Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Lewicowa Alternatywa o 1 Maja

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

1 maja. Trzeba to przypominać.

Pamiętam te pochody na Placu Czerwonym. Oglądało się w telewizji wieczorem, bo rano zmuszali do pochodu w szkole. Ech, aż się wierzyć nie chce że taki postęp się dokonał w tak krótkim czasie.
Od kilkunastu lat 1 maja świętowałem PRACUJĄC z kosiarką, piłą łańcuchową, glebogryzarką albo innymi głośnymi sprzętami przed domem. Normalnie zakładam ochraniacze do takiej pracy, ale nie w ten szczególny dzień. To wszystko z dedykacją dla mojego sąsiada - emerytowanego oficera UB. Od wypitego morza wódki facet ma twarz czerwoną jak ta czerwona flaga, którą komuniści wieszali obok polskiej przez lata. A gdy widzi mnie 1 maja z kosiarką, staje się jeszcze bardziej czerwony. Do tego wrzeszczy o jakimś szacunku dla bandy terrorystów, których ktoś tam kiedyś zastrzelił gdy terroryzowali Nowy Jork (słowo "terror" było wtedy mało znane, oni używali słowa "strike").

autor: marcin, data nadania: 2008-04-13 00:35:30, suma postów tego autora: 193

Upominał marcin Marcina,

a sam był ..... ... ......((

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-04-13 07:35:34, suma postów tego autora: 623

...

Szkoda, że w tym oświadczeniu nie napisano, ile mniej więcej osób ma pojawić się na pochodzie.

To OPZZ, a nie SLD organizuje największy w Polsce pochód pierwszomajowy.

Czy jeśli jestem trockistą, ale przyszedłbym na pochód organizowany przez LA z czerwoną flagą z sierpem i młotem, odwołującą się - przypomnijmy - do tradycji walk o prawa robotników, to zostałbym wywalony?

autor: Piotr Kuligowski, data nadania: 2008-04-13 09:15:58, suma postów tego autora: 620

jak widać

Trzeba być idiotą, aby być liberałem.

autor: Cisza_, data nadania: 2008-04-13 01:07:53, suma postów tego autora: 2083

Kuligowski

A na pochód aktywu biur opzz brales/bierzesz flage z sierpem i mlotem ?

autor: Saint_Just, data nadania: 2008-04-13 09:41:15, suma postów tego autora: 201

Sierp i młot

Na spotkaniu przy ulicy Górskiego, środowiska anarchistyczne, współorganizujące razemz z LA pochód zadecydowały, że flaga z sierpem i młotem jest symbolem totalitaryzmu. Oprócz pochodu anarchistów i pochodu OPZZ w Warszawie odbędzie się CZERWONY pochód, czerwonej radykalnej lewicy, wyruszający, jak zwykle, z Ronda de Gaulle'a. W najbliższym czasie pokaże się informacja na temat tego pochodu i imprezy towarzyszącej.

autor: A.N., data nadania: 2008-04-13 10:20:57, suma postów tego autora: 407

Polska Biało - Czerwona

W Babimoście pierwszomajowy parademarsz przeniesiono na 3 maja. Ci co nosili onegdaj czerwone sztandary i śpiewali pieśni rewolucyjne - pomarli, lub wyjechali do DDR. Autochtoni i Zabugole świętują tak jak przed wojną w sąsiednich Chobienicach, Kopanicy i całej NORMALNEJ POLSCE.

autor: Bomst, data nadania: 2008-04-13 10:31:26, suma postów tego autora: 97

Piotrze,

Zdaje się, że rozxwiązałeś problem, który stawiasz. Pójdziesz na pochód OPZZ. Organizacja ta słynie, jak wiadomo, z bojowego bolszewizmu :)))))

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-13 10:37:34, suma postów tego autora: 20871

Ja idę

na pochód anarchistów. Z portretem Michnika. Będzie mi towarzyszyło kilkoro krewnych i znajomych m.in. z portretami Balcerowicza, Reagana, Thatcher i Pinocheta.
Rozumiem, że będziemy mile widziani na tym pochodzie, skoro wśród przyniesionych przez nas symboli nie będzie flagi z sierpem i młotem?

