ma być antyklerykalne? Czyli - ma prowadzić wojenkę światopoglądową z większością społeczeństwa?
Jakim cudem zwolennicy takich poglądów mieliby zdobyć władzę w wolnych wyborach?
odpowiadając drogiemu ABCD: takim samym cudem, jakim stado chamów z okolicznych łąk i wsi w sojuszu z faszystami lpr, i z pis'owską inteligencją zdobyło pozycję "koalicyjną". i być może takim samym sposobem, jakim tzw. "prostolinijny lewicowiec" ikonowicz zostanie "reprezentantem" ludu i własnej 10-osobowej partii (równie prostolinijnej).
Ja fanem racji nie jestem ale do prof. Szyszkowskiej nic nie mam.
Jakby nie było raz została zaproszona do pisdzielczego "Między Ziemią a niebem (znaczy się chlewem)".
większości społeczeństwa. Co innego - wpojone w dzieciństwie zwyczaje i rutynowe obrzędy (typu chodzenia na mszę), zupełnie co innego - akceptacja dla konkretnych poglądów Kościoła rzymskokatolickiego w rozmaitych kwestiach społecznych czy moralnych.
Trudno na antyklerykalizmie budować program partii, ale skoro istnieją partie z przechyłem w kierunku jakichś tam zagadnień (np. zieloni), to dlaczego z góry skreślać partię antyklerykalną?
jedno pytanie: biedota z bloków to dla ciebie "tzw. ludzie". Chłopi - "stado chamów z okolicznych łąk i wsi". To kogo twoim zdaniem ma reprezentować lewica?
znana twarz to już coś, skoro nie ma funduszy.
ABCD: bez klerykalnej demagogii. RACJA nie skrzywdzi nikogo poza tymi, którzy religię chcą narzucać innym i wyłudzać majątek ze skarbu państwa. Kler nie jest w Polsce większością.
Niestety....Ten konserwatyzm światopoglądowy w tym kraju jest powszedni...
A co ciekawe podobno nasila się u młodego pokolenia...
Ja też chciałbym aby było inaczej ale czy to przypadkiem nie zasługa "lewicy" z $LD i jej osławionych "kompromisów"?
Sytuacja może sie kiedyś zmieni...
Do westa. Bo zieloni walcz "o" a nie "z".
Prawica ma swoje faszystowskie parie Lewica ma swoje antyklerykalne. Ale czym dalej lewicy od RACJI tym lepiej dla niej.
Partia oczywiście może być antyklerykalna. Trudno oczekiwać natomiast, żeby - jak, sądząc z cytatu, chce Szyszkowska - antyklerykalne było państwo, które z definicji powinno zachować niezależność od partykularnych grup społecznych (w tym kościołów), ale też powinno traktować je równoprawnie i bez wrogości.
Myślę, że w Polsce są szanse na szeroki odzew dla polemiki w konkretnych sprawach z częścią czy nawet całością hierarchii kościelnej. Brakuje ich natomiast dla doktrynalnej walki z klerem czy religią.
rozumiem, że posłowie obecnej kadencji to dla ciebie "lud" i "chłopi", tak? :-) powiesz mi jeszcze coś ciekawego? hmm....może, że dbają o tegoż ludu interes,tak? ba, nawet o ten interes walczą, tak? :-) radzę czasami wyjść z domu na świeże powietrze.
pisałem tylko o chamach z wiejskiej - dodam dla jasności. (choć to w mojej wypowiedzi i tak było jasne).
Dlaczego od godziny komentarze są aktualizowane tylko pod tym newsem? Przecież nie tylko tu toczy się dyskusja.
wypowiedź Szyszkowskiej. Jeżeli ona rzeczywiście tak uważa, to marny los Racji pod takim kierownictwem...
"umiarkowanemu pijusowi TAK!!!"
Ja uważam że RACJA PL jako partia tylko antyklerykalna (nie neguje antyklerykalizmu) nic nie osiągnie pomimo nawet dobrych intencji.
RACJA PL nie jest żadną partią typowej radykalnej lewicy.
W sensie gospodarczym jest raczej socjaldemokratyczną lewicą.
Ja pamiętam że Szyszkowska wypowiadała się że nie jest przeciwko marksistom czy komunistom, pomimo iż sama marksistą nie jest.
We Francji istniej klub piłkarski (bodajże Red Star Paryż) założony przez socjalistów-antyklerykałów.
po prostu: państwo sobie, kościoły sobie.
Nie ma mowy o prześladowaniach kleru czy wierzących. Raczej chodzi o niedyskryminowanie niewierzących.
To nie prawda. Wlasnie w tym roku poslalem corke do ogolniaka. a 32 osoby w klasie, tylko 12 zdecydowalo sie uczeszczac na religie. To dobrze rokuje na przyszlosc.
Nareszcie jedna uczciwa osoba, a rowniez i madra , niestety za malo takich w Sejmie osob jak pani Profesor , by Polska stala sie normalnym krajem .
