Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Unia Lewicy: Raport o tarczy antyrakietowej

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

myślę że

w myśleniu obecnej ekipy rządzącej przoduje jedna idea - WOJNY ZE WSZYSTKIMI. Rząd nie może forsować ciągle tylko SWOICH racji, nie rozmawiając ze społeczeństwem. Powtarza sie stare powiedzenie "rząd jest dobry, partia jest dobra, koalicja jest dobra tylko społeczeństwo musi się zmienić".Polacy nie chcą konflikty z sąsiadami, POLACY handlują i pracują w sąsiednich krajach i nie ma w nich żadnego zacietrzewienia, które cechuje rządzących.Polacy stwierdzają, historia dla historyków i na lekcjach historii a dla społeczeństwa należy wypracowywać dobre stosunki z sąsiedzkie. Dlatego też sprawa "tarczy" powinna rozstrzygać się między UE a Rosją i USA a my winniśmy dołożyć starań by w każdym wypadku na tych porozumieniach skorzystać a nie unosić się "honorami" jacy to my jesteśmy niezależni, bo zrazimy sobie wszystkich i faktycznie będziemy na "marginesie" UE. Poza tym uważam, że jeśli pozbyliśmy się baz rosyjskich to na co nam bazy USA ? Wiemy dobrze jak wojska amerykańskie są traktowane na świecie, ile żołnierze amerykańscy sprawiają konfliktów z ludnością cywilną w krajach gdzie stacjonują ich bazy. Ich obecność naraża ludność miejscową na zamachy terrorystyczne.Należy pamiętać że USA jest daleko a sąsiedzi za miedzą. Od rozmieszczenia na naszym terenie "tarczy" (która nas nie chroni)do w wiezienia do tych baz broni nuklearnej to jeden krok. Czy nie warto wrócić do "Planu Rapackiego", który przez dziesiątki lat zapewniał nam spokój? I jeszcze przypomnijmy sobie że nasi żołnierze nie gięli w obcych nam wojnach a będąc na misjach cieszyli się uznaniem za sposób w jaki odnosili się do ludności miejscowej - poco mamy tą opinie niszczyć?

autor: myślę że +, data nadania: 2007-06-13 10:28:26, suma postów tego autora: 101

Tarcza - nie

Przede wszystkim na długi czas stracilibyśmy swobodę decydowania o sobie. Tak czy inaczej konieczne jest referendum (podpisy zbierają: PPP i Zieloni).

autor: zdzi, data nadania: 2007-06-13 11:20:43, suma postów tego autora: 183

myślę, że ZSRR narażał Polskę na wielkie niebezpieczeństwo

Gen. Stanisław Koziej,
wykładowca w Akademii Obrony Narodowej
Po raz pierwszy w życiu widzę dokument potwierdzający, że w Polsce była składowana broń nuklearna. Nigdy wcześniej nie zetknąłem się z materialnym dowodem stacjonowania takiej broni w Polsce w czasie pokoju. Ale trzeba pamiętać, że takie informacje były tajne. Sama obecność głowic nuklearnych wiązała sie z wielkim niebezpieczeństwem. Gdyby nastąpiło uderzenie na magazyny z tą bronią, skutki byłyby dla naszego kraju katastrofalne.

autor: Bamber Obst, data nadania: 2007-06-13 12:05:21, suma postów tego autora: 36

Czyli Rosja decyduje jakie instalacje obronne mamy miec zainstalowane?

Czy ta logika dotyczy tylko tarczy czy ogólnie? Bo jeżeli tylko tarczy to jakoś niekonsekwentnie by bylo chyba? Aby nie draznic Rosji powinnismy uzgodnic czy zgadzaja sie takze na nasze czlonkostwo w NATO oraz w ogole istnienie sil zbrojnych RP? Hmmmm, niech zgadne jakie bedzie zdanie Rosji...

autor: jliber, data nadania: 2007-06-13 13:03:49, suma postów tego autora: 4329

Pytam się.