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-13 10:45:51, suma postów tego autora: 20871

czerwona schowana

Przyjrzyjcie się dyskretnemu urokowi załączonej grafiki. Z wierzchu czarno czerwona, w tle czarna (żałobna?) a w środku tego "sandwicha" schowana jest flaga czerwona. To takie warunkowe zaproszenie dla nas czerwonych, przyjdźcie, ale nie się nie wychylajcie. Ta schowana czerwona flaga jest jak "czerwony kolektyw", który LA zgubiła , mam nadzieję, że nie wraz z częścią ideałów.

autor: lewak, data nadania: 2008-04-13 11:07:44, suma postów tego autora: 92

Ogólnie żle

Ogólnie żle się stalo ,ze będa dwa pochody altenatywne wobec OPZZ - SLD . Obawiam sie czerwony pochÓd radykalnej lewicy nie zbierze więcej niz kilkadziesiąt osob , poza tym pochód NL nie zostal jeszce zaresjestrowany w UM Warszawy .Do 1 maja jest troche czasu więc można sie jeszcze dogadać bo na tych podziałach skorzysta tylko pseudolewica z SLD i biurokraci z OPZZ .

autor: bened, data nadania: 2008-04-13 11:42:16, suma postów tego autora: 145

marcinie

a nie masz służacych od takich zadań? czy niechcesz niepotrzebnie wydawać na nich pieniędzy bo mniej będziesz konsumował?

PS Nie Nowy York tylko Chicago

autor: LO, data nadania: 2008-04-13 11:46:51, suma postów tego autora: 142

z tym

Z tym brakiem rejestracji pochodu NL to pomylka jest na stronie UM Warszawa.

autor: bened, data nadania: 2008-04-13 11:47:24, suma postów tego autora: 145

.

Z tego co słyszałem Piotr Ciszewski jest znawca rewolucji hiszpańskiej. Wie on pewnie jaką symboliką posługiwało się POUM - główny sojusznik CNT i FAI - oraz pod jakim słuzył w milicji Eric Arthur Blair, który wydawnictwa POUM (oznaczone tym symbolem) mimo swojego krytycyzmu wobec ZSRR i stalinizmu zachował do końca zycia...

autor: LO, data nadania: 2008-04-13 11:49:05, suma postów tego autora: 142

moim zdaniem

Na jednym pochodzie jest wystarczająco miejsca by obok srających kotów pojawiły sierpy i młoty...

autor: LO, data nadania: 2008-04-13 11:50:31, suma postów tego autora: 142

ABCD, jesteś zadziwiająco uparty,

bo Kuligowski i inni już masę razy tłumaczyli, po co idą na pochód OPZZ. A ty jak ta katarynka, w kółko to samo. Szkoda słów.

autor: worek, data nadania: 2008-04-13 11:51:03, suma postów tego autora: 123

worek,

a wiesz, skąd pochodzi majątek OPZZ?

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-13 12:32:04, suma postów tego autora: 20871

Prognoza:

na pochód anarchistów przyjdzie 5 osób. Za to TVN będzie go pokazywać przez 5 minut.

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-13 12:39:10, suma postów tego autora: 20871

Pytanie

Po kiego grzyba pracującym w domu "prawa pracownicze"??
Poza tym:

Sama nazwa mówi - oni chcą po prostu pracować przez jakiś czas. Większość z nich ma gdzieś te Wasze "prawa pracownicze", oni chcą po prostu trochę zarobić.

autor: yogi_liberal, data nadania: 2008-04-13 13:40:06, suma postów tego autora: 48

1 Maja

w Warszawie odbędą się: jeden pochód lewicy (ten, o którym pisze A.N.) oraz dwa pochody "michnicy" (wersja postkomunistyczna i anarchistyczna).

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-13 13:47:56, suma postów tego autora: 20871

Niech się święci!

Bardzo proszę o umieszczanie na tym forum wszystkich tras pochodów pierwszomajowych w większych miastach. Czasu jest niewiele, a pracy dużo...
Sprawa jest niezwykle ważna, chodzi o grubą kasę. Razem ze znajomymi, którzy są właścicielami biura podróży organizujemy wyprawy na prawdziwy pochód dla turystów z USA, Indii i Japonii.
I jeszcze proszę o adresy/telefony firm gdzie można zamówić t-shirty z Leninem, Castro, Stalinem, Guevarą (czy jak mu tam), czerwone flagi (najlepiej te z sierpem i młotem), transparenty (najlepiej po angielsku i rosyjsku) i inne gadżety pierwszomajowe.
Poszukuję również grupy osób, którzy zechcą uczestniczyć w:
- inscenizowanej nacjonalizacji fabryki,
- planujemy imprezę w stylu "wyzwolenie wioski przez Armię Czerwoną" - w roli wieśniaczek najlepiej sprawdzą się bezpruderyjne panie.
Więcej szczegółów wkrótce.
Jeśli interes się uda, będę przez cały rok prowadził skup pamiątek po komunizmie. Sądzę że w cenie będą:
- legitymacje PZPR i związków zawodowych,
- odznaczenia a'la "budowniczy PRL" i inne takie (na wagę),
- fotografie przywódców nowej i starej lewicy.

autor: marcin, data nadania: 2008-04-13 14:28:51, suma postów tego autora: 193

Ech Marcin

z tymi turystami to trafiłeś kulą w płot. Tam akurat 1 maja jest o wiele ważniejszym świętem niż u nas. To raczej my moglibyśmy zobaczyć u nich jak taka demonstracja wygląda.
PS. Zdradzę ci wielką tajemnicę (w TV się nie dowiesz): święto 1 maja nie wymyślił Jaruzelski!

autor: Getzz, data nadania: 2008-04-13 17:03:47, suma postów tego autora: 3554

ABCD

LA i OZZIP bliżej do Michnika niż do lewicy?

Ach, czasami jesteś po prostu żałosny...

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-04-13 21:22:25, suma postów tego autora: 1084

1 maja nich ważniejszy niż u nas?

Z tego co wiem, nie mają wtedy żadnego święta. Ot, zwykły dzień. Ja w Święto Pracy zawsze pracuję - dużo i głośno. No, chyba że wypadnie w niedzielę.

autor: marcin, data nadania: 2008-04-13 22:06:44, suma postów tego autora: 193

Marcin,

Sarkazm, humor jest w porządku, ale co za dużo... to i świnia nie zje. Po pierwsze jakbyś znał jakiegoś SBeka to byś wiedział że wielu z nich to ludzie którzy równie dobrze pracowali by w CIA, FSB czy Mossadzie a w Polsce pokazali m.in składem WSI więc Ci ludzie nie tyle nie znają dziś tradycji 1-o majowej co mają upamiętnianie tego dnia w czterech literach ( i nie chodzi mi tu o użytkownika forum).

Co do drugiego "kabaretu" to tak się składa że w zeszłym roku w USA wyszło na ulicę w kilka miastach milionowe demonstracje imigrantów i związków zawodowych. W Japonii natomiast 1 maja na ulicach mogł byś pewnie zobaczyć więcej sierpów i młotów niż całe życie w Polsce ponieważ w Japonii działa Japońska Partia Komunistyczna która ma pół miliona członków i kilkunastu deputowanych. Więc, NIE coś się tam dzieje.

A w tym Twoim kabarecie to na razie najśmieszniejszy sam jesteś a zwłaszcza Twój gówniarski prześmiewczy ton, i jezuicka forma głoszenia skrajnych poglądów która jest w połączeniu z kabotyństwem naprawdę porażająca.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-04-13 23:27:43, suma postów tego autora: 2743

do Marcina

Młody człowieku z pod znaku mocherów, Jak mogłeś tak grzeszyś w św. Józefa, pracując dobrowolnie przy koszeniu trawników Papa Rydzyk ci tego nie odpuści, nie lepiej było iść i protestowąć by pracodawcy odczepili się od kodeksu pracy , bo możesz czasami jej bezskutecznie szukać.

autor: opty, data nadania: 2008-04-14 02:37:08, suma postów tego autora: 10

Święto Pracy

Po pierwsze symbol sierpa i młota nie jest wyłącznie zarezerwowany dla ZSRR. Jest to symbol rewolucyjnego ruchu robotniczego. Używany on jest przez różne organizacje robotnicze i komunistycznie na całym świecie, w krajach gdzie stopień represyjności wynikający z praktyk stalinizmu był o wiele większy niż w PRL-u.

