ani sentyment wobec tego, co wcześniej działo się w Kosowie. To zwykły, wyrachowany interes.
to tamtejsze mniejszość rosyjska powinna ogłosić secesje na obszarach gdzie jest wiekszością?a po uznaniu Kosowa przez Litwe co z polską mniejszoscią w okręgu wileńskim gdzie stanowi ona 62% mieszkańców,też powinna ogłosić secesje?Wszak ma ona większe prawa niż albańczycy z Kosowa, w większości to Litwini,Żmudzini i Białorusini którzy ulegli polonizacji dobrowolnej
ten artykuł pachnie jakimś kołtuńskim nacjonalizmem. Wstyd lewicy popierac imperializm Serbski! Każdy ma prawo do samostanowienia.
Dylanie. Zrób sobie 20 dzieciaków (nie wiem ile masz lat). Przkaż dzieciakom o co chodzi. I już za ok. 100 lat będzie Was z 64 mln Dylanów. Wtedy w drodze referendum przegłosujecie nową nazwę Polski. Dylandia Polska.
a moze koltunskim nacjonalizmem pachnie nacjonalizm "Kosowian"??
Większość serbska na północy Kosowa też?
"od czasu drugiej wojny światowej żadna mniejszość narodowa nie zdołała utworzyć własnego państwa"
Raczej nie można porównywać Słowacji i Kosowa. Czechosłowacja była formalnie państwem dwunarodowym. Mniejszościami byli tam Niemcy, Węgrzy, Polacy czy Romowie. Poza tym rozwód tych krajów nastapił za obopólną zgodą, a nie w drodze jednostronnej proklamacji Bratysławy.
O podziale Czechosłowacji zadecydował w X 1992 (wspólny) parlament czechosłowacki. I jeszcze jedna zasadnicza różnica: 1.01.1993 nie doszło do powstania dwóch państw słowackich. Natomiast kilka dni temu właśnie doszło do powstania dwóch państw albańskich
Wycierając sobie gębę lewicą, sugeruje, że niepodległość imperialistycznej US-mańskiej enklawy, jaką jest dziś Kosowo, ma sprzyja... no właśnie, czemu? Wzrostowi swobód powszechnych? Socjalizmowi?
Czyli, jak mam rozumieć - odebranie Czechosłowacji Sudetów było wg Ciebie słuszne?
"Obradujący w Banja Luce na północy i Bośni i Hercegowiny parlament Republiki Serbskiej (RS), wchodzącej w skład wieloetnicznego państwa Bośnia i Hercegowina, zapowiedział w czwartek późnym wieczorem możliwość secesji z tego państwa.
Zgromadzenie Serbów Bośni zagwarantowało sobie "prawo" do wystąpienia z Bośni i Hercegowiny, jeśli ONZ i większość krajów Unii Europejskiej uzna niepodległość Kosowa.
"Jeśli znacząca liczba członków ONZ, a zwłaszcza członków Unii Europejskiej, uzna niepodległość Kosowa, Zgromadzenie nasze przyjmie, że stanowi to precedens w zakresie uznania prawa do samookreślenia, w tym również do secesji" - stwierdza się w rezolucji uchwalonej przygniatającą większością głosów.
"W takiej sytuacji Republika Serbska uzna, że ma prawo do zorganizowania referendum, które zadecyduje o jej statusie państwowym" - zapowiedziano.
Republika Serbska wraz z Federacją Chorwacko-Muzułmańską utworzyły Bośnię i Hercegowinę (BiH)na mocy porozumienia kończącego trzyletnią, krwawą wojnę domową w latach 1992 - 1995. Obie te jednostki są zjednoczone w BiH poprzez stosunkowo słabe organy centralne."
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9684474&rfbawp=1203682756.678&ticaid=1567e
"A Słowacja???"
Lexxx, co ty na poważnie?
No dobra, przyczepiłem się tylko niedokładnie sprecyzowanego zdania, nie jedźcie już tak po mnie.
Czy nie chodzi o w demokracji, żeby każdy mógł decydować gdzie chce żyć. NAwet jeśli mniejszość się rozmnożyła to już przestaje być mniejszością, co nie? Więc jeśli mamy większość w rejonie, która chcę ogłosić niepodległość a nie żyć w jednym państwie z tymi którzy ich masowo mordowali 10 lat temu co jest poniekad zrozumiale, to czemu im zabraniac w imie czego? Mniejsze kraje na ogol lepiej sobie radza gospodarczo, wiec nawet z punktu widzenia gospadrki i dobrobytu obywateli kosowa gdzie 52% bezrobocia to spuscizna polityki gospodarczej Serbii... nie zacheca do dalszego zwiazku. NA polnocy wiekszosc serbska byla w paru miastach, ale po wojnie zmalala sytuacja przypomina troche Galicje wschodnia w Polsce w latach 30. A co do nacjonalizmu kosowskiego, to chodzilo mi o wielkoserbski nacjonalizm. Zastanawiam sie tez czemu nikt nie oburzal sie na odlaczenie Czarnogory, ktora przeciez ma duzo wieksze zwiazki z Serbia kulturowe, jezykowe i religijne niz kosowo. Otoz dlatego ze spolecznosco miedzynarodowa uznawala niepodleglosc tylko terenow, ktore byly autonomia, ktora przyznawal Tito. Bez sensu!
jak rozumiem, jesteś też za niepodległością Republiki Serbów Bośniackich, Naddniestrza, Abchazji, Osetii Południowej, Północnego Cypru i Górnego Karabachu? TAK CZY NIE?
Każdy zasługuje na wolność, warto spojrzeć na historię Polski...
A więc skoro każdy, to także niemiecka mniejszość zamieszkująca Sudety, którą niegdyś przyłączono do Niemiec? Ciekawe...
Szanowny Dylanie. Twoja wolność jest tak prosta. Pomyśl o wolności bezrobotnego, może o wolności pracownika, a może o wolności niejednego mieszkańca Opolszczyzny. Kurde, zapomniałem o żonie.
trzy niemieckie, dwa bułgarskie, dwa niderlandzkie, to czemu nie dwa albańskie?
Sytuacja w Kosowie jest beznadziejna, a jednak "Egzystencja Kosowa bez pomocy Serbii będzie bardzo trudna." Nic dziwnego ze lewica jest przeciwna ruchom niepodleglosciowym (tam gdzie jej pasuje). Przeciez sam Marks i Engels byli przeciwni niepodleglej Polsce.
Jak najbardziej popierali niepodleglosc Polski, wszak Marks pisal, ze Polacy to "narod 20 milionow bohaterow". Na marginesie bylo to poparcie taktyczne i wynikajace z wrogosci wobec carskiej Rosji, ale bylo faktem. Dodam tylko, ze I Miedzynarodowka zawiazala sie na spotkaniu formalnie poswieconym pomocy powstancom styczniowym.