Przechodzimy do koncowki juz po Racji Profesor na czele parti? to jest chore
Lewica właśnie powinna reprezentowac ludzi z bloków. Większośc ludzi w miastach żyje w blokach i wcale nie są to wyłącznie dresiarze i blokersi, po prostu tak ułożyła sie historia polski że musimy mieszkac w blokach. Lewica reprezentująca ludnośc dzielnic willowych byłaby lewicą tylko z nazwy
w wątku o strzeżonych osiedlach per "tzw. ludzie" wypowiadałeś się nie o posłach tylko o swoich sąsiadach (chyba, że mieszkasz w hotelu sejmowym ;-)).
"tak ułożyła sie historia polski że musimy mieszkac w blokach"- co ty masz na myśli? że ludzie jak przed wojną mogli mieszkać jako wicesublokator w piwnicach pod suterenami, mieć na podwórzu jeden kran z wodą na wszystkie mieszkania i jeden sraczysław z deski z dziurą tuż przy komórkach na węgiel? No co wy,ludzie?! Na całym świecie są bloki mieszkalne.Chętnie zasiedlane.I w zasadzie różnią się tylko elewacjami, bo mieszkania w środku są takie same,choć jedne większe a inne mniejsze. Jak ktoś ma na to pieniądze, to sobie może takie mieszkanie urządzić wg własnego gustu.Czy ktokolwiek komukolwiek broni wybudować sobie pałac? Nie, prawda? Reguluje tą kwestię posiadanie gotówki lub jej brak. Więc dzięki Bogu możemy choć mieszkać w blokach.
Może coś się zmienia...
Ale np. wśród studenterii osób o lewicowych przekonaniach czy po prostu lewaków jest dość mało...
Przynajmniej tak wynika to z mojej obserwacji...
Zależy od miasta, nie przeczę.
ABCD i tak tego nie zrozumie. Nie, jednak zrozumie. Tylko uda, że nie.
Antyklerykalna czy nieklerykalna, co za różnica?? Po prostu partia, która opowie się za zdecydowanym ROZDZIAŁEM każdego kościoła od państwa. W tym wypadku z naciskiem na krk, gdyż ten właśnie związek jest zbyt ścisły. W naszym kraju najpierw jest kościół katolicki, potem długo nic i dopiero państwo, a w dalszej kolejności ew. inne kościoły, a interes narodu, gdzie ma swoje miejsce???. Powinno natomiast być najpierw interes PAŃSTWA i NARODU, a dopiero w dalszej kolejności KOŚCIOŁY i ich interes. Dbałość o interesy narodu en block jest również dbałością o interes poszczególnych kościołów, gdyż ich zwolennicy, to również mieszkańcy Polski. Dlatego życzę RACJI, aby wreszcie wybiła się do głosu i być może, właśnie pod przewodnictwem pani profesor Szyszkowskiej zdoła wreszcie zrobić coś dla LUDZI.
a z tym robieniem czegos dla ludzi to masz na mysli dzialalnosc i osiagniecia Grzesia Piotrowskiego?
A o którym mieście piszesz?
Mi oczywiście chodzi o CK...
Jeśli chodzi Ci o tego Grzegorza Piotrowskiego, to nie uważasz, że został już ukarany i swoje odsiedział?
Może Ty jesteś za CIĄGŁYM karaniem, ja nie, moim zdaniem jeżeli zapadł wyrok sądowy i winny odsiedział wyrok, to nie wolno mówić o jego winie, bez względu na, to czy jest on (wyrok) adekwatny do winy.
Poza tym od orzekania o winie są sądy i ani ja, ani Ty nie mamy prawa NIKOGO osądzać.
Może w takim razie, Twoim zdaniem, należałoby winnych zakopywać w ziemi ŻYWCEM i tak zostawiać???
Gratuluję humanizmu.
Pod pojęciem COŚ DLA LUDZI rozumiem, to czego nie zrobiła dla NAS żadna partia w Polsce od lewicy poprzez centrum do skrajnej prawicy, nie dali nam poczucia bezpieczeństwa i chęci pozostania w ojczyźnie i zrobienia czegoś pożytecznego dla kraju.
Ci którzy tak jak ja pozostali, bardzo często pytają się - dlaczego pozostałam/em???
Powodem takiego pytania jest ustawienie nas, nie ważne jak to nazwiesz, narodu, ludzi, wyborców w pozycji przedmiotu w staraniach o władzę, a nie PODMIOTU.
Nie jest, to wszystko co można dla nas (ludzi zamieszkujących nasz kraj), zrobić, ale należałoby od czegoś zacząć.
Pozdrawiam.
a kto tu mowi cos o karaniu ponownym Piotrowskiego? Ja sie zastanawiam tylko jak ma wygladac polityka antyklerykalna partii, ktora powoluje sie na takiego osobnika.
... jest dla mnie personifikacją nadideowości! Jest kobietą o gołebim sercu ale i nadidealistką.
ale zapewne potrafiaca cos zrobic, a nie ciagle bujajaca w oblokach.