Krytyka Polityczna zdobywa zwolennikow sobie, nie srodowisku "lewicowych" partii sejmowych.

Poza tym - cokolwiek nie mowic, to dla mnie postulaty srodowiska KP i Sierakowskiego sa bardzo, bardzo sensowne. Ta droga nalezy isc, moim zdaniem - nalezy tworzyc szeroki front - kultury, sztuki, mediow - ktory powinien przebijac idee lewicowe do glow. Wszystkie tzw. "akcje bezposrednie": pochody, manifestacje etc. - rowniez jak najbardziej. Ale na dluzsza mete to ciezkim, pozytywistycznym krzewieniem idei zdziala sie wiecej.

Serdecznie pozdrawiam

autor: Majrys, data nadania: 2007-05-27 21:48:38, suma postów tego autora: 230

Źródło?

Wystarczy sprawdzić w SLD.
A skąd Olejniczak ma pieniądze dla KP? To już jego sprawa. Partia, jak wiadomo, biedna nie jest, bo i biednych raczej nie zrzesza.
Moralną ocenę krytykowania "partii establishmentu" za ich pieniądze pomińmy milczeniem, bo chyba jest oczywista.

autor: ABCD, data nadania: 2007-05-28 00:32:53, suma postów tego autora: 20871

pytasz o zrodlo?

Wystarczy znalezc na stronie KP linka do artykulu z rzepy, tam jest to wszystko opisane. Gdyby to nie byla prawda to chyba by zdementowali , czyz nie? A oni jeszcze dali do tego artykulu linka. pozatym na ich stronie jest odnosnik do fundacji batorego , ktora m.in finansuje ich siedzibe w wawie.

autor: adv, data nadania: 2007-05-28 01:46:27, suma postów tego autora: 194

smutne i żałosne

Smutne jest to że jakoś poglądów autora nie podziela elektorat i radykalna lewica osiąga w wyborach 9o ile w ogóle staryuje) symboliczne promile, żałosne zaś jest to, iż z tego faktu nikt nie wyciąga wniosków i niczego się nie uczy.

Zniknięcie SLD czy jak kto woli LiD ze sceny spowodowałoby jedynie powstanie dziury w której miotałoby sie kilku nawiedzonych kawiarnianych rewolucjonistów - takich lewackich moherów, nie zaś powstanie prawdziwej lewicy w Polsce. Skoro SLD SDPL UP czy LiD to nie lewica to znaczy, że dla "prawdziwej" lewicy jest miejsce - czemu więć jej nie ma? Bo przecież te luźne, skłucone i trawiące energię na dzielenie leicy na dobą i fałszywą grupki nie są żadną polityczną siłą.

autor: Dadan Karambollo, data nadania: 2007-05-28 10:57:17, suma postów tego autora: 8

Do ABCD

Jak rozumiem, chodzi o ten artykul: http://www.krytykapolityczna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1771&Itemid=47 ?

Racja - Bujak dal pieniadze, ale jest napisane, ze swoje prywatne. Co do finansowania przez Fundacje Batorego - jesli ktos za ich pieniadze robi projekt na rzecz spolecznosci lokalnej (np zaktywizowania owej spolecznosci), to czy nalezy go odsadzic od czci i wiary?

Michnik sie rowniez w powyzszym artykule pojawia - prawda. Tylko wciaz zastanawia mnie jedno - czemu Olejniczak mialby wydac 2,1 milionow zlotych na Krytyke Polityczna? Chyba, ze w przyszlosci KP zrobi nagle rejterade w kierunku SLD - wtedy posypuje glowe popiolem i zakladam worek pokutny :).

Jeszcze raz podkresle, ze moim zdaniem Krytyka Polityczna odgrywa bardzo wazna role w srodowisku dzisiejszej lewicy. Tworza oni niezbedna baze intelektualna srodowiska lewicowego. Walcza z panujacym prawicowym dyskursem, promujac kulture i sztuke zaangazowane spolecznie. Nie tylko oni - to tez jest prawda. Ale to oni skupili wokol siebie takich ludzi jak Sasnal czy grupa Twozywo.

Wydaje mi sie, ze dzialalnosc w kazdej sferze, predzej czy pozniej spotyka sie z zawieraniem kompromisow. Przykre to, ale mowie z wlasnych doswiadczen lokalnego animatora kultury. Trzeba tylko wiedziec, gdzie jest granica tych kompromisow. Nie jest to zadanie latwe.

Konczac juz przydlugi wywod: mam gleboka nadzieje, ze Krytyka Polityczna przysluzy sie odbudowie poparcia spolecznego dla jezyka lewicy. Tej z prawdziwego zdarzenia. A jesli przysluzy sie glownie SLD, no to coz ... jak wspomnialem, popiol i worek pokutny ;).

Pozdrawiam serdecznie

autor: Majrys, data nadania: 2007-05-28 11:22:45, suma postów tego autora: 230

Majrysie,

wspomniałem tylko o 100 tys. złotych na jeden z ostatnich numerów KP.

autor: ABCD, data nadania: 2007-05-28 11:59:27, suma postów tego autora: 20871

Jeśli

natomiast idzie o motywy Olejniczaka, to sądze, że z wielu względów, politykierskich i towarzyskich, odpowiada mu finansowanie tytułu lansowanego przez Agorę i Fundację Batorego.

autor: ABCD, data nadania: 2007-05-28 13:00:31, suma postów tego autora: 20871

Dadan Karambollo

A jaką to siłą jest LiD, popierany przez 5-6% społeczeństwa (wychodzi po 1,5% na każdą tworzącą go partię) większość potencjalnego elektoratu lewicy - osób biednych, pracowników najemnych, bezrobotnych do wyborów nie chodzi, nie widząc w LiDzie czy SLD żadnej społecznej alternatywy. Te 5-6% poparcia LiD, to "salonowa" yntelygencja + biznes (średni, bo duży reprezentuje PO)+ "lewica" UBecka, tęskniąca za PRL. Jeśli dodać przedstawicieli lepiej ołacanych wolnych zawodów (np. lekarzy, adwokatów) to akurat własnie zbierze się ok. 6% uprawnionych do głosowania.

P.S. Jakie Olejniczak ma interesy sponsorując KP? To gracz polityczny. Wie że czasem potrzebni są koncesjonowani radykałowie, któzy nie zagrożą jego formacji (prawdziwi radykałowie, gdyby mieli odpowiednią kasę, mogliby przecież stworzyć alternatywę dla SLD).
Poza tym to strategia wmawiania że najgorsze zło to PiS. Otóż najgorszym złem jest SLD, które swoimi rządami wykreowało PiS. Pozbądźmy się SLD, a i z prawicą łatwiej będzie walczyć, nie mając po swojej stronie takich "przyjaciół".

autor: Cisza_, data nadania: 2007-05-28 13:46:34, suma postów tego autora: 2083

...

No wprost fascynujące, że KP skaptowała Sasnala - artychę-modnisia-milionera. Neoliberalizm aż jęknął od tego straszliwego ciosu. Czekam aż Sierakowski przeciągnie na lewo Kasię Nosowską albo Janusza Kryszaka.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-05-28 16:19:59, suma postów tego autora: 3848

Prawda

W FMSie jest pare osób ideowych ok 5 lub mniej , które starają się robić te akcje , ale reszta ma je głeboko w d...
Problem jest w tym ,że gdy pojawiajają się możliwości zrobienia kariery pojawiają się karierowicze , którzy wszystko rozwalają i gnoją ideowych . Dlatego SLD i FMS są takie marne

autor: Unimor, data nadania: 2007-05-28 16:39:20, suma postów tego autora: 11

Znow w odpowiedzi

Ok, rozumiem, SLD i SDPL zle i brzydkie, wiadomo - tez jestem tego zdania. Zgadzam sie, ze te partie szkodza lewicy. A mimo to doceniam postulaty KP (po raz juz ktorys raz to pisze). Nie wierze, ze same demonstracje w liczbie 10 czy 100 osob dadza jakis konkretny rezultat. Musi za tym (albo przed tym), isc zmienianie ludzkiej swiadomosci, na temat tego czym jest lewica. Ze lewica nie jest tam gdzie SLD i Olejniczak - tylko zupelnie gdzie indziej. To wymaga z kolei, jak juz pisalem, ciezkiej pozytywistycznej pracy u podstaw.

"No wprost fascynujące, że KP skaptowała Sasnala - artychę-modnisia-milionera. Neoliberalizm aż jęknął od tego straszliwego ciosu. Czekam aż Sierakowski przeciągnie na lewo Kasię Nosowską albo Janusza Kryszaka." - a skad Ty wiesz, jaki efekt dalo "skaptowanie" Sasnala??? Zmierzyles to? Tak samo mozna powiedziec o wszelkich demonstracjach lewicowych w liczbie np. 100 osob - "neoliberalizm az jeczy od takich ciosow". Wydaje mi sie, ze kazda pozyskana osoba, ktora w dodatku ma wplyw na jakas grupe - chocby wspomniany Kryszak (jakkolwiek by to nie brzmialo)- przyczynia sie do rozwoju idei lewicowych w Polsce. Jak walczyc o masy pracujace bez nich?

Pozdrawiam serdecznie

autor: Majrys, data nadania: 2007-05-28 20:21:39, suma postów tego autora: 230

...

Nie wiem jaki efekt dało skaptowanie Sasnala. Wiem natomiast, że umizgi zachodniej lewicy do różnych salonowych kukiełek i lanserów zakończyły się po kilku dekadach takiej polityki kompletnym odwróceniem się tejże lewicy od większości społeczeństwa i skupieniem się na środowiskowo-modnych marginalnych problemach i grupkach. I co z tego, że Sasnal "przekona" swoich odbiorców do idei lewicowych, skoro ci odbiorcy są po zupełnie innej stronie klasowej barykady niż większość społeczeństwa.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-05-28 21:19:02, suma postów tego autora: 3848

Piotr Ciszewski...

...jak zwykle szczerze i bez owijania w bawełnę opisuje rzeczywistość. Brawo!

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2007-05-28 22:43:39, suma postów tego autora: 2157

Cisza_,

O obawiam się że nie 6 a 16 procent poparcia ma LiD, zresztą nawet jakby miał 0,1 lub 70 to nie zmienia istoty mojej wypowiedzi. Chodzi mi o to że wielu ludzi mieniących się "prawdziwą lewicą" zachowuje się jak spiskowcy z filmu "Żywot Brayana" walczący z Rzymianami. Słowa, słowa, słowa, bla, bla bla.....

autor: Dadan Karambollo, data nadania: 2007-05-29 13:08:16, suma postów tego autora: 8

LiD

ma 5-6% poparcia, bo 50-60% i tak nie chodzi na wybory - ok. 15% z ok. 40% frekwencji daje własnie ok. 6%. Zresztą jesli wielkośc poparcia w sondazach jest wyznacznikiem skutecznosci, to wszyscy dawno powinniśmy przyłączyć się do PiSu, czemu niby tam nie działać od wewnątrz. Partia ta jest przecież tak samo nielewicowa jak SLD, więc nie ma wielkiej różnicy.

autor: Cisza_, data nadania: 2007-05-29 15:52:06, suma postów tego autora: 2083

gadanie

ciągle słyszę ze w Polsce nie ma lewicy a SLD to pseudolewica. powiem tak, bardzo chętnie nawet jako pierwszy z rodziny zagłosuje na prawdziwą lewice jeżeli powstanie jakiś konkretni silny front. bo panowie polityka to nie tylko ideologia ale przede wszystkim sztuka kompromisów i szukania porozumień, sojuszy.. możecie całe życie pozostać lojalistami jak na dzień dzisiejszy marek jurek (polityczna klęska) ale najlepiej przestać gadać, biadolić, zachwycać sie Kubą i sie zjednoczyć. bo ja swojego głosu nie zamierzam zmarnować na setne punktu procentowego. wole pierwiastek lewicowości w parlamencie dzięki LiDowi. niż znikoma satysfakcje z udziału w wyniku 0.33% prawdziwej lewicy. a możecie mówić co chcecie ale SLD w razie sojuszu z partia radykalna byłoby automatycznie bardziej lewicowe. bo w pojedynkę to koledzy manifestujmy w 20 osób poparcie dla chaweza pod ambasadą USA

autor: wentylson, data nadania: 2007-05-29 23:17:32, suma postów tego autora: 38

Głosowanie na małe partie

A ja głosowałem na partię mającą słabe wyniki w wyborach, czyli na Polską Partię Pracy. Może nawet i dobrze, że jest to słaba partia, bo gdyby doszła do władzy, to mogłaby zacząć realizować swój program w dziedzinie aborcji, a mi się wydaje, że jest on za bardzo liberalny. Czy jest sens głosować na partię, co do której się nie chce, żeby doszła do władzy? Może i jest, bo na przykład w wypadku głosowania na PPP może się kiedyś uda podważyć obiegowy pogląd, że lewica to SLD i SdPL.

autor: dzierzwa, data nadania: 2007-05-30 10:50:19, suma postów tego autora: 49

Dodaj komentarz