Teraz Lafoniatne będzie łatwym celem ataku pod pretekstem tego że jest komunistą itp...Mógłby odwiedzic kogoś bardziej umiarkowanego np. Lulę czy Moralesa...
Przypominam, że pojęcie "komunista" nie stanowi inwektywy ani wulgaryzmu. Oznacza osobę utożsamiającą sie z pewnym ruchem politycznym i systemem wartości. Dlaczego zatem fakt ten ma być dyskwalifikujący?
Brawo za odwagę dla Oscara Lafontaine'a!
dlatego bo w ostatnich latach (szczególnie po odejściu z SPD) dość mocno skręcił w lewo...
U nas Aleksander K. zaraz pojedzie z oddziałem Gazety Wojennej na Kubę "szerzyć demokrację"...
Warto też wspomnieć iż NSZZ "Solidarność" dziś podpisała umowę z jak to określili w tv..."ruchem niepodległościowym' który walczy o "demokrację" na Kubie...ciekawe, naprawdę ;)
No tak bo wolnośc i demokracja to wymysł katitalizmu. Ciekawe czy Lafontaine spytał swoich gospodarzy czemu na Kubie jest tylko jedna partia, sa dwie waluty a do specjalnych stref i sklepów zwykli obywatele nie maja prawa wejsć?
A dlaczegoż to ten lewicowy Oskar nie zasłużył na zaszczyt uzyskania audiencji u braci/brata Castro? Coś to lekko sobie przywódcy Cuby tego Oskara ważą. Widać nie jest on w ich oczach kimkolwiek ważnym. Ot, jakiś tam iloś-to rzędny lewicowy entuzjasta.
W demokratycznej Polsce, więcej niż połowa obywateli nie sięga na półki z bardziej ambitnymi towarami, bo nie ma na nie forsy.
Więc w czym RP jest lepsza od Kuby?
Ja wiem, że RP ma Dodę i prywatną telewizję Solorza-Żaka-Kroka, których nie ma na Kubie. Ale czy to znowu takie eldorado?
watpie,by Niemcy chcieli miec u siebie druga Kube...
ABCD-zdecydowana większośc kubańczyków nie ma szns aby wejsc do sklepu i sięgnąc po cokolwiek z półki. Polska nie jest eldorado ale w porównaniu z Kuba jestesmy rajem. Działania kaczorów to jeszcze nic w porówaniu z terrorem jaki panuje na Kubie
Polityka Linke Partei jest nieco paranoiczna... Jadą na Kubę a w Polsce zaczynaja bliską wspólpracę (pode naciskmi Holgera) z SdPL. SPD przy SdPL to skrajni komuniści... Gdzie tu loghika polityczna? Na szczęscie lewe skrzydłow w Linkle Partei już sie zorientowało w tej grze i przy udziale Lafotnaina szuka innych partenrów w Polsce.
mógłbyś zdradzić, jacy to "inni partnerzy"?
patrząc piarowo, lepiej by mu zrobiła wizyta w boliwii lub wenezueli, raz że są to kraje demokratyczne (pomimo paranoicznych oskarżeń pod adresem chaveza), dwa że to bardziej przyszłościowe - to raczej te dwa kraje będą latynoamerykańską lokomotywą, a nie chwiejąca się (gospodarczo i społecznie), mało demokratyczna, a w dodatku politycznie stetryczała kuba...
ps. żeby nie było, mimo krytycznego stosunku do castrowskiego rządu, daleki jestem od lumpen-liberalnej pozycji zajmowanej przez pana r25
jako jedyny prawdziwy lewicowiec powienineś wiedziec z kim kontlatuje sie Lafontaine... A jest to kilka organizacji !!! nie czuje się upowazniony do podania ich nazw, ponieważ nie jestem członkiem żadnej z nich.