Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Włochy: Brytyjski rząd rozważał zamach stanu

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Przykład na to że....

demokracja w państwach kapitalistycznych jest święta i niepodważalna dopóty, dopóki się opłaca

autor: Joxer, data nadania: 2008-01-17 11:40:59, suma postów tego autora: 96

tja...

zadna rewelacja. Wlochy juz od czasow II po-wojny swiatowej byly ofiara anglo-amerykanskiej ofensywy rzekomo anykomunistycznej.

autor: niewazne, data nadania: 2008-01-17 18:16:49, suma postów tego autora: 127

PCI...

PCI niestety przeszła na pozycje w duchu reformistycznym co w konsekwencji doprowadziło do przekształcenia się tej formacji w socjaldemokrację już całkiem ukierunkowaną na jawny rewizjonizm.
Partia komunistyczna we Włoszech najpierw dotknięta przez nie mniej rewizjonistyczny stalinizm (dziś w sposób oszczerczy zrównywany z ideą komunizmu), potem na jego reakcje jaką było zaprzeczenie jakiejkolwiek rewolucyjnej taktyce i uległość wobec kapitalizmu z organizacji faktycznie masowej przeszła ewolucję programową do takiego stopnia iż dziś stanowi jedną z mniejszych partii tworzących...Partię Demokratyczną.
Odrodzenie Komunistyczne jest coraz bardziej uwikłane we współpracę z Proddim, okolicznościowo przypominając mu aby przeczytał Kapitał a Partia Włoskich Komunistów jedynie angażuje się na obchodach z okazji kolejnych rocznic Rewolucji Październikowej.
Obie te formacje względnie komunistyczne, imponują ilością członków.

Tymże po latach wychodzącym treścią dokumentów służb brytyjskich się nawet nie dziwię gdyż te służby miały w zwyczaju służyć interesom służbom imperialistów z za oceanu utrzymującym światowy ład kapitalistyczny.
Dziwi mnie natomiast dzisiejsza postawa byłych członków PCI w zasadzie przyjmujących takie informacje ze zrozumieniem.

autor: Paweł Marels Lencki, data nadania: 2008-01-17 22:03:06, suma postów tego autora: 333

znaczy co?

lepsze betonowa partia portugalska czy francuska. byleby nie "reformistyczna" francuska?

autor: wojtas, data nadania: 2008-01-18 07:40:52, suma postów tego autora: 4863

Kłamstwa i nowomowa

Czytamy, że w latach 70-tych XX wieku "włoska prawica" eskalowała przemoc, winą obarczając "lewicę antykapitalistyczną".
Rozumiem, że Czerwone Brygady były wymysłem hegemonicznego dyskursu prawicy?

autor: ABCD, data nadania: 2008-01-18 08:30:01, suma postów tego autora: 20871

beton

Zależy co się rozumie pod pojęciem "formacji betonowej".
Po pierwsze za nadużycie uznaje przypinanie stalinowskim praktykom, dążeń rewolucyjnych, prawdziwie komunistycznych czego nie potrafi wszakże zrozumieć stalinowski beton i pewna część historyków o orientacji prawicowej.
Z drugiej strony działalność PCI czy też tzw. formacji "eurokomunistycznych" przypominała właśnie takie wychodzenie z choroby stalinizmu.
Ja uznaje że wychodzenie z tej choroby było jak najbardziej wskazane.
Potem jednak wiele z tych partii nie poczyniło kroków aby ideologicznie się dozbroić i nastawić na taktykę rewolucyjną poprzez parlament. PCF jest przykładem partii która ideologicznie przez swoje funkcjonowanie w rządach z socjalistami zbankrutowała i dziś jest w stanie politycznego zastoju.

autor: Paweł Marels Lencki, data nadania: 2008-01-18 14:07:14, suma postów tego autora: 333

ABCD

ponawiam pytanie: po co ktoś o poglądach skrajnie prawicowych jak Ty spędza tyle czasu na portalu lewicowym?

autor: Getzz, data nadania: 2008-01-18 23:28:16, suma postów tego autora: 3554

Tak się rządzi

Tak się rządzi "wolnym światem". W totalitaryzmach metody są proste, a tu lud trzeba nasterować, postraszyć. Zamachy z 11 września to ten sam schemat. Teraz każda baba z warzywniaka wie, że islamisty są groźne i zgodzi się na opodatkowanie na rzecz wojny, inwigilację itp. Jeszcze z entuzjazmem. Byle ojciec narodu coś zrobił. ha!

autor: Panek, data nadania: 2008-01-19 01:01:08, suma postów tego autora: 896

Paweł

ja nie wiem, co to są "prawdziwe" dązenia rewolucyjne i komunistyczne. Ale wiem, ze to PCI pierwsza zrezygnowała z zamiaru siłowego przejęcia władzy i pierwsza zaakceptowała wolną grę partii i demokracje parlamentarną. Najpóżniej zrobila to partia francuska i portugalska. Ktore jescze dlugo plotly cos o dyktaturach proletariatu itp. A to wlasnie FPK w 1981 owacjami na stojaco przywitaly delegecje polska. O czyms to swiadczy. Chyba wlasnie o "betonowosci".

autor: wojtas, data nadania: 2008-01-20 20:15:41, suma postów tego autora: 4863

Dodaj komentarz