próba zakazu czyiś występów przeszła.
Liczę że hiszpańskie kapele o zabarwieniu czerwonym staną w obronie "BB".
AVT to kpina,tak ja i cały ruch Basta ya,manipulowani przez postfrankistowską centroprawice.Zresztą czy policjant torturujący prądem zatrzymanych to ofiara terroryzmu czy kat
...Aupa ETA! Eres un abrazo armado del pueblo.... Chociaz Banda przesadza czasem z gloryfikacja terrorystów i państwowego komunizmu to moge powiedzieć tylko jedno: Na pochybel AVT! P...lona przybudówka post-frankistów. Sociedad aloholica zostala oskarzona o sympatie pro-terrorystyczne za piosenke przecikow policji i Guardia civil, no a Muguruza ... wiadomo ze jest od dawna sola w oku falangi hiszpańskiej.
Z tego co czytalem BB miała zagrać na festiwalu Hiszpańskiej Partii Komunistycznej. Zreszta cenzorom z AVt wara od tego: to jest tradycyjna baskijska piosenka podobnie jak w Irlandii spiewa się "go on home british soldiers..." i tekst tez jest ostry.
...A właściwie to autora piosenki "Yup La La":
Aupa ETA! - eres un abrozao armado del pueblo!
To normalne ze baskowie czy irlandczycy pisza mocne piosenki o swojej walce. wystarczy przypomnieć tylko irlandzka piosenke "Go on home british soldiers...". AVT to nie żadne "rodziny ofiar terroryzmu" tylko zwykła przybudówka PP która zaciekle stara się zwlaczyć wszelkei separatyzmy regionalne (Basków Katalończyków etc.) przy okazji atakowania alternatywnej kontr-kultury.
Mam nadzieje ze hiszpańska lewica się nie da :)
banda bassotti gra melodyjny oi/punk a nie ska... chłopie weź ty lepiej o muzyce się nie wypowiadaj w rytmach ska mają z 2-3 numery np "ska beat oi" reszta tak jak pisałem...
muzycznie stoją na dość dobrym poziomie ...tekstowo to padaka na maxa i imidż mają cholernie wieśniacki, na kilometr jebie wiochą..takie "poprzebierane skiny"
ale często sobie zarzucam ich debiut "figli della.."
tu muza
http://www.bandabassotti.org/Contenuti/messaggi.htm
podobno corka kaczynskigo chodzila kiedys w glanach i biegala na koncerty dezertera :-P
nazywa sie zespol o ktorym mowa, panie Martys. Tak trudno o poprawna pisownie ? O definiowaniu stylow muzycznych juz Ramones napisal wiec nie bede powtarzal.
Niby drobnostki, ale skoro zdaza sie popelniac tak banalne i latwe do unikniecia bledy, to jak ufac w rzetelnosc portalu w sprawach wiekszej wagi?
dobra...cofam to co napisałem powyżej...właśnie słucham ich ost. płyty i jest w większości w kliamtach ska....wczesniejsze wszystkie produkcje były punk/oi!
teraz grają takie wsiowe ska....nie spodziewałem sie takiej zmiany rytmu na tak gówniany...
oi! :-P
co z tego?
ja myśle, że problem leży w definiwaniu nie muzyki a idei
hispzańskie (zapewne o praciwowym zabarwieniu) próbuję definiować trochę w stylu Pis
separatyzm baskijski -= terroryzm
ta definicja powinna zostać odrzucona przez wszystkich, a nie zabawa w ska i oi :)
Banda Bassotti to grała wszystko co sie da (może oprócz metalu i hc). W doniesieniach prasowych z Hiszpanii (upss ... Kastylii okupującej pozostałe regiony półwyspu Iberyjskiego :) ) pisali ze to zespół ska i pewnie stąd to stwierdzenie w newsie. Dla mnie to kiedyś było muzyczne odkrycie życia. Teraz rzeczywiście troszke nudnawe niektóre rzeczy się wydają ale 2-płyta koncertówka, "czarna" płyta (chyba to sie nazywa "Getto 02" ale głowy nie dam) i ta z coverami tradycyjnych pieśni rewolucyjnych (gdzie własnie znalazła się "yup la la") sa wciąż dobre.
Dla mnie większe wieśniactwo to Ramones, ale to rzecz gustu.
A propos SA które dla odmiany gra metal/punk (chyba tak to mozna nazwać) to ich sprawa skończyła się przed tamtejszym Sądem Najwyższym których chyba ich zwolnił z zarzitów...a byli oskarżani także o poparcie dla terroryzmu i rzekome "wyzwanie do zabijania funkcjonariuszy Guradia civil".
Sumując: Gora Euskal Herria! Fora la Bandeira Espanola!
Ramones w tym co robili byli autentyczni...100% rock and roll..a banda bassotti to zasrane politruki które grają muzykę która aktualnie jest "modna" w podziemnym środowisku
frajerzyny prima sort choć tak jak pisałem niektóre produkcje są na dość dobrym poziomie
a ty Moskwa posłuchaj sobie 4 skins czy Condemned84 albo section 5 to zobaczysz co to prawdziwy oi! bo nie jest to bynajmniej to co gra los wieśniakos
droga to "los wiesniakos" nie przepadaja za bando bassotti, za to ze graja dla licealistek, ponoc sa z nimi nawet wywiady w jakis badziewnych gazetach dla malolat.
Mi tam podobaja sie wszystkie wspomniane zespoly. A 4Skins czy Condemned 84 nie porownywalbym do Los Fastidios bo w zasadzie to inna muzyka.
The Clash.
dezertera, cele nr3, nonsens, apatie, tzn xenne, smierc kliniczna i wiele, wiele innych...
przynajmniej cos z ich pokrzykiwan rozumiem ;-P
apatia to kaszana straszna
O Boże, jakie nacjonalistyczne hasła! Czy wy nie wiecie, że nacjonalizm to faszyzm? Nie czytacie "Wyborczej"?
PS. A co do muzyki to przepraszam bardzo ale najbardziej lubiłem disco-polo i piosenki spod celi ;-).
ma całkiem inny chrakter i inne korzenie niż ten w Polsce czy w Niemczech.
"Wyborcza" piórem Santandera zdemaskowała też rasistowskie korzenie ETA.