Przez wiele lat bylismy swiadkami zastepowania "panstwa opiekunczego" "panstwem wieziennym", o czym znakomicie pisze Z. Bauman. Mozliwe, ze ten krok i ewentualny sukces takiej polityki uswiadomi europejskim przywodcom, ze lepiej jest inwestowac w czlowieka niz w wiezienia. Pieniadze tak czy siak bedziemy wydawac, ale tylko te ktore zainwestujemy w rozwoj ludzkich osobowosci sie w przyszlosci zwroca spoleczenstwu, dajac jednoczesnie tym ludziom autentyczna druga szanse na lepsze zycie.Z kolei budowa nowych wiezien napedza tylko spirale budowy...coraz to nowszych wiezien.
Droga do nikad. Brawo SNP!
A ja myślałem, że jak ktoś komuś zrobi krzywdę to powinien za to ponieść karę, i naprawić wyrządzoną krzywdę. A tu się okazuje, ze kary nie ma i wyrównania szkody też. Jak bandzior wyrządzi komuś krzywdę będzie pracował na rzecz jakiejś społeczności. Mamy więc sytuację taką, że korzyść z popełnionego przestępstwa odnosi społeczność, natomiast pokrzywdzony pozostaje sam sobie. Przecież jest to nieuczciwe i niesprawiedliwe, czyli typowo lewackie.
Zabójcy mogą resocjalizować się w rzeźni, pedofile przeprowadzając dzieci przez ruchliwą ulicę koło szkoły, a bigamiści pracując w biurach matrymonialnych. Aż strach pomyśleć, gdzie lewica resocjalizowałaby piromanów ...
po pierwsze w tym newsie nie ma mowy o pedofilach i mordercach. Jak mi ktoś ukradnie kasę z potrfela, to ja wolę żeby to odpracował niż siedział z recydywą i obmyślał jakiś lepszy numer po wyjściu na wolność.
Jakby przyjąć twój tok myślenia można byłoby wysunąć pogląd iż lepiej aby drobni przestępcy spędzali czas w więzieniach z ludźmi zdemoralizowanymi do gruntu i tam się z nimi "resocjalizowali".
1) Jest dobry dla mnie! W dluzszej perspektywie oplaca mi sie. Zamiast utrzymywac wieznia nie wiadomo ile lat robi sie z niego kogos przydatnego dla spoleczenstwa. Kogos kogo nie trzeba utrzymywac, przydaje sie gospodarce i placi podatki.
2) Zadoscuczynienie za winy to inna kwestia. Taka osoba moze byc zobligowana do tego, ze kiedy wyjdzie na prosta musi naprawic swoja szkode.
3) Inna kwestia jest tez dobor przestepcow. Czym innym jest kieszonkowiec, czym innym koles, ktory ma cos z glowa i dlatego zabija, a zupelnie czym innym panowie, ktorzy zbieraja "za ochrone" tych powinno sie trzymac w wiezieniu do konca ich dni.
Jak zauważyłem, wiedzy o zakwaterowaniu w Zakładach Karnych nie masz żadnej. Otóż drobni złodziejaszkowie nie siedzą w celi razem z hersztami mafii, czy zabójcami. Ba, siedzą czasem w zakładach karnych półotwartych. Zanim zaczniecie z kolegą pisać o resocjalizacji drobnego złodzieja przez kontakty z mordercami, pomyślcie. To naprawdę nie boli.
CHErwony
Jak zauważyłem, wiedzy o zakwaterowaniu w Zakładach Karnych nie masz żadnej. Otóż drobni złodziejaszkowie nie siedzą w celi razem z hersztami mafii, czy zabójcami. Ba, siedzą czasem w zakładach karnych półotwartych. Zanim zaczniecie z kolegą pisać o resocjalizacji drobnego złodzieja przez kontakty z mordercami, pomyślcie. To naprawdę nie boli.
autor: Sumienie Narodu
No bo jak siedzi 10 kieszonkowcow to wiadomo, ze nie wpadna na pomysl dokonania napadu z bronia w reku to wrecz niemozliwe...
To Ty moze pomysl, bo wyleciales z haslami: "Zabójcy mogą resocjalizować się w rzeźni, pedofile przeprowadzając dzieci przez ruchliwą ulicę koło szkoły, a bigamiści pracując w biurach matrymonialnych."
Jak widac nie masz pojecia o tego typu programach, do kogo sa adresowane.
Niestety SN, źle odczytałeś mój osąd twoich dość kuriozalnych wywodów.
