Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Turcja: Demonstracja przeciwko chustom na uniwersytetach

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

tolerancja?

Talibowie w Afganistanie nakazywali noszenie chust. Sekukaryści w Turcji zakazują noszenia chust. A gdzie wolność wyboru?

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-02-03 13:02:36, suma postów tego autora: 3102

.

a dlaczego właściwie nie wolno im nosić tych chust???

autor: Bury, data nadania: 2008-02-03 16:26:27, suma postów tego autora: 5751

Niech noszą kapelusze...

Nelly Rokita może być przywódczynią kapeluszowej rewolucji...

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-02-03 21:17:54, suma postów tego autora: 5956

Angka Leu

Sugerujesz, że kobiety w Turcji mają tyle samo wolności wyboru co kobiety afgańskie? Ocena, delikatnie mówiąc, "ciekawa". A może właśnie dlatego zakazują noszenia chust, że boją się, by nie skończyło się tak jak w Afganistanie? Idea wdrażania świeckości zakazami średnio mi się podoba, ale trzeba przyznać, że poziom wolności obywatelskich w Turcji jest generalnie wyższy niż w jakimkolwiek innym kraju bliskowschodnim, także dzięki konsekwentnej walce o świeckość państwa(przy wszystkich zastrzeżeniach co do stosowania praw człowieka w Turcji i pozycji armii tam).

autor: ktulu, data nadania: 2008-02-03 23:17:13, suma postów tego autora: 99

Ktulu,

nie sugeruję tylko twierdzę. Albo możesz się ubierać tak jak chcesz albo nie możesz. Bo przecież może talibowie nakazywali noszenie burek bo się bali, że się skończy jak w Turcji? I chyba tak było, bo zakazy wprowadzone przez Ataturka były dużo wcześniejsze niż nakazy talibów.
A poziom demokracji w Turcji jest porównywalny (choć, zastrzegam, nie tożsamy) z poziomem demokracji w Iranie: można robić wszystko byle nie naruszać ustrojowych pryncypiów państwa: islamskich w Iranie a laicko-narodowych w Turcji; na straży ustroju stoi (ponad demokratycznym parlamentem) w Iranie faqih a w Turcji armia. Ale, jak rozumiem, ograniczenia wolności i demokracji w "słusznej" sprawie tak bardzo cię nie rażą.

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-02-04 08:34:48, suma postów tego autora: 3102

Angka Leu

Czyli zakaz noszenia chust odnoszący się wyłącznie do uniwersytetów i kilku innych instytucji jest dla ciebie takim samym zniewoleniem co nakaz noszenia chust wszędzie poza domem, zakaz przebywania z mężczyznami innymi niż krewni, kamienowanie kobiety za to, że została zgwałcona (i za wiele innych rzeczy też), zakaz pobierania nauki przez kobiety (to akurat tylko w Afganistanie). Nie widzisz większej różnicy między tymi, którzy zakazują kobietom nosić chusty na uniwersytetach, a tymi, którzy zakazują im na tych uniwersytetach przebywać? A wszystkie te tezy tylko po to, żeby dowieść, że świeckość państwa jest takim samym wymysłem fanatyków jak szariat? Żałosne. Myślę, że niezależnie od twoich poglądów nt. ustroju tureckiego ( zaznaczam, że nie jestem wcale jego entuzjastą) , gdybyś miał do wyboru życie w jednym z tych krajów, bez wahania wybrałbyś Turcję.

autor: ktulu, data nadania: 2008-02-04 11:05:53, suma postów tego autora: 99

Mój drogi,

nie porównywałem sytuacji kobiet w ogóle a tylko kwestię ubioru. A zakaz chust nie dotyczy tylko uniwersytetów ale też wszelkich instytucji publicznych z parlamentem włącznie.
A nic nie jest bardziej żałosne niż nietolerancja w imię "tolerancji".
Allah Aqbar ;)!

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-02-04 12:01:13, suma postów tego autora: 3102

Dodaj komentarz