"wielki talent ...pozaliteracki". Podobnie można by powiedzieć o Andrzeju Wajdzie. Nikt z polskich reżyserów nie wyczuwa tak, jak on, oczekiwań aktualnej władzy.
Czyżby Katyń to kolejny gniot Wajdy po "Panu Tadeuszu" i "Zemście", że trzeba nań wypychać "przypadkowych widzów" - gawiedź szkolną, szwejów, członków zz...?
rzekł Szczygieł, minister od wojny. Tak samo jak w Iraku...
a Katyniem nie ma - z polskiego punktu widzenia żadnej różnicy?
liberal sie odezwal.
od Kanału do Człowieka z marmuru wyczuwał oczekiwania władzy z talentem. Potem już - bez talentu :)))
Ja bym raczej ich wysłął na Stalingrad, Na Zachodzie Bez Zmian, Pluton...To chyba bardziej pasuje do sytuacji polskiej armii,choć też osadzone jest w innej epoce...
Andrzej Wajda nakręci wkrótce następujące filmy. "Szosa Wołokołamska", "Kurhan Mamaja" , oraz "Jak hartowała się stal".
Mistrz już zaczyna pracę nad kontynuacją "Katynia", czyli "Charkowem". Trwa casting do roli Kwaśniewskiego.
Można by zrobić świetny film w stylu "Pitbulla". Tylko kto z reżyserów tak narazi się władzy aby pokazać prawdę o armii?
świetny film!
E, jeszcze Danton jest wielkim filmem. Potem już nędza.
"Pluton"
To nędzne liberalne jojczenie nad ofiarami krwiożerczych jakobinów!?
Wiem, towaryszu Tulse, że czytujecie z upodobaniem głównie przekłady z francuskiego, ale warto porównać dziełko Wajdy z genialnym dramatem Przybyszewskiej.
ma też brzydki homofobiczny podtekst(to jak przedstawiany jest "zniewieściały", aseksualny Robespierre w opozycji do "męskiego", "cielesnego" Dantona), ale odczytać go można znacznie ciekawiej niż jako liberalne jojczenie. Czy Danton nie jest dramatem o traumatycznym uświadomieniu sobie przez Rewolucję granic polityki, której badaniem był terror? Czy najbardziej tragiczną postacią nie jest Robespierre, który zdaje sobie sprawę, że projekt całościowego przekształcenie człowieka, na który dawała nadzieję Rewolucja ponosi klęskę, że wszystko co zrobiła, to zmieniła elity, tworząc polityczną instytucjonalizację dla ekonomicznych stosunków władzy, które wykształciły się już wcześniej. Czy w ostatniej scenie Robespierre, nie widzi widma thermidora?
Proponuje niesmialo A moze tak Żiemie Obiecana
napisałeś/aś (niepotrzebne skreślić) "Lepiej niech chodzą do kina, niż jeżdżą na "wycieczki" do Iraku..."
Problem w tym, że nasi wojacy chodzą i do kina i do Iraku...
ale diabła homofobii nie byłem w stanie dopatrzyć się w filmie Wajdy, mimo iż lubię go demaskować. Zawsze się czegoś można nauczyć od straży przedniej rewolucyjnej obyczajówki.
Mnie się zdawało, że wspomnienia z romansu Maksymiliana z Kamilem trochę uczłowieczają Nieprzekupnego, który skądinąd został w filmie przedstawiony jako potwór.
O koniunkturalizmie Wajdy świadczy, że jego teatralna wersja Dantona była zgodna z oryginałem, w którym Robespierre jest bohaterem i geniuszem.
A czy u Wajdy - i to w obu wersjach - nie ma damy zakochanej do szaleństwa w Robespierze?
Więc co z tą nieszczęsną homofobią? Filmy warto oglądać (nomen omen) bez dogmatu.
natomiast, że Robespierre w ostatniej scenie ogląda widmo - i to niejedno. Termidora, Napoleona, Stalina, a może również Thatcher, Balcerowicza, Billa Gatesa i Busha.
Rewwolucja jest u Przybyszewskiej prawie beznadziejnym buntem przeciw naturalnej i społecznej sile ciążenia, której uosobieniem chwilowo stał się Danton. Nawet Wajda nie zepsuł tego do końca.
