że LiD już nie myśli samodzielnie, nie ma żadnych idei i poglądów, a całą kampanię dyktuje im firma marketingowa. Żenada i kompromitacja... A dziennikiem produktu marketingowego jakim jest LiD będzie oczywiście Gazeta Wyborcza, zresztą już od 2001 pełni taką rolę dla SLD.
zapewne skończy się jak inny tygodnik o nazwie "Ozon". Może nawet z tymi samymi redaktorami...
"Kadencję już Lechu skończył swą
I przyszedł czas aby zmienić go
Choć każdy chciał zapamiętaj to
Wiedziałem, że, że to będzie on
Ref: Ole Olek wygrał ole, Olek
Na prezydenta tylko ty
Ole Olek dzisiaj ole Olek
To dla nas przyszłość oraz styl /x2
(oooooooooooooo)
Prezydent to taki ktoś jak Ty
Polityk co ma realne sny
I droga więc to na pewno Ty
Poprowadź kraj poprzez reform Nil
Ref: Ole Olek wygrał Ole, Olek
Na prezydenta tylko ty
Ole Olek dzisiaj Ole Olek
To dla nas przyszłość oraz styl /x2
(ooooooooooooooo)"
w skład tego tworu wchodzi,antysocjalistyczna,ultraliberalna,centroprawicowa partyjha demokraci.pl która w kwestiach EKONOMICZNYCH goni UPR
Do małżeństwa z PO.
Po przejęciu Trybuny przez Millera można było się spodziewać, że przyjdzie i czas na Przegląd - tygodnik, w którym co prawda nie wszystkie prezentowane idee są lewicowe, ale który jest w miarę niezależny, dopuszcza do głosy radykałów krytykujących SLD i który całkiem ostro (jak na gazetę mainstreamu) krytykuje wojnę w Iraku.
Widać niedługo pozostanie nam czytać tylko niszowe gazetki...
Co do komentarza: Trybuna od dawien dawna nie jest żadną konkurencją dla Wyborczej. Równie dobrze można by uznać, że pchła jest konkurencją dla krokodyla. Więc Kwach nie musi niczego robić w interesie GW.
Co do sedna - jeśli informacja jest prawdziwa, to ciekawe, jak LiD czy Kwach wyobrażają sobie funkcjonowanie centrolewicowego tygodnika, skoro będzie miał on konkurencję w postaci silnej "Polityki", która ma przecież profil właśnie centrolewicowy.
"usuwając z pola widzenia zwłaszcza właścicieli "Gazety Wyborczej" konkurenta na rynku medialnym?"
no bez żartów panie i panowie :D, z całym szacunkiem ale niestety musze zgodzić się z Durnago95 (o zgrozo że do tego doszło)
zarowno Trybuny jak i Przegladu. poziom pierwszej wg mnie jednak kiepski, ale tygodnik calkiem interesujacy i stworzenie kolejnej marki o takiej pozycji moze jednak zajac troche czasu lub okazac sie nawet niemozliwe.
"T" ma dużo mniejszą sprzedaż niż "GW" i w tym sensie stanowi małą konkurencję. Ale zniknięcie z rynku "T" sprawi, że jej odbiorcy zostaną bez "swojej" gazety. Kogo wybiorą w zamian? Być może nietrafnie przewiduję, ale wydaje mi się, że nie wybiorą PiS-owskiej "Rz" czy "Dz", tylko raczej właśnie "GW".
Leszek Miller ma jutro ogłosić w swojej ukochanej Łodzi, że będzie liderem tamtejszej listy Samoobrony. ;)
jeszcze jeden tygodnik ?
Czy nie wystarczy im Wprost ?
Kwaśny i Olej mogą poprosić Urbana, żeby zamknął Nie.
W zamian Urban dostanie felieton w Wyborce.
kogo wolicie: Lesia Millera czy Zyzia Wrzodaka?
Obydwaj na tej samej liście! Lesio i Zyzio w jednym!
Dajcie już spokój z tym wychwalaniem pod niebiosa tego pisemka, bo na miano gazety to ono według mnie nie zasługuje. Jakby Kwas powiedział, że Trybuna jest super to pewnie byście go wyśmiali. Według mnie w Polsce potrzebna jest porządna gazeta lewicowa, która będzie atrakcyjna także dla przeciętnego zjadacza chleba (wzorem np Guardiana, czy El Pais). Trybuna już od dawna była pismem dla sympatyzujących z SLD emerytów i już nawet nie zabiegała o nowych czytelników. Prawica natomiast już dawno zrozumiała, ze aby zdobyć rząd dusz, musi wykorzystywać nowoczesny marketing i udało im się. Nie widzę przeciwwskazań, aby i lewa strona politycznego dyskursu zrobiła to samo. Cieszę się, że w LiDzie znaleźli się ludzie, którzy to zrozumieli.
A właściwie po co nam Towarzysze jakaś prasa??? Już niedługo będziemy powielać i czytać podziemną "bibułę". Ja mogę roznosić, będę wolontariuszką... tfu, łączniczką...
Trybuna i Przegląd od dawna były pismami martwymi.
