Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Rędzikowo: Samoobrona przeciwko tarczy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

BRAWO IKON

Mozna robic swoje i mówić swoje startujac z listy obcej partii i dupy nie dac. Ikon pokazał ze w układ polityczny mozna wchodzic ale nie za cene rezygnacji z internacjonalistycznych wartosci ani innych wartosci rewolucyjnych

autor: red spider 666, data nadania: 2007-10-10 19:16:38, suma postów tego autora: 1549

Brawo PI

Te słowa powinni usłyszeć WSZYSCY, nie tylko Rędzikowo. Wierzę, że jeszcze usłyszą.

autor: Apotropejusz, data nadania: 2007-10-11 09:50:11, suma postów tego autora: 58

Niedoszacowana Samoobrona

Piotr Ikonowicz w Superstacji TV (10.10.07) - o notowaniach wyborczych, Programie wyborczym NL i SO, państwowym funduszu wynagrodzeń, kampanii 3x8, kampanii wyborczej i... eksmisji sióstr Betanek.
http://pl.youtube.com/watch?v=t53hOyqB5mg

autor: krik, data nadania: 2007-10-11 10:02:05, suma postów tego autora: 1649

niedoszacowanie i takie tam

Swoją drogą ciekawi mnie to niedoszacowanie Samoobrony, bo o ile kiedyś to była prawda, to dziś nie jest to takie pewne. Elektorat Samoobrony mógł się zwyczajnie rozpłynąć, przy woltach Leppera, który wpierw całował się z BCC, potem z Kaczorem, a w końcu z Piotrkiem I, Millerem i Wrzodakiem.
Akcje takie jak w Redzikowie, to wyraz jednak zwykłej gry pod publikę, bo przecież Samoobrona w rządzie niespecjalnie burzyła się w sprawie wojny, a Miller też pacyfistą nie jest. Piotrek ma ich tylko legitymizować - podobnie jak w sprawie eksmisji. Jest tylko kwiatkiem do kożucha. A co argumentów, że dzięki niemu lewicowy przekaz trafia do społeczeństwa, to wystarczy oglądać debaty na TV info o 19, gdzie taki przekaz wychodzi tylko od PPP i co ciekawe, w sondach esemesowych PPP dostaje w nich od 8 do 10 proc.
Wystarczy też porównać spoty wyborcze PPP i Samoobrony, by wiedzieć, gdzie jest lewica :)

autor: darekzalega, data nadania: 2007-10-11 12:55:05, suma postów tego autora: 85

Czy "darekzalega" sugeruje,

że lewicą jest kilkunastu Ziobrów, Stokłosów i Małyszów w całej Polsce? Albo ich przypadkowi wyborcy, myślący,że głosuję na znane z TV postaci?

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-11 14:17:43, suma postów tego autora: 4409

Darku

Od razu mówię - nie jestem entuzjastą startu Ikona w wyborach (zresztą startu jakiegokolwiek lewicowego radykała). Głęboko się jednak mylisz pisząc, że Samoobrona nie jest już niedoszacowana w sondażach. Twierdzę, że jest to niedoszacowanie większe niż kiedyś - teraz, po atakach medialnych na partię Leppera ludzie jeszcze bardziej wstydzą się przyznawać do popierania SO. Oczywiście elektorat od nich uciekł, ale myślę, że jeszcze mają duże szanse na wejście do parlamentu.

A co do spotów PPP i NL - czy sympatycy (i działacze) tych partii nie mają innych powodów do kłótni niż szopki wyborcze? Nie moglibyście się pokłócić o wizję socjalizmu albo nt. Kodeksu Pracy?

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-10-11 14:32:12, suma postów tego autora: 1084

darekzalega

chodzi zapewne o ten lewicowy spot,w który lektor oznajmia, że Bogusław Ziętek jest "prywatnie szlachetny", w którym jeszcze mówicie o trzymilionowym bezrobociu i o tym,że wszyscy chcą zmienić sytuację w Polsce, pomijając, że zupełnie inaczej chcą ją zmienić, nie tak znowu nieliczni zwolennicy PO, PiS, PSL czy SLD. O tym arcydziele lewicowego przekazu mówisz?

autor: altstettiner, data nadania: 2007-10-11 14:33:49, suma postów tego autora: 1512

PS

PPP nie było jeszcze nigdy w parlamencie - jak wejdziecie to zobaczymy po waszych działaniach, czy wasze mówienie o całowaniu się z BCC i z Kaczorem było wiarygodne.

autor: RRRadykał, data nadania: 2007-10-11 14:35:39, suma postów tego autora: 1084

taki mały, taki duży, może świętym być

darkuzalego,
co powiesz nam o przeuroczym fotomontażu Ziętka z Chavezem i Fidelem Castro z napisem i ty możesz być Che?
Czy przed zebraniami redakcji dokonujecie adoracji tego obiektu (stosownej wielkości kartonu czy może plexi) w takt przeboju "Arki Noego"?

autor: altstettiner, data nadania: 2007-10-11 15:27:58, suma postów tego autora: 1512

Darku,

Po co te zasłony dymne?
Przecież 21 października wynik PPP pójdzie w Polskę, a raczej - ponieważ mało kto w ogóle zwróci na niego uwagę - w środowiska lewicy alternatywnej. A jaki on będzie? Chyba nie ma już wątpliwości.
Przegrywanie - to też ważna i potrzebna umiejętność.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-11 17:22:45, suma postów tego autora: 20871

Przedewszystkim wyraźnie widać

jak służby specjalne starają się zniszczyć SO. Nie ma tygodnia bez inspirowanej przez bezpiekę "afery", której apogeum była afera gruntowa. Dla mnie to poprostu bezczelna manipulacja demokracją, mimo że nie jesteś jakimś fanem SO.
Ikonowicz to ciekawa propozycja, ale Miller to kompromitacja.

autor: hamra, data nadania: 2007-10-11 20:40:43, suma postów tego autora: 22

...

Oglądałem dwie debaty na TVP Info z udziałem ludzi PPP. Rzeczywiście, na tle facetów z LPR i PO wypadli oni nieźle, ale to wszystko. Ani to nie było specjalnie lewicowe (ot, takie banały centrolewicowe), ani radykalne (w dyskusji o gospodarce i emigracji zarobkowej równie "lewicowe" tezy głosiło PiS i PSL, a Samoobrona ustami bodajże Borysiuka znacznie mocniej kwestionowała neoliberalne dogmaty). Przede wszystkim jednak to było mdłe, tak jakby wyuczyli się gotowych formułek i beznamiętnie to prezentowali. Natomiast Ikonowicza w różnych mediach widziałem/słyszałem chyba 6 razy i jest nie tylko znacznie bardziej lewicowo radykalny i antyliberalny, ale przede wszystkim bardziej błyskotliwy, energiczny i interesujący.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-12 00:08:34, suma postów tego autora: 3848

Dodaj komentarz