Z tego punktu widzenia, Robespierre żeczywiście (!) jest "przeciwnaturalny" - ale w sensie wyodrębnienia pozytywnego. Jak homoseksualiści Vautrin, Marcel czy Adrian.
.
czy równie krytyczny komentarz ukazałby się tutaj, gdy minister obrony zalecił żołnierzom obejrzenie któregoś z arcydzieł tfurczości politycznie poprawnej. Na przykład, filmu
Pręgi (o melomanie-sadyście i jego "represyjnej" rodzinie). Albo Tajemnicy Bruback Montain (czy jakoś tak) - o parze kowbojów, walczących z homofobią w USA.
Zapewniam że komentarz byłby równie krytyczny. Niby dlaczego władza ma zalecać chodzenie na jakieś filmy, a żołnierze robić to za pieniądze podatnika.
Wyjątek może zrobiłbym dla chcących jechać do Iraku i prowadzał ich na jakieś dokumenty o sytuacji w tym kraju, a dla jadących do Afganistanu polecił "Bestię wojny".
ino, że na to nie ma środków i czasu...
Wolę teatralną wersję "Dantona" Wajdy od tego co zrobiłby z tego Hanuszkiewicz. Zmotoryzowana gilotyna i Maria Antonina w stringach ... To mogliby obejrzeć tylko najbardziej wyzwoleni lewacy.
Podobno Robert Rodriguez już kręci "Katyń 2 - Zemsta". Polscy oficerowie wychodzą z grobów i dopadają wszystkich zbrodniarzy wraz z rodzinami. Deadly bite!!!
Taka Legia na przykład z Brychczym,Hanysem, kapitanem LWP na czele rozgromiła w 1962 roku Piasta Gliwice 6:0. Piechniczek był wtedy w Piaście rezorwowym i co chwile wybiegał na boisko...Albo Śląsk Wrocław, Zawisza Bydgoszcz. Za komuny nawet dawali przepustki na mecze piłkarskie. Raz mi się udało z jednostki gliwickiej (pancernej, był także WOP) otrzymać przepustkę i być na meczu w Chorzowie. Polska - Irlandia Północna...0:2 przegraliśmy!!!! Budka i Kawula ...krakusy pokraczne na obronie wtedy powiedzmy "grali".
więc był czas na sport, uczenie żołnierzy jedzenia nożem i widelcem, a nawet na wypady do teatru i filharmonii. Teraz na porządne buty "Wojska Polskiego" nie stać, ale na "arcydzieła" wajdowe prowadza się szwejów w śmierdzących buciorach dodzieranych przez trzy, cztery roczniki...
Piechniczek ciągle jest rezerwowym. Cięgiem do parlamentu się dobija (teraz z Peło), gdzie go "kibice" nijak wpuścić nie chcą...
aby ktoś się nauczył wojować z patrzenia.Aby ileś tam lat wojować i szabli nie wyjmować.Takie "wojowanie" może skończyć się pójściem czwórkami do ..nieba,jak Ci z Westerplatte.Ale może taki jest ich cel-niebo,a nie piekło na ziemi.
za film "Kanał", oraz "Oscar" za całokształt z nieba Wajdzie nie spadły. Podobno Kutz ma jakieś obiekcje do n/w wiersza który zainspirował Wajdę:
Czekamy ciebie...
"Czekamy ciebie, czerwona zarazo,
Byś wybawiła nas od czarnej śmierci,
Byś nam - kraj przedtem rozdarłszy na ćwierci
Była zbawieniem - witanym z odrazą...
(...)
Nic nam nie zrobisz! Masz prawo wybierać,
Możesz nam pomóc, możesz nas wybawić
Lub czekać dalej i śmierci zostawić...
Śmierć nie jest straszna - umiemy umierać.
Ale wiedz o tym, że z naszej mogily
Nowa się Polska zwycięska narodzi
I po tej ziemi ty nie będziesz chodził,
Czerwony władco rozbestwionej siły!"http://www.wajda.pl/pl/filmy/film02.html
Można dojść do paru wniosków:
1.Żony zawodowych żołnierzy tęsknią za mężami i po 2 tygodniach przemierzają setki kilometrów o dziwo ich znajdując.
2.Dla polskiego oficera uciec z niepilnowanego obozu to plama na honorze.
3.Żołnierze w obozie zajmują się głównie modlitwami.
4.Jak korzystasz z amnestii i idziesz na studia to obowiązkowo bierz ze sobą broń i życiorys demaskujący zbrodnię.(swoją drogą dziwne,że wajda zrobił zupełnie na odwrót).
5.Jeśli miałeś czelność przeżyć Katyń powinieneś czym prędzej strzelić sobie w łeb.
6.Jeśli nie walczysz przeciw "komuchom" powinineś strzelić sobie w łeb.
7.Jeśli w jaki sposób korzystasz z nowej rzeczywistości to pewnie jesteś prostakiem,służącą/cym pani generałowej,zdrajcą i powinieneś strzelić sobie w łeb.
8.Jeśli film wydaje ci sie nudny to nie jesteś patriotą i powininenes strzelic sobie w łeb.
9.W ub są mili panowie i dziwne,że kogoś zgarniają.Tylko se w łeb strzelić !
Dlatego wojujemy w Iraku i Afganistanie.
Wajda zrobił taką agitke że szok,gdtby nie kasa którą wydałem na popcorn wyszedł bym po 30 minutach,szok.Nic dziwnego że od 1989 roku polskie kino zdycha skoro na wartościowe filmy nie ma kasy a promuje się albo filmy psiowate albo klęcznikowo-bogoojczyźniano-rozmodlone,film przypominał "Pierścionek z orłem w koronie",zgroza
Ciekawe czy kiedyś powstanie w Polsce film o naszych żołnierzach w Afganistanie i Iraku w stylu Plutonu czy 9 Kompanii.Znając polskie realia będzie to podruba Rambo 5 w reż.Pasikowskiego w rolach głównych Linda,Pazura,Konrad jako oficerowie Gromu razem z piękną agentką z CIA łapią Osame bin Ladena,i mułłe Omara, znajdują broń chemiczną w Iraku i wszystko to w żebach przynoszą na próg Pentagonu.A cała operacje błogosławi kapelan i superszpieg wyjątkowy analityczny umysł agent 000 min.Maciarewicz
Mnie tam twoje wywody z teorii filmu walą i grzmią po kichach dzisiejszą fasolką po bratanku - piłki nożnej nie
oglądam od czasu jak skończyłem kurs sędziowski, na którym poznałem kulisy tej "pięknej" gry - od tej pory wolę oglądać KYRCZAKI a 4 zł obracające się w wybudowanych dla nich lunaparkach, które są w każdym hipermarkecie - najbardziej lubię ten moment jak wypadają z "kolejki górskiej" na
szczycie bo są za lekkie albo jak je oblewają tłuszczem spod golonki żeby wyglądały na tłuściejsze.
A ja obejrzę po raz kolejny "Żywot Braiana".
"Katyń" - świetny obraz historycznie zakompleksionych polaków.
Gdyby morderca przyznał się do winy - temat by się skończył.
Martwi mnie inna sprawa, chyba najważniesza dla Polski: Dlaczego do tej pory nie podpisaliśmy traktatu pokojowego z Niemcami?
Oj jak to dobrze, że przedstawiciele ruchów społecznych, socjalistycznych, i innych lewicowych zdołali w końcu przynajmniej częściowo nazwać rzeczy swoimi imionami, po okresie otalnego,ciemnogrodzkiego zakłamania i mieszczańskiej nowomowy. Cieszmy się - gdyż teraz wiemy co to jest dobry film (rozumiemy to, potrafimy to nazwać), wojsko, sprawiedliwość społeczna,kompleksy, ekspansja czy anarchia. Nie traćmy jednak czujności - reakcja i manipulacja nacierają - ofensywa! :)
Jeżeli ten film ma sprawić by "morderca się przyznał" to ja podziękuje..
Hyjdla Tobie sie dobrze zylo w PRLu- juz zapomnialas? Wiec sie filmami o Katyniu nie zajmuj no chyba, ze takimi, ktore mowia, ze to dzielo Niemcow.
WASZA NIENAWISC WZMACNIA MOJA RADOSC!
Ps. Cale szczescie takie czasy jak wielu z Was sie zylo dobrze juz sie skonczyly. Po tych komentarzach jestem pewien, ze trzeba o to zadbac.
W PRL-u żyło mi się dobrze, bo byłam młoda i piękna. Ty niestety w tym swoim kapitalizmie jesteś na tyle durny, że tropisz coś, czego nie znasz, bo na oczy tego nie widziałaś. Głupki i smarki tak mają...
Wycierasz se gębę Katyniem, bo najprościej wmawiać komuś coś, nie patrząc w oczy rozmówcy. Fiuty i tchórze tak mają.
Twoje dobre czasy też się kiedyś skończą, a przyczynią się do tego takie palanty jak ty...
Byłeś chociaż w wojsku platfusie ze skoliozą i w brylach ze szkłami jak denka od flaszek? (To takie impresje, jak twoje na mój temat)...
"W PRL-u żyło mi się dobrze, bo byłam młoda i piękna."
Napisalas, ze zylo ci sie dobrze w temacie o obnizce podatkow. Jak to sie ich nie placilo w PRL i wszystkim zylo sie dobrze wiec nie odwracaj kota ogonem, ze chodzi o mlodosc czy piekno bo nie to napisalas (aczkolwiek to tez mogl byc powod).
Czy nalezysz do Samoobrony? Ja sie odnosze jedynie do tego co piszesz. Ty z mentalnoscia burka odszczekujesz sie piszac o moim wygladzie, ktorego znac nie mozesz i wyzywajac mnie.
Wiec moze daj sobie na wstrzymanie bo inni tez potrafia byc chamscy.
jak nie macie nic do powiedzenia,poza bluzganiem,głupimi i niesmacznymi textami i nienawiścią to lepiej przestańcie trolować
o obnizce podatkow" (pisałam ponoć, ja Hyjdla)) "Jak to sie ich nie placilo w PRL i wszystkim zylo sie dobrze"... cytat proszę, ew. link, bo coś ci się (delikatnie mówiąc) popier....ło.
Tak pisalas ty jesli sie upierasz to przekopie portal lewica i znajde ten fragment.
Juz raz napisalem nie wyzywaj mnie bo tez potrafie powiedziec przykra rzecz. Np. wykorzystujac to co napisalas o swoim zyciu w postach. Wiec moze odnos sie do tego co ja pisze oki?
Czewony- Oki, ale 1) ja nie bluzgam tu. Odnosze sie do tego co pisza inni, a nie skupiam sie na tym czy maja okulary i czy maja zdziecinnialy nick.
Kop, kop do upadłego, grzeb w tym co napisałam o swoim życiu (pisane na użytek m.in. takich fiutów sb-ckich jak ty - mam potem ubaw). Niektórzy mają te metody we krwi, bez względu na wiek, płeć i ustój...
Ty się odnoś do newsa, a nie do tego co piszą inni, w tym przypadku, ni z gruchy, ni z pietruchy personalnie do mnie. Ja pisałam o gniocie Wajdy i celowości chodzenia żołnierzy na to filmidło, ty ciołku imputujesz mi, że napisałam, iż "Katyń" to dzieło Niemców. Trzeba być niezłą kanalią, albo sporym przygłupem...
Czekam na link, tylko dobrze denka o flaszek przetrzyj...
A pamietasz filmy takie jak "Samowolka" czy "Kroll"?Traktowały one o wojsku polskim w okresie pokoju...Jednak robiono takie krytyczne filmu o armii w czasach schyłkowej "komuny"i raczkującej "demokracji"...Chętnie bym je jeszcze raz zobaczył np.w Czarnej Emilce...
"Za "komuny" nie było podatków i żyło nam się dostatnio i godnie. Precz z podatkami!!! Podatki to grób Rzeczpospoliej, szczególnie tej Czwartej i Pół...
autor: Hyjdla, data nadania: 2006-12-05 10:20:26"
http://lewica.pl/forum/index.php?fuse=messages.12360
Wyzwalas mnie juz chyba z 10 razy. Ja sie odnosilem do tego co pisalas. Twoj poziom nie moj...
Nie odpisuj nie chce lubie sie babrac w blocie...
by nie dostrzec w tym szyderstwa. Ale matołków nie sieją, sami na lewica.pl się pojawiają, ubabrani m.in. w "Katyń", twierdząc, że JA uważam go za dzieło Niemców. Więc powtarzam, żeś nie tylko dureń, ale przy okazji kanalia...
Dla rewolucyjnej proletariuszki polityczne sofizmy liberała Lalka stanowią skromniutki, lecz cenny materiał pozwalający poznać prawdziwą klasową naturę nawet przodujących żywiołów burżuazji.