Możliwe. Ale czy Gombrowicz serio był Żydem? Czytałem, że pochodził z rodziny szlacheckiej czy wręcz arystokratycznej, bodajże litewskiej. Może miał matkę Żydówkę...
tylko ze Dobraczynski tez byl zanagazowany w pomoc Zydom, wiec koncepcja SLD upada.
Ziemianin Gombrowicz pochodzenia żydowskiego!?
Wierzyński (nazwisko rodowe: Wuerzlein)nie był z pochodzenia Żydem, tylko Niemcem.
O żydowskich korzeniach Lechonia (Leszka Serafinowicza), który wychował się w rodzinie calkowicie spolonizowanej też trudno mówić, chyba że przyjmiemy kryteria rasistowskie.
Dumy smalone i tyle!
"Mendel Gdański" Konopnickiej wyleciał z kanonu? No, ładnie...
dobraczyński należał przede wszystkim do ONR - ABC (ciekawe pewnie stąd Pan Zychodzicz wziął nick)...
Dobraczyńskiemu było po drodze z PZPR. Jestem ciekawa, skąd u wicepremiera pozwolenia na włączenie dziel tego pisarza do kanonu lektur. Może Dobraczyński znał ojca Giertycha-Macieja.
walczy z antysemityzmem tam, gdzie go nie ma, a tymczasem jego podwładny Dyduch prowadzi rozmowy koalicyjne z PPP, która popierała kandydaturę jawnego antysemity, generała Wileckiego, na prezydenta RP
Co to znaczy "wytknięto" działalność w Stronnictwie Narodowym??? Czy również "wytyka" się komuś działalność w powiedzmy PPSD albo PSL Wyzwolenie? Ciekawe, w każdym kraju działały swego czasu silne partie o charakterze narodowym, w Polsce jednak wmówiono części społeczeństwa, że to coś złego, ba - arcyzłego. Co do Gombrowicza, pisarz pochodził z ziemiańskiej rodziny osiadłej gdzieś pod Opatowem i trudno go nawet "podejrzewać" o żydowskość.
Dzisiaj "silne partie o charakterze narodowym" też działają, i , co gorsza, są w rządzie. I dzieje się źle, arcyźle. Więc chyba ci co "wmawiali" mieli trochę racji,no nie?
tak źle sie dzieje że aż bezrobocie maleje i wzrost gospodarczy na poziomie 7%
ps. nie wiem jakim trzeba być kretynem by łykać te debilizmy że niby romek antysemita skoro on państwo Izrael uważa za wzorzec z Sevr
to jeszcze nic. Najgłośniej o antysemityzmie Giertycha krzyczą ekstremiści, których pisemko Rewolucja poparło zamachy terrorystyczne na cywilnych Izraelczyków :)))
hihi, i oni smia krytykowac MW ?????/