Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

GPR o Kongresie Porozumienia Lewicy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ilu członków

liczy GPR?

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-07 18:51:22, suma postów tego autora: 20871

Kompletne fiasko.

Inicjatywa to kompletne fiasko, bo na dzień dobry odsunięto KPP do roli obserwatora. Do bani takie porozumienie.

autor: Bartek, data nadania: 2007-09-07 19:08:05, suma postów tego autora: 2550

Mocne stanowisko...

Według mnie GPR wydało rozsądne i właściwe oświadczenie na temat fikcji jaką okazał się KPL.

autor: ScyzoRED, data nadania: 2007-09-07 19:50:51, suma postów tego autora: 350

strata czasu

GPR oświadczyło: Z perspektywy GPR cała impreza była dla PPP jedynie stratą czasu.

Typowe bicie się w cudze piersi. Trzeba napisać: Z perspektywy GPR cała impreza była dla GPR jedynie stratą czasu.
.

autor: Roger, data nadania: 2007-09-07 20:49:35, suma postów tego autora: 514

Ilu

robotników działa w GPR?

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-07 21:49:04, suma postów tego autora: 20871

a mnie smiesza

oswiadczenia takiego planktonu.co to w ogole jest? przypomina mi sie inicjatywa WGR ucznia Iwo.
Porozumienie Lewicy wcale nie uwazam za porazke, to dobra inicjatywa, tak samo jak start w ost. wyborach parlamentarnych lewicy z list PPP. nie wiem tylko, czy nie nalezy poczekac ze stworzeniem dwoch blokow.
mam nadzieje, ze PPS, Racja i PPP wystartuja wraz z LiD. beda ich "lewa noga".
jezeli tak bedzie, to przewidywania ABCD sprzed paru tygodni jendak sie sprawdza.

autor: moskwa, data nadania: 2007-09-07 23:09:19, suma postów tego autora: 605

moskwo,

"Czerwony marynarz" Iwo jest artystą i znawcą muzyki (ciekawie pisze np. o Szostakowiczu). Można więc przymknąć oko na jego niekonwencjonalne zachowania.
Co innego - ludzie uważający się za liderów klasy robotniczej i polityków. Od nich mamy prawo wymagać powagi.

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-07 23:17:37, suma postów tego autora: 20871

Jest tam

Chociażby Norbert Zadora, pracownik zakładów polimerycznych w Czestochowie.

autor: Saint_Just, data nadania: 2007-09-08 11:13:27, suma postów tego autora: 201

iwo

ej,ej,ej od iwo łapy precz! koleś ma swoje wielkie halooo, poza tym sympatyczny z niego typek (chyba?). no i jasieńskiego zna na pamięć! to się ceni.

autor: rote_fahne, data nadania: 2007-09-08 11:38:49, suma postów tego autora: 1805

Do nicków rewolucyjnych:

jeden robotnik wiosny nie czyni.
"Czerwony marynarz" jest również znawcą Eisensteina i Prokofiewa. Dlatego całkiem serio twierdzę, że to rzadki kamień szlachetny w mało na ogół ciekawym pejzażu "alternatywki".

autor: ABCD, data nadania: 2007-09-08 12:06:37, suma postów tego autora: 20871

Ciekawe to

od kiedy "antykapitalizm" mialby byc "podstawowa zasada polityczna"?

autor: wojtas, data nadania: 2007-09-08 12:38:20, suma postów tego autora: 4863

Antykapitalizm jest tak samo głupi

Jak antykomunizm, antyfaszyzm i wszystkie inne anty...
Trzeba prezentowac pozytywne idee:)

autor: Tomek Sosnowski, data nadania: 2007-09-08 22:01:13, suma postów tego autora: 568

GPR

barwo młody socjalista jest przeciw antyfaszyzmowi...
a co wo wiadmości. GPR ykazał się skrajnąnielojalnością wobec PPP i WZZ. Mam nadzieję, ze to ostanu występ tego folkloru w ramach tych organizacji.

autor: Kuba P, data nadania: 2007-09-09 11:05:10, suma postów tego autora: 700

wojtasie drogi...

a czemu to antykapitalizm miałby nie byc podstawową zasadą? chyba jestesmy lewicą?

