Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

PiS uzyskał przewagę nad PO w sondażu "GW"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

To wcale z drugiej strony nie dziwne...

Uważam się za przeciwnika prawicy w tym także PiS.
Jednak, jednego czego nie można odmówić tej formacji to parcia jak walec na scenie politycznej i konsekwentnej (pomimo że pod wieloma pozorami fałszywej) realizacji twardej polityki wobec przeciwników politycznych.
W zasadzie opozycja jest bezsilna co nie jest dziwne gdyż prezentuje to czego zwykli ludzie nie chcą.
Tzn. opozycja ta nie ma konkretnej wizji działania i brak jej szczególnie socjalnego wyrazu który PiS sobie zawłaszczył pomijając to że w szeregach tej partii są zwolennicy Pinocheta (Kamiński) czy Friedmana (Ziobro).
Według mnie to nawet nie wyreżyserowana piątkowa konferencja pomogła PiS-owi ale właśnie szczególnie w ostatnim tygodniu zaakcentowane przez tą formacje różnic społecznych. To że PiS jest cyniczny i w żadnym wypadku tych różnic nie zlikwidował to fakt ale swoją retoryką którą odebrał lewicy (odebrał ją nawet własnym przystawkom czyli LPR-owi i SO) potrafi sobie zdobyć przychylność zwykłych ludzi pracy...
Jest klęską że przez dwa lata od wyborów w których wygrało PiS a PO i SLD stały się "opozycją" nie ukształtowała się ani lewica radykalna której trzon mogli by stanowić socjaliści i komuniści czy też anarchiści ani nie odrodziła się nawet lewica socjaldemokratyczna choć wydawało się pretendentom do budowy takowej że PiS może w tym nawet im pomoże. Tak się nie stało bo PiS-owi będzie zależeć na własnych zwycięstwach a nie na lewicy (tym bardziej że oni mają tak pomieszane w głowach że Millera uznają za "komunistę" czy tam "postkomunistę") którą sami uważają za folklor polityczny a bardziej są gotowi pertraktować z PO niż z lewicą która się nie wywodzi z mitycznego "układu"...który większość przedstawicieli PiS-u łącznie z byłym przedstawicielem tej formacji Lechem K. sama tworzyła.

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-04 16:48:39, suma postów tego autora: 350

Spójrzmy prawdzie w oczy

Tusk to człowiek ograniczony, kiepski strateg i mówca, cwany żeby kosić w swojej pratii, ale już nie dość by rywalizować z Jarosławem Kaczyńskim, którzy choć powiela jego cechy to jest bardziej cwany lepszym strategiem i mówcą. Tusk jest najzwyczajniejszym w świecie kunktatorem, perfekcyjnie marnującym okazje by dokopać Kaczyńskim przejąć inicjatywę i wygrać. Po ma przewagę na wzystkich polach- struktur terenowych, członkowie wydają się bardziej inteligentni i elokwentni. Popiera ją większośc gazet i tygodników, lub ma do niej stosunek neutralny. Kaczyńskich popiera z ogólnipolskich i poczytnych tylko Dziennik i Wprost, i jesze pisowskie gadzinówki o niskim nakładzie. PO raczej popierają telewizje- Polsat i TVN. Kaczyńscy mają na tym polu pewną przewagę, bo TVP jest właściwie w każdym domu, ale ta przewaga tez maleje z każdym rokiem, w miarę jak się rozprzestrzenia kablówka. Takic czynników jak antypisowkise media zagraniczne nie licze, bo mają ograniczony wpływ na sytuacę w kraju. Jednak inicajtywa Havla jest sygnałem ostrzegawczym i jak nic w spisie Freedom House spadniemy w klasyfikacji. Może nie do partly free ale 1/1 już napewno mieć nie bedziemy. Wracajac jednak do Tuska. Trzeba mieć zdolnosci, zeby przegrać dwie kampanie wyborcze pod rzad, bedąc faworytem. Dziwi mnie te czemu Tusk tak się uwziął na pozycję prezydenta, premiera zostawiając Rokicie. W Polsce prezydent prawie nic nie może. Nic dziwnego, że nawet LiD w sondaązach zyskuje, dochodząc nawet do przyzwoitych 16%. Z czasem Po zostaie schrupane jeśli nie dojdzie do władzy.

autor: J.K, data nadania: 2007-09-04 17:12:46, suma postów tego autora: 948

To jest proste

PiS to polskość sama. Wreszcie rządzą "prawdziwi Polacy". Mój były teść na pewno się raduje. Już w wyborach prezydenckich w 1990 r. ten zapyziały solidarnościowiec twierdził, że będzie głosował na Wałęsę, bo powinien rządzić, może głupi, ale za to "prawdziwy" Polak. Kiedy go spytałem, co to znaczy, odparł, że jeśli nie wiem, on nie jest w stanie mi wytłumaczyć. Czy to nie argumentacja PiS? Cóż, mój były teść i jemu podobna większość polskiego społeczeństwa wreszcie się doczekała. Czego chcecie - to przecież spełnienie ich marzeń o własnej, "prawdziwej", reprezentacji. Jaki naród, taki rząd - ot co. I dobrze. Przynajmniej nie będą mogli narzekać, że okradają ich Żydzi.

autor: araya, data nadania: 2007-09-04 17:25:11, suma postów tego autora: 413

Lepszy burak niż cwaniak

nie lubie ani PiS ani PO,ale prawica solidarystyczna to mniejsze zło niż prawica ologarchiczno-neoliberalna

autor: czewony, data nadania: 2007-09-04 18:01:10, suma postów tego autora: 350

Jak mawia strateg Kurski...

"ciemny lud do kupi"...

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-04 18:17:06, suma postów tego autora: 350

PiS

wykorzystuje prokuraturę również do utrzymania władzy (o tyle zgoda z red. Jankowską), ale i używa jej do zwalczania szkodliwych wpływow oligarchów (np. Krauzego, Kulczyka, Gudzowatego)na struktury państwa.
W liczącej się opozycji mamy natomiast polityczne reprezentacje oligarchii postjaruzelskiej (SLD, SdPl) i postuwolskiej (Platforma).
Truydno więc się dziwić, jeśli jako tako rozsądni wyborcy opowiadają się za stosunkowo mniejszym złem, czyli za PiS-em.

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-04 18:55:13, suma postów tego autora: 20871

Oczywiście,

rozumiem, że ludziom o mentalności lewicowej trudno jest strawić PiS.
Ale, z tego punktu widzenia, jawni rzecznicy oligarchii, Kwaśniewski, Urban, Tusk i Michnik są jeszcze straszniejsi.
Gdyby aktywni lewicowcy próbowali w ciągu ostatnich lat budować swoje struktury opiniotwórcze i polityczne zamiast - pod wpływem oszalałych wieszczów i cwaniaków (chyba w równej proporcji) - bawić się w salonowe gierki, dekonstrukcję heteronormatywności, solidaryzowanie się z "antyimperialistycznymi ogniskami oporu" typu FARC i Hamas, to może istniałaby dzisiaj partia lewicowa, na którą warto byłoby głosować.
Niestety, jest jak jest.

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-04 19:02:19, suma postów tego autora: 20871

No i mogiła

Maszyna ruszyła. Jeszcze gdyby PO wygrało te wybory, oberwałoby prędzej czym później i to nieźle, tym bardziej, że to partacka partia i bańka mydlana. A tak? Koniec z lewicą w tym kraju i to chyba na amen. Ot, taki epizod historyczny - "lewica".

Nie pozostaje więc nic innego jak zacytować klasyka nad jej grobem:

"W XIX wieku, kiedy istniały potężne masowe ruchy społeczne, "spiskowa teoria dziejów" była reakcyjnym i groteskowym sposobem tłumaczenia rzeczywistości. Dzisiejsi pseudokontestatorzy wiedzą o tym ze słyszenia lub z kilku przeczytanych książek i wierzą, że jest to sąd wiecznie prawdziwy. Przymykają oczy na rzeczywistą praktykę swoich czasów, ponieważ jest ona zbyt smutna nawet jak na ich ostygłe nadzieje".

autor: sal paradise, data nadania: 2007-09-04 20:31:06, suma postów tego autora: 1199

...

ten sondaż to ściema...te "wyniki" mają zmobilizować "niegłosujacy" elektorat np "ziomali" z ławeczki pod blokiem czy "studentów marketingu" by poszli i oddali głosy na LiD czy PO bo "nie daj Boże znowu PiS wygra"
nie pomogło podkręcanie procentów dla PO dwa lata temu to GW próbuje nowej taktyki...będą robić przed wyboram iakcje typu "twój głos ma znaczenie" czy "moherowa mniejszość nie mozę decydować o twoim życiu"

autor: Ramones, data nadania: 2007-09-04 20:36:09, suma postów tego autora: 595

Niestety salu...masz chyba racje...

Warto jednak wspomnieć o tym że ma wejść ustawa rządu polegająca na ograniczeniu zobowiązań socjalnych jak to w mediach "politycznie poprawnie" określają "pracodawców"...

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-04 21:49:11, suma postów tego autora: 350

salu,

diagnoza słuszna, tylko wymaga pewnej poprawki redakcyjnej.
Jest pewna szansa na koniec z PSEUDO-lewicą w tym kraju. W razie czego, płakać po Millerze, Olejniczaku oraz finansowanych przez nich "radykałach" nie warto.
Obawiam się jednak, że jesteś nadmiernym optymistą i to towarzystwo jeszcze nieraz wypłynie.

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-04 21:53:26, suma postów tego autora: 20871

Czerwony

Jak dla kogo. Ja tam wolę głodować na wolności niż jeść zupę (bo przecież nie steki!) w kryminale. Rządy buractwa mieliśmy przez 40 lat. Różnie je ludzie oceniają, ja raczej negatywnie. Ale to było przynajmniej buractwo prosocjalne nie tylko propagandowo. To, które rządzi, będzie żądać wszystkiego, w zamian dając co najwyżej ochłapy.

autor: araya, data nadania: 2007-09-04 20:00:32, suma postów tego autora: 413

Ciężkie czasy dla opozycji.

Ciężko wygrać będzie wybory gdy nie ma się nic do zaoferowania oprócz zapewnień, że
my jesteśmy fajniejsi.

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-04 22:19:15, suma postów tego autora: 2307

Jeszcze drobiazg,

Zapomniałem jeszcze dodać, ze kiedyś pół żartem pół serio przepowiedziałem,
że Kaczyńscy będą rządzić 20 lat.
Czyżby przepowiednia zaczęła się sprawdzać ?

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-04 22:23:09, suma postów tego autora: 2307

Alfabecie

I masz jeszcze nadzieje że dzięki PiS...lewica się odbuduje.
Ja nie jestem zwolennikiem SLD ale PiS jak widzę na razie np. poprzez własne media woli reklamować młodzieżówkę UPR-u czy JKM który walczy z Jurczykiem...

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-04 22:27:11, suma postów tego autora: 350

Wybory

Ciekawość mnie bierze
Kogo lud wybierze
Lecz z pewnością, sorry,
Będą to PISiory

Bo Kaczki i Ziobro
Będą czynić dobro,
A LIDasy i PO
Mogą czynić zło.

Lecz zabrzmi gniew ludu gdy się kiedyś zbierze:
Lewica do władzy, kaczki na talerze !!!

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-04 22:15:54, suma postów tego autora: 2307

A kogo z radykałów

jeszcze $LD nie finansowało? Pomimo tego domniemanego wspomagania jakoś radykałowie nigdy nie wypłynęli...na powierzchnię...
A może lepiej gdyby radykałów finansował PiS...
To już chyba byłoby paradoksem...
PPS gdy był przy SLD nic nie ugrał. Tak samo "stara wiara" z ZKP "Proletariat"...
PPP w kręgach dołów sld-owskich uważane jest przez niektórych za skrajną ni to lewicę ni prawicę bo źle im się kojarzy przeszłość pewnych członków tej organizacji i nie wierzą w ich zmianę przekonań.
Też liczę że twarze $LD kiedyś odejdą w niepamięć. Liczę że tak stanie się całą "elitą" polityczną...
Starcia pomiędzy małą burżuazją PiS-owską a wielką związaną z PO-LiD-em mnie nie interesują...

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-04 22:47:03, suma postów tego autora: 350

Adrem63

Inna droga do wyzwolenia mas poza zdławieniem wyzyskiwaczy przemocą - nie istnieje. Tym też zajmie się LiD, na tym polega ich zasługa wobec proletariatu.

autor: Ewaryst, data nadania: 2007-09-04 23:07:39, suma postów tego autora: 294

Ograniczenie wpływów

oligarchii może przynieść tylko korzyści dla uczciwej lewicy.
A że dokona go partia prawicowa? Trochę w tym i naszej wspólnej, lewicowej winy, bo trzeba było w porę zacząć skuteczną walkę z Michnikokwaśniewskim, prowadząc ją z lewej strony.

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-04 23:14:45, suma postów tego autora: 20871

Ewaryst

napisał:
> Inna droga do wyzwolenia mas poza zdławieniem wyzyskiwaczy
> przemocą - nie istnieje.

Radziłbym jednak najpierw spróbować po dobroci, a potem sposobem.
:)

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-05 13:52:39, suma postów tego autora: 2307

Niektorzy rzeczywiście

..uważają PIS za bardziej ,,socjalne'' od PO i wbrew pozorom nie są to tylko ciemni prostacy. PO pewnie by chciała np sprywatyzowac slużbę zdrowia. Po za tym PiS perfekcyjnie zawsze gra na uczuciach egalitaryzmu wśród tzw zwykłych ludzi. I to dosłownie na moment przed wyborami....

autor: Tomek Sosnowski, data nadania: 2007-09-05 09:53:15, suma postów tego autora: 568

Adrem63

To moja parafraza przemówienia tow. Lenina na wiecu-koncercie pracowników ogólnorosyjskiej komisji nadzwyczajnej z okazji pierwszej rocznicy Rewolucji Październikowej 7 listopada 1918r.

autor: Ewaryst, data nadania: 2007-09-05 16:14:37, suma postów tego autora: 294

Tomku

a nie przyszlo Ci do glowu ze PiS faktycznie jest bardziej socjalny niz PO? Porownaj sobie dzialania np Ministra Pracy i Opieki SPol. Kalety i poprzedniego.

autor: wojtas, data nadania: 2007-09-06 22:38:21, suma postów tego autora: 4863

Ewaryst,

widzę, że lubisz sięgać do źródeł.
Zwracam jednak uwagę, że te źródła w większości wyschły lub zostały zatrute.
Ja rozglądam się za nowymi źródłami z których bije świeża myśl lewicowa, jednak zanim się napiję zastanawiam się dobrze czy mi nie podsuwają czegoś niezdrowego.

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-07 22:12:15, suma postów tego autora: 2307

Tomku,

jak grać to już perfekcyjnie, zwłaszcza na moment przed wyborami

> Niektorzy rzeczywiście uważają PIS za bardziej ,,socjalne'' od PO i wbrew
> pozorom nie są to tylko ciemni prostacy.
Dziękuję za wnikliwość osądu.

Ci inteligentni, mówią że wolą być kopani w d... lakierkiem (PO) niż buciorem od kartofli.

autor: Adrem63, data nadania: 2007-09-07 22:24:26, suma postów tego autora: 2307

Dodaj komentarz