wyglądają dynamiczne działania KPiORP, który zaraz po wyborach miał ruszyć pełną parą?
już się odezwał, teraz czekamy jeszcze na ABCD.
udziel odpowiedzi, co się stało z propagandową wydmuszką, która zdechła, choć miała zrobić rewolucję.
który znał się nieomylnie na rolnictwie, był Nikita S. Chruszczow.
Stwierdził on, że nie ma nic bardziej wydajnego niż hodowla kukurydzy na Syberii.
Niestety, kukurydza nie posłuchała Nikity S. Chruszczowa i na śniegu nie wyrosła.
Jakoś mi się to skojarzyło z politycznymi oświadczeniami na temat, czy dana spółdzielnia cukrownicza jest wydajna i przynosi zyski, czy nie.
KPiORP nigdy nie zajmował się propagandą, lecz pomocą pracownikom. I nadal to robi. Skutecznie. W przeciwieństwie do prowodyrów, "działających" wyłącznie w Internecie.
to KPiORP zajmował się wyłącznie autoreklamą. Poza tym nie zrobił nic skutecznego, później odchodziły od niego kolejne środowiska, aż w końcu słuch o nim zaginął. Jeden regionalny oddział Solidarności czy OPZZ robi więcej w skali miesiąca dla pracowników niż KPiORP zrobił w skali kraju przez całe swoje istnienie.
Nie wiem dlaczego to ja miałbym udzielić Ci takiej odpowiedzi.Skąd niby mam wiedzieć? To Ty powinieneś być dobrze poinformowany, bo sądząc po ilości postów udzielasz się tu dość długo i pewnie już kilka razy pytałeś o to innych.
A ja myslałem, że OPZZ nic nie robi, i nic nie jest wart.
OPZZ można zarzucać bierność i oportunizm w jakiejś ogólniejszej skali społecznej. Niemniej jednek, jego ogniwa robią sto razy więcej dla pracowników niż 15-osobowa grupa, która przyjeżdża autokarem pod zakład, wznosi okrzyki: Viva Palestyna! i Hasta la victoria siempre!, po czym zabiera się z powrotem do Warszawy.
ABDC, Mozesz podać przykład, kiedy na akcji KPiORP padały takie okrzyki? Czy może kolejny raz manipulujesz jak najgorszy łgarz?
Durango, widac było jak Solidarność "pomaga" pracownikom, zwłaszcza podczas strajku w Budryku. przy okazji: wymień mi OFENSYWNY STRAJK zorganizowany przez Solidarność, kiedy zwiazek ten poszedł na noże z właścicielami i wygrał.
PS: Pluj dalej na ruch pracowniczy, to ci zawsze wychodziło najlepiej.
Dziwi mni, ze dwie płotki prawicy starają się pouczac lewicę jak ma wyglądac walka o prawa pracownicze.
to wy jesteście jakiś "ruch pracowniczy"? Marginalny związek zawodowy o szemranej, skrajnie prawicowej przeszłości plus kilku interesownych "intelektualistów"? Jeśli to ma być "ruch pracowniczy", to nic dziwnego, że pracownicy w Polsce mają tak kiepską sytuację.
Całe szczęście, że Solidarność nie broniła w Budryku pracowników wedle waszych recept. Strajk w Budryku dobrze pokazuje bowiem bezsens tych waszych inicjatyw - półtora miesiąca "bojowego protestu", z którego wynikły podwyżki mniejsze niż można było dostać bez strajku. Więc nie rozumiem, czemu chcesz rozliczać "Solidarność" z wygranego strajku, skoro sami nie potraficie nic wygrać.
Ostrych protestów "Solidarności" mogę ci kilka wskazać - np. w Fiat-GM Powertrain, gdzie "eska" protestowała nadal, choć Sierpień 80 i Metalowcy podpisali grzecznie układ z dyrekcją. A ilu to bojowych związkowców z Sierpnia 80 ma kłopoty za działalność związkową w PRYWATNEJ firmie? Bo z "Solidarności" znam takich, którzy ostro zadarli z pracodawcą w Zelmerze, Frito Lay, Elektroluksie, Alimie Gerber, Mariotcie, Fiat Auto Poland, Certusie, Eurobanku, Sklejce Pisz - tyle wymieniam z pamięci z ostatnich tygodni, a w razie potrzeby sprawdzę i podam więcej.
możesz mi wytłumaczyć, dlaczego wasz strajk w Budryku skrytykował pracownik tej kopalni i zarazem działacz ATTAC-Polska, wasz sojusznik i kolega (przynajmniej do niedawna)?
Bo jakoś nie zuważyłem towarzyszy wsród strajkujących?
Ale może mnie i ludziom pracy się na oczy rzuciło?
No gdzie ci lewicowcy do k... nędzy...?
Czy mam rozumieć,że "sierpień 80" walczy o te prawa pracownicze,które obowiązywały w sierpniu 80 roku?.Jeśli tak,to niech mają pretensje do swoich ojców.Chcieli kapitalizmu,to go mają.Niech tylko popatrzą na twarze kaczorów ,to zobaczą kapitalizm z "ludzką" twarzą.
Pamiętaj,że lewica ,to nie katechetyczne "sierpień 80",oni są wspaniali w modlitwach,co udowodnili na ekranach telewizorów w Budryku.
socjalizm-tak!, w Polsce-nie! ;)
Jeśli Solidarność 80 towarzyszom śmierdzi, to gdzie są związki które wy popieracie?
Bo ludzie pracy jak do tej pory guzik z nich, no i oczywiście was towarzysze mają.
A co do ich przykruchtowości, to dajcie spokój.
PooglĄdajcie sobie ostatnie wypowiedzi w TVN24 katolików Napierdalalskiego, Olejniczaka, czy chociazby nawróconej waszej mordy Kwacha.
I dopiero potem, tak bez obłudy mówcie o wolności światopogladowej.
POWTARZAM!!
BEZ OBŁUDY KATOLICCY TOWARZYSZE Z KC LID!!
TFU!!!
Gratuluję nabytku w postaci DZEUSZA.Daleko z takimi osobistościami nie zajedziecie.Gratuluję i jednocześnie współczuję.