autor: Joxte, data nadania: 2007-09-09 13:03:48, suma postów tego autora: 12

ALe

dlaczego mialby byc "podsawowa zasada" dla wszelkiej lewicy? Obawiam sie ze rodzimi radykalowie widza wszystko jako czarne lub biale. Ja do konca nie wiem co to dzisiaj oznacza kapitalizm. I dlatego nie bardzo tez wiem co wynika z bycia "antykpaitalista". Zamiast tego rad bylbym widziec jakis sensowny program ktory dalby profity pracownikom najemnym, bezrobotnym itp, obojetni czy program ten bylny antykapitalistyczny czy jakikolwiek inny. I druga sprawa - chodzi chyba o przedwyroczbe programy. Czy naprawde ktos uwaza, ze w jedna kadencje parlamentarna obali kapitalizm w Polsce? :-)

autor: wojtas, data nadania: 2007-09-09 15:04:59, suma postów tego autora: 4863

Te całe porozumienie to fiasko.

Już na starcie wywalono KPP i położono całą idee. Nic z tego porozumienia nie będzie.

autor: Bartek, data nadania: 2007-09-09 20:31:51, suma postów tego autora: 2550

w krainie czarów

GPR oczywiście mataczy w swoim tekście.
Najpierw stwierdza "Trudno jest krytykować coś czego nie ma, ani nigdy nie było. A czymś takim jest właśnie Kongres Porozumienia Lewicy." a potem znajduje nawet sens uczestniczenia w czymś, czego nie było "Sens angażowania się w KPL polegał wyłącznie na tym, żeby odciągnąć OPZZ-owskie związki zawodowe od koalicji z neoliberałami z LiD i dalszego kompromitowania w ten sposób związków zawodowych w oczach pracowników." No to jak tam z elementarną konsekwencją panowie i panie, a raczej dziewczynki i chłopcy?
Nie da się oczywiście skasować pamięci czytelników lewicy.pl ale przpomnijmy tromtadrackie komunikaty:

Kongres Porozumienia Lewicy pracuje (akt.)
[2007-07-13 18:10:46]
Przygotowania do wyborów parlamentarnych i powołanie grup roboczych to główne tematy spotkania liderów czterech partii tworzących Kongres Porozumienia Lewicy.

Najważniejszą z podjętych decyzji jest założenie wspólnego startu wyborczego w ramach Kongresu w ewentualnych przedterminowych wyborach parlamentarnych. Powołanych zostanie 41 przedstawicielstw porozumienia, po jednym w każdym okręgu wyborczym, aby aktywnie przygotowywać kampanię. Kongres miałby być jedynym ogólnopolskim komitetem wyborczym o charakterze lewicowym i wypełnić lukę, jaka powstała po przesunięciu się Lewicy i Demokratów do centrum sceny politycznej.

Bieżące prace mają realizować trzy powołane gremia: Prezydium i Sekretariat Kongresu oraz Rada Konsultacyjna. Prezydium będą tworzyć liderzy partii sygnatariuszy: Jan Barański z RACJI Polskiej Lewicy, Paweł Bożyk (przewodniczący Prezydium) z Ruchu Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka, Bogusław Gorski z Polskiej Partii Socjalistycznej i Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy. Sekretariat utworzą czterej przedstawiciele każdej z partii, natomiast w ramach Rady Konsultacyjnej będą pracować eksperci pod przewodnictwem prof. Marii Szyszkowskiej z RACJI PL. Jej pełny skład zostanie przedstawiony we wrześniu.

Obsługę prasową Kongresu powierzono redaktor Agnieszce Wołk-Łaniewskiej."
No i co z tym zrobią łgarze z GPR? Nie było kongresu PL, nie było to porozumienie wyborcze? Co wtedy pisaliście i mówiliście, gdzie były wasze pryncypialne opinie i zastrzeżenia?
Jak się pisze takie pasztety, to oczywiście można liczyć na krótką pamięć i debilizm czytelników, do których się zwracacie. Ale z całą pewnością dokumentujecie tym waszą małość i wasze zakłamanie.

autor: altstettiner, data nadania: 2007-09-12 14:50:23, suma postów tego autora: 1512

Dodaj komentarz