Jaki jest sens istnienia kolejnej socjaldemokratycznej pseudolewicowej kanapy czyli Unii Lewicy. Czy nie lepiej by było gdyby ta kanapa zasiliła szeregi ugrupowania typu SLD czy SdPL. Takie kanapy jak UL tylko zajmują miejsce na radykalnej lewicy i na dodatek uzurpują się jako jakaś alternatywa dla LID-u czy nie wiadomo czego tam jeszcze.

autor: CHErwony, data nadania: 2007-06-13 14:08:49, suma postów tego autora: 1000

myślę że

masz rację,Bamber Obst i co z tego wynika? a no to, że " zapraszaliśmy" już Krzyżaków, Rosjan i ci goście swoje wizyty przedłużali w brew zasadom dobrego wychowania no i co? czego żeśmy się nauczyli? niczego! Teraz zapraszamy jeszcze bardziej dokuczliwego gościa. Bo każdy naród który miał kolonie i niewolników zawsze będzie uważał inne narody jako półlódzi, to mają we krwi.

autor: myślę że +, data nadania: 2007-06-13 23:12:00, suma postów tego autora: 101

myślę że

w swojej powyższej wypowiedzi nie zadałem dwu pytań 1) Gdy były u nas bazy rosyjskie z bronią jądrową to jak myślisz czyje rakiety by na nas spadły i kto by nas naraził na wielkie niebezpieczeństwo jak stwierdził Pan Koziej? 2) jeśli będą u nas bazy USA to kto nas naraża na wielkie niebezpieczeństwo, i czyje rakiety będą na nas nakierowane. Mnie osobiście nie ucieszą ani rakiety USA ani Rosyjskie, śmierć to śmierć, obojętnie z jakiej strony nas dopadnie.Zapewniam wszystkich, że zagłada od broni USA nie jest lżejsza niż od rosyjskiej.

autor: myślę że +, data nadania: 2007-06-14 00:13:27, suma postów tego autora: 101

CHErwony

A ja bym wolał żeby to SLD zasiliła szeregi UL. Pozornie niby to samo, a jednak wielka różnica!

autor: Zirhan, data nadania: 2007-06-14 12:43:08, suma postów tego autora: 187

Bazy

nie ważne czyje bazy są (będą)w naszym kraju. Każda z nich to oddanie części naszego kraju obcym władzom. To nigdy nie jest bezpieczne.

autor: purtk, data nadania: 2007-06-14 13:28:53, suma postów tego autora: 2

Do rzeczy CHErwony

CHErwony czy móglbyś merytorycznie ustosunkować sie do RAPORTU. Ja rozumiem że dla komunistów czy radykalnych socjalistów nie ma różnicy między socjaldemokracjami (np.UL)a neolibrałami jak PD,PO,UPR, tak samo jak dla UPR, nie ma ruznicy miedzy PO,PD,LiD czy UL (bo to dla nich socjaliści). Ale nie o tym tu dyskutujemy.
Dodam tylko że UL nie uważa się za radykalna lewice! Więc o czym ty piszesz? UL to sceptyczna (ale nie radykalnie wroga) wobec LiDu socjaldemokracja.
Co do słów jliber. To że nie musimy z Rosji o wszystko pytać, nie oznacza że nie możemy. Zwłaszcza w kwestiach obronnych. Tym bardziej że prawdopodobnie odpalane z Polski GBI będą niszczyć rakiety balistyczne nad Rosją! Suwerenność nie polega na machaniu szabelka!

autor: ganesia, data nadania: 2007-06-15 18:30:17, suma postów tego autora: 41

Ja absolutnie

nie uważam UL-u za radykalną lewicę. Skąd że znowu. Dla mnie tylko istnienie formacji w gruncie rzeczy o podobnym programie w takiej rozsypce dla samego istnienia mija się z celem. Lepiej będzie dla radykalnej lewicy jak te różne socjaldemokracje w stylu UP UL czy PSD się połączą.

autor: CHErwony, data nadania: 2007-06-15 21:57:13, suma postów tego autora: 1000

CHErwony!

Napisałeś:
"Lepiej będzie dla radykalnej lewicy jak te różne socjaldemokracje w stylu UP UL czy PSD się połączą."

Podsumowując, wcale niegłupi pomysł!

autor: Zirhan, data nadania: 2007-06-15 23:39:14, suma postów tego autora: 187

Jestem za

Jestem za!
Wywalić z LiDu PD, a w to miejsce przyjąć UL,PSD i powstanie blok Socjaldemokratyczny!

autor: ganesia, data nadania: 2007-06-18 11:30:50, suma postów tego autora: 41

Dodaj komentarz