tylko ciekawe jaka bedzie frekwencja? moze lepiej zaplacmy biskupom i oni juz ta karte przyjma a jak oni sie zgodza to rzad nie bedzie miał nic do gadania haha
Dziesięć zasad Attac dla demokratycznej i socjalnej konstytucji
Nowy traktat powinien być stworzony i przyjęty w sposób demokratyczny. Attac Europa sprzeciwia sie wszelkim próbom powrotu do TK i proponuje:
- Nowe, powołane demokratycznie zgromadzenie, wybrane bezpośrednio przez obywateli państw członkowskich, otrzyma mandat do stworzenia we współpracy z parlamentami narodowymi nowego projektu traktatu;
- Powinno ono zachować parytet, jeśli chodzi o płeć (a nie 16 % kobiet, jak w przypadku konwencji, która zredagowała TK);
- Każdy nowy traktat powinien być głosowany w referendum we wszystkich krajach członkowskich. Rezultat glosowania powinien być obliczany kraj za krajem;
- Podczas kampanii ratyfikacyjnej instytucje europejskie i państwa członkowskie stworzą reguły, pozwalające na publiczną debatę, niezależnie od dominujących interesów ekonomicznych, jakie na przykład reprezentują media, i z odpowiednia ilością czasu na pogłębioną dyskusję.
http://attac.org.pl/?lg=pl&kat=1&dzial=30&typ=2&id=706
ilu członków ma polski ATTAC?
Jak widac różnice między Racją, a Radiem Maryja są znacznie mniejsze niz by się to mogło wydawać. :)
ABCD. Chciałem tylko zaznaczyć, że jest więcej grup, nie tylko po prawej stronie sceny politycznej, którym nie podoba się przyspieszona ratyfikacja "traktatu", i które powinny razem protestować oraz żądać referendum.
O Attac proponuję pytać u źródeł, pod ich adresem mailowym...
Filmowa relacja z demonstracji antywojennej w Warszawie, 15.03.2008
http://pl.youtube.com/watch?v=zoCFEuU0w7s
Platforma Obywatelska, według niektórych sondaży ma 60% poparcie w społeczeństwie.
niektórzy na tym forum są zdania, że radiomaryjny elektorat prawie niczym nie różni się od elektoratu stricte lewicowego czy uczestników Przystanku Woodstock (tak z innej beki), tzn. obie grupy mają zbieżne interesy, ale specjalnie szczute są na siebie, by zakonserwować obecny stan rzeczy.
Owszem, gdzieś czytałem artykuł głoszący podobne poglądy. Nie ukrywam, że z mojego punktu widzenia takie podejście jest niezwykle wygodne, bo wrzuca wszystkich moich przeciwników ideologicznych do jednego wora.