Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Olsztyn: Młodzi Socjaliści zwalczają faszystowskie symbole

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Młodzież Wszechpolska NOP....

nadal więc mocno działają w Olsztyńskiem. A co na to nasz wódz J.Kaczyński tak czuły na problemy polskości i jego zbrojne ramię Ziobro zwane Komando Zero?

autor: Zirhan, data nadania: 2007-09-28 20:13:40, suma postów tego autora: 187

:)

czy hasło "walka klas" nawołuje do nienawiści czy miłości?
grzecznie pytam....

autor: Ramones, data nadania: 2007-09-28 20:19:06, suma postów tego autora: 595

Ramones

dobre pytanie? bo raczej nie miłości, a pozatym trzeba spytać MS czy hitlerowcy nie byli czasem socjalistami jak oni??? haha haha

autor: katto maximus, data nadania: 2007-09-28 20:27:00, suma postów tego autora: 99

katto maximus

Młodzi Socjaliści są częścią nurtu socjaldemokratycznego, odwołują się w końcu w programie do jego idei. Hitler najbardziej nienawidził właśnie socjaldemokratów twierdząc, że - w przeciwieństwie do części komunistów i konserwatystów - nigdy nie uda się z nich zrobić nazistów. Odpowiedź na twoje pytanie jest zatem prosta: nie.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2007-09-28 20:43:38, suma postów tego autora: 2157

Walka klas

nawołuje do sprzeciwu wobec wyzysku, rzeczywistości gdzie jedna klasa panuje nad drugą...
W tej walce w tej chwili przewagę mają kapitaliści...

Pawle..
Zapewne wiesz że zaraz po objęciu władzy przez Hitlera ok. 20 tysięcy komunistów zostało wymordowanych...
Dla Hitlera, komuniści byli oczywistymi wrogami i siłą która miała realne duże poparcie nawet w roku 1933...

autor: towPaweł, data nadania: 2007-09-28 21:09:09, suma postów tego autora: 155

PYTANKO!

Wybory już za pasem i w związku z tym mam pytanko do szanownych administratorów.

Dlaczego do tej pory nie omówili programu LID?
Dlaczego nie sprowokowali gorącej dyskusji na jego temat?

I wy towarzysze mienicie się polityczną inteligencją?

No to odpowiedzcie mi czym różnicie się od pozostałej prawicowej hołoty?

Bo ja jak do tej pory w waszym postępowaniu nie widzę najmniejszej różnicy między wami i resztą prawicowych półgłówków.

autor: mruk, data nadania: 2007-09-28 21:52:15, suma postów tego autora: 87

@towPaweł

komuniści byli pierwszymi zdelegalizowanymi i więzionymi przez Hitlera, ale też udało mu się ich część pozyskać populizmem.
Tak jak z PiSem dziś - antykomunistyczny i odbierający mniej świadomy elektorat lewicy.

A prawicowcom mówię: Hitler nie był socjalistą a nacjonalistą i populistą. Jego polityka socjalna była obliczona na przebicie obietnic komunistów (i przejęcie elektoratu) oraz przygotowania do podbojów. Socjal miał wzmacniać patriotyzm. Interwencjonizm stosował w celu przygotowania do wojny, a odbieranie majątku z uwagi na rasę lub poglądy.

autor: pandada, data nadania: 2007-09-29 03:13:06, suma postów tego autora: 213

pandada

Fakt...
Udało się pozyskać ludzi o lewicowych przekonaniach bo takiej a nie innej retoryki używał Hitler, należałoby dodać umocnionej nagonką na Żydów...
Hitler prezentował proste metody, w gruncie rzeczy chodziło mu o zachowanie kapitalizmu tylko w takiej formie że miałby on podlegać nadzorowi "rasy panów"...

autor: towPaweł, data nadania: 2007-09-29 10:21:16, suma postów tego autora: 155

Hitler był solidarystą

"socjalizm" Hitlera był bardzo podobny do solidaryzmu społrcznego który głosiła chadecja i kościół katolicki.

ps.komuniści byli najbardziej prześladowaną grupą w III Rzeszy lat 30,konserwatyści poszli na pełną współprace,obozy koncentracyjne zapełnili komuniści,socjaliści czyli socjaldemokraci,konserwatyści to pojedyncze przypadki.

