Myślę,że wszystkie grupy lewicowe,bez względu na różne ideowe różnice,powinny w tej sprawie zrobić jakieś demo w Wawie,choćby to miała być, z powodu słabej fekwencji,słabych możliwości mobilizacyjnych, tylko symboliczna pikieta.Wobec wspólnego wroga trzeba stanąć razem.Mniejsza o to,kto pierwszy do tego wezwał...
idea pikiety przednia pod warunkiem, że nie zrobi tego PD bo jak ludzie widzą kolesi z PD wypychających się na przód każdego demo to się im niedobrze robi :(
w kopalni Budryk żądają mniej więcej połowy płacy początkujących nauczycieli.
Jak więc tutaj mówić o solidarności pracowników?
...tylko niewielki procent z zatrudnionych tam góników? Reszta podobno ma mieszane uczucia co do strajku, część nawet chce wrócić do pracy jak najszybciej...
czyżbyś okazał się być zwolennikiem urałowniłowki? Ja jestem pracownikiem oświaty ale nie uważam, by górnicy za dużo zarabiali. To nauczyciele zarabiają za mało.
Natomiast protest jest robiony w bardzo złym momencie. Parasol, jaki media roztoczyły nad rządem Tuska, jest póki co bardzo szczelny. Wystarczy poczytać komentarze na portalach internetowych.
Nauczyciele to jak chcą mogą pracować za darmo , jeżeli taka ich wola. Dziwi mnie , że tacy wykształceni a jednocześnie tacy otępiali.
A czego oczekujesz? Nauczyciele mają postawić kosy na sztorc czy jak?
urawniłowka (nieuzasadnione, niesłuszne) zrównywanie, ujednolicanie, podciąganie pod szablon, zwł. wynagrodzeń za pracę (bez uwzględnienia jej jakości i ilości).
Etym. - ros. 'jw.' od urawniát ' zrównywać, niwelować' od ráwnyj 'równy; jednakowy'.
Idea pikiety słuszna , ale organizowanej przez jakieś szersze środowiska niż tylko PD postrzegana słusznie czy niesłusznie jako sekciarska
lapsus linguae. Mea culpa.
trzeba im pomóc z racji solidarności
To potężna organizacja....Już widzę te tysiące robotniczych pięści uniesionych w górę....