demokracja w państwach kapitalistycznych jest święta i niepodważalna dopóty, dopóki się opłaca
zadna rewelacja. Wlochy juz od czasow II po-wojny swiatowej byly ofiara anglo-amerykanskiej ofensywy rzekomo anykomunistycznej.
PCI niestety przeszła na pozycje w duchu reformistycznym co w konsekwencji doprowadziło do przekształcenia się tej formacji w socjaldemokrację już całkiem ukierunkowaną na jawny rewizjonizm.
Partia komunistyczna we Włoszech najpierw dotknięta przez nie mniej rewizjonistyczny stalinizm (dziś w sposób oszczerczy zrównywany z ideą komunizmu), potem na jego reakcje jaką było zaprzeczenie jakiejkolwiek rewolucyjnej taktyce i uległość wobec kapitalizmu z organizacji faktycznie masowej przeszła ewolucję programową do takiego stopnia iż dziś stanowi jedną z mniejszych partii tworzących...Partię Demokratyczną.
Odrodzenie Komunistyczne jest coraz bardziej uwikłane we współpracę z Proddim, okolicznościowo przypominając mu aby przeczytał Kapitał a Partia Włoskich Komunistów jedynie angażuje się na obchodach z okazji kolejnych rocznic Rewolucji Październikowej.
Obie te formacje względnie komunistyczne, imponują ilością członków.
Tymże po latach wychodzącym treścią dokumentów służb brytyjskich się nawet nie dziwię gdyż te służby miały w zwyczaju służyć interesom służbom imperialistów z za oceanu utrzymującym światowy ład kapitalistyczny.
Dziwi mnie natomiast dzisiejsza postawa byłych członków PCI w zasadzie przyjmujących takie informacje ze zrozumieniem.
lepsze betonowa partia portugalska czy francuska. byleby nie "reformistyczna" francuska?
Czytamy, że w latach 70-tych XX wieku "włoska prawica" eskalowała przemoc, winą obarczając "lewicę antykapitalistyczną".
Rozumiem, że Czerwone Brygady były wymysłem hegemonicznego dyskursu prawicy?
Zależy co się rozumie pod pojęciem "formacji betonowej".
Po pierwsze za nadużycie uznaje przypinanie stalinowskim praktykom, dążeń rewolucyjnych, prawdziwie komunistycznych czego nie potrafi wszakże zrozumieć stalinowski beton i pewna część historyków o orientacji prawicowej.
Z drugiej strony działalność PCI czy też tzw. formacji "eurokomunistycznych" przypominała właśnie takie wychodzenie z choroby stalinizmu.
Ja uznaje że wychodzenie z tej choroby było jak najbardziej wskazane.
Potem jednak wiele z tych partii nie poczyniło kroków aby ideologicznie się dozbroić i nastawić na taktykę rewolucyjną poprzez parlament. PCF jest przykładem partii która ideologicznie przez swoje funkcjonowanie w rządach z socjalistami zbankrutowała i dziś jest w stanie politycznego zastoju.
ponawiam pytanie: po co ktoś o poglądach skrajnie prawicowych jak Ty spędza tyle czasu na portalu lewicowym?
Tak się rządzi "wolnym światem". W totalitaryzmach metody są proste, a tu lud trzeba nasterować, postraszyć. Zamachy z 11 września to ten sam schemat. Teraz każda baba z warzywniaka wie, że islamisty są groźne i zgodzi się na opodatkowanie na rzecz wojny, inwigilację itp. Jeszcze z entuzjazmem. Byle ojciec narodu coś zrobił. ha!
ja nie wiem, co to są "prawdziwe" dązenia rewolucyjne i komunistyczne. Ale wiem, ze to PCI pierwsza zrezygnowała z zamiaru siłowego przejęcia władzy i pierwsza zaakceptowała wolną grę partii i demokracje parlamentarną. Najpóżniej zrobila to partia francuska i portugalska. Ktore jescze dlugo plotly cos o dyktaturach proletariatu itp. A to wlasnie FPK w 1981 owacjami na stojaco przywitaly delegecje polska. O czyms to swiadczy. Chyba wlasnie o "betonowosci".