Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wałbrzych: "Sierpień 80" i PPP planują protest w obronie głodujących kobiet

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

Boguslaw Zietek planuje wspolny protest z Boguslawem Zietkiem.

autor: Marek, data nadania: 2008-04-21 18:13:25, suma postów tego autora: 1715

realia, panowie, realia! ( i panie oczywiście)!

Protest kobiet w Wałbrzychu prowadzi TVN24, czy ktoś jeszcze tego nie widzi?

autor: altstettiner, data nadania: 2008-04-22 08:43:18, suma postów tego autora: 1512

sens, kontekst i cele protestu

Nikt nie może byc pozbawiony prawa do dachu nad głową!
NIkt nie może być pozbawiony dachu nad głową!

Jest jednak jeszce jakiś kontekst tej sprawy. Poza dość łatwym waleniem w PO-PIS-ową władzę miejską Wałbrzycha (która nie buduje wystarczjącej liczby mieszkań socjalnych czy komunalnych, która nie wykorzystuje istniejących programów unijnych) mamy jeszcze zbiór innych wykluczonych w mieście.
O tych innych wykluczonych nikt już nie pamięta.
Te kobiety (jako reprezentantki rodzin) są w jakiejś kolejce osób oczekujących na mieszkanie.
Oczekujących rodzin jest kilkaset. Protestujące oczekują uwłaszczenia na "pustostanach" albo wynajęcia przez prezydenta na rynku mieszkań dla nich i opłacnia czynszu przez miasto.
Dodatkowo niejaki radny Nowak chce jeszce umieścić oczekujacych bezdomnych na innych pustostanach, bo widział, że mieszkania są wolne.
To są jakieś żarty! W każdej chwili można przyprowadić jakieś - powiedzmy -60 dam z dziećmi przy nagim biuście pod kamery i zażądać czegokolwiek. To, że wielu wałbrzyszan wyjechało za granicę za robotą, pozostawiając swoje mieszkania i zazwyczaj opłacając czynsz to - moim skromnym, lewicowym zdaniem, nie jest jeszcze wystarcający powód by zabrać im te mieszkania.
Jak ktoś sądzi inaczej to może dowiem się, dlaczego?

Ale oczywiście dziennikarki TVN24 stymulują ekscytację publiczności - oczywiście kosztem biednych kobiet i ich rodzin, zaś biedne kobiety bulwersują się nad miarę, wchodząc w rolę medialnych gwiazd, wykrzykując coś o godności i że k... wychowałam czworo dzieci i nikt nie ma prawa zabierać mi mojego mieszkania!
Doprawdy?

autor: altstettiner, data nadania: 2008-04-22 11:49:58, suma postów tego autora: 1512

Opłacane i umeblowanie mieszkania emigrujących wałbrzyszan

nie są pustostanami, altstettiner. Podejrzewam nawet, że są wynajmowanie. Zajęcie takiego mieszkania to włamanie. Więc albo TVN24 manipuluje (nie oglądam), albo Ty coś pokręciłeś...

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-04-22 14:55:50, suma postów tego autora: 5956

Hyjdla,

posłuchaj radnego Nowaka

autor: altstettiner, data nadania: 2008-04-22 15:04:40, suma postów tego autora: 1512

A gdzie mam posłuchąć radnego Nowaka,

stary szczecinianinie?

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-04-22 17:24:58, suma postów tego autora: 5956

tvn24 Hyjdlo,

tam występował Nowak przez kilka dni. Z tego, co mówił wnioskuję, że opierał się nadanych własnych, nie urzędowych i te mieszkania, w których nikt nie mieszka ( nie są więc wynajmowane) uznał za 'pustostan". Zgadzam się z Twoją oceną, że wkroczenie do tych mieszkań byłoby włamaniem, ale nie takie rzeczy się gada w uniesieniu i do kamery, żeby stać się trybunem ludu.

autor: altstettiner, data nadania: 2008-04-23 08:02:47, suma postów tego autora: 1512

Hm... nie oglądam telewizora...

zepsuł mi się mój, a u Ślubnego nie mogę kurzyć, więc przy okazji jestem na topie, bo ponoć nie oglądanie telewizji jest modne...

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-04-23 21:41:16, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz