Śmieszno, że dopiero teraz. Niemniej dobrze, że ktoś w ogóle to uczynił, nawet jeśli jest Romanem Giertychem. Ciekawi mnie jakiej ekwilibrystyki argumentacyjnej użyje niezawisły sąd suwerennej Rzeczypospolitej, by sprawą w ogóle się nie zająć.
Prawdopodobnie przyjmie zasade wyzszosci zobowiazan miedzynarodowych nad konstytucyjnymi (naciagajac pod te definicje nasze "zobowiazania" w NATO, czytaj USA).
Jednak jeszcze prawdopodobniejsze jest przyjecie podejscia, ze jest to nieakceptowalna zagrywka polityczna zmierzajca do negatywnego PR w stosunku do politycznrgo oponenta w czasie tak krytycznym jak wybory. Bylbym sklonny przyjac, ze wyjatkowo takie stanowisko moze byz zaprezentowane, pomimo praktyki kublow pomyj uzywanych w TV na codzien.
Rozgrzebanie sprawy wojska w Iraku czy Afganistanie odbiloby sie rowniez rykoszetem na obecnych wladzach; w koncu nie zrobily nic (a nawet deklarowaly wiecej wobec Jankesow) w tej sprawie.
zw Kwasniewski,Miller a i Kaczynscy powinni stanac przed Trybunalem Stanu za bezprawne -wbrew Konstytucji wyslanie polskiego wojska do Iraku i Afganistanu.
Racja - Panowie Kwaśniewski i Miller mogą za to odpowiadać jedynie przed Trybunałem Stanu. Sąd powszechny nie może zajmować się aktem oskarżenia (o ile powstanie) w tej sprawie.
Taki wniosek powinien już dawno złożyć ktoś z lewicy.
Z rozrzewnieniem wysłuchuję uwagi Giertychów o imperialiźmie amerykańskim. Młodość mi się przypomniała. A także poczułem się prawdziwym EuroRosjaninem, zwierającym szeregi ze Schroderem, Putinem i postępowymi siłami całego kontynentu. Martin Schultz, Cohn-Bendit, "Der Spiegel", "El Pais", "Le Monde", "La Republica", "Izwiestia" będą zachwycone."Trybuna", czyli Polska, jest wręcz dumna z Romana Giertycha. Co za wyczucie mody. Poza tym Tusk, Komorowski, oraz cała PO jest z tobą Romeczku.
Żeby lider skrajnej prawicy oskarżał o nielegalne wysłanie wojsk na okupację człowieka mieniącego się lewicowcem!!!
Swoja drogą, jakoś nie pamiętam, by Giertych jako wicepremier próbował coś zdziałać przeciwko wojnie w Iraku (nie mówię tu o kilku cichych pohukiwaniach). Partie koalicyjne mogą sie różnić między sobą, ale nie w tak kluczowej kwestii!!! Romanie Giertych - ty też masz krew na rękach!!
Taki wniosek do prokuratury złożył Ikonowicz natychmiast po ujawnieniu informacji o wysłaniu polskich wojsk do Iraku. I LPR o tym dobrze wie.
złożył w prokuraturze Piotr Ikonowicz w marcu 2003 roku. Informację o tym a także tekst tego powiadomienia otrzymały wszystkie redakcje wszystkich gazet o zasięgu ogólnopolskim i część pism lokalnych oraz stacje TV i radiostacje. Wiem o tym na pewno, ponieważ wysłanie około tysiąca maili zajęło mi wówczas upojne trzy noce. Niestety, zostało to wówczas całkowicie zignorowane przez media. Nie tylko zignorowane; co poniektórzy przysyłali mi w odpowiedzi kategoryczny zakaz wysyłania im "takich" maili, zakończony groźbą, że jeśli w przyszłości nie zastosuję się do ich życzenia, to mnie podadzą do sądu. To jeszcze jeden przyczynek dokumentujący "rzetelność" naszych mediów.
Tekst tego powiadomienia został także publicznie odczytany przez PI w czasie manifestacji antywojennej w dniu 29 marca 2003 roku.
Stąd uwaga, że "taki wniosek powinien złożyć ktoś z lewicy" - świadczy albo o niedoinformowaniu jej Autora, albo o tendencyjnej manipulacji. O co nie chcę Autora podejrzewać.
wczesniej lewicowcy ale nic z tego nie wyszło. Swoją drogą to LPR jednak posługuje się argumentacją ekonomiczno- racjonalną. Ze nic Polsza z tego nie ma. Tak przynajmniej zeznawali panowie kandydujący do sejmu z Wałbrzycha. Obrzydliwe samo w sobie...
Prokuratura Rejonowa
Warszawa Śródmieście
ul. Krucza 38/42
Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa
Niniejszym zawiadamiamy, że Pan Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski i Pan Prezes Rady Ministrów Leszek Miller popełnili przestępstwo określone art. 117 Kodeksu karnego, polegające na czynieniu przygotowań i prowadzeniu wojny napastniczej, a także złamali art. 26 Konstytucji RP, który stanowi, że polskie siły zbrojne służą jedynie ochronie niepodległości i nienaruszalności granic i nie mogą być wykorzystane do przygotowywania lub prowadzenia agresji na inne państwa.
Patryk Kisling
Zbigniew Partyka
Piotr Ikonowicz
dokument dostępny http://www.nl.elk.mazury.pl/teksty/dok-27.doc
Tak jak powiedział jeden z Bliźniaków: tonący brzytwy się chwyta.Strach przed popadnięciem w polityczny niebyt?
Że Ikon złożył taki wniosek. Honor lewicy polskiej został uratowany.
A co do meritum sprawy to na tym przykładzie widać, że prawo jest martwe, gdy stanowi przeszkode dla imperializmu. W 1999 chcieli obalić Miloszewicia to nie patrzyli na ONZ. Prawo jest po to by sankcjonować interesy imperialistów, a gdy im przeszkadza najzwyczajniej łamią je i nie ma z tego żadnych konsekwencji. Tak jak z Jugosławią 1999r. Nikt nie został pociągnięty do odpowiedzialności.
argument z NATO może przejść w Afganistanie (ale czemu zatem Osama nie jest oskarżony oficjlanie za 11/9?), ale nie w Iraku. Wiem, wiem. Oni zawsze sobie coś wymyślą...
Nie lubię Giertycha za jego nacjonalizm, homofobię fundamentalizm i faszystowskie zapędy, ale w tej kwestii nie sposób się z nim nie zgodzić.No i wyciąganie tego dopiero teraz to oczywisty element gry wyborczej.Nie wierzę w szczerość Giertycha, myślę, że sam byłby skłonny do podobnych posunięć. W żadnym razie nie życzę LPR zyskania w ten sposób choćby jednego glosu, ale tym draniom życzę aby stanęli przed sądem i zostali skazani, najlepiej na wieloletnie więzienie. Zasłużyli na to!
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Program-gospodarczy-LPR-1643699.html 2007-09-28 14:07 Liga Prawicy Rzeczpospolitej (LPR) - program gospodarczy.
Szczególnej uwadze polecam punkt D. Domy i mieszkania ( cyt.6. Z chwilą gdy zadłużenie przekroczy 90% wartości lokalu, nastąpi eksmisja i sprzedaż lokalu z licytacji. Nadwyżka zostanie oddana eksmitowanemu lokatorowi. W ten sposób zachowane jest prawo własności, a ewentualna eksmisja nastąpi po bardzo długim okresie czasu.) oraz punkt L.. Lecznictwo 1. Lecznictwo zostaje bezzwłocznie sprywatyzowane.” Bez komentarza
Nie jestem pewien, czy prawnie zasadny. Przypomniano tu już, że taki wniosek składał m. in Piotr Ikonowicz kilka lat temu, do warszawskiej prokuratury. Nie przypomniano jednak odpowiedzi prokuratury i jej uzasadnienia. Otóż prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania uzasadniając to tym, że postępowanie wobec urzędującego prezydenta może byc wszczęte tylko przez Trybunał Stanu.
Aleksander Kwaśniewski nie jest już prezydentem, ani Miller premierem. Pozostaje jednak problem, czy za zarzucane im (słusznie !) działania powinni odpowiadać przed zwykłym sadem, czy może najpierw przed Trybunałem Stanu.
Wspominam o tym dlatego,że łatwo przewidzieć, że prokuratura i w ogóle cały establishment (od LiD do PO włącznie) zrobią wszystko, żeby sprawę utopić. Dobrze jest o tym wiedzieć i przygotować się na różne wersje rozwoju sytuacji.
O postawieniu przed Trybunałem Stanu decyduje, o ile wiem, Sejm. Oczywiście sam z siebie żaden z obecnych po 5.XI w Sejmie klubów takiego wniosku sam z siebie nie zgłosi, bo wszystkie były w iracką awanturę umoczone. Ale może byłby możliwy jakiś nacisk na Sejm, taki, żeby ktos musiał publicznie do sprawy się ustosunkować ?
"Trzeba rozdrapywać polskie rany, żeby nie zarosły błona podłości" - pisał Żeromski. Sprawę udziału polkiego wojska w napaści na Irak trzeba rozdrapywać. I KAŻDEGO, kto to czyni należy w tym wspierać, nawet jeżeli jest to Roman Giertych.