Zolennicy matury z religii (jakiejkolwiek) i wogule religii w szkołach powiedzcie wprost... JESTEŚCIE ZA PANSTWEM LAICKIM,A O ZA TYM IDZIE ABY WSZYSTKIE JEGO "ORGANY" BYŁY ŚWIEDZKIE, CZY TEŻ NIE? Bo jeśli tej kwestii nie wyjaśnimy to nasza dyskusja na temat matury z religii nie ma sensu.
Pozdrawiam
Zaraz, zaraz , kochani Ludkowie !!! .
To , że pani Hall jest coś nie halo , nie róbmy rabanu. Jeżeli mamy wprowadzić egzamin z Religi to oczywiście wszystkich Religi jakie tylko w PL istnieją . Wyznania i światopogląd można zmieniać.
Według mnie pomiędzy ludźmi wierzącymi a wolnomyślicielami różnicy zbyt wielkiej niema . Ci pierwsi twierdzą , że Bóg istnieje ale go nigdy nie widzieli , ci drudzy twierdzą , że Boga niema bo go po prostu nie widzieli.
Pani Hall widzi natomiast interes , przypodoba się moherom i młodzieży oazowej nawiedzonej do szpiku kości. Episkopat uruchomi biura , i urzędników do zorganizowania zaplecza egzaminacyjnego. Pani Hall zrobiła co mogła we własnym interesie , panu bogu świeczkę , a diabłu ogarek. Pani Hall wie , że lud chce igrzysk. Debata społeczna rozpoczęta. Przewiduję coś w rodzaju świętej inkwizycji , ja na pewno spłonę na stosie , właśnie zmieniłem wyznanie na BANANIZM. Wiem co to jest ocena z Religi w szkole , mam dziecko i widzę co wyprawia katechetka , szok , kretynizm , głupota , podział społeczności dzieci w klasie, agresja . Panie Premierze – zwracam się do Pana o natychmiastowe wycofanie zajęć z Religi w szkołach !!! Każdy może posłać swoje dziecko po ideologiczną naukę po lekcjach do popa , księdza , czy innego szarlatana. Zdjąć dewocjonalia z sal budynków szkoły. Światopogląd to sprawa prywatna , tak jest w całym cywilizowanym świecie.
Z uszanowaniem dla wszystkich wierzących !!! wszystkich Religi świata.
Browar.
Po Giertychach pozostało mi bardzo miłe wspomnienie . Zapytasz pewnie jakie ? - DINOZAURY i opowieści jak mój pradziad ujeżdżał te monstra.{eurpa podziwiała te wykłady} Pradziad był pijany pił piwo , dinozary znosiły jaja. Jajca robił sobie profesor G... ciekawe czy był trzeźwy ? Potem małpy ukradły te jajca i tak powstałem ja . hehehheeee! Panie profesorze ja wcale nie pochodzę od małpy ... i co powiesz profesroku ? chyba zaliczyłem egzamin ? aha!! .. filmy dokumetalne zobacz na Youtube.
...że nikt ateizmu w szkołach nie uczy. W szkołach uczy się faktów. Nikt w szkole nie uczy że życie powstało w pierwotnej zupie i ze Boga nie ma. Bo to że życie powstało w pierwotnej zupie to tylko niepotwierdzona teoria z ktora można sie zapoznać we WŁASNYM ZAKRESIE. O ile pamietam to w szkolach uczy sie o że najstarszych znalezionych szczątkach organizmów żywych. Ale to jest fakt
Sprzeczność z Konstytucją? Narzucanie religii? To nauka religii i egzamin dojrzałości z tejże mają być obowiązkowe? Ejże, bracia mniejsi lewicowi, zajmijcie się Kodeksem Pracy i matkami samotnie wychowującymi dzieci, bo w kwestiach światopoglądowych, oględnie rzecz ujmując, dajecie ciała. Skoro uznajacie hasło: "Skręt prawem - nie towarem" a w kwestii aborcji jesteście jeszcze większymi liberałami, to przestańcie ujadać na tych, którzy wierzą w Boga. Zwłaszcza przed świętami wypadałoby schować obnażone kły i otrzeć pianę z ust. Pozdrawiam serdecznie i błogosławię.
jak marginalny problem matury (nieobowiązkowej!) z religii nawet młoda socjaldemokratyczna koza skacze.
Mogliby zezwolić na zdawanie osobnych egzaminów w różnych szkołach teologicznych, jak jest w szkołach artystycznych i nie byłoby problemu. Wtedy za pieniądze podatników nie trzebaby robić 100 rodzajów matur dla każdej z religii, tylko takie czy inne klechy by to załatwiały na własną rękę. Można by zmienić tylko ustawe o egzaminach, a nie trzebaby zmieniać całej konstytucji co będzie chyba konieczne w takim przypadku, ale to przecież żaden problem już Ludwik Dorn to zaproponował...
Ps. Cieszyłem się ze zwycięstwa PO teraz pluję sobie w brode...
no to niech wygrają wybory, wyprowadzą religię ze szkół i po problemie...
SN ma rację, prze Świętami wypada zaprzestać ujadania, zamknać japę i uszanować wolę głosujących...
Nie rozumieć pojęcia paśntwo świedzkie to jest dopiero dawać ciała w kwestii światopoglądowej. Przeż takie właśnie pomysły takich ludzi jak ty Polska zostaje daleko w tyle za reszta krajów cywilizowanych.
Po co wogóle religia jest w szkołach? Co do każdego innego przedmiotu można znaleźć zawód który sie na nim opiera, lekarz czy weterynarz potrzebuje znajomości biologii, geolog czy meteorolog - geografii, inżynier - matematyki i fizyki. Co daje wiedza wyniesiona z religii? I co ważniejsze, dlaczego nie można tej wiedzy wykładać w kościele? Jeżeli niedzielna msza to za mało można organizować katecheze w parafii.Tam, gdzie kończy się wiedza... zaczyna się wiara; tam, gdzie kończy się wiara... zaczyna się magia ! WIARA NIE JEST WIEDZĄ / W ZNACZENIU NAUKOWYM / i dlatego ten pomysł jest fatalny. To pomysł rodem z prowincji, kruchty.
ps i daruj sobie argument że swietami ;] choć sam w Boga nie wieże to znam wielu chrześcijan którzy uważają ten pomysł za absurdalny
Barany proklerykalne już kombinują jak opracować rozporządzenie MEN by wyłączną zgodę na dopuszczenie do matury wydawał proboszcz z parafii abiturienta.
ZE FMS powinna się zajac najpierw sprawami ekonomicznymi i uposledzeniem materialnym tzw. szerokich warstw ludnosci, a nie kwestiami religijnymi i obyczjowymi
Dopóki nie przekroczycie drodzy ,,koledzy'' z FMS granicy tradycyjnego liberalizmu, zawsze będziecie zostawac w krok za prawicą....
Bo ona kwestii religijnych i światopoglądowych używa czysto instrumentalnie, w tym nie ma treści, to są puste pojęcia, które mają odwracac uwagę od faktu że społeczeństwo jest coraz bardziej rozwarstwione. a z demokracji została już tylko skorupa, że żyjemy faktycznie w ustroju plutokratycznym....
Konserwatysci rozwodzą się , zdradzają zony, są za bardzo przemieleni przez popkulturę ( patrz Reagan , Sarkozy itp) by traktowac własne hasła poważnie, chyba że są zupełnymi idiotami
tylko wtedy podejmuje kwestie światopoglądowe gdy $LD nie jest u władzy.
Gdy $LD było u władzy zazwyczaj, ich młodzi zwolennicy twierdzili że nie należy poruszać tak "drażliwych" kwestii jakimi są światopoglądowe.
Taki młodzieńczy koniunkturalizm wyrażający się w przekonaniu że może zbijemy na tym jakiś kapitał, wśród i tak niemyślących młodych.
FMS nic poza oświadczeniami nie ma do zaproponowania.
O problemach ekonomicznych, społecznych "młodzi socjaldemokracji" się nie wypowiadają bo takie sprawy zostawiają do analizy...starszym.
zgodnie z jednym z wcześniejszych listów Episkopatu jest m.in. udział w praktykach religijnych, to jej wliczanie do średniej jest sprzeczne z Konstytucją.
Niezależnie od tego należałoby pomyśleć o włączeniu do szkół jako przedmiotu religioznawstwa, z którego można by w przyszłości zdawać maturę. Pytanie retoryczne: kto się boi religioznawstwa w szkołach i dlaczego?
Religioznactwo? Ale po co? Komu to sie przyda? Hmmm a moze wprowadzimy do szkoł zajecia ze znajomosci św. Mikołaja i jego elfów i reniferów.
Ignorantom wiedza o religiach do niczego się nie przyda. Oni wolą lekturę "Faktów i mitów" oraz "PAŃSTWO ŚWIEDZKIE" (sic!).
Religioznawstwo? Np. dyplomatom, żołnieżykom - nie - żołnierzom w Iraku i Afganistanie, nauczycielom w Białymstoku a nawet turystom, choć dla nich szkoda pieniędzy państwa. Nauczycielom uczącym o wojnach religijnych też by się to przydało.
wczoraj i gdzie jest jakikolwiek protest srodowisk lewicowych????Szkoda gadać...
Ciekawe, że zwolennicy tzw. sekularyzacji państwa traktują Krzyże w szkołach czy urzędach jako objaw ciemnogrodu i katolickiego szowinizmu, natomiast wszelkie żydowskie inicjatywy są wg. nich przejawem pluralizmu i doskonała nauką "tolerancji"...