Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Oksford: Protesty przeciw spotkaniu z negacjonistą Irvingiem

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

irving

czy ktoś wogóle kiedyś przeczytał tego irvinga? spotkałem się kiedyś z opinią, że on w swoich "badaniach" nie kieruje się żadnymi pobudkami antysemickimi, tylko zwykłą naukową dociekliwością.. oczywiście nie zamierzam go tutaj bronić, pytam bo średnio się w tej kwestii orientuje...

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2007-11-27 09:48:08, suma postów tego autora: 849

...

przeczytałem praktycznie wszystko co jest wydane po polsku

jedne książki dobre inne słabowite...antysemityzmu zero..negacjonizmu też nie za duzo, ost laty w swych publikacjach trochę pojechał po bandzie np oskarzył JPII o udział w krwawej niedzieli w Bydgoszczy czy też przesadzał opisując prace konserwatorskie w auschwitz gdzie oskarżał Polaków o "budowanie obozu" po wojnie itd.

ma starszne parcie na "kontrowersyjność"...a to że siedział rok w austrii to oczywiscie było łajdactwo bo niby czemu ktoś ma siedzieć nawet jeżeli mija się z prawdą w swych ksiązkach?

gdyby takei zasady przyjąc to trzeba by wsadzić do paki wiekszość redaktorów lewica.pl piszących bzdury w swych pseudohistorycznych wywodach....trzeba b ywsadzić do paki dyrektorów muzeum w auschwitz którzy pisali o 4 mln zamordowanych itd

autor: Ramones, data nadania: 2007-11-27 13:04:29, suma postów tego autora: 595

ta

wtępmy szkodnika, wredny piewca nazizmu twierdzi że nie było zbrodni za karę powińniśmy go zabić, tak jak robią to tolerancyjni ludzie

autor: J H W H, data nadania: 2007-11-27 14:19:01, suma postów tego autora: 530

@ Ramones faszysta ?

No i potwierdza sie to co juz wczesniej napisalem wobec tego goscia.
Quasifaszystowskie wywody ramonesa nie sa nowoscia na tym forum.Oczywiscie ten osobnik sie jeszcze powstrzymuje, ale z tego co napisal jasno wynika, ze moze Irving przesadza w niektorych momentach ( oskarzanie Polakow o wspoludzial w holokauscie ), ale w sumie to nic takiego zlego nie napisal.
Zalosne to i oblesne...

ps
Austryjacy ze wzgledu na swoja historie sa bardziej uczuleni na takich faszoli jak ten brytyjczyk, wiec sie z nim nie patyczkuja. Niestety jak widac, w kraju takim jak Polska, ktory przeciez tak ucierpial pod okupacja hitlerowska, nadal znajdzie sie wielu cwaniaczkow podwazajacych zbrodnie nazistow.
Czyzby tego powodem byloby to, ze ludzie ktorzy tak czynia, maja pozytywne wspomnienia rodzinne z tamtego okresu ?

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-27 16:11:44, suma postów tego autora: 700

mengele

josef mengele był czystym pozytywistą. nie darzył żydów, czy ogólniej, innych ras nienawiścią.do badań pchał go "krystalicznie czysty" głód wiedzy. kiedy bronił pracę doktorską o kształcie żuchwy, a rozpoznawaniu poszczególnych ras, często natrafiał na zarzut, że praca jest "naukowa" i pozbawiona akcentów ideologicznych. irving też tylko gnany jest wiatrem logosu. tylko te jego kontakty z brytyjskimi faszystami - to pewnie takie wygłupy.

autor: rote_fahne, data nadania: 2007-11-27 12:52:46, suma postów tego autora: 1805

panie B. Siemiątkowski

najpierw cos przeczytaj Irvinga a potem wypisuj te swoje "mądrości"

otóż Irving nie oskarżał nigdy Polaków o udziałw holocauscie a jedynie sugerował że nie powinno sie było po wojnie rekonstruować niektórych budynków w KL Auschwitz np krematorium nr I w obozie macierzystym czy baraków w Birkenau...
abstrahując od tego iż jako uznawany za negacjonistę to powinien wogóle negowac holocaust a nie uważać kogos winnego za współudział w czyms co on neguje (troche wysiłku umysłowego panie siemiątkowski!)

Irving w zalezności od okresu głosił rózne tezy..po wyroku sądowym i odsiadce w austrii stał się bardzo "zaciekły" i zaczął być "politykiem" a nie "badaczem"

np w "norymberdze" wogóle nie neguje holocaustu..co wiecej cytuje oskarżonych hitlerowców w kwestii ludobójstwa na żydach wegierskich itd

w "wypadku" opisuje śmierć gen. sikorskiego za którą obarcza wywiad brytyjski...z tym że to ksiązka z połowy lat 60tych kiedy jeszcze nie było na niego nagonki

potem po ostrych atakach środowisk żydowskich, konfiskaty mienia na poczet odszkodowania dla pani Lipstad (utraciłcały księgozbiór) zrobiłsie "radykalny"
po smierci JPII na swoim blogu pisał o jego udziale w krwawej niedzieli itp bzdury..na spotkaniach nacjonalistycznych partii w Niemczech popierał niemeickei roszczenia terytorialne itd..co nie przeszkadząło mu np przyjeżdżac do Polski by promowac swoje książki

wg mnie słusznie iz akurat osobę która za głoszenie pewnych wątpliwie historycznych tez trafiła do więzienia zaprasza sie na spotkania na temat wolnosci słowa

no bo kogo w anglii mają zapraszać? czy lewacy piszacy peany na cześć staliznizmu odsiadują w UE kary za swoje brednie?

akurat w ost 10leciu to Irving był najbardziej znana osobą uwięzioną za "słowo pisane"

radze najpierw poczytać jego książki prawie wszystkie dostępne w jęz. polskim (wydawnictwo "bellona")a dopiero potem polemizować

autor: Ramones, data nadania: 2007-11-27 17:49:48, suma postów tego autora: 595

Irving? Jeden z najlepszych znawców WWII

Zdarzają mu się różne wpadki ale to nie powód żeby kogoś ciągać po sądach i więzieniach. Jak dobrze zauważył Ramones
trzeba by pozamykać na tej samej zasadzie wiele innych osób
a historyków zwłaszcza bo dobry historyk musi być rewizjonistą.

autor: Analyzer, data nadania: 2007-11-27 19:45:44, suma postów tego autora: 102

Panie siemiątkowski

żałosne i bolesne to jest to że stosuje Pan typ "argumentacji" w stylu narodowych socjalistów. Najłatwiej komuś przypiąć łatkę faszysty/komunisty/żyda
>>Austryjacy ze wzgledu na swoja historie sa bardziej >>uczuleni na takich faszoli jak ten brytyjczyk, wiec sie z >>nim nie patyczkuja.
Z tego powodu zaczynają stosować metody "faszoli"?? Likwidują wolność słowa np. W niemczech Pastor który porównał aborcje do holocaustu tez dostał odsiadkę i to o zgrozo z art. który stosowały sądy za hitlera żeby "usadzić" swoich oponentów.
A to stado bydła które opóźniło spotkanie nie przypomina Panu czegoś? Bo mi to przypomina rozruby z udziałem Rudolfa Hessa. Oczywiście historia powtarza się jako farsa ...
Artykulik dla wszystkich którzy lubią się przyłączać do nagonek, listów potępiających itp.
http://lear.blox.pl/2006/06/Farsa-o-piatej-nad-ranem.html
PS. O współudział w holocauście oskarżają polaków różne organizacje żydowskie a nie Irving

autor: Analyzer, data nadania: 2007-11-27 20:34:38, suma postów tego autora: 102

mei gott!

"zdarzają mu się wpadki"?????? przecież tu nie idzie o to, czy koleś pomylił się w dacie uchwalenia konstytucji 3 maja, ale o to, że próbuje udowodnić, że coś takiego jak holocaust to wymysł powojenny. co gorsza nie mierzi go, gdy faszyści obracają nim wkoło jako źródłem uprawomocnienia swoich chorych ideologii i rewizjonizmu! irving jest dobrym historykiem. oczywiście. tylko dlaczego nikt nie dodaje z jakich pozycji tą historię piszę i z kim sympatyzuje!!!

autor: rote_fahne, data nadania: 2007-11-27 20:44:40, suma postów tego autora: 1805

@ Ramones

Moja pomylka odnosnie oskarzen Irvinga wobec Polakow.

Co nie zmienia faktu, ze koles jest zwyklym skrajnie prawicowym lajdakiem. Jego sympatie wobec 3 rzeszy sa az nadto oczywiste ( czemu dawal niejednokrotnie przyklad ), sympatie z nacjonalistami brytyjskimi czy tez niemieckimi, czy tez wybielanie osoby Hitlera w wielu wywiadach nie wynikaja z niczego. Czy warto z nim rozmaiac. Trudnosc polega na tym, ze on nie potrafi swoich tez uzasadnic ani udowodnic, jedynie rzuca fantastyczne historie na lewo i prawo.. To tak, jakby rozmawiac z Korwinem- Mikke.

Mozesz mi podac nazwiska stalinistow brytyjskich ktorzy negowali zbrodnie Stalina ? Swoja droga, powiedz mi ramones, dlaczego tacy jak ty, stale probuja wybielac zbrodnie nazistowsko- faszystowskie przypominajac o zbrodniach stalinowskich ? Fajnie pamietac tez o tym, ze bez Stalina nie pokonalibysmy Hitlera.
Napisz tez, co sadzisz o polskich Zydach w przedwojennej Polsce, a mysle, ze wiele rzeczy nam sie wyjasni.

ps

swoja droga skad tak wiele skrajnie prawicowych pogladow na tej stronie ??? Czy tak wyglada lewica spoleczna w tym kraju ???

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-27 21:14:08, suma postów tego autora: 700

...

zamaist argumentów epitety.....
co mają do Irvinga przedwojenni polscy żydzi?

zamiast palaniny napisz mi w której książce wg ciebie sie myli i dlaczego...a ja się do tego odniosę

nie interesuję się angielskim stalinowcami wiec nie znam ich z nazwiska ale już sam fakt że są "stalinowcami" pozwala mi wyprowadzić tezę że metody stosowane przez stalina nie są dla nich obrzydliwe , bo gdyby były to przecież by nie mwóili o sobie per stalinowcy

owszem sympatia dla niektórych bonzów III rzeszy czasem bije z prac Irvinga, ale to nie powód by go wsadzać do więzienia

najpierw wiec radzę czytać a więzienia zapełniać bandytami a nie "bajkopisarzami"

autor: Ramones, data nadania: 2007-11-27 21:55:05, suma postów tego autora: 595

To już rekord

"Siemiątkowski" ordynarnie insynuuje Ramonesowi "quasifaszystowskie sympatie" i podważanie prawdy o zbrodniach III Rzeszy, a sam - w dyskusji o "Katyniu" Wajdy - usprawiedliwial i negował zbrodnie stalinowskie. Twierdząc - na przykład - że podczas sowieckiej okupacji Polski w latach 1939-41 nikomu włos z głowy nie spadł poza "zbrodniarzami sanacyjnymi" (!!!)

autor: ABCD, data nadania: 2007-11-27 22:14:07, suma postów tego autora: 20871

@ analyzer

Zabawne, ze oskarzasz wladze niemieckie o stosowanie faszystowskich metod, jednoczesnie nazywajac innych ludzi bydlem, co juz jest jako zywo zaczerpniete z terminologii nazistowskiej.
A jesli nie widzisz roznicy miedzy aborcja, czyli zabiegiem dokonywanym na plodach ktore ludzmi nie sa, a holokaustem, czyli zaplanowana i sytematycznie wykonywana eksterminacja narodu zydowskiego ( dzieci, kobiet, starcow i mezczyzn ) to jestes zwyklym .
Dodam tylko, ze w 3 rzeszy aborcja na jej terytorium byla zakazana gdyz Hitler uznawal ja za morderstwo ( w Generalnej Gubernii byla dozwolona, ale wlasnie dlatego, ze Hitler uwazal aborcje za morderstwo, wiec pozowlil ja stosowac Polakom )

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-27 22:16:36, suma postów tego autora: 700

@ ramones

Prosze bardzo.
czytales Hitler`s War ???
Jego wspolpraca z neonazistami w latach 80-tych???

Jego argumenty zostaly zbite przez wielu szanowanych historykow ( sir john keegan ) Mozna powiedziec, ze stosowal klamstwo Gobelsowskie, czyli mowil pol-prawdy.

ps

a oto wiersz napisany przez Irvinga

I am a Baby Aryan
Not Jewish or Sectarian
I have no plans to marry an
Ape or Rastafarian.

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-27 22:52:34, suma postów tego autora: 700

Siemiątkowski

kiedy ty ostatnio rozmawiałeś z Korwinem i czego to nie potrafił udowodnić.

co do Irvinga to faktycznie mógłbyś dać jakiś argument, a nie listę ludzi których nie lubisz.

autor: J H W H, data nadania: 2007-11-27 22:53:08, suma postów tego autora: 530

@ JHW czy jakos tam

Chodzi o to, ze Korwin stworzyl sobie swoj wlasny, fantastyczny swiat z ktorego czerpie swoje wiadomosci. Trudno z kims takim dyskutowac skoro nie opiera sie na faktach tylko na fantasmagoriach. Przyklad taki, ze feministki szwedzkie spowodowaly, ze nie ma tam juz prawdziwych mezczyn, ktorzy potrafia zapewnic swojej rodzinie przetrwanie...albo, ze Ameryka jest krajem komunistycznym a Europa to juz jacys trokisci...No sory.

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-27 23:03:35, suma postów tego autora: 700

,

czytałem wojnę hitlera..po raz kolejny proszę napisz konkretnie w czym w tej książce wg ciebie nie ma racji to pogadamy bo być mozże przyznam ci rację bo też podchodże do niektórych jego "sensacji" bardzo krytycznie
a nie wyjeżdżasz z tekstami że w latach 80tych z kimś współpracował
facet jest kontrowersyjny..stara się być troche "szołmenem" ale to nie powód by go wsadzać do więzienia
nie widzę wielkiej róznicy pomiędzy jego rewizjonizmem a historykami radzieckimi usprawiedlijącymi katyń czy zaniżającymi dane na temat ofiar rosyjskich komunistów

autor: Ramones, data nadania: 2007-11-27 23:14:16, suma postów tego autora: 595

z tego wszystkiego...

...aż sobie chyba poczytam tego gościa i polemiki z nim. samego pytania o liczbę ofiar dowolnego ludobójstwa nie uważam za rzecz karygodną, inna sprawa to, z jakimi typami pan irving się zadaje.

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2007-11-27 23:58:20, suma postów tego autora: 849

Panie Siemiątkowski

To Pan twierdzi że nie są ludźmi. Zabieg dokonany na 8m "plodzie" ... No właśnie czy to jest płód?!! Nie widzę różnicy!!! Widział Pan te "zabiegi"? Psa bym zabił w bardziej humanitarny sposób. Toto może i nie jest
człowiekiem ale żyje. Skoro jakiegos gościa który zabijał w internecie chomiki ścigała policja to czemu mamy nie ścigać ludzi którzy zabijają coś wielkości chomika?!!!

>Dodam tylko, ze w 3 rzeszy aborcja na jej terytorium byla >zakazana gdyz Hitler uznawal ja za morderstwo
Może sobie Pan dodawać. To że sam adolf uznawał coś za morderstwo wcale nie oznacza że to przestaje byc morderstwem.
Adolf uważał palenie za szkodliwe i był wegetarianinem więc od dzisiaj przekornie powinien Pan wsuwać samo mięso i zagryzać papierosem.

autor: Analyzer, data nadania: 2007-11-28 00:07:57, suma postów tego autora: 102

Panie Siemiątkowski

Jak ktoś robi "oborę" to jest i "bydło". Ale trafiłem w sedno. Pan po prostu lubi takie nagonki. Wszyscy socjaliści mają taki instynkt stadny... ABCD przypomniał Panu jakiś wpis. Czyżby tylko sanacja
ucierpiała? Tak się składa że ja pochodzę z terenów gdzie czerwonoarmiści zachaczyli tylko w 1939 r. I wie Pan co, ludzie ten krótki okres pamiętają nie gorzej niż akcję "Erntefest". Żydów w opaskach (czerwonych) z karabinami, Czołgi, NKVdzistów pieprzących o raju. O zgrozo niektórzy biedacy dali się zabrać "do pracy" na tamtą stronę z własnej woli - większość juz nie wróciła - szczęśliwców objeła jakaś umowa z niemcami o wymianie (umowa nie obejmowała wszy i świerzbu :)). Niektórzy wracali przez afrykę :/. Dziwne znikniecia, zabójstwa (z tego co mi ludzie opowiadali to niektóre nie były dziełem rozbestwionych żołdaków ale były zaplanowane - akurat znam przypadek gdzie kropnęli jakiegoś wiejskiego działacza socjalistycznego który z sanacją był raczej na bakier). Ogólnie to niezły z Pana NEGACJONISTA

autor: Analyzer, data nadania: 2007-11-27 23:52:29, suma postów tego autora: 102

@ odpowiedzi

@ ramones

- twierdzenie Irvinga, ze Hitler nie wiedzial o holokauscie

@ analyzer

-gdzie to sie robi aborcje na 8 miesiecznym plodzie ???
- A jesli chodzi o Czerwona armie i lata 1939-41 to radze zapoznac sie sam z cala ta dyskusja a nie powolywac sie na to ,co ktos tam o mnie napisal, to raz, a dwa, to twoje uzycie slowa Zyd nie wydaje mi sie przypadkowe. Mam nieodparte wrazenie, ze wielu Polakom wygodniej zylo sie podczas okupacji hitlerowskiej niz w PRLu. Wspolpraca z nazistami polegala wtedy miedzy innymi na wylapywaniu i wydawaniu bezbronnych Zydow,nic dziwnego, ze niewielu z nich co przezylo wojne zapisywalo sie pozniej do UB.
- "bydlo" ? No tak slownictwo zaczerpniete prosto ze slownika nazistowskiego...gratuluje

@ ABCD

Gratuluje koalicji z analyzerem. Widze, ze jest ci po drodze z prawicowcem ktory zrownuje tragedie holokaustu z problemem aborcji, probujac w ten sposob wybielic zbrodnie nazistowskie. Czy tak wyglada lewica spoleczna w tym kraju ??? Wiesz jakos mnie to nie dziwi, ale wiedz,ze to tylko skazuje was na niebyt, lub tez na byt w permanentnym niebycie.

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-28 10:44:07, suma postów tego autora: 700

Siemiątkowski

co do feministek to był taki dowcip, że szwedzcy mężczyźni, mają poprostu swoje genitalia w torebkach tych pierwszych. Nikt właściwe nie wie kiedy Korwin żartuje a kiedy nie.

co do stanów to wątpię aby nazwał je krajem komunistycznym często podkreśla że jest tam puki co więcej wolności. pewnie chodziło mu o Clintonową ma zwyczaj nazywać ją trockistką.

a Europa to faktycznie czysto socjalistyczny twór jeśli weźmiesz pod uwagę wszelkie redystrybucje dóbr w postaci dotacji unijnych

autor: J H W H, data nadania: 2007-11-28 10:44:12, suma postów tego autora: 530

Panie siemiątkowski

>>-gdzie to sie robi aborcje na 8 miesiecznym plodzie ???
W USA robiło się takie aborcje za clintona. Oczywiście w Chinach są one na porządku dziennym. Nie mam pojęcia jak to jest w innych krajach. Zresztą istnieje wokół
tego całkiem spory przemysł medyczny i spożywczy a wiadomo im większy "płód" tym więcej "surowca" .
>>- A jesli chodzi o Czerwona armie i lata 1939-41 to radze >>zapoznac sie sam z cala ta dyskusja a nie powolywac sie
A ja radzę przejechać się po wsiach Wsch. Polski i popytać
ludzi panie negacjonisto. Jeszcze niektórzy żyją
>>na to ,co ktos tam o mnie napisal, to raz, a dwa, to >>twoje uzycie slowa Zyd nie wydaje mi sie przypadkowe.
Dla Pana fakt zinfiltrowania środowisk żydowskich we wschodniej polsce przed IIw przez sowieckie służby to jakieś novum? A co miałem napisać? że to byli ormianie albo turcy?
>>Wspolpraca z nazistami polegala wtedy miedzy innymi na >>wylapywaniu i wydawaniu bezbronnych Zydow,nic dziwnego, >>ze niewielu z nich co przezylo wojne zapisywalo sie >>pozniej do UB.
Zapomina pan dodać że żydów wydawali również sami żydzi czy
to był powód żeby przyłączyć się potem do palestyńczyków?
Zresztą skoro Pan wybiela żydów którzy zapisali sie do UB w akcie zemsty przeciwko polakom (a może byli po prostu komuchami z przekonań hę?) to przecież tą drogą mozna wybielić tych którzy uczestniczyli w pogromie w jedwabnem
>>- "bydlo" ? No tak slownictwo zaczerpniete prosto ze >>slownika nazistowskiego...gratuluje
Myśle że to adekwatne określenie dla ludzi stadnie rozbijających czyjeś spotkania.
PS. Mało Pan wie o realiach tamtych czasów. Wszystko dla pana jest takie proste .... Ja radziłbym zacząć od siebie i nie przyłączać sie bezmyślnie do medialnych nagonek oraz nie nazywać ludzi którzy myslą zdroworozsądkowo faszystami.

autor: Analyzer, data nadania: 2007-11-28 11:52:04, suma postów tego autora: 102

Prowokator Boguś S.

Proponuję olewać wyraźnie prowokatorskie wpisy niejakiego Bogusia - to najwyraźniej licealista, który z nudów wypisuje bzdury np. na temat oficerów polskich zamordowanych w Katyniu, a także ex cathedrae rozdaje etykietki faszystów/nazistów, które sam ma wszyte w czoło. Wzywam do merytorycznej dyskusji, a nie ciągłego prostowania kretynizmów wypisywanych przez tego marnego prowokatora.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2007-11-28 11:53:29, suma postów tego autora: 6199

...

więc konkretnie... Irving postawił "sprytnie" tezę: "pokażcie mi choć jednen dokument z kórego by wynikało iż Hitler nakazał ekstrmincaję europejskich Żydów"
..dokumentu takowego nie ma więc sugerował że póki się nie odnajdzie to nie można hitlera obarczać za holocaust..
zapomniał jednak że pisanie historii to nie proces karny i że bez takowego dokumentu po analizie stosunków można z całą pewnością stwierdzić iż ta teza to bzdura..zresztą nawet w procesie karnym często sie trzeba opierać na poszlakach

tak zgoda ta teza to IDIOTYZM..w swietle tego co wiemy na temat funkcjonowania III rzeszy i tego co wie Irving..gdyby była prawdziwa to by przeczyło z jego inną tezą o "geniuszu taktycznym" hitlera bo by się okazało iż ten "geniusz" to była jakis ciołek który nie wiedział o tym że mu np w lipcu 1944r zabrali z frontu ileś tam składów pociagów by przetransportowac 500 tys zydów z węgier do polski

nie mniej jednak miał prawo na publicznym forum domagać się by mu ktoś takie dokumenty przedstawił ale po tym jak nikt tego nie zrobił stawianie tej w/w tezy było wielce ryzykowne

ja Irvinga za mocno nie cenię z innego powodu.....jego totalnego dyletanctwa jezeli chodzi o sprawy wew. okupownej Polski czy stosunków w ZSRR tuż i w zcasie trwania wojny

otóz ten niby taki sceptyczny badacz niezadał sobie trudu by owe stosunki zgłębić i oparł się na watpliwych opracowniach zachodnich historyków..gdzie do dziś pokutuje teza o tym iż jakoby ZSRR było słabym militarnie krajem..niezdolnym samodzielnie pokonać rzeszę..co wg mnie jest totalną bzudrą

autor: Ramones, data nadania: 2007-11-28 12:31:47, suma postów tego autora: 595

@ analyzer

-ABORCJA

Moglbys podac mi jakies linki, ewentualnie naprowadzic na jakies materialy ktore potwierdzilyby to, ze za czasow Clintona przeprowadzano aborcje na 8-miesiecznym plodzie.
autentycznie nic o tym nie slyszalem, wiec chcialbym sie czegos dowiedziec. Chiny sa krajem dzikiego kapitalizmu, wiec trudno go wrzucac do tego samego worka z krajami europejskimi, a zdaje sie, ze ten biskup mial na mysli wlasnie nasz kontynent.

- Armia czerwona

Pisalem, ze jezeli chcesz wiedziec co na ten temat twierdzilem wystarczy przeczytac moje wpisy. No ale ty uciekasz, dlatego wiedz, ze rozmawialem i z Polakami jak i Bialorusinami, litwinami czy Ukraincami, i slyszalem rozne opowiesci. Nie jest prawda,ze w 1939 sowieci wprowadzili terror na tych terenach, taki jaki wprowadzali nazisci, i wlasnie to chcialem przekazac. Oczywiscie dzisiaj kazda ofiara komunizmu robi z siebie bohatera, ale jak bylo naprawde to do konca nie wiemy.
Jesli chodzi o pomordowanych w Katyniu to wiekszosc z nich byla carskimi oficerami ktorzy przeszli do polskiej armii, jak tez sanacyjnymi partyjniakami.

- Jedwabno bylo wczesniej niz UB. Polacy z Jedwabnem zrobili to z zawisci, Zydzi wstepowali do UB gdyz po pierwsze nie chcieli powrotu Polski sanacyjnej, a po drugie jedynie wladza komunistyczna zapewniala im wtedy jakie takie bezpieczenstwo. Przypadki kiedy zydzi kapowali innych zydow byly jednostkowe i nie maja tu nic do rzeczy. Prawda jest taka, ze w trakcie wojny wielu Polakow przeczesowalo lasy w poszukiwaniu szalasow w ktorych schraniali sie Zydzi, szanatazowali rodziny ktore ukrywaly Zydow, ba, nawet czesto ci ktorzy sami dawali schronienie robili to tylko dla pieniedzy i gdy bylo wiadomo, ze na tym "biznesie" nic nie zarobia przekazywali zydow gestapo. Jestem ciekawy jak twoja rodzina sie zachowywala w tamtym czasie ?

- Bydlo

Dobrze sie czujesz uzywajac terminologii nazistowskiej.

- Realia

hehe znam, oj znam

ps

a teraz pytanie za 100 punktow

Moglbys mi zdefiniowac co to jest ten mityczny "ZDROWY ROZSADEK " ???

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-28 14:34:34, suma postów tego autora: 700

@ SN

Ale to jest merytoryczna dyskusja, nie histeryzuj tak.
Adjo

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-28 14:36:58, suma postów tego autora: 700

Boguś S.

Termin "bydło" na określenie grupy ludzi lub całego narodu szczególnie upodobał sobie Stalin. Ten sam Stalin, którego dokonania w sferze czyszczenia narodu polskiego z ludzi z wyższym wykształceniem, tak głośno chwalisz. Rozumiem, że sam nie masz korzeni inteligenckich (cóż, zdarza się), ale to nie powód by formułować tezy antyinteligenckie, a jednocześnie antypolskie. Sugeruję zmianę diety na bogatą w szpaki i kwiczoły, a przede wszystkim na zmianę utartego schematu: najpierw piszę - potem myślę. Zrób raz na odwrót, a przekonasz się, że tak jest o niebo lepiej.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2007-11-28 15:17:23, suma postów tego autora: 6199

Irving

O ile dobrze pamiętam, to z wyciągniętego z własnych badań (np. w "Wojnie Hitlera") wniosku o rzekomym braku odrębnego rozkazu Hitlera nt. zagłady Żydów wysnuwać zaczął dalsze supozycje zmniejszające cokolwiek rozmiary i skalę ludobójstwa. A "Mein Kampf"? a decyzje powołujące służby SS, SA i gestapo? a konferencja w Wannsee to niby w konspiracji przed najwyższą władzą w Reichu? Z drugiej strony, akcje antyIrvingowskie, od wyroków sądowych po bojkoty, tylko podpompowują i nakręcają gościa. Z trzeciej strony, zabawni są ci prawicowcy i narodowcy, którzy na złość "żydowskiemu lobby" popierać i lansować będą gościa o nastrojach proniemieckich i antypolskich (szczególnie dla endeków taka mieszanka jest cokolwiek obraźliwa, ale cóż - serce nie sługa).

Ja bym się na spokojnie przyjrzał kiedyś funduszom specjalnym zarówno najostrzejszych negacjonistów, jak i ich najgłośniej wrzeszczących wrogów. Nic konkretnego nie sugeruję.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-11-28 17:33:48, suma postów tego autora: 4409

Michał,

miło cię widzieć.
Czytałem w innym wątku, że umarłeś.

autor: ABCD, data nadania: 2007-11-28 18:15:13, suma postów tego autora: 20871

...

W tamtym wątku chyba mnie faktycznie zabito, bo moje wpisy pod Halimim nie wchodzą.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-11-28 18:19:07, suma postów tego autora: 4409

Twoje

też?

autor: ABCD, data nadania: 2007-11-28 19:06:30, suma postów tego autora: 20871

...

Już weszły, ale czekałem z półtorej godziny.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-11-28 19:10:38, suma postów tego autora: 4409

A co poza tym, Michale?

Z mojego punktu widzenia - nic nowego. Platforma w ciągu trzech miesięcy przedstawi projekt wprowadzenia płatnych studiów. A polska lewica tym się nie interesuje (por. dzisiejsze newsy). Informuje i dyskutuje o faszystach w GB.
Jakie wyniki przedstawicieli tej opcji w najbliższych wyborach typujesz?

autor: ABCD, data nadania: 2007-11-28 19:29:53, suma postów tego autora: 20871

B. Siemiatkowski:

jak nazywasz kogos faszysta, to przynajmniej miej cos na poparcie swojej tezy. Moze cos przeoczylem, ale nie zauwazylem, zeby Ramones kiedykolwiek napisal cos "faszystowskiego".
Zreszta ja pewnie tez jestem faszysta, skoro uwazam, ze z typami pokroju Irvinga skuteczniej i uczciwiej jest rozmawiac na gruncie naukowym (kazdy historyk obali w 10 min jego tezy np. o masakrach ludnosci niemieckiej w '39) niz wsadzac od razu do wiezienia.

autor: wojtas, data nadania: 2007-11-28 20:03:59, suma postów tego autora: 4863

Szacunek dla Irvinga

Ze zwykłego ludzkiego punktu widzenia Irvingowi należy się szacunek. Ten człowiek został za głoszenie własnych poglądów obrabowany ze swego majątku oraz wsadzony do pudła!!!Osobiście nie interesuje mnie za bardzo to, co on głosi, ale sądzę, że każdy, komu droga jest Wolność słowa (prawdziwa, nie a'la TVN), winien stać w jego obronie.

autor: Bury, data nadania: 2007-11-28 20:20:42, suma postów tego autora: 5751

@

chetnie bym odpowiedzial, ale jestem banowany

autor: Bogusław_Siemiątkowski, data nadania: 2007-11-28 22:43:44, suma postów tego autora: 700

Germar Rudolf

Czytałem o takim chemiku. Oberwał za badanie ziemi w obozie. Scenariusz jeszcze lepszy, bo ten gośc chyba coś sobą reprezentował. Znalazłem w necie taki opis:

"Rudolf studiował chemię w latach 1983-1989 na Uniwerstytecie w Bonn. Ukończył studia z największym wyróżnieniem summa cum laude i uzyskał tytuł dyplomowanego chemika (Dipl.-Chem.). W latach 1989-1990 odbył służbę wojskową w niemieckich siłach powietrznych. Podczas pisania pracy doktorskiej pracował w latach 1990-1993 jako chemik w renomowanym Instytucie Plancka w Stuttgarcie (Max-Planck-Institut für Festkörperforschung - ang. Max Planck Institute for Solid State Physics)."

Najpierw koniec kariery, potem (być może) radykalizowanie poglądów z poczucia żalu i efekt - 30 miesiecy więzienia o zaostrzonym rygorze. Za gwałty i pobicia tyle nie dają...Witamy w Nowym Wspaniałym Świeice, gdzie można negować, krytykować, ale w granicach zakreślonych przez Światłych. Zatem: w Iraku nie zginęło ponad pół miliona ludzi za ropę, w Kongo nie zgineły 4 miliony za Tantal...Mogę negować i nic mi się nie stanie. Bo to są pryszcze w porównaniu z historią traktowana niemal jak religia. Za bluźnierstwo jest wiezienie.

Na razie.

autor: Panek, data nadania: 2007-11-29 01:52:05, suma postów tego autora: 896

Abecadło

lewica lewicy nierówna i warto o tym pamiętać, ferując uproszczone wyroki. Czy ten portal jest reprezentatywny dla "lewej strony sali" (społeczeństwa)? Fakt, brak njusów o odpłatności za studia czy sprawie abonamentu jest zastanawiający już nawet nie tyle na tle Irvinga, ile jakiemuś przedziwnej gazetce ściennej kilku lewicowych i ze 2 czy 3 "lewicowych" w grubym cudzysłowie partii. O wyborach pogadamy za 4 lata. O ile Platforma w ramach poszukiwania środków na deficyt budżetowy nie sprywatyzuje wszystkich budynków, stanowiących dotąd lokale wyborcze w całej Polsce.

autor: _Michal_, data nadania: 2007-11-29 14:56:41, suma postów tego autora: 4409

Dodaj komentarz