i ich apolegoci socjaldemokratyczni z "Przeglądu"...
jak wezmie kurs na lewo i sie do tego przylozy to wyladuje moze gdzies w okolicach centrum.
Czyli co ? Mianują Merkel kajzerem albo utopią jakieś wystąpienia robotnicze we krwi ?
i nie zaczyna sie ona roku 1918. O tym warto pamietac.
dlaczego niemiecka klasa robotnicza nie chce zgłosić się pod rozkazy sekretariatu IV Międzynarodówki?
Przypominam iż w Niemczech poparcie dla ugrupowań nominalnie lewicowych się podzieliło pomiędzy "lewicową" SPD i Die Linke.
Natomiast na manifestacjach klasy robotniczej w Niemczech zauważam nacisk położony rzeczywiście na kwestie socjalne i przywiązanie jej do czerwonych barw (pomimo NRD-wskiego socjalistycznego eksperymentu).
demonsracjach klasy robotniczej w Niemczech brales udzial?
A Ty na ilu byłeś?
Ja przyznaje że na żadnej gdyż nie jestem osobą o dużych funduszach. Jednakże znam z opowieści osób które bywały na takich manifestacjach ich wrażenia i stąd opieram swoje informacje.
Poza tym śledzę na bieżąco w mediach lewicowych wszelakie wiadomości na temat protestów które mają miejsce w Europie.
Nic tak nie uaktywnia jak konkurencja.
Słuszna uwaga.
Dodam tylko że przejście SPD na bardziej "lewicowe" pozycje jedynie w charakterze pewnej deklaracji na papierze to jeszcze żaden dowód na to iż ta formacja w praktyce będzie uprawiać inną politykę niż to miało miejsce chociażby za czasów pewnego kanclerza, biznesmena.
nie ma sensu odwracac pytanie i pytac mnie czy ja bylem na demonstracjach w Niemczech z prostej przyczyny, ze ja nie wypowiadam sie co do tego jakie sa nastroje na takowych ani nie uchodze za znawce w tej materii. A skoro juz do mnie pijesz osobiscie to cos mi mowi, ze chyba wiecej znam nastroje niemieckiej klasy robotniczej niz Ty, bo parokrotnie w Niemczech pracowalem.
Ja wciąż wątpię że jesteś tak doskonale poinformowany choć nie przeczę że być może pewną wiedzę masz.
Znam osoby które dobrze znają Niemcy, o czym już zresztą wspominałem i na ich opiniach opieram swoje tezy.