...wiadomości TVP (sam prawie nie oglądam telewizji, szkoda czasu ta te bzdety). Usłyszałem w nich, że Polska jest JEDYNYM krajem w UE, który nie dofinansowuje leków na stwardnienie rozsiane. Z tego powodu tylko u nas umierają na to ludzie. Nie wiem oczywiście, czy to prawda ale załóżmy, że tak.
Lewica, która skończy z bredniami o jakichś tam symbolach w miejscach publicznych, a zajmie się NAJPIERW (nie mówię, że tamte tematy są zbędne) tym co naprawdę ważne dostanie mój głos.
Widzę, że wg Szanownych Redaktorów SLD to bezideowa partia kolesiów, nawet gdy zabiera głos w słusznej sprawie. OK, pewnie tak jest. Ale która partia naprawdę zdaniem Redakcji troszczy się o ludzi?
Postulaty o aborcji wymyśli każdy cyniczny głupiec, ale żeby o dofinansowaniu leków wspomnieć trzeba już lepiej rozumieć słabych ludzi.
Nie chcę tutaj występować jako adwokat diabła, ale komentarz przy tym newsie jest zupełnie nietrafiony. W latach 2001 - 05 Napieralski nie miał żadnego znaczenia w SLD, a wypominany często tej partii konkordat został przegłosowany przez poprzednią ekipę (rząd Millera mógł go już tylko oficjalnie zatwierdzić).
SLD i Napieralskiego trzeba krytykować, ale merytorycznie.
Powołuje się on wyłącznie na prawo i jego przestrzeganie- owszem, w tej sytuacji zacząć należy od przestrzegania prawa. Ale lewina nie może powoływać się tylko na prawo, bo może być ono... zmienione. Co wtedy powie Napieralski i SLD, jeśli ustawa zostanie zaostrzona? Także powie, że "należy przestrzegać prawa"? A przecież i obecnie ustawa jest represyjna... Czy tu także Napieralski i SLD będą nawoływać do przestrzegania prawa- w szczególnośći do walki z podziemiem aborcyjnym???????
Dzięki Napieralskiemu i SLD cała Polska dowiedziała się o 14-latce i łamaniu prawa przez lekarzy,księdza i dewotki.Dlaczego "lewicowcy" zamiast mu podziękować piszą zjadliwe komentarze?
Gryż krytyka SLD jest na miejscu, podobnie jak krytyka czegokolwiek, o ile ma w określonym kontekście sens. W tym konkretnym przypadku polityk SLD zachował się tak, jak powinien. Po co więc kolejny tego rodzaju atak? Dla zasady?
owszem- w tej konkretnej sprawie Napieralski zachował się w porządku. Ale to SLD uznało "kompromis" w postaci obecnej, restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej... 14-latka mogła dokonać aborcji tylko ze względu na to, że nie ukończyła 15-roku życia, a ile jest w Polsce innych kobiet, którym nie wolno dokonać aborcji? Czy nimi też się SLD zajmie- mam na myśli domaganie się liberalizacji ustawy antyaborcyjnej?
Napieralski w tym wpisie w blogu napisał, że "Kościół ma wielką społeczną rolę"- po takim stwierdzeniu nie można raczej oczekiwać, że SLD zrobi coś więcej żeby zmniejszyć władzę Kościoła w Polsce, choć na pewno trochę pokrzyczy- ale nigdy używając zasadnicznych argumentów przeciwko Kościołowi i co ważniejsze- przeciwko religii...
aż minie dopuszczalny termin aborcji w jakimkolwiek kraju UE. I o to w tym wszystkim chodzi...
Myślę,że się mylisz. SLD pod tym kierownictwem jest zdeterminowane do uświadomienia ludziom o zbyt dużej roli Kościoła(kleru) w państwie.Na pewno nie będzie chciało wywołać wojny z Kościołem, ale małymi kroczkami ograniczać rangę kleru.
co Napieralski mówi na ten temat?
A dlaczego nikt nie napisze w gazetach co ma do powiedzenia sortowniczy zakładu przeróbki węgla, albo kasjerka z Tesco pani Kowalska.
że ta 14-latka potrzebuje teraz przede wszystkim spokoju, a nie deklaracji poparcia lub potępienia z ust polityków, pozarządowców tudzież kleru?
"wprowadzenie konkordatu w Polsce to nie dzieło Leszka Millera i jego rządu (za co często jest on atakowany przez różnej maści lewicowców), ale AWS-owskiej katoprawicy, która go oficjalnie przegłosowała"...
To proszę mi powiedzieć "namaszczony lewicowcze", gdzie były "millery" z przyległościami, kiedy majstrowano przy konkordacie i skrobankach? Gdzie byli? W kruchtach siedzieli...
Więc proszę nie chrzanić, że to NIE "polityka SLD doprowadziła do wzrostu znaczenia kościoła katolickiego w naszym kraju". Ja aż takiej sklerozy nie mam.
Na marginesie dodam, że Napieralski mi zaimponował. Ciekawe kiedy go w jego własnej piaskownicy zaszczują za tę postawę? I czy nie wycofa się z tej wypowiedzi?
Lekarz ma prawo odmowic wykonania aborcji, to nie jest usuniecie narosli na hm. siedzeniu, ten zabieg nie ratuje nikomu zycia..
P. Napieralski w ogole nie zna sprawy, 14stka w tej sytuacji okazala sie bardzo sprytna...
Nie kto inny, ale SLD-owski "prezio" Kwaśniewski i "papa" JP II podpisali Konkordat.