liczy GPR?
Inicjatywa to kompletne fiasko, bo na dzień dobry odsunięto KPP do roli obserwatora. Do bani takie porozumienie.
Według mnie GPR wydało rozsądne i właściwe oświadczenie na temat fikcji jaką okazał się KPL.
GPR oświadczyło: Z perspektywy GPR cała impreza była dla PPP jedynie stratą czasu.
Typowe bicie się w cudze piersi. Trzeba napisać: Z perspektywy GPR cała impreza była dla GPR jedynie stratą czasu.
.
robotników działa w GPR?
oswiadczenia takiego planktonu.co to w ogole jest? przypomina mi sie inicjatywa WGR ucznia Iwo.
Porozumienie Lewicy wcale nie uwazam za porazke, to dobra inicjatywa, tak samo jak start w ost. wyborach parlamentarnych lewicy z list PPP. nie wiem tylko, czy nie nalezy poczekac ze stworzeniem dwoch blokow.
mam nadzieje, ze PPS, Racja i PPP wystartuja wraz z LiD. beda ich "lewa noga".
jezeli tak bedzie, to przewidywania ABCD sprzed paru tygodni jendak sie sprawdza.
"Czerwony marynarz" Iwo jest artystą i znawcą muzyki (ciekawie pisze np. o Szostakowiczu). Można więc przymknąć oko na jego niekonwencjonalne zachowania.
Co innego - ludzie uważający się za liderów klasy robotniczej i polityków. Od nich mamy prawo wymagać powagi.
Chociażby Norbert Zadora, pracownik zakładów polimerycznych w Czestochowie.
ej,ej,ej od iwo łapy precz! koleś ma swoje wielkie halooo, poza tym sympatyczny z niego typek (chyba?). no i jasieńskiego zna na pamięć! to się ceni.
jeden robotnik wiosny nie czyni.
"Czerwony marynarz" jest również znawcą Eisensteina i Prokofiewa. Dlatego całkiem serio twierdzę, że to rzadki kamień szlachetny w mało na ogół ciekawym pejzażu "alternatywki".
od kiedy "antykapitalizm" mialby byc "podstawowa zasada polityczna"?
Jak antykomunizm, antyfaszyzm i wszystkie inne anty...
Trzeba prezentowac pozytywne idee:)
barwo młody socjalista jest przeciw antyfaszyzmowi...
a co wo wiadmości. GPR ykazał się skrajnąnielojalnością wobec PPP i WZZ. Mam nadzieję, ze to ostanu występ tego folkloru w ramach tych organizacji.
a czemu to antykapitalizm miałby nie byc podstawową zasadą? chyba jestesmy lewicą?
dlaczego mialby byc "podsawowa zasada" dla wszelkiej lewicy? Obawiam sie ze rodzimi radykalowie widza wszystko jako czarne lub biale. Ja do konca nie wiem co to dzisiaj oznacza kapitalizm. I dlatego nie bardzo tez wiem co wynika z bycia "antykpaitalista". Zamiast tego rad bylbym widziec jakis sensowny program ktory dalby profity pracownikom najemnym, bezrobotnym itp, obojetni czy program ten bylny antykapitalistyczny czy jakikolwiek inny. I druga sprawa - chodzi chyba o przedwyroczbe programy. Czy naprawde ktos uwaza, ze w jedna kadencje parlamentarna obali kapitalizm w Polsce? :-)
Już na starcie wywalono KPP i położono całą idee. Nic z tego porozumienia nie będzie.
GPR oczywiście mataczy w swoim tekście.
Najpierw stwierdza "Trudno jest krytykować coś czego nie ma, ani nigdy nie było. A czymś takim jest właśnie Kongres Porozumienia Lewicy." a potem znajduje nawet sens uczestniczenia w czymś, czego nie było "Sens angażowania się w KPL polegał wyłącznie na tym, żeby odciągnąć OPZZ-owskie związki zawodowe od koalicji z neoliberałami z LiD i dalszego kompromitowania w ten sposób związków zawodowych w oczach pracowników." No to jak tam z elementarną konsekwencją panowie i panie, a raczej dziewczynki i chłopcy?
Nie da się oczywiście skasować pamięci czytelników lewicy.pl ale przpomnijmy tromtadrackie komunikaty:
Kongres Porozumienia Lewicy pracuje (akt.)
[2007-07-13 18:10:46]
Przygotowania do wyborów parlamentarnych i powołanie grup roboczych to główne tematy spotkania liderów czterech partii tworzących Kongres Porozumienia Lewicy.
Najważniejszą z podjętych decyzji jest założenie wspólnego startu wyborczego w ramach Kongresu w ewentualnych przedterminowych wyborach parlamentarnych. Powołanych zostanie 41 przedstawicielstw porozumienia, po jednym w każdym okręgu wyborczym, aby aktywnie przygotowywać kampanię. Kongres miałby być jedynym ogólnopolskim komitetem wyborczym o charakterze lewicowym i wypełnić lukę, jaka powstała po przesunięciu się Lewicy i Demokratów do centrum sceny politycznej.
Bieżące prace mają realizować trzy powołane gremia: Prezydium i Sekretariat Kongresu oraz Rada Konsultacyjna. Prezydium będą tworzyć liderzy partii sygnatariuszy: Jan Barański z RACJI Polskiej Lewicy, Paweł Bożyk (przewodniczący Prezydium) z Ruchu Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka, Bogusław Gorski z Polskiej Partii Socjalistycznej i Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy. Sekretariat utworzą czterej przedstawiciele każdej z partii, natomiast w ramach Rady Konsultacyjnej będą pracować eksperci pod przewodnictwem prof. Marii Szyszkowskiej z RACJI PL. Jej pełny skład zostanie przedstawiony we wrześniu.
Obsługę prasową Kongresu powierzono redaktor Agnieszce Wołk-Łaniewskiej."
No i co z tym zrobią łgarze z GPR? Nie było kongresu PL, nie było to porozumienie wyborcze? Co wtedy pisaliście i mówiliście, gdzie były wasze pryncypialne opinie i zastrzeżenia?
Jak się pisze takie pasztety, to oczywiście można liczyć na krótką pamięć i debilizm czytelników, do których się zwracacie. Ale z całą pewnością dokumentujecie tym waszą małość i wasze zakłamanie.