Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

"LiD nie jest lewicowy" - przyznaje lider koalicji

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Mecenasie Łajdaki

dziękuję. Teraz niech tylko zrozumieją to tutejsi nieutuleni w żalu fani (K)LiD-u.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 14:49:45, suma postów tego autora: 4409

Problem w tym, że nie ma alternatywy

Wybór (jeżeli idzie o poważne partie) jest pomiędzy centrystami z LiD, prawicą liberalną (PO) a prawicą faszyzującą (PiS). No, wyborcy z mniejszych miejscowości mogą jeszcze z sensem głosować na prawicę umiarkowaną (PSL).
Mam nadzieję, że po wyborczej porażce LiD (a taka się szykuje) SLD się otrząśnie, pogoni Geremków z Borowskimi i zacznie sterować w kierunku normalnej europejskiej socjaldemokracji.

autor: west, data nadania: 2007-10-15 14:58:53, suma postów tego autora: 6717

LiD

To, co urządzają przywódcy LiD, to czysta kpina z elektoratu lewicowego. Traktują swoich wyborców, jak zakładnika, który zagłosuje na nich z braku innego wyjścia... Mnie ta postawa irytuje, dlatego nie zamierzam głosować na LiD (przynajmniej w wyborach do Sejmu). Wybiorę kogoś z list albo Polskiej Partii Pracy, albo Partii Kobiet.

autor: Odyseusz, data nadania: 2007-10-15 15:03:03, suma postów tego autora: 1684

Tylko w Polsce lewicowość to coś złego.

W całej Europie Zachodniej (do której tak się garnęliśmy za czasów tzw.komuny) to właśnie lewicowośc jest szlachetna, a prawicowość nikczemna i obciachowa. Nie oceniam tego, czy to dobrze, czy źle, ale tak właśnie tam jest. Poglądy lewicowe uważane są za stojące po stronie ludzi i w ogóle ok, prawica wręcz przeciwnie. Ale Polska to dziwny kraj.
A lidowcy wreszcie powiedzieli coś o czym wiedzą już wszyscy. No i na kogo ma zagłosować lewicowiec w tym kraju? Ma być pozbawiony swojej reprezentacji w parlamencie? Czy wybrać PPP, Samoobrone czy coś takiego? A może bojkot?

autor: Getzz, data nadania: 2007-10-15 15:04:52, suma postów tego autora: 3554

Getzz

Sam rzucałem na prawo i lewo ulotkami o bojkocie swego czasu, ale wtedy wybory były ustawione z góry przez określone zapisy prawne i wiadomo było, ile musieli wziąć ludzie Kiszczaka, a ile każdy, kto machnął sobie foto z Wałęsą. Jesteśmy ładnych naście lat później, wybory są ustawiane przez układy biznesowo-medialne, ale zdarzają się w tej machinie luki. Póki luki są, warto je wykorzystać. Bojkot byłby bierną akceptacją tego stanu rzeczy.

Polska Partia Pracy jest mi w sumie obojętna, ale wpisywanie na pierwsze miejsca Ziobrów, Kwaśniewskich, Małyszów i Stokłosów nie pokazuje jej jako partii ideowej (w żadną stronę). Poza tym, nie ma ona chyba szans na dobicie do progu.

Samoobrona szansę ma, zawsze jest niedoszacowana w ankietach, ale od lat sie przebija. W dodatku w Warszawie mogą na Ikonowicza głosować ludzie przyznający w wielu sprawach tej partii trochę racji, ale których odpychać mogli goście a la Łyżwiński. Ikonowicz - tłumacz-poliglota, dobry publicysta i mówca oraz doświadczony poseł, a zarazem "fighter" i wytrawny pełnomocniki prawny nie bojący się o każdej porze dnia, roku i konstelacji politycznej SKUTECZNIE stawać w obronie poszkodowanych pracowników i lokatorów (i wygrywać!) oraz przeciwko militaryzmowi - to dla uśpionej części wyborców o lewicowych intuicjach może być coś.

Jeśli masz możliwość i ochotę podjechać do Warszawy (w ciągu tego tygodnia załatwiając odpowiedni zaświadczenie z macierzystego magistratu) to od razu można machnąć głos przy Ikonowiczu na liście Samoobrony.

Jeśli nie - zawsze można poszukać na liście SO jakiegoś bojowego działacza z blokad.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 15:21:46, suma postów tego autora: 4409

Głosowanie na SO to głosowanie na Millera, Wrzodaka

i Misztala. Ciekawe, kto się skusi.

autor: west, data nadania: 2007-10-15 15:27:07, suma postów tego autora: 6717

PS. do Getzza

Jak poniekąd słusznie zaobserwowałeś w związku z niknieniem lewicy w publicznym obiegu, proponuję: nie dajmy Tuskom, Kwaśniewskim, Ziobrom i Giertychom przejmować wszystkiego. Niech w Sejmie będzie ktoś, kto przyblokuje wasalizm większości z nich wobec USA, a zarazem nie będzie grał na prymitywnych fobiach jak narodowcy. Dajmy też szansę weteranowi walk socjalistycznej lewicy w Polsce, by w podzielonym miedzy liberalno-wasalskie gangi parlamencie mógł powiedzieć prawdę głosem autentycznej lewicy.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 15:27:23, suma postów tego autora: 4409

West,

po co dezinformujesz?

Głos idzie na partię i na dokładnie tego kandydata, na którego zagłosujemy. Poza tym Misztal został z SO wyrzucony.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 15:42:13, suma postów tego autora: 4409

_Michal_, kto tu dezinformuje?

Nie da się zagłosować na Ikona, nie głosując tym samym na całą Samoobronę, z ich wszystkimi "wchodzącymi" jedynkami, więc i Millerem i Wrzodakiem. W tym jest problem, nie w Ikonowiczu. Misztal już nie jest w Samoobronie? Popatrz, popatrz, nawet tacy osobnicy już się brzydzą Lepperem.

autor: west, data nadania: 2007-10-15 15:49:06, suma postów tego autora: 6717

Towarzyszu West,

Głos na "mecenasa" Łajdaki i jego koalicję jest głosem na aferzystę Kulczyka, u którego "mecenas" ów siedzi w kieszeni.
Lepper, cokolwiek złego by o nim nie mówić - to jednak nie Kulczyk.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 16:09:11, suma postów tego autora: 20871

lepper....

Lepper to obszarnik, co ma parobków u siebie...

autor: Ostap_Bender, data nadania: 2007-10-15 16:15:05, suma postów tego autora: 1002

ABCD, a ty w czyjej kieszeni siedzisz?

Tak pytam z ciekawości. W naturze politycy z dorobkiem, "siedzący w kieszeni" kogokolwiek, zdarzają się rzadko, więc Widackiego o to nie podejrzewam - ale widocznie masz jakieś własne doświadczenia?

autor: west, data nadania: 2007-10-15 16:17:30, suma postów tego autora: 6717

Towarzyszu Ostapie,

Niestety, w Polsce są ludzie żyjący z własnej pracy, między innymi na roli. Niektórzy w swoich gospodarstwie rodzinnym zatrudniają pracowników najemnych. Tak się składa, że nie żyjemy w komunizmie, gdzie praca najemna miała "zaniknąć".
A gdyby wszyscy zajmowali się redagowaniem niszowych mediów, to kto by pracował na granty dla intelektualnej awangardy ludów uciśnionych.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 16:23:08, suma postów tego autora: 20871

Nie słyszeliście, towarzyszu West,

że mecenas Łajdaki jest płatną papugą Kulczyka?

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 16:25:01, suma postów tego autora: 20871

West

Akurat było na odwrót - Misztal chciał ponownie kandydować, ale Lepper i Samoobrona nie chciała mieć już z nim nic wspólnego.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 16:33:37, suma postów tego autora: 4409

...

Poza tym wybacz, West, ale nie dam się Tobie wciągnąć w dziecinne przepychanki i zaczepki, bo mnie to nie interesuje. Sprawa jest jasna: każdy głos pomaga ogólnopolskiej liście przekroczyć próg, każdy głos na danego kandydata pomaga mu wejść do podziału mandatu. A interes polskiej LEWICY wymaga, żeby socjalista dostał się do parlamentu.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-15 16:39:16, suma postów tego autora: 4409

no tak

ale podajcie mnie prawidziwie lewicaowa partie majaca jakiekolwiek szanse na wejscie do parlamentu ? wtedy bez wachania mój głos który oddam na LiD przekazy tym prawdziwym czerwony. Po raz kolejny moge złozyc apel o zjednoczenie srodowisk radykalniejszej lewicy. Póki zjednoczenia nie bedzie ja nie wyrzuce głosu w błoto !!!

autor: wentylson, data nadania: 2007-10-15 16:48:51, suma postów tego autora: 38

A czym jest

głos na (K)le(ro)wicę i "Demokratów"?
Niestety, celnym rzautem prosto w błoto.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 16:54:37, suma postów tego autora: 20871

ABCD

postulujesz aby adwokaci nie brali pieniędzy za pracę, latali za panami jak Woszczerowicz za Krauze, żeby załatwiać pracę dla cór przywódców partii zwykłego człowieka?
A może adwokaci mają odmawiać pracy na rzecz bogaczy?

LiD oczywiście jest centrolewicą, generalnie. Na jego listach są i centrowcy i lewicowcy i bezideowi karierowicze.

autor: pandada, data nadania: 2007-10-15 17:03:52, suma postów tego autora: 213

ABCD, Widacki ma praktykę adwokacką

więc logiczne jest, że reprezentuje klientów. Za pieniądze. Tak jak Ty za pieniądze piszesz artykuły.
Nie bardzo wiem czym Ci się naraził Widacki z Kulczykiem, ale jak dotąd nie zetknąłem się z przekonywującym argumentem, który kazał by wciągać do parlamentu rozmaitą hołotę tylko po to, aby ten jeden prawdziwy socjalista dostał się do parlamentu.

autor: west, data nadania: 2007-10-15 17:05:53, suma postów tego autora: 6717

Jestem z Krakowa i zagłosuje na LiD ...

...ale na Beatkę Stach z Unii Lewicy III RP a nie tego człowieka Kwaśniewskiego, Widackiego! Po cholere ten Widacki. Po cholere ten Kwaśniewski i PD!

autor: ganesia, data nadania: 2007-10-15 17:08:14, suma postów tego autora: 41

Mecenas

Łajdaki ma pełne prawo pracować jako papuga Kulczyka.
Natomiast jego obecność na liście parlamentarnych kandydatów jakiejkolwiek - a już tym bardziej centrolewicowej - partii jest kompromitacją.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 17:12:18, suma postów tego autora: 20871

Towarzyszu West,

Na argument dotyczący Kulczyka i Łajdaki już Wam odpisałem.
A jeśli idzie o Samoobronę, to jest ona, mimo wszystko, znacznie mniej skorumpowana niż "układ prezia", SLD czy epigoni UW.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 17:17:40, suma postów tego autora: 20871

Daj spokój, ABCD, z tym :"towarzyszem"

zwłaszcza że członkostwo w jednej partii nam nie grozi. Uspokój się, weź parę głębokich oddechów i wytłumacz, co kompromitującego widzisz w obecności mec. Widackiego na liście LiD.

autor: west, data nadania: 2007-10-15 18:06:17, suma postów tego autora: 6717

Forumowicze portalu

Ale potraficie bić pianę.Ciekawy jestem,czy wasze niszowe partyjki osiągną chociaż o,1%???Nie ulegajcie zawodowemu pyskaczowi ABCD,przecież to klon LPR i resztej swołoczy postendeckiej,słynącej z budowania obozów koncentracyjnych w okresie międzywojennym w Polsce.Jakakolwiek prawica to jestZŁO.Tylko lewica jakakolwiek by nie była, dąży do sprawiedliwości społecznej.Nie dajcie się mamić przez tych płatnych forumowiczów.Głosujcie na SLD z listy LiD-u,który składa się z 4-ch partii.

autor: stanislaw1, data nadania: 2007-10-15 17:40:43, suma postów tego autora: 220

ABCD co do Samoobrony

Samoobrona jest mimo wszystko bardziej skompromitowana niż SLD, co nie oznacza że SLD jest bez winy! Samoobrona jest politycznym śmietnikiem bardziej niestabilnym w sympatiach niż PSL.

Co do głosowania. W LID są 4 partie a i z LiDu startują os bezpartyjne( i to nie tylko takie jak Widacki)np. z OPZZ i z innych partii UL, SD itp.
Głosujmy na ludzi takich Senyszyn, Kalita, Gadzinowski, Syska, Hebda, Filemonowicz, Jezierski( w Chrzanowie), Napieralski, Błochowiak, Sienkiewicz(do senatu).

A Janika, Szmajdzińskiego itp. sobie podarujmy!

autor: ganesia, data nadania: 2007-10-15 18:31:05, suma postów tego autora: 41

Mister West,

Wyobraźmy sobie, że mecenas Łajdaki wstawia typowe LiD-owskie ble-ble o szalejącym w Polsce autorytaryzmie i faszyzmie. Otóż, w jego wypadku, łatwo wysunąć uzasadnione podejrzenie, że stara on się dyskredytować odpowiednie organy państwowe, żeby ułatwić swemu klientowi Kulczykowi unikanie odpowiedzialności karnej.
A zatem Łajdaki w Sejmie szkodzi nie tylko centrolewicy, którą ma tam reprezentować. Szkodzi również swoim koleżkom z LiD-owskiej koterii, bo naraża ją na współudział w wybranianiu aferzysty Kulczyka. Powiem jeszcze więcej - szkodzi Kulczykowi, pokazując że bez matactw politykierskich nie da się go obronić.
Ile to już grzybów w barszczu? Chyba wystarczy.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 18:43:48, suma postów tego autora: 20871

Stanisławie,

gratuluję rekordu!
Czytywałem już o sobie różne rzeczy dziwne i ciekawe - ale tego, że budowałem obozy koncentracyjne w Polsce międzywojennej jeszcze nie.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 18:46:34, suma postów tego autora: 20871

Głosować na Kalitę?

smiech na sali! Ten człowiek w debacie z Foltynem kompletnie się skompromitował na polu gospodarczym i ideologicznym. To człowiek, który byłby gotowy otworzyć obozy koncentracyjne dla ludzi wierzących, a zwłaszcza księży katolickich.

autor: Thor, data nadania: 2007-10-15 19:13:25, suma postów tego autora: 990

Thorze,

a co on takiego wygadywał?

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-15 19:23:42, suma postów tego autora: 20871

Thor, chyba jednak przesadzasz

ograniczenie przywilejów kleru to jeszcze nie "obozy koncentracyjne". Choć faktycznie, pasibrzuchy straciłyby trochę sadełka...
A jest gdzieś zapis tej debaty? Przejrzałem blog Foltyna (dziękuję za link!) i jakoś nie bardzo wierzę, że przygotowany kanddat mógłby się w debacie z nim "skompromitować na polu ekonomicznym".

autor: west, data nadania: 2007-10-15 19:30:14, suma postów tego autora: 6717

ganesia

nie boję się PD - spójrz na wyniki wyborów samorządowych: pedecy nie wchodzili do Sejmiku nawet z pierwszych miejsc list LiD.

autor: pandada, data nadania: 2007-10-15 19:40:57, suma postów tego autora: 213

Michal

no własnie rozważałem zagłosowanie na Ikonowicza w Warszawie (jak mówiłem to był jedyny moment, w którym zamieniłbym moją ukochaną Łódź na inne miasto). Bo wiadomo kto jest jedynką Samoobrony u mnie w mieście. Jeszcze pomyślę, choć czasu już mało.
Samoobrona mi się nie podoba (te seksafery, Łyżwiński, udział w rządzie Kaczyńskiego, bardzo słabe zaplecze ideowe i intelektualne), ale według mnie Ikonowicz to dobry kandydat nawet z listy kiepskiej partii.
Wcześniej byłem prawie zdecydowany głosować na PPP, ale zraziłem się do nich ostatnio.
A co do tego, że lewica modna jest na zachodzie to się chyba zgodzisz (tam nawet prawica jest bardziej lewicowa niż, niektórzy w LiD).
PS. Musiałem jeszcze raz ten komentarz napisać, bo coś się psuje.

autor: Getzz, data nadania: 2007-10-15 19:49:09, suma postów tego autora: 3554

Z tą Błochowiak

to chyba przesadziłaś genesia

autor: Getzz, data nadania: 2007-10-15 20:28:04, suma postów tego autora: 3554

West

nie wiem gdzie jest zapis, bo ja oglądałem ją na zywo w superstacji. Natomiast pan Tomasz zakazał uczestnictwa hierarchom w uroczystościach i świętach państwowych (on nie mówił o rozdzielnieu uroczystości na część państwową i religjną, ale właśnie zakazie), chciał wyprowadzić religię ze szkół (trzebaby wypowiedzieć konkordat), a jego ton wypowiedzi był taki, że dosłownie mu się iskry z oczu sypały, gdy mówił o religii. Wrzodak czy Wierzejski to przy Kalicie kulturalni politycy gdy mówią o kumizmie. No i rzucał się on co chwila, przerywał, gestykulował, nie odpowiadał na pytania. Dosłownie żałosny widok.

autor: Thor, data nadania: 2007-10-15 22:59:04, suma postów tego autora: 990

Alternatywa

A jaka mamy alternatywe? Prawicowy PiS, prawicowa PO, czy centrolewicowy (owszem!) LiD. Reszta partii jest pod kreska. Wybor nie jest trudny.

autor: Kautsky, data nadania: 2007-10-15 23:24:52, suma postów tego autora: 420

Do kreski kreska, aż będziesz niebieska...

Czy pod kreską, to się okaże 21 października. Natomiast już dziś wiadomo, że żeby popierać LiD trzeba być... po kresce. I to chyba grubej kresce, bo tylko ona mogłaby chyba tak bardzo zakłócić odbiór rzeczywistości, aby móc uznać LiD za lewicowy czy centrolewicowy. Kwaśniewski dziś się łasił do Tuska w debacie, Iwiński gadał jak potłuczony w debacie na TVP3, Kalisz powtarzał wciąż te same komunały w TVP1. A to przykłady z jednego tylko wieczora. Doprawdy nie wiem, na jakiej podstawie miałbym zaufać tym osobom...

BTW, dlaczego, ABCD, posługujesz się przekręcaniem nazwisk i wyzywaniem od łajdaków? Chyba można skrytykować polityka bez odwoływania się do takich "argumentów"?

autor: BKP, data nadania: 2007-10-15 23:41:14, suma postów tego autora: 221

BKP,

Nigdzie nie użyłem rzeczownika "łajdak". Posługiwałem się jedynie angielską transkrypcją fonetyczną nazwiska "Widacki".
Ajemsorri, jeśli to kogoś ubodło.

autor: ABCD, data nadania: 2007-10-16 01:26:18, suma postów tego autora: 20871

Na kogo głosować???

Na kogo głosować??? J głosuje na PPP

autor: quasimodo, data nadania: 2007-10-16 01:50:54, suma postów tego autora: 41

Lewica, a nie pozory

Ikonowicz o swojej politycznej przeszłości, o "lewicy" uformowanej z nomenklatury i lewicy solidarnościowej - w Superstacji TV

http://pl.youtube.com/watch?v=7bTVfg3f2Yw

autor: krik, data nadania: 2007-10-16 10:43:02, suma postów tego autora: 1649

Kolejne spoty wyborcze Ikonowicza

Jest nadzieja, że będą na antenie...

Drugi spot wyborczy Ikonowicza
http://pl.youtube.com/watch?v=hJCS-_PDACk

Trzeci spot Ikonowicza
http://pl.youtube.com/watch?v=OopkOXhonBQ
Dlaczego Samoobrona? - Trzeci spot wyborczy Piotra Ikonowicza
http://pl.youtube.com/watch?v=OopkOXhonBQ

autor: krik, data nadania: 2007-10-16 12:22:07, suma postów tego autora: 1649

Czy ktoś zdradzi mi małą tajemnicę

dlaczego Ikonowicz czy Bugaj podczas wystąpień publicznych nigdy nie noszą krawata? Wydaje im się, że będą "bliżej ludu" czy jak?

autor: west, data nadania: 2007-10-16 13:18:21, suma postów tego autora: 6717

Getzz

Zgadzam się z Twoją tezą - w Polsce nawet nominalna "centrolewica" nie tylko, że jest realnie prawicą, to nawet werbalnie wstydzi się lewicowości, w krajach północnej czy zachodniej Europy nawet prawicowcy z opcji chadeckiej mają bardziej prospołeczne poglądy niż centroprawica z LiD.
Nawet prawicowa koalicja Carla Bildta nie zdemontowała podstawowych elementów szwedzkiego ustroju społecznego, a konserwatywny poprzednik Thatcher kwestionował jej pomysły prywatyzacyjne i likwidatorskie. Jak to się ma do rządów Belki, który dziś jest jednym z filarów "lewicowej" koalicji, wiadomo.

Gorąco zachęcam więc do głosowania w Warszawie, wiadomo na kogo :-)

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-16 14:09:53, suma postów tego autora: 4409

O rany, west

co za błyskotliwa obserwacja i analiza!

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-16 14:17:31, suma postów tego autora: 4409

West

Wiesz, są politycy z całą kolekcją drogich krawatów, dopasowanych zresztą do kolekcji proszonych zegarków :-)

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-16 14:17:49, suma postów tego autora: 4409

_Michal_, ale ja pytam serio

Można chodzić na codzień "na luzie", ale nie jest dla mnie jasne dlaczego ci akurat panowie nie mogą - z prostego szacunku dla widzów czy uczestników spotań wyborczych - ubrać się porządnie.

autor: west, data nadania: 2007-10-16 18:44:29, suma postów tego autora: 6717

Widać inaczej

postrzegają oni "szacunek" w polityce - Ty przez gładką pomadę i fasadę, oni przez mówienie ludziom prawdy.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-16 23:59:07, suma postów tego autora: 4409

Prawdy, powiadasz...

Pewnie np. takiej jak te słowa Ryszarda Bugaja sprzed miesiąca: "Balcerowicz był właściwym człowiekiem na właściwym miejscu".

autor: west, data nadania: 2007-10-17 10:12:16, suma postów tego autora: 6717

Że co proszę???

Rzuć linką. Przecież nawet w 1989 i 1990 Bugaj nie popierał planu Balcerowicza.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-10-17 10:27:50, suma postów tego autora: 4409

LiD=CENTROPRAWICA

Jasne że nazwa "lewica" w szyldzie LiD to głebokie przekłamanie

autor: czewony, data nadania: 2007-10-17 10:50:57, suma postów tego autora: 350

Linka nie rzucę,widziałem i słyszałem w telewizji

(nie dam głowy czy w TVP, czy w TVN 24), był cały wywiad z Bugajem. Gwoli ścisłości nie twierdzę że dotyczyło to planu Balcerowicza, chodziło o dzialalność Balcerowicza jako szefa NBP.

autor: west, data nadania: 2007-10-17 10:56:34, suma postów tego autora: 6717

Dodaj komentarz