Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: SLD przeciwko podwyżkom czynszów

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ja

bym teraz tonował takie sprawy doraźne, bo najważniejsze, żeby obronić dobre imię Pana Lecha.

autor: ABCD, data nadania: 2008-06-25 10:37:58, suma postów tego autora: 20871

Może się zapiszę do LSD, FRychu?

Strasznie duży czynsz płacę...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-06-25 15:17:14, suma postów tego autora: 5956

"Lewica" po kolei przypomina sobie

jak kupić głosy wyborców nie za swoje pieniądze. Wszyscy oczywiście żałują lokatorów, którzy nie płacą czynszu ale jedyny sposób rozwiązania problemu jawi im się jako zmuszenie lokatorów tych co jeszcze płacą do płacenia podwójnie. Mam lepszy pomysł, pomysłodawcy zablokowania czynszów niech sami dopłacają do tych niepłacących, wtedy będzie powód do chwały a dowód wpłaty dowodem intencji.

autor: wojnier, data nadania: 2008-06-25 15:33:39, suma postów tego autora: 50

dobra decyzja SLD

.

autor: nana, data nadania: 2008-06-25 20:12:51, suma postów tego autora: 4653

Nie zapisuj się Hyjdla!

Bo będziesz musiała bronić się przed płaceniem dużego czynszu sama przed sobą.(*_*)

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-06-25 21:05:58, suma postów tego autora: 623

Bardzo słusznie. Nie zapominajmy, że to są mieszkania komunalne

Miasto nie powinno na nich zarabiać.
Od dostarczania pieniędzy do miejskiej kasy nie są mieszkania komunalne czy komunikacja miejska, tylko działające w mieście podmioty gospodarcze.

autor: west, data nadania: 2008-06-25 22:01:36, suma postów tego autora: 6717

Mówisz, FRychu?

Ty masz łeb jak beczka piwa, to Cię usłucham! Czynsz i jeszcze składki? Nie da rady...

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-06-25 23:13:10, suma postów tego autora: 5956

Jak zwykle lewica nie wie o co chodzi...

Powodem wzrostu czynszów jest kreacja pustego pieniądz przez banki komercyjne na które rządy pozwalają.

Zwiększa się podaż pieniądza (jak ktoś nie wierzy to niech wejdzie na stronę bankier.pl i zobaczy odpowiednie wykresy dla strefy euro) a przy nie zwiększonej produkcji cena musi wzrosnąc to oczywiste. Przy rosnącej produkcji i niezmiennej ilości pięniądza w obiegu ceny by spadały (niektóre mniej, niektóre bardziej, może niektóre rosły ale wypadkowo spadały).

Taki system byłby dobry dla ludzi biednych z paru powodów. Ich główne opłaty (energia, żywność) byłyby takie same. Trochę wyższe przy nieurodzajach, niższe przy intensyfikacji produkcji rolnej. To co odkładają na koncie nie traciłoby na wartości. W długiej to fakt ale przewidywalnej perspektywie mieliby możliwość akumulowania kapitału. Teraz nawet minimalny zakumulowany kapitał muszą trwonić na podwyżki.

Bogatym ten system pasuje. Koszyk dóbr mają zupełnie inaczej skonstruowany. A podczas kolejnej kreacji fundusze zamknięte, giełda, lokaty negocjowane, fundusze z unii.

Jak ktoś nie chce ruszyć systemu bankowego i żali się nad losem biednych, którym opłaty rosną najzwