Talibowie w Afganistanie nakazywali noszenie chust. Sekukaryści w Turcji zakazują noszenia chust. A gdzie wolność wyboru?
a dlaczego właściwie nie wolno im nosić tych chust???
Nelly Rokita może być przywódczynią kapeluszowej rewolucji...
Sugerujesz, że kobiety w Turcji mają tyle samo wolności wyboru co kobiety afgańskie? Ocena, delikatnie mówiąc, "ciekawa". A może właśnie dlatego zakazują noszenia chust, że boją się, by nie skończyło się tak jak w Afganistanie? Idea wdrażania świeckości zakazami średnio mi się podoba, ale trzeba przyznać, że poziom wolności obywatelskich w Turcji jest generalnie wyższy niż w jakimkolwiek innym kraju bliskowschodnim, także dzięki konsekwentnej walce o świeckość państwa(przy wszystkich zastrzeżeniach co do stosowania praw człowieka w Turcji i pozycji armii tam).
nie sugeruję tylko twierdzę. Albo możesz się ubierać tak jak chcesz albo nie możesz. Bo przecież może talibowie nakazywali noszenie burek bo się bali, że się skończy jak w Turcji? I chyba tak było, bo zakazy wprowadzone przez Ataturka były dużo wcześniejsze niż nakazy talibów.
A poziom demokracji w Turcji jest porównywalny (choć, zastrzegam, nie tożsamy) z poziomem demokracji w Iranie: można robić wszystko byle nie naruszać ustrojowych pryncypiów państwa: islamskich w Iranie a laicko-narodowych w Turcji; na straży ustroju stoi (ponad demokratycznym parlamentem) w Iranie faqih a w Turcji armia. Ale, jak rozumiem, ograniczenia wolności i demokracji w "słusznej" sprawie tak bardzo cię nie rażą.
Czyli zakaz noszenia chust odnoszący się wyłącznie do uniwersytetów i kilku innych instytucji jest dla ciebie takim samym zniewoleniem co nakaz noszenia chust wszędzie poza domem, zakaz przebywania z mężczyznami innymi niż krewni, kamienowanie kobiety za to, że została zgwałcona (i za wiele innych rzeczy też), zakaz pobierania nauki przez kobiety (to akurat tylko w Afganistanie). Nie widzisz większej różnicy między tymi, którzy zakazują kobietom nosić chusty na uniwersytetach, a tymi, którzy zakazują im na tych uniwersytetach przebywać? A wszystkie te tezy tylko po to, żeby dowieść, że świeckość państwa jest takim samym wymysłem fanatyków jak szariat? Żałosne. Myślę, że niezależnie od twoich poglądów nt. ustroju tureckiego ( zaznaczam, że nie jestem wcale jego entuzjastą) , gdybyś miał do wyboru życie w jednym z tych krajów, bez wahania wybrałbyś Turcję.
nie porównywałem sytuacji kobiet w ogóle a tylko kwestię ubioru. A zakaz chust nie dotyczy tylko uniwersytetów ale też wszelkich instytucji publicznych z parlamentem włącznie.
A nic nie jest bardziej żałosne niż nietolerancja w imię "tolerancji".
Allah Aqbar ;)!