Ich upadek jest znaczący jako ważna cezura. Umarła lewica tzw. postkomunistyczna, która - mimo ambitnych starań swoich kadr kierowniczych - nie w pełni pasowała do nowego wspaniałego świata. Narodziła się lewica w pełni i wyłącznie satelicka wobec PO i Gazety Wyborczej.
mimo to oczywiście głupotą jest ją likwidowac. Ale że Przegląd jest pismem ,,betonu'' to szczerze mówiac jestem zaskoczony bardzo...Nie widzę w tym piśmie nic betonowego, po za tym że jest szczerze lewicowe i na naprawdę wysokim poziomie...Zresztą nie rozumiem, czyżby Trybuna i przegląd były własnością LiD czy SLD że mogą je tak likwidowac ?
dofinansowywał te tytuły, a więc bez jego wsparcia one zapewne upadną.
Nie wiem dlaczego uwazasz,ze "Przeglad" od dawna jest martwy. Wg mnie nie masz racji.Ktos rownie dobrze moglby powiedziec, ze to "Obywatel" jest martwy, ze taka licha sprzedaz itp.
A co do wczorajszych rewelacji, to w dzisiejszej Trybunie Kwasniewski powiedzial:
T:Wyczytaliśmy dzisiaj, że chce Pan zamknąć naszą gazetę?
– Gdzie pan coś takiego przeczytał?
T: W "Dzienniku".
– Ja nic o tym nie wiem. Nawet nie czytałem tej gazety. Nawet z nią nie rozmawiam. Zapewniam, że z nikim nie dyskutowałem na temat zamykania waszej gazety, nie miałem żadnych takich planów. Równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć, że prowadziłem rozmowy w sprawie sukcesji tronu w Wielkiej Brytanii.
Pewnie,ze przydalby sie nam lepszy,lewicowy dziennik, ale na razie na ma na to szans, wiec dobra i "T". Takze uwazam,ze taka gazeta jest w Polsce potrzebna.
mnie jednak urzeka nowa samoobrona - lepper tymochowicz miller i wrzodak, no wiekszej menażerii to sobie nie można wyobrazić, bez żartów antysemita i autorytarysta wrzodak, neoliberał miller, perwszy mulat RP i pierwsza prostytutka PRu - jestem wzruszony, cieawe kto chce na nich głosować?
Trybuna od dawna była trupem ale "Przegląd" jest jedynym tego typu tygodnikiem (nie za radykalnym ale i nie pro POPISowskim). KWAśniewski znowu udowodnił że NIE JEST człowiekiem ani lewicy ani nawet centrolewicy! Jest człowiekiem centroprawicy PO/PD.
Smuci mnie to że i Wojtek dał sie w to wrobić!
Trybuny nie darze specjalną sympatią.
Od czasu kiedy wywalili z redakcji tego dziennika Pilawskiego i Dębskiego wartość artykułów pojawiających się na łamach tej gazety zaczęła systematycznie spadać.
Za czasów Dębskiego i Pilawskiego przynajmniej był cotygodniowy "Impuls" (enklawa gdzie poglądy wyrażała lewica na lewo od socjaldemokracji)
Nigdy fanem millerowsko-barańskiej "Trybuny" nie byłem (choć zostało tam paru jeszcze lekko lewicowych dziennikarzy).
Rzecz jasna propozycja Kwasa dotycząca likwidacji m.in. "Trybuny" wiąże się z planem zaniechania jakiejkolwiek szansy iż ta gazeta kiedyś przejdzie na bardziej lewicowe tory...
Co do "Przeglądu" to jest to gazeta z której polityką polegającą np. na promowaniu ludzi ze środowiska dawnej UW się nie zgadzam ale czasami można przeczytać tam ciekawe wywiady np. z socjologiem Żukiem.
Bardziej mnie bawi iż ostatnio coraz częściej nominalne organy prasowe LiD-u i PO czyli "Polityka" (kiedyś wszakże w zamierzchłych czasach jednak bardziej lewicowa) i "GW" wpisują się w histeryczną kampanię antykomunistyczną i antylewicową prawicy.
Te dwa organy prasowe zwykł nie omieszkają ośmieszyć Hugo Chaveza (jego poglądów na temat tego jak powinna wyglądać edukacja w szkole, jego odwołań do Marksa czy Castro), Polskę Ludową nie nazywają już okresem "realnego socjalizmu" a "realnego komunizmu" (tenże jednak okazuje się po latach był wybudowany)...
A już najbardziej mnie rozbawia Passent w swoich cotygodniowych felietonach w "Polityce"
Jego rozliczenia z własną przeszłością, z radykalnie lewicowymi poglądami które wyznawał w młodości obrazują obraz nędzy i rozpaczy wśród socjaldemokratycznych czy liberalnych publicystów.
Widać wiele się nauczyli ci "lewicowi" i liberalni publicyści od konserwatywnych czy narodowych publicystów. Wszakże ich zaślepienie w nienawiści do rzekomo panującego tu "komunizmu", lewicowych "dyktatorów" z Ameryki Łacińskiej i ideologii komunistycznej jest na podobnym poziomie co tych z konserwy...