autor: Paweł Marels Lencki, data nadania: 2008-04-14 07:56:59, suma postów tego autora: 333

ABCD

Ja 1 maja zakładam czarną koszulkę z napisem: NIE PŁAKAŁEM PO KURONIU i zamierzam zająć się wyłącznie przekładaniem karkówki na grillu i konsumowaniem bursztynowego Staropramena. Dziwne, że lewicowe oszołomstwo, tak wrażliwe na prawa mniejszości, nie zauważyło, iż obchodzenie święta pracy jest dyskryminacją bezrobotnych ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-04-14 10:54:47, suma postów tego autora: 6199

Ech Szanowny Panie Marcinie.

Ja mam w ......nosie wszystkie niedziele, Boże Narodzenia i inne Ramadany. Ale w tych dniach nie przybijam Jezusa zbyt głośno, bo może uraziłbym sąsiada (może nawet Ciebie). Wiem, to głupie, ale tak mnie wychowali. Już wiesz, kim jesteś?

autor: prezio, data nadania: 2008-04-14 14:05:17, suma postów tego autora: 878

Zapamiętałem inaczej niz marcin

Najpierw wspólczucie. Więc musisz czekać cały rok, żeby dokuczyć sąsiadowi pracą głosnymi narzędziami w dniu Pierwszego Maja. Zatem niewiele masz radochy wżyciu, skoro tylko raz w roku masz okazję poirytować sąsiada, co bardzo - jak sam przyznajesz - lubisz. A tak na marginesie. Nalane, czerwone twarze, mają niektórzy biskupi.Czy to znaczy, iż są pijakami? Nie sądzę. Wiecej, jestem o tym przekonany. A po zatym muszę ci się przyznać, że lubiałem uczestniczyć w pochodach pierwszomajowcy. Było tyle w nich młodzieczej radości i oklasków gapiów zgomadzonych na poboczach ulic. Lubiałem też ogladać sprawozdania z powchdów w Polsce i w innych krajach, także z Moskwy. Były imponujące. Inne były pochody w Polsce międzywojennej. Te znam z opowiadań uczestników. Wrażały przygotowanie do walki. Dlatego dominowało w nich napięcie, determinacja i obawa przed interwencją policji, która je szczelnie obstawiała. Niestety wróciły te same czasy. Wymagają takich samych pochodów, czyli znów moblizacji do walki o przesteganie praw pracowniczych, które są nagminnie przez pracodwców łamane. Wiem, że na moją opinię nie raczysz nawet splunąć. I wcale cię o to nie proszę. Mimo to trzymaj się zdrowo.

autor: steff, data nadania: 2008-04-14 14:30:17, suma postów tego autora: 6626

Dobrze jest towarzysze

Jedno co mnie cieszy to wypowiedzi tutaj prawaków.Takiej zbieraniny oszołomów,prymitywizmu myślowego warto się przysłuchiwać to utwierdza w lewicowości.Myślę wiec jestem......lewicowcem!!!!

autor: czerwony93, data nadania: 2008-04-14 15:45:38, suma postów tego autora: 2783

czerwony93

Racja! To dowodzi jeszcze czegoś - nic tak nie szkodzi lewicy, jak ona sama sobie (a raczej część działaczy ją reprezentujących).

autor: Piotr Kuligowski, data nadania: 2008-04-14 17:00:20, suma postów tego autora: 620

czerwony

My ponosimy także społeczne koszty pokoju - powiedział kiedyś Leszek Miller, wysyłając nasze wojska do Babilonu. Jest w naszym życiu nadal bardzo dużo nieprawidłowości. Do Komitetu Centralnego SLD dociera szereg negatywnych przykładów świadczących o szerzącym się złu. Potwierdza je przeprowadzane postępowanie wyjaśniające. Trzeba będzie więc niejednokrotnie stosować kary partyjne, administracyjne i
przewidziane prawem. Nowe władze partyjne pod wodzą nowych baronów Janika i Olejniczaka zadbają o to. Na Nowym Zjeździe Prawdziwej Lewicy będzie autentyczna walka wyborcza i polityczna, którą prawdziwy lewicowy nurt
Partii wygra.

