Polecam książkę ,,,kontuzjowane mocarstwo'' tam jest wiele przykładów takich nadużyc. Np w kalifornii obowiązuje zasada że jeśli 3 razy popełni się jakiekolwiek przestępstwo za trzecim razem dostaje się dożywocie...Natomiast broń w 46 stanach można kupowac bez ograniczeń, często nawet od 12 roku życia, czyli wcześniej niż można miec prawo jazdy...Natomiast co do kary śmierci to jest ona bezsensowna, chyba że postępujemy zgodnie z zasadą, ..mordujmy wszystkich, Bóg pozna swoich'' Około 25% kar śmierci to pomyłki sądowe, tzn już po wykonaniu wyroku wychodzą na jaw okoliczności łagodzące...
Zgadzam się, że kara śmierci to idiotyzm. Skąd wziąłeś dane o pomyłkach sądowych? Chętnie bym je obejrzał, zwłaszcza że te 25% brzmi trochę mało wiarygodnie
Ludzki gubernator w ostatniej chwili ułaskawił skazańca! A NIE MUSIAŁ, nawet jak Rada ds Ułaskawień postanowiła inaczej. Prawdziwy chrześcijanin, po prostu...
Cała Jankesolandia to jeden niekończący się kiczowaty serial...
Owe prawo, przewidujące dożywocie za trzykrotne popełnienie tego samego, choćby nie wiem jak drobnego, przestępstwa, obowiązuje niestety nie tylko w Kalifornii, ale w całym kraju. Podziękować za to można Billowi Clintonowi i jego "three strickes law".
Tego się czytać nie da, a i zrozumieć ciężko. Skoro gospodyni domowa - Hyjdla opanowała tę prostą sztukę omijania kodów, to "łysi faceci" są chyba w stanie prześcignąć "blondynki". Nieprawdaż???
Czy Twój tekst, kalwejt, brzmiał:
Owo prawo, przewidujące dożywocie za trzykrotne popełnienie tego samego, choćby nie wiem jak drobnego, przestępstwa, obowiązuje niestety nie tylko w Kalifornii, ale w całym kraju. Podziękować za to można Billowi Clintonowi i jego "three strickes law".
??? Się pytam, bom ciekawa.....
mój komentarz