Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Żywiec: Kandydat Samoobrony aresztowany

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

No i co z tego? Co ta informacja ma wspólnego z lewicowością?

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 00:56:17, suma postów tego autora: 3848

durango95

co ma wspólnego z lewicą? :-) dobre, dobre. widzę, że zamiatamy pod dywanik brudek partyjny. oj, zamiatamy. słusznie. co złego to nie my! (bo i tak wiadomo, że za wszystkim stoi ziętek i wszystkich fanów pisu i samoobrony zjeeeee) :)

autor: rote_fahne, data nadania: 2007-10-14 01:36:56, suma postów tego autora: 1805

?

Na liście wyborczej zajmuje ostatnie, 18 miejsce. Startuje jako bezpartyjny.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 02:24:31, suma postów tego autora: 118

Jarek i tak jest od was lepszy

Ta informacja wpisuje się w typowy dla burżuazyjnego mainstreemu trend niszczenia sił antysystemowych poprzez konsekwentne przemilczanie ich programu, zaangażowania antywojennego, potencjału oddolnego oporu - czyli spraw, które powinny być dla lewicy number one - a puszczanie całej pary w gwizdek czwartorzędnych, personalnych, nieudowodnionych, ale efektownie brzmiących "afer". W takim polowaniu na Samoobronę celuje, jak się wczoraj wygadał w debacie telewizyjnej, Jarosław Kaczyński, a pożyteczni idioci wszelkiej maści nieudolnie lecz gorliwie podążają jego śladem.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 02:36:06, suma postów tego autora: 118

...

Ziętek za niczym nie stoi poza marginalną i groteskową partyjką Borowskich, Małyszów, Ziobrów itp., więc nie gorączkuj się tak.

Natomiast zapytałem, co wspólnego z tematyką tego portalu ma banalna notka, że w prowincjonalnym miasteczku kandydat jakiejś partii okazał się przestępcą.

Biedaku, jaki partyjny brudek, jakie "my"? Co ja mam wspólnego z Samoobroną poza uznaniem, że jest bardziej lewicową i dużo poważniejszą partią niż PPP? To już PPP ma więcej wspólnego z Samoobroną niż ja, bo próbowała się z nią zbratać przed wyborami, ale jej nie wyszło, a startuje samodzielnie tylko dzięki podpisom otrzymanym od partii emerytów, która niedawno była sojusznikiem Leppera.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 02:44:21, suma postów tego autora: 3848

tylko Samoobrona!!!!

proszę o zaprzestanie znieważania kandydatów jedynej prawdziwej lewicy (czytaj Samoobrony), tylko oni mogą zmienić sytuację w tym kraju niszczonym przez faszystów z PiS. Na szczęście jest jeszcze realna opcja pt. "nasz premier(A.Lepper) i nasz prezydent(P.Ikonowicz)" (kolejność do wyboru). Kupujmy krawaty - wspierajmy lewicę.

autor: bizbi, data nadania: 2007-10-14 03:15:53, suma postów tego autora: 17

rote fahne

Na kabaretowe popisy jest miejsce gdzie indziej. Pytanie jest słuszne: w jakim celu umieszczono tę informację na Lewica.pl? Podobnych, a nie mających cokolwiek wspólnego ze sprawami lewicy, mogę od ręki przesłać bez liku.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 08:49:45, suma postów tego autora: 1649

A poza wszystkim

Notatka została napisana tak niezbornie, jakby autorka sama miała kłopoty z wyrażeniem tego, o co jej tak naprawdę chodzi. A nazwy miast należy pisać z dużej litery...

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 10:11:02, suma postów tego autora: 1649

Chamy i pany

Rewizja u Czarzastego i proba aresztowania Blidy dla "niezależnych" z deklaracji, a w istocie "wyborkowych" lewicowców były dowodem, że w Polsce panuja autorytaryzm i faszyzm.
A tu proszę. Aresztowanie kandydata Samoobrony na posła swiadczy, dla odmiany, że ta partia jest skorumpowana.
Policja, prokuratura i CBA z narzędzi faszyzmu zamieniają się nagle w krynice prawdy.
Skad ta dysproporcja ocen?
To proste. Blida i Czarzasty należeli do elit majątkowych, które lewica "wyborkowa" ceni. A kandydat Samoobrony - to pewnie - jak się na ludzi tego typu mawia we "Wszawie" - "buraK wiejski".
Ot, i mentalność feudalna wyszła z lewicy "wyborkowej" jak to szydło z worka.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-14 11:18:49, suma postów tego autora: 20871

czy ja trafiłem

na portal Springera albo hołmpejdż Ziobry? Przemilczenia, pomówienia i "puszczanie oczkiem", byle tylko dołożyć JEDYNEJ partii z polskiej wielkiej polityki, która głosi i w miarę możliwości realizowała program najbardziej na tle innych lewicowy?

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 11:24:29, suma postów tego autora: 4409

Autorka "njusa"

z dezynwolturą godną luminarzy medialnego mainstreamu szydzi z wyjaśnień przedstawicieli Samoobrony, a przecież to jasne, że nikt, kto nie dysponuje funduszami i możliwościami prawno-operacyjnymi organów państwowych, nie jest fizycznie w stanie dowiedzieć się wszystkiego o kimś, kto startuje gdzieś z jego listy nie należąc nawet formalnie do partii! Mieli zgłosić się do prokuratury z pytaniem o udostępnienie materiałów z prowadzonych i wtedy niezakończonych śledztw???

Tym bardziej lokalni liderzy Samoobrony nie są jasnowidzami, by w momencie składania list przewidzieć, za kim jutro prokuratura wyda list gończy.

A poza tym - od kiedy opinie funkcjonariuszy Ziobrowego resortu to dla niezależnej, jak mi się wydawało, lewicy taka krynica prawdy???

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 11:30:08, suma postów tego autora: 4409

Stosunek do ruchu ludowego...

Stosunek do ruchu ludowego, ruchu zrodzonego z oddolnego protestu - zwłaszcza wtedy, kiedy ewoluuje on na lewo - określa dziś polskiego inteligenta: czy w swej postawie nawiązuje on do postępowych tradycji polskiej inteligencji międzywojnia, czy też przechodzi na stronę inteligenckiej hołoty, wyborkowej zgrai, która raz po raz i na tym portalu "daje głos", odsyłając ludowych kandydatów na "klepisko". Zastanawiające jest to, że ci sami "lewicowcy" bez zastrzeżeń wspierali akademicką frondę przeciwko Giertychowi, choć ta miała miała jedynie względnie lewicowy charakter.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 11:38:45, suma postów tego autora: 1649

pendant J i A. Gwiazdów

Ajajaj! trzaskając posty w tym wąteczku nie wiedziałem, że tak się ładnie rozrósł i kilkoro zacnych przedmówców ujęło to samo, tylko precyzyjniej i zgrabniej.

To może dodam tylko znamienne pendant - opinia z artykułu Joanny i Andrzeja Gwiazdów na temat procedur wyborczych i systemowo-medialnego sita dla środowisk niepopularnych:

"Obniżenie liczby podpisów niezbędnych do zarejestrowania komitetu wyborczego w okręgu. Na uczciwe zebranie 3000 podpisów trzeba poświęcić bardzo dużo czasu i wysiłku, ponieważ ludzie traktują swój podpis jako zobowiązanie do głosowania na daną listę. Komitety wyborcze opłacają osoby zbierające podpisy albo oszukują, np. wymieniają się listami lub wykorzystują poprzednio zebrane podpisy. Nawet starannie i uczciwie zbierając podpisy, przy wymaganiu ilości 3000 osób popierających, łatwo można wejść na minę. Wystarczy, że ktoś ze zbierających dla wygody lub ze złej woli wpisze „martwe dusze”, przepisze dane z innej listy lub niestarannie sprawdzi numery dowodów osobistych, aby komitet wyborczy w niesławie musiał zrezygnować z kandydowania.

TAKIE WPADKI ZDARZAJĄ SIĘ TYLKO OSOBOM NIEPOŻĄDANYM W SEJMIE [wybicie kapitalikami moje - przyp. MJ]. Np. w ten sposób utrącono kandydaturę Rafała Krawczyka w wyborach do Sejmu II kadencji. Znany ekonomista ośmielił się mieć inną koncepcję prywatyzacji, kiedy był jeszcze czas, aby zawrócić z błędnej drogi. TERAZ KŁOPOTY MA POSŁANKA BEGER z „Samoobrony” [kapitaliki j.w.].

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 11:39:20, suma postów tego autora: 4409

Michał i pozostali

Nie zachowujcie się jak histeryczni propagandyści. Tu się pisze zarówno krytycznie, jak i pochlebnie o wszystkich ugrupowaniach. Kilka niusów wcześniej jest pochlebny artykuł o działaniach Samoobrony, bo ta zasłużyła widocznie na pochlebny artykuł. Tu jest krytyczny, bo i krytyka jest uprawniona. Ja się tylko dziwię, że Autorka nie pokusiła się o analizę tego wydarzenia z Żywiecczyzny. Bo tu mści się ewidentnie na Samoobronie to, że jej liderzy tak żonglują kadrami, że do partii i na jej listy wyborcze wpuścili podejrzanych ludzi, biznsemenów, kombinatorów, a ludzie, którzy tę partię tworzyli musieli ustąpić miejsca, albo musieli odejść, bo z nie dość dużym zapałem zgadzali się z przewodniczącym.

A jeszcze co do Waszych komentarzy, to wydaje mi się, że siła lewicy.pl polega na tym, że tu się nie traktuje nikogo jak świętej krowy, której nie wolno dotknąć. I dlatego, kiedy trzeba, krytykuje się tu i Samoobronę, i LiD, i PPP, o innych partiach już nie wspominając. I tak samo, kiedy trzeba, chwali się te ugrupowania. Więc może darujcie sobie te porównania do Springera. Bo jak czytam Wasze wypowiedzi, to mam wrażenie, że to Wam marzy się, iżby lewica.pl była Springerem. Waszym Springerem.

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 11:46:30, suma postów tego autora: 221

jeszcze jeden trafny cytat i źródło

Obecnie, kiedy o wyniku wyborów decyduje dostęp do telewizji, główną przeszkodą w funkcjonowaniu demokracji (nie tylko w Polsce) jest "polityczna poprawność" popularnych stacji telewizyjnych. W Polsce sytuacja jest wyjątkowo niekorzystna, ponieważ największe partie mają swój rodowód w PRL, albo w fotografii z Lechem Wałęsą. Partie nie powstały w sposób naturalny, drogą oddolnego organizowania się ludzi o podobnych poglądach na sprawy publiczne. Przegrupowania i mutacje to wciąż mieszanie w tej samej zupie. Jedyną obecnie znaczącą partią, która zorganizowała się oddolnie i sama wylansowała, jest "Samoobrona". Wiele prób organizowania partii rozbiło się o próg finansowy, politykę informacyjną mediów, a przede wszystkim o progi wyborcze.

http://www.obywatel.org.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=508

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 11:59:35, suma postów tego autora: 4409

Quiz

Gdyby aresztowano kandydata na posła z PPP to oznaczałoby to zamach na demokracje czy też korupcje w partii ?

autor: Saint_Just, data nadania: 2007-10-14 12:11:46, suma postów tego autora: 201

...

BKP: zajrzyj może, w wolnej chwili, do wklejonych przeze mnie cytatów z artykułu Joanny i Andrzeja Gwiazdów (który to artykuł pochodzi sprzed 3 lat, a autorzy nie uczestniczą w kampanii wyborczej żadnej partii) i wtedy może przemyśl te swoje zarzuty o "żonglowaniu kadrami".

Nie wiem, jakimi intencjami kieruje się portal i jego redaktorzy. Wiem, że wyczucia politycznych realiów i jasności celów przynajmniej niektórzy jego przedstawiciele nie mają za wiele. Przypuszczam, że gdyby w decydującym momencie roku 1989 istniało w Polsce medium takie internet, to redaktorzy takiego "niezależnego portalu" daliby tyle samo miejsca Urbanowi, tyle samo michnikowcom, tyle samo bojkotującej "ogólnonarodowe porozumienie" PPS-Rewolucji Demokratycznej... No bo przecież niezależne media i pluralizm, i w ogóle.

A jak ten obiektywizm wygląda w praktyce, przeanalizowałem na podstawie psychomanipulacji Majmurka: "LiD, LiD, LiD, LiD - dobrze lub źle, ale LiD, LiD, LiD, LiD; innej lewicy nie ma, innej lewicy nie ma, nie ma, nie ma, nie ma; Samoobrona jakoś tam jednak podejrzana, podejrzana, podejrzana; a poza tym w Warszawie nie przejdzie, nie przejdzie, nie przejdzie".

Co tam mówił Goebbels o repetycjach w przekazie politycznym?

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 12:12:52, suma postów tego autora: 4409

O postawie polskiego inteligenta...

Mówi Ikon w swoim pierwszym klipie wyborczym, który, z braku środków na emisję, obejrzą zapewne tylko nieliczni. Tu jest link do internetowego pliku:
http://pl.youtube.com/watch?v=ZDKwiyAWgwQ

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 12:13:08, suma postów tego autora: 1649

Otóż nie, BKP,

proporcje są tu dokładnie takie, jak w kręgach okołowyborkowych. A propos, to z 10 godzin temu dostaliście ciekawą notkę o SLD - gdzie ona jest?

Krytyka - i to wszystkich partii, zarówno parlamentarnych, jak i pozaparlamentarnych, jest niezbędna - ale niech to będzie rzetelna merytoryczna krytyka 1. programowa 2. struktury wewnętrznej 3. stopnia zgodności postulatów z realnie prowadzonym działaniem.

Tu mamy kamerdynerską klakę dla wyczynów Ziobry przeciwko chamskiej Samoobronie po stronie prawej, a praktyczny wniosek: głosuj na SLD - po lewej (patrz: rozmemłane wodolejstwo niejakiego Majmurka). Normalnie bym szykowała na waszym miejscu tors, bo nie jest wykluzone, że dziś dostaniecie od Adama order z kartofla.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 12:11:06, suma postów tego autora: 118

BKP

Owszem, lewicowy portal powinien być krytyczny wobec wszystkich. Aby jednak pozostal lewicowym portalem, nie powinien dopuszczać "njusów" pisanych ewidentnie z pozycji właśnie prawicowych propagandystów. A w tym wypadku rację trzeba przyznać Pneumokoki: "Ta informacja wpisuje się w typowy dla burżuazyjnego mainstreemu trend niszczenia sił antysystemowych poprzez konsekwentne przemilczanie ich programu, zaangażowania antywojennego, potencjału oddolnego oporu - czyli spraw, które powinny być dla lewicy number one - a puszczanie całej pary w gwizdek czwartorzędnych, personalnych, nieudowodnionych, ale efektownie brzmiących "afer"".

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 12:19:47, suma postów tego autora: 1649

...

1. O 2 w nocy to raczej śpimy. Nocnych dyżurów nie mamy - może jak Michnik sypnie kasą, to rozważymy wprowadzenie takowych. Błagam, nie bądź śmieszna...

2. Michał, weź wyluzuj. Idź może na spacer. Wprawdzie chłodno, ale ładne słońce, ostatnie podrygi jesieni, obawiam się, w tym roku. Artykuł Gwiazdów jest interesujący, ale zupełnie nieprzystający do notki Weroniki Szydłowskiej. Tutaj bowiem jest sytuacja faceta, który jeździł po pijaku, a potem zwiał z zakładu. Gdzie tu masz jakiś przejaw "systemowo-medialnego sita dla środowisk niepopularnych"? Kurde, jeżdżenie na bani walką z niedemokratycznym, opresyjnym prawem?! Toż nawet chyba JKM nie wpadłby na taki absurd.

3. Co do wywołanej sprawy Beger, to moje zdanie znasz - rozmawialiśmy na ten temat w innym wątku. Ale tu nie została w ogóle wspomniana sprawa Beger, a sama sprawa jest kompletnie różna od tamtej. Naprawdę tego nie zauważyłeś?

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 12:27:13, suma postów tego autora: 221

krik,

Ale nikt nie przemilcza programu, zaangażowania wojennego, etc. Wręcz przeciwnie, pisze się tu o tym często. Najlepszym dowodem na to, że lewica.pl obrała dobrą strategię, jest fakt, że równie zaciekle atakują nas "trolle LiD-owskie", "trole PPP-owskie", jak i "trolle ikonowiczowskie".

(Od razu wytłumaczę się z użycia słowa "trolle". Bo takie określenie wydaje mi się najwłaściwsze dla ludzi całkowicie bezkrytycznych wobec własnej formacji politycznej, którzy nie rozumieją roli medium i próbują je sprowadzić do roli swojej tuby propagandowej. Nie chcę obrazić Komentatorów sympatyzujących z wymienionymi wyżej środowiskami politycznymi, ale uwidocznić im, jak nierozważnie postępują, próbując sprowadzić media - nawet tak mało znaczące jak lewica.pl - do roli służebnej wobec jednej grupy politycznej.)

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 12:45:09, suma postów tego autora: 221

..

pneumokoki: co to za notka o SLD? Jeśli nie wejdzie do "leadu", walnij w komentarzach. Ogromnie jestem ciekaw.

BKP: wybacz, ale to ja i ewentualnie rodzina może decydować o moim rozkładzie zajęć. Zwłaszcza, gdy ma to mieć związek z rozmywaniem (może nieświadomym) ważnych kwestii politycznych. Gwiazdowie pisali w 2004 r. (wcześniej zresztą, w "Poza Układem" też) ujednoliceniu (za sprawą instrumentów finansowych, politycznych i medialnych) sceny politycznej. Dziś trzeba by do tego dodać jeszcze mieszankę prawno-policyjno-medialnej "śledczej" papki a la Ziobro i Springer właśnie.

Nie wiem, jaki ma sens insynuacja, jakobym to bronił bohatera njusa i jego postępowanie. Napisałem tylko (aż?), że ROZDMUCHIWANIE sprawy najmniej znaczącego kandydata Samoobrony, sprawy o której w momencie rejestracji list nikt nie mógł wiedzieć, wpisuje się w odgórnie prowadzoną walkę z Samoobroną. Dlatego przywołałem sprawę Beger, która - niezależnie od odmiennych okoliczności - w ten sam scenariusz się wpisywała i wpisuje również.

Na koniec: nie mam najmniejszego, ale to najmniejszego zamiaru biernie przypatrywać się kolejnemu za mojego życia, właśnie rozgrywającemu się nad naszymi głowami "Okrągłemu Stołowi", z dzieleniem politycznego tortu między trzeci garnitur KOR-u, "gdańskich liberałów", Kwaśniaka i koncensjonowanych przez Jaruzela i Rakowiecką narodowców, wszystko zaś pod egidą dwóch medialnych ośmiornic. Można oczywiście dać mi "ban", jak to na ogół w usenecie robi się z "trollami" (choć jak internet internetem, definicja trolla brzmi trochę inaczej niż "człowiek całkowicie bezkrytyczny wobec własnej formacji politycznej". I nie chodzi mi już nawet o to, że byłem całe życie i jestem bezpartyjny).

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 13:07:47, suma postów tego autora: 4409

BKP

Nie sądzę, by ktokolwiek z rzeczonych "trolli" - jak ładnie nazwałeś osoby nie-apolityczne i nie-bezstronne, i nie aspirujące do roli li tylko właśnie apolitycznych arbitrów, "całkowicie apolitycznych i zupełnie bezpartyjnych" - nikt z nas, bądź prawie nikt, nie zabiega tu o wyłączność. To bzdura. Jednakże notatka pani Weroniki jest niestety pozbawiona tego, o czym pisał Pneumokoki. Przeciwnie - wpisuje się w ten nurt propagandy, od którego, jak sądzę, Lewica.pl powinna stronić. Zwłaszcza podczas wyborów.
Jeśli zgadzamy się z "moderowaniem", bo nie mamy wyboru, to przyzwoitość nakazywałaby owo "moderowanie" rozszerzyć również na zamieszczane tu notki. Bo z notatka Pani Weroniki, o czym świadczy vox populi, dowodzi, wyziera tuwimowski Archanioł.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 13:15:31, suma postów tego autora: 1649

Michał,

Widzisz, oburzasz się, kiedy doradzam Ci wyjście na spacer, a jednocześnie sam próbujesz narzucać pewne zachowania redakcji lewicy.pl. Może więc stosuj taką samą miarę w obu przypadkach ;-)

Ja nie siedzę w głowie Autorki tej notki, ale nie wydaje mi się, że chciała Ona niszczyć Samoobronę, itp. Próbuję - także poprzez przypomnienie zachowania zwolenników PPP czy LiD, których sam krytykowałeś - pokazać, że według Was każdy artykuł nie-czołobitny i nie-pochwalny jest uznawany przez Was za przejaw niszczenia Ikonowicza i Samoobrony. Tak samo, każdy artykuł poświęcony LiD-owi czy PPP uznajecie za sprzyjanie tym partiom, wyraz podporządkowania portalu tamtym ugrupowaniom, czy wręcz - jak teraz napisałeś - jakiemuś mitycznemu i niesprecyzowanemu układowi. (Piszę w liczbie mnogiej, bo choć zwracam się do Ciebie, to jednak opisuję zachowania wspólne Tobie i innym jeszcze Komentatorom). Sorry, ale czy naprawdę chcielibyście zamienić portal w bloga Nowej Lewicy i Samoobrony. Od tego są strony internetowe tych partii politycznych.

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 13:26:30, suma postów tego autora: 221

BKP,

śmiech to zdrowie, więc może tak nie błagaj. ZAWSZE potwierdza się reguła, że jak wam się rabanu nie narobi, to się nie ruszycie. Teraz też.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 13:28:03, suma postów tego autora: 118

Saint_Just

Aby zaprzeczyć twej podłej sugestii: gdyby DZIŚ aresztowano któregokolwiek z kandydatów na posła z list PPP, uznałbym to za próbę wykonania takiego samego numeru, jak z Podrzyckim w przeddzień wyborów. I każdy człowiek normalnie myślący, a znający polskie realia, musiałby to uznać za właśnie za wyborczy szwindel. Tak jak szwindlem wyborczym jest notatka pani Weroniki.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 13:33:21, suma postów tego autora: 1649

No przepraszam Cię, pneumokoki,

Ale sami tłumaczycie się organizacyjnym niedowładem, brakiem środków na rozkręcenie lewicy i lewicowej kampanii wyborczej, etc., a od nas wymagacie niestworzonych rzeczy. My ten portal robimy w czasie wolnym, po pracy, po szkole, po wypełnieniu obowiązków rodzinnych i towarzyskich. I nie płacą nam za to, wręcz przeciwnie - sami do tego interesu dokładamy. Więc nie dziw się, że czasami pewne rzeczy trochę trwają, bo nikt z nas nie jest tu w stanie siedzieć 24h na dobę 7 dni w tygodniu. A Ty uparcie, któryś kolejny już raz dopatrujesz się w tych kłopotach spisków, celowego działania, obliczonego oczywiście na niszczenie Twojego środowiska. Uparcie będą błagał, tym razem o wyrozumiałość i więcej luzu. ;-)

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 13:34:00, suma postów tego autora: 221

Spox,

wybaczam.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 13:38:02, suma postów tego autora: 118

BKP

Czy to taki wielki wysiłek choćby sprawdzić źródło? Pani Weronika dość nieudolnie jedynie "przerobiła" tu na gorsze notatkę z "Wirtualnej Polski". Sprawdź to sam:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,9292330,wiadomosc.html?ticaid=14a35

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 13:41:42, suma postów tego autora: 1649

krik,

Akurat swobodę wyboru tematów poruszanych przez redaktorów i redaktorki lewicy.pl też uważam za osiągnięcie. Dzięki temu, żadna grupa nacisku wewnątrz redakcji nie jest w stanie zamknąć ust redaktorowi, który ma inne zdanie niż większość. A przecież, nie oszukujmy się, redaktorzy też mają swoje polityczne sympatie i swoje "koniki tematyczne" (długoletni Czytelnicy mogliby pewnie nakreślić portrety poszczególnych redaktorów).

Realizacja postulatu dużej refleksyjności i dużej dozy autokrytycyzmu bardzo pomógłby polskiej lewicy, być może dzięki temu nie trwonilibyśmy czasu na personalne przepychanki, ale to inna para kaloszy. Przed wyborami lewica.pl stara się chyba równoważyć interesy wszystkich środowisk politycznych związanych z lewicą. Mogę tylko powtórzyć to, co już pisałem - chwalimy, kiedy jest za co i krytykujemy też wtedy, gdy jest ku temu powód. Te pochwały i ta krytyka jest niekiedy może za płytka (przyznałem już, że Weronika Szydłowska mogła pokusić się o jakąś analizę tego wydarzenia), ale na pewno nie jest ona nieuprawniona.

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 13:44:42, suma postów tego autora: 221

...

BKP, ale mi nie przeszkadza to, że zamieściliście notkę krytyczną o Samoobronie. Ani ta, ani żadna inna partia nie jest święta krową. Tylko jaki ma sens krytykowanie jej akurat za bzdurną, marginalną sprawę, nie mającą nic wspólnego z lewicowością. Jeśli posłowie Samoobrony zagłosują za podatkiem liniowym, albo Lepper oznajmi, że "Balcerowicz musi zostać", to chętnie tu przeczytam krytyczną notkę na ten temat. Natomiast nędzne kawałki z "Faktu" rodem są po prostu niepotrzebne - czy będą dotyczyły SO, czy PPP, czy LiD.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 13:55:58, suma postów tego autora: 3848

BKP

Zgódźmy się więc co do jednego - jak piszesz: "Weronika Szydłowska mogła pokusić się o jakąś analizę tego wydarzenia". Dodajmy - pokusić o uzasadnienie wyboru tematu, by nie było to tylko powielenie notatki, od jakich wręcz roi się w mediach, a będących niczym innym, jak medialną nagonką. Tak więc, aby nie włączać Lewicy.pl do medialnej nagonki wszelkiej maści prawicy, należałoby zrobić to, co sugerujesz. Albo też w imieniu redaktorów portalu - najzwyczajniej przeprosić za wyczyn redakcyjnej koleżanki. Dodajmy - popis świadomy. Jeśli zajdzie potrzeba, mogę to bez trudu wykazać.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 13:59:11, suma postów tego autora: 1649

BKP,

skoro tak już z krikiem zeszliście na temat funkcjonowania portalu... To, co piszesz, to pięknie brzmi, ale mówmy o konkretach. Ja pamiętam, że uporczywie nie były wpuszczane np. informacje o Radach Pracowniczych, wysyłane przez Obywatela. To jak to jest z tym pluralizmem na lewicy?

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 14:14:26, suma postów tego autora: 118

BKP

Podsumowując z swej strony i ograniczając się tylko do notek (uwaga o podziale sceny była ogólna, jeśli odczytałeś to jako oskarżanie Ciebie o świadomy udział w układach to przepraszam): najgorsze w tej informacji jest to, że NIJAK nie odnosi się ona do stanu wiedzy o działaniu SO jako całości. Nie stanowi więc asumptu do dalszej refleksji.

Tu widać różnicę z podaną oczko wyżej informacją o praktykach w SLD, gdzie mamy wykazaną czarno na białym odpowiedzialność kierownictwa partii (wątek Janika, który wiedział o sprawie, ale ją zignorował) i odnoszenie się partii w praktyce do ideałów lewicowych (prawa pracy i równość kobiet).

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 14:17:21, suma postów tego autora: 4409

Krótka refleksja...

"Jeśli zagraża ktoś nie daj Boże,
W jedynym słusznym i wolnym wyborze,
wybielaj siebie, oczerniaj innych,
puszczaj przestępców i wsadzaj niewinnych."
To cytat z piosenki zespołu Akurat pt. "ślepe losy". Pasuje do tej dyskusji jak ulał.

Szydłowska napisała dzisiaj kilka newsów. Czemu nie czepiacie się np. newsa o Birmie, o rozmowach USA-Rosja? Hmm?

Poziom agresji tej dyskusji świadczy JEDYNIE o waszej bezsilności politycznej i braku argumentów do merytorycznej dyskusji. Zamiast trwonić tutaj czas, zajęlibyście się czymś pożytecznym np. propagowaniem lewicowej strony programu Samoobrony, bo spora część osób ma ku temu zagadnieniu poważne wątpliwości. Acha... no i może niekoniecznie na tym portalu, bo zdaje się, służy on nieco innym celom niż głoszenie prawd objawionych przez miłośników poszczególnych środowisk.

autor: Ruskie, data nadania: 2007-10-14 14:33:17, suma postów tego autora: 76

Ruskie

Nikt nie atakuje personalnie autorki newsa. Zwraca się tylko uwagę, że:
1) wydarzenie dotyczy czwartorzędnej osoby, nie należącej nawet formalnie do partii SO i umieszczonej w jej politycznej orbicie od niedawna, a na dodatek nie skazanej wyrokiem i nigdy wcześniej PUBLICZNIE nie oskarżanej,
2) nie jest związane z państwowymi czy aksjologicznymi decyzjami polityków SO,
3) brakuje w nim wielu informacji odnośnie punktu 1,

fakultatywnie
4) rozdmuchiwanie na siłę tej sprawy na kilka dni przed wyborami może wywoływać na czytelniku wrażenie (oby było mylne) współudziału w walce z Samoobroną, a w efekcie wspierania partii konkurujących, dla lewicowca gorszych.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 14:57:13, suma postów tego autora: 4409

Kochani,

Poczytajcie ten wątek i zastanówcie się, kto go rozdmuchuje.
Niektóre sprawy przechodzą bez echa na forum(np. strajki pracownicze), a niektóre działają na stałych bywalców forum jak płachta na byka.
Nie sądzę, by ktoś chciał dyskredytować Samoobronę- ona sama robi to świetnie i nie potrzebuje pomocników w postaci autorki newsa. ;-)

autor: Ruskie, data nadania: 2007-10-14 15:05:44, suma postów tego autora: 76

Odpowiadając zbiorczo,

1. Pneumokoki - wyciągasz starą sprawę. Nie pamiętam już dokładne, ale artykuł się w końcu ukazał, tyle że tam chodziło o pomieszanie części informacyjnej i komentarza odautorskiego, podczas gdy my się staramy te dwie części konsekwentnie oddzielać w niusach. Ale jak mówię, sprawa jest stara, i nie pamiętam dokładnie.

2. Durango - masz trochę racji, tyle że ta sprawa nie jest tak do końca bzdurna, bo pokazuje, jak złą politykę kadrową prowadzi Lepper i jego ludzie. Nius odczytany wprost faktycznie robi wrażenie sensacyjnego, ale jak się trochę mocniej nad problemem zastanowić, to powinna się tu rozpocząć potrzebna dyskusji na temat polityki kadrowej. Bo, załóżmy, że uda się kiedyś zbudować silne, samodzielne ugrupowanie lewicowe, które będzie pewniakiem do wejścia do Sejmu. Na pewno będą się lepić do niego podejrzani ludzie, tak jak lepią się i lepili do Samoobrony. A Lepper jak naiwniak ich wpuszczał i wpuszcza. To jest problem, moim zdaniem wcale nie bzdurny.

Natomiast, wybacz mi, że połapię Cię przez moment za słówka, ale piszesz: "Tylko jaki ma sens krytykowanie jej akurat za bzdurną, marginalną sprawę, nie mającą nic wspólnego z lewicowością. Jeśli posłowie Samoobrony zagłosują za podatkiem liniowym, albo Lepper oznajmi, że "Balcerowicz musi zostać", to chętnie tu przeczytam krytyczną notkę na ten temat". Tymczasem sam krytykujesz od kilku tygodni PPP za ten numer z nazwiskami. Możnaby odpowiedzieć na Twoje zarzuty... Twoimi własnymi słowami. Tutaj znów moglibyśmy wrócić do moich słów o refleksyjności i autokrytycyzmie...

3. Krik - Poniekąd ja już skomentowałem tego newsa na forum, więc nie będę teraz wklejał tego samego komentarza jako komentarz redakcyjny. Natomiast z tym przepraszaniem to chyba żartujesz. Mógłbym w odpowiedzi zażądać, abyś przeprosił mnie za to, że Lepper wpuścił na swoje listy kryminalistę (Łukasz M.) i zbrodniarza wojennego (Miller). Nie widzę potrzeby przepraszać za nikogo, bo w moim odczuciu nie zostały naruszone zasady redakcyjne. Abstrahując już od tego, że przepraszanie za kogoś byłoby chamskim uprzedmiotowieniem pełnoprawnej redaktorki i współtwórczyni tego portalu. Oceniłem, że można było ten nius podać lepiej, ale nie jest on podany Czytelnikowi źle, więc skończmy temat.

Natomiast co do tego "udowadniania", to - bo chyba wiem, co Ci po głowie chodzi - pamiętaj o tajemnicy korespondencji prywatnej.

4. Michał - nie, nie poczułem się urażony, tylko zadziwiony, że imputujesz lewicy.pl jakieś związki z układem. Może nawet nie tyle zdziwiony tym, że postrzegasz nas jako agentów Michnika, Ziobry, Kwacha i wszystkich świętych (jak widzisz, wielu nas tak postrzega ;-)), lecz tym, że uważasz, że takie kreatury w ogóle liczyłyby się z tak mało znaczącym medium, jak lewica.pl. :-) Natomiast nius moim zdaniem bardzo odnosi się do stanu wiedzy o działaniu SO - vide punkt 2 niniejszego posta.

Przepraszam wszystkich za opóźnienie w odpowiedzi, ale obiad mi się przez Was przypala. ;-)

autor: BKP, data nadania: 2007-10-14 15:21:12, suma postów tego autora: 221

Krik

Od razu podłe... Sorry,ale przez tyle lat różnych rzeczy można było uświadczyć u przepełnionych miłością lewicowców :)

autor: Saint_Just, data nadania: 2007-10-14 15:47:48, suma postów tego autora: 201

Tak z ciekawości, Ruskie -

bo pouczasz nas, że mamy nie pisać na tym portalu, gdyż według ciebie ten portal: "zdaje się, służy nieco innym celom niż głoszenie prawd objawionych przez miłośników poszczególnych środowisk" - a czemu służy on TAK KONKRETNIE?

JAKIM-ż to tajemniczym INNYM CELOM służy np. przeklejenie tutaj tej nieszczęsnej notki, dostępnej na każdym innym portalu informacyjnym - tylko znacznie gorzej zredagowanej?

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 17:55:22, suma postów tego autora: 118

...

No, BKP, akurat numer PPP "z nazwiskami" zasługuje na krytykę, bo oznacza cwaniackie i przedmiotowe traktowanie wyborców przez partię, która mieni się prawdziwą, uczciwą lewicą. I była to akcja ogólnopolska, aprobowana i wymyślona przez kierownictwo PPP. Natomiast opisana tu sprawa Samoobrony dotyczy marginalnego wydarzenia w malutkiej strukturze tej partii. Gdyby w PPP numer "z nazwiskiem" miał miejsce jednorazowo, lokalnie, np. w Żaganiu, to uważałbym, że o takie coś nie ma sensu się tej partii czepiać.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 18:21:07, suma postów tego autora: 3848

...

A jeśli już kol. Pneumokoki poruszyła tę sprawę, to dodam: nie opowiadajcie bajek o pluralizmie portalu, bo informacje wysyłane przez ludzi z ekipy "Obywatela" są tu regularnie, a od jakiegoś czasu CAŁKOWICIE blokowane. Tylko w ostatnich 2 tygodniach miało miejsce kilka takich przypadków.

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 18:23:04, suma postów tego autora: 3848

Pytasz, czemu się nie czepiamy innych newsów Szydłowskiej?

W moim przypadku to kwestia lewicowego sumienia: nie lubię po prostu kopać leżącego.

Ale jeśli już tak się domagasz, to przyznam, że od razu rzuciła mi się w oczy notka o Kolumbii.

Jako doniesienie na temat kraju, gdzie z punktu widzenia lewicy dzieją się codziennie setki rzeczy nie tylko poruszających, ale i mogących nas wiele nauczyć w sensie praktycznej samoorganizacji, lewicowej refleksji teoretycznej, wreszcie podważyć pokutujące na lewicy dogmaty (walka zbrojna versus "społeczeństwo obywatelskie") itp. itd. - wklejona została zupełnie od czapy jedyna informacja, jaka się ukazała o Kolumbii po polsku na paru ogólnie dostępnych stronach. Sens tego jest ŻADEN.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 18:31:47, suma postów tego autora: 118

BKP

Znowu muszę sprostować. Nie twierdzę, że jakieś polityczne "grube ryby" interesują się lewicą.pl, tylko raczej to, że niektórzy autorzy tekstów tutaj publikowanych (być może nieświadomie) ulegają schematom de facto służącym interesom różnych frakcji establishmentu. Jeśli dodać do tego powtarzające się skargi przedstawicieli różnych organizacji naprawdę spoza wszelkich układów o blokowaniu informacji związanych z ich działalnością, to przypuszczenia, że "coś jest nie tak" muszą się u czytelnika pojawić.

Tamta uwaga była do Durango, ale się włączę, powtarzając po raz nie wiem który: ani lokalni szefowie SO, ani tym bardziej Lepper nie mogą wiedzieć o przychodzącym z zewnątrz kandydacie nic więcej ponad to, co znajdą w ogólnodostępnych źródłach informacji i sam o sobie powie. Przecież nawet autorka njusa pisze wyraźnie o podejrzeniach przestępstw gospodarczych i liście gończym wydanym przez prokuraturę. Serio nikt nie widzi różnicy między prowadzonym wobec kogoś postępowaniem lub planowaniem takiego postępowania (Samoobrona) a wyrokiem i zasądzeniem kary (LiD)?

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 18:46:47, suma postów tego autora: 4409

O pluralizmie portalu...

W składzie redakcji nie ma ani jednego członka NL. I proszę nie opowiadać, że zdanie NL w różnych sprawach ktoś reprezentuje tu per procura. Bo członkowie tejże redakcji co i raz opowiadają nam, ba - pouczają! - jaki to pluralizm na tym portalu panuje. Może mylą im się terminy, bo mnie to przypomina raczej jakąś gildię, czy korporację, uformowaną przez kooptację. A to - mało demokratyczny obyczaj.
Nie chodzi o to, by każdy nurt lewicy koniecznie miał swą reprezentację w redakcji, ale nadużywanie braku ich obecności raz po raz staje się widome - jak choćby w wypadku "newsa" nad którym debatujemy.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 20:00:24, suma postów tego autora: 1649

O gosh...

To, że w redakcji portalu nie ma ani jednej osoby z Nowej Lewicy to niby wina redaktorów? Wystarczy się nieco wysilić, napisać maila do redakcji i dowiedzieć się, na jakich zasadach przyjmowani są nowi redaktorzy i zrobić, co należy. Nic trudnego.

A portal służy przekazywaniu informacji, także tych ogólnodostępnych. Jak pisał wcześniej BKP, nie jest to blog polityczny jakiegoś ugrupowania czy organizacji. Z tego, co kojarzę, dla Ciebie każdy tekst jest kiepski. Zwłaszcza te, które nie zgadzają się z Twoimi poglądami, vide tekst Bartosza Machalicy, pod którym komentarze podważają umiejętności pisania autora, nie poruszając jednak żadnych merytorycznych kwestii. Wyśmiewanie kunsztu pisarskiego(bądź jego braku) jest raczej kiepską formą krytyki. Proponuję wziąć się do roboty i samemu coś napisać. Jeśli uzyska w głosowaniu redakcyjnym wymaganą liczbę głosów to z pewnością zostanie opublikowane. :-)

autor: Ruskie, data nadania: 2007-10-14 20:22:39, suma postów tego autora: 76

_Michal_, akurat ten gościu to płotka

Ale co powiedzieć o liderze partii - Lepperze, który ma parę prawomocnych wyroków, w tym wyrok (zakończonym odsiadką) za podżeganie do pobicia?

autor: west, data nadania: 2007-10-14 20:30:00, suma postów tego autora: 6717

Tak, to wina redaktorów.

Podobnie jak z notką w przypadku Kolumbii: po prostu nie wypowiadaj się w sprawach, o których nie masz pojęcia, Ruskie.

autor: pneumokoki, data nadania: 2007-10-14 20:32:00, suma postów tego autora: 118

Coś ci się, Ruskie, chyba pomieszało...

Co do niemądrych wykładów, jak to można opublikować tekst na Lewica.pl, czy też wejść w skład redakcji - to daruj sobie, bo przemawia przez ciebie albo niewiedza, albo też nieokiełznany tupet. Kilka osób z NL czas jakiś temu - jak to piszesz - "wysiliło się", ale przepadło w głosowaniu nad... ich kooptacją.
Po drugie - źle kojarzysz, bo tej umiejętności zdaje się nie posiadłeś. Otóż zdecydowanie większość notatek czy tekstów wydaje mi się wartościowa, czemu dawałem wyraz.
Po trzecie - tekstu Bartosza nie krytykowałem, tym bardziej za formę, więc proszę powstrzymać się z tego rodzaju insynuacjami i przyswoić sobie elementarne zasady rzetelnej dyskusji. Nadzieja na osłonę cenzorów - niekiedy zawodzi.

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 20:36:23, suma postów tego autora: 1649

Ruskie,

mylisz się.
Tekst źle napisany nie zasługuje na dyskusję merytoryczną.
Regulamin portalu wymaga zresztą dbałości o formę gramatyczną i stylistyczną. Chyba od wszystkich? Czyli: również od sympatyków LiD.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-14 20:43:12, suma postów tego autora: 20871

...

A jeśli nie uzyska akceptacji redakcji, której przedstawiciele sami opowiadają, że na nazwiska niektórych autorów istnieje cenzorski zapis, to wtedy wysiłek się zmarnuje. Taki to "pluralizm" :-)

autor: Durango 95, data nadania: 2007-10-14 20:46:31, suma postów tego autora: 3848

Sprawdziłem raz jeszcze

I nie znalazłem przypisywanych mi krytycznych uwag na temat pióra Bartosza Machalicy. Coś na ten temat pisałem tylko w tym wątku. Tak więc, Ruskie, zanim zaczniesz się wymądrzać i pouczać - sprawdź, czy to zasadne. Bo twoje epistolarne wypieki to nie pierogi ruskie, ale ewidentnie leniwe...

autor: krik, data nadania: 2007-10-14 20:50:02, suma postów tego autora: 1649

West,

o rany, przecież wyroki Leppera dotyczą wyłącznie działań politycznych, a ściślej akcji obywatelskiego nieposłuszeństwa (i związanych z tym incydentów). Niepłacone a należne alimenty nie da się pod to podczepić.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 21:16:43, suma postów tego autora: 4409

BKP

Szkoda, że tak późno, ale jednak odniosę się do Twojego postu z 15 z minutami. Piszesz: "(...)powinna się tu rozpocząć potrzebna dyskusja na temat polityki kadrowej. Bo, załóżmy, że uda się kiedyś zbudować silne, samodzielne ugrupowanie lewicowe, które będzie pewniakiem do wejścia do Sejmu. Na pewno będą się lepić do niego podejrzani ludzie, tak jak lepią się i lepili do Samoobrony. A Lepper jak naiwniak ich wpuszczał i wpuszcza. To jest problem, moim zdaniem wcale nie bzdurny."

Nie uda się zbudować ugrupowania, które będzie mogło wejść do Sejmu bez kasy tych ludzi, których Lepper wziął. To jest właśnie problem.
Teraz pewnie powiesz: jeśli tak, to budujmy tylko oddolnie. Problem w tym, że to już nie XIX wiek i świadomością ludzi sterują media. Każdy kto po 10 godzinach roboty przychodzi do domu włącza tv, a tam od wielu lat neoliberalne kawałki, prezentowane w odpowiedni sposób, np. metodą "na autorytet".
Z drugiej strony wciąż sie okazuje, że w tej SO jest wielu "naszych" ludzi.Pisałam o Żoliborzu, ale teraz mogę napisać też i o Pradze. Tutaj znaleźli się kupcy związani kiedyś z PPS. Nawet dyskusja światopoglądowa nie sprawia w większości żadnych problemów ( można mówić hasła antykapitalistyczne i antyrydzykowe wprost). No to jak to jest, ze ci ludzie trafili do partii parlametarnej a nie do PPP, NL albo nawet anarchistów? To też jest pytanie.

autor: A.N., data nadania: 2007-10-14 21:59:51, suma postów tego autora: 407

_MIchal_, jak się okazuje nie tylko podżegał

do napaści ale i dokonał "napaści z użyciem niebezpiecznego narzędzia". I za to siedział dwa miesiące. Jeżeli to są "incydenty" związane z "obywatelskim nieposłuszeństwem", to chyba inaczej rozumiemy słowo "incydent".

autor: west, data nadania: 2007-10-14 22:03:26, suma postów tego autora: 6717

West,

masz pecha z tą argumentacją, tzn. trafiłeś z nią pod wyjątkowo niewłaściwy adres. Swego czasu, pod koniec systemu poprzedniego, zapunktowałem kolegium za "napaść", tj. bronienie ciałem (przed pałującym zomowcem) grupki bezbronnych osób na pokojowej manifestacji i sittingu.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 22:17:00, suma postów tego autora: 4409

_Michal_, to kogo Lepper tym cepem zasłaniał?

I dlaczego cepem?
Rozrabiaka, i tyle.

autor: west, data nadania: 2007-10-14 22:32:19, suma postów tego autora: 6717

West,

rzecz miała miejsce, o ile pamiętam, podczas blokad dróg. To przecież logiczne, że jej uczestnicy z czysto taktycznych powodów nie atakowaliby ludzi z otoczenia, dając pretekst do rozpędzenia blokady i rozwalając swój szyk.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-14 22:55:24, suma postów tego autora: 4409

Dodaj komentarz