autor: Bomst, data nadania: 2008-04-14 17:17:49, suma postów tego autora: 97

A ja myślę,

że te żenujące wypowiedzi prawicowych oszołomów są nudne. Są prymitywne i nudne. Co mnie to obchodzi, że ktoś się Wprost naczytał i naoglądał TV, no i skutkiem tego mózg ma już całkiem wyprany? Jak bym chciała to włączyłabym propagandę 24. Nie chcę, więc wchodzę na lewica.pl, a tutaj co? Ciekawe czy jak otworzę konserwę to też będzie Marcin?

autor: A.N., data nadania: 2008-04-14 17:17:48, suma postów tego autora: 407

A.M

Myślę, że genezy tego zwrotu w działaniach SLD należy upatrywać w ostatnich sądażach. Cimoszewicz podciągnął je swoją dwuznaczną obietnicą powrotu do SLD o kilka punktów. Pytanie czy to nie jest chwilowe i czy Sojuszsię nie przeliczy? Za kilka tygodni sądaże mogą wrócić do poprzedniego stanu i SLD będzie znówszukać paru punktów u maluczkich. Tylko że wtedy plankton możę powiedzieć O nie ! Mamy dość waszych manier osadzonych w realiach partii władzy. My do parlamentu nie wejdziemy. Ale za to miło będzie popatrzeć na Wasze 4,98%

autor: Bomst, data nadania: 2008-04-14 18:16:13, suma postów tego autora: 97

...

Proponuję mały przerywnik - kto chce się pośmiać, niech zajrzy tutaj http://www.polskapartianarodowa.org/index.php?option=com_content&task=view&id=209&Itemid=46

:D :D

autor: Piotr Kuligowski, data nadania: 2008-04-14 20:03:01, suma postów tego autora: 620

Piotrze

Dokonałeś niecnego zamachu na moje życie. Omal nie zadławiłem się ze śmiechu kolacją :))) Wciąż nie mogę dojść do siebie, to lepsze niż mowy Iwo :)))

autor: Cisza_, data nadania: 2008-04-14 20:40:30, suma postów tego autora: 2083

Śmieszne, ale

Iwo naprawdę nikt nie przebije:)
Bomst, co ty z tym SLD? 95% komentatorów na tym portalu nieznosi tej partii.

autor: Getzz, data nadania: 2008-04-15 10:31:12, suma postów tego autora: 3554

Getzz

Nazwałbym to skrajną łobuzerią, ale tu nie chodzi tylko o łobuzerię, to taki rodzaj skrajnego cynizmu, prowadzenie takiej debaty publicznej przez Napierniczaka i Olejarskiego, że można używać wszystkich chwytów. To sposób walki politycznej najbardziej niegodziwy z możliwych. To są metody walki rodem z PRL-u. Niedługo będzie wyciąganie, kto miał dziadka z KPP, kto miał pradziadka W SDKPiL, teściową - córkę byłego członka PPS, póżniej Marszałka Polski -
pogromcę Sowietów w 1920, kto z jakiej grupy lewackiej pochodzi , wyciąganie wszystkich brudów, byle tylko ludzi ideowych w tym unurzać a samemu spokojnie biegać z Tuskiem za piłką.

autor: Bomst, data nadania: 2008-04-15 16:09:10, suma postów tego autora: 97

A dla mnie super

Super, że anarchiści i środowiska anarchosyndykalistyczne robią pochód o 13.00. Mój pies, kiedy mam wolne biega w sforze kampinosie o 10.00, a więc dla mnie super, bo będe mógł aktywnie uczestniczyć w pochodzie pierwszomajowym. Mam nadzieję,że ten pochód nie będzie pierwszym i ostatnim i wpiszę się w tradycję warszawskich pochodów. Tak trzymać.

autor: Kisiel, data nadania: 2008-04-15 19:15:05, suma postów tego autora: 122

Ho,ho - obrazilem uczucia religijne?