autor: czewony, data nadania: 2007-09-29 10:55:32, suma postów tego autora: 350

mowa nienawiści

Hasła: "Polska dla Polaków","Żydzi do....."/tu decyduje autor gdzie/ i tym podobne szowinistyczne i rasistowskie bzdety głoszone przez małe skrajnie prawicowe partyjki nacjonalistyczne nie przeszkadzają wielkim partią przyjmować ich na listy wyborcze,to prawdziwy problem,prawdziwe przyzwolenie.W ostatnim sejmie mieliśmy sporą grupe takich ultrasów,nawet w rzadzie się trafiali

autor: czewony, data nadania: 2007-09-29 11:02:44, suma postów tego autora: 350

Paweł Kończyk

wiesz zapewne że słowonasiści został celowo zastąpiony słowem faszyści przez propagade komunistyczną ZSRR i innych państw komunistycznych, gdyż komunisci głosili socjalizm i a nazisci niemiecy tzw "narodowy" socjalizm i nie bardzo im to pasowało bo co by pomyśleli obywatele państw komunistycznych.

autor: katto maximus, data nadania: 2007-09-29 14:46:45, suma postów tego autora: 99

heh...katto

Formy państwa "komunistycznego" w pełni jak dotąd nigdzie nie wdrożono...
Istniały państwa ale charakteru zdeformowanego socjalizmu...
Nawet ówcześni budowniczowie tamtego systemu twierdzili że komunizm jest końcowym etapem budowy socjalizmu...
Rozumiem że prawicowcom sprawia frajdę nazywanie tych państw "komunistycznymi" no bo przecież "widmo komunizmu" jest ciągle blisko...

autor: towPaweł, data nadania: 2007-09-29 15:02:24, suma postów tego autora: 155

narodowy "socjalizm"

to ten sam pomiot co narodowy "syndykalizm",narodowy radykalizm,narodowy liberalizm itp. prawicowe nacjonalizmy z dodatkiem jakiś hybryd

autor: czewony, data nadania: 2007-09-29 16:31:06, suma postów tego autora: 350

katto maximus

To nie jest żadna odpowiedź na moje pytanie. Serwujesz podobne głupoty jakie i ja bym serwował porównując konserwatystów do Hitlera dlatego, że ten zawarł z częścią nich koalicję opartą na wspólnocie programowej. Słowo "naziści" i "nazizm" funkcjonuje w zachodnich naukach politycznych, ZSRR nie ma nic do tego.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2007-09-29 18:16:17, suma postów tego autora: 2157

Paweł Kończyk

mój tekst nie może być odpowiedzią na twoje pytanie bo mi go nie zadawałeś? a po drugie pierwszy mój tekst nie trzeba brać dosłwonie a po trzecie faszystami byli włosi a nazistami niemcy.To co pisałeś że słowo nazisci funkcjonuje w zachodnich naukach politycznych, to przed wojna i po wojne w ZSRR było celowo zmienione na faszyści jak już pisałem.

autor: katto maximus, data nadania: 2007-09-29 22:14:27, suma postów tego autora: 99

czewony

a lewica narodowa to co to jest według ciebie???

autor: katto maximus, data nadania: 2007-09-29 22:20:27, suma postów tego autora: 99

lewica narodowa

to np. NZR czy Baskijska Partia Narodowa,NSDAP była tworzona przez ludzi o poglądach ultraprawicowych

autor: czewony, data nadania: 2007-09-30 11:07:01, suma postów tego autora: 350

W Niemczech i we Włoszech

faszyści byli wspierani przez biznes który pragnął kapitalizmu bez tzw. "żydokomuny"...
Niemieccy kapitaliści nie chcieli rywalizować na wolnym rynku z Żydami gdyż uważali że ci są tego nie godzien.
W tym sensie faszyzm jest tragicznym przedłużeniem tego do czego doprowadza kapitalizm czyli do czysto biologicznej rywalizacji, braku współpracy.
Kapitalizm = kanibalizm.

autor: towPaweł, data nadania: 2007-09-30 12:11:34, suma postów tego autora: 155

Dodaj komentarz