Ja zasugerowałem tobie że chyba wolisz aby ci drobni przestępcy siedzieli w kiciu, nawet z najgroźniejszymi przestęcpacmi aniżeli mogliby oni się imać jakiś robót publicznych.
Osobiście nie stwierdziłem że tzw. mali czy drobni przestępcy siedzą w jednej celi z np. mordercami a po prostu starałem się zweryfikować jaką ty metodę preferujesz która by się przysłużyła bezpieczeństwu społeczeństwa.
Twoje zarzut kierowane wobec mojej osoby w związku z taką a nie inną interpretacją twoją, moich słów stają się bezpodstawne.
10 kieszonkowców w jednej celi? Tobie się wydaje, że cele w ZK są wielkości apartamentów prezydenckich w Bristolu ;)? Słyszałeś o normach przestrzennych na jednego więźnia? Co do dobrych pomysłów z zakresu polityki penitencjarnej to na pewno jest nim odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie weekendowym. Projekt Ziobry był oparty na wzorcu szwedzkim, który w Skandynawii sprawdził się doskonale. System weekendowy bardziej do mnie trafia, niż proponowana przez obecnych lewicowców resocjalizacja "ora et labora". Przypomniam o zakazie prac przymusowych, wynikającym m.in. z EKPCziO
...napisalem, ze chodzilo mi, ze tych 10 siedzi pod 1 cela?
Jest jak pisal Chewony. Trudno sie rozmawia z kims kto do twojej wypowiedzi dobudowywuje swoje widzimisie.
Wytlumacz, gdzie ktos napisal, ze pedofile beda przeprowadzac dzieci przez ulice, a mordercy resocjalizowac sie w rzezniach. Czy moze tez sobie dobudowales taka wizje, aby latwiej Ci ja bylo obalic?
Mowisz co jest w przepisach... W przepisach nie ma nic o tym, ze straznik mowi innym wiezniom za co siedzi X, a w praktyce to klawisze czesto mowia innym, ze ten np. trafil za to, ze lubi dzieci, gwalt, alimenty. (szczegolnie wlasnie jak sa to przestepstwa, ktore w wiezieniu splendoru nie przynosza).
Nie tłumacz się pokrętnie, bo przecież chodziło o to, że 10 kieszonkowców tak się zresocjalizuje, że na bank napadną. Jeśli chcesz teraz udawać, że chodziło Ci o 10 kolesi w jednym ZK w różnych celach to możesz rżnąć głupa dalej, choć plan wielkiego skoku dogrywany przez grypsy, czy też wystukiwany widelcem w kaloryfer, brzmi dość śmiesznie. Skoro więc piszesz o 10 kolesiach i wielkim skoku to chyba wiadomo o co chodzi. A normą są teraz 3 metry kwadratowe na twarz, więc cela o której piszesz musiałaby mieć min. 30 metrów.Co do mojego pierwszego wpisu - to chyba oczywiste, że jest on satyrą na ultraliberalne, lewicowe myślenie. Nie wszystkich da się zresocjalizować, do pracy nikogo nie można zmuszać ... Tak ciężko to pojąć lewicowym głowom?
Nie tłumacz się pokrętnie, bo przecież chodziło o to, że pedofile beda przeprowadzac dzieci przez jezdnie. Jeśli chcesz teraz udawać, że chodziło Ci satyre na ultraliberalne, lewicowe myslenie to możesz rżnąć głupa dalej, choć plan wielkiego resocjalizowania pedofili przez przeprowadzenie dzieci przez jezdnie brzmi dość śmiesznie. Skoro więc piszesz o pedofilach i wielkim resocjalizowaniu to chyba wiadomo o co chodzi. A normą są teraz niedostatki programu resocjalizacyjnego, więc wiezienia o których piszesz musiałaby mieć min. 3000 metrów wysokosci. Co do mojego pierwszego wpisu - to chyba oczywiste, że jest on satyrą na sumienno, narodowe myślenie. Nie wszystkich da się zresocjalizować, do pracy nikogo nie można zmuszać ... Tak ciężko to pojąć SN głowom?
Ale z tymi 3000 metrów trochę przesadziłeś. Szkoda, że nie stać Cię na własną inwencję. A przecież nikt Cię nie goni - mogłeś usiąść, pomyśleć ... Dam Ci jeszcze jedną szansę, nie zawiedź tym razem.
Ale z tymi pedofilami przeprowadzajacymi dzieci trochę przesadziłeś. Szkoda, że nie stać Cię na własną inwencję. A przecież nikt Cię nie goni - mogłeś usiąść, pomyśleć ... Dam Ci jeszcze jedną szansę, nie zawiedź tym razem.