Gdy poprawil mnie LO (oczywiscie ze chodzilo o Chicago), ale okazuje sie, ze lewica znow przemilcza istotny fakt. Okazuje sie ze ofiarami byli policjanci (1 zginal na miejscu, 7 zmarlo w szpitalu, jeden zmarl wskutek obrazen po roku), a napastnikami lewicowi terrorysci.
Policjanci doczekali sie pomnika (co im z tego), terrorysci stryczka, a moralni potomkowie tych terrorystow organizuja sobie z tej okazji jakies swieta...

Zamordowani policjanci sa nawet wymienieni wsrod innych chicagowskich policjantow, ktorzy zgineli na sluzbie. Oto ten, ktory zginal na miejscu:
http://www.odmp.org/officer.php?oid=3972

autor: marcin, data nadania: 2008-04-15 20:45:14, suma postów tego autora: 193

godz

Środowiska lewicy wolnościowej rozpoczynają pochód spod Min. Gospodarki, tj. z pl. Trzech Krzyży o 12:00.
W samo południe :-)

autor: Roger, data nadania: 2008-04-15 22:05:38, suma postów tego autora: 514

Marcin

masz coś z głową czy po prostu dyżur dzisiaj?
PS. nowa maskotka, ale dresiarza nie przebijesz.

autor: Getzz, data nadania: 2008-04-15 22:57:30, suma postów tego autora: 3554

Nie szkodzi, i tak zdążę

Zmieniło się, pewnie po wczorajszych negocjacjach. Fajnie, że jest treść pochodu związana z elastycznymi formami zatrudnienia. Wreszcie jakiś pochód bez bananowej młodzieży wychwalającej Lenina i dziadków z orderami. Gitara!

autor: Kisiel, data nadania: 2008-04-15 23:18:13, suma postów tego autora: 122

zamienił banany na banany

no ba, tam będziesz miał za to bananową młodzież, która myśli, że zrobienie sobie dredów i wstawienie kilku kolcy w twarz automatycznie stawia ich w pierwszym szeregu walki z systemem.

autor: defetysta, data nadania: 2008-04-16 16:33:15, suma postów tego autora: 243

Od

kiedy to Zieloni awansowali do "lewicy wolnosciowej"?

autor: wojtas, data nadania: 2008-04-16 16:35:15, suma postów tego autora: 4863

Przepraszam, ale ja jednego nie rozumiem

Po cholerę organizować trasę pochodu wzdłuż kolejnych budynków związanych z decyzjami dot. gospodarki, skoro wiadomo, że w dniu wolnym od pracy nikogo nie będzie tam w środku?

Poza tym szkoda, że akurat teraz, kiedy kompradorzy się koncentrują, rozbija się niezależne (od pezetpeerii) grupy lewicowe. Widzieliście/słyszeliście może dzisiejszy spicz Tuszcza dla "ludzi polskiej nauki"? Platfusy punkt po punkcie demontują i dezintegrują wszystko, co jeszcze nam zostało potencjalnie wartościowego ("otwarcie na konkurencję", czyli wycięcie w pień młodych naukowców a potem ich drenaż na Zachód), Olej i aparatczycy im sekundują, Kaczki leją wodę, a tu się wszyscy zajmują jakimiś międzyorganizacyjnymi czy międzyśrodowiskowymi przepychankami. Smutne.

autor: _Michal_, data nadania: 2008-04-16 19:30:55, suma postów tego autora: 4409

Michał,

Tuszcza nie wolno się za bardzo czepiać, bo w każdej chwili może wrocić prawicowy populizm. Podejrzewam, że popadłeś w dziecięcą chorobę optymizmu, odkąd udało się nam obalić policyjne państwo PiS. Ale pamiętasz chyba, co myślał Rieux, kiedy dżuma ustąpiła z Oranu: przyjdzie znów czas, kiedy natura znowu przebudzi szczury, by wysłać je do szczęśliwego miasta...
INTELEKTUALISTA LEWOSKRĘTNY

autor: ABCD, data nadania: 2008-04-16 20:06:43, suma postów tego autora: 20871

Że zacytuję Godfathera

PLATFORMĘ TRZEBA ZATOPIĆ!

autor: _Michal_, data nadania: 2008-04-16 21:05:02, suma postów tego autora: 4409

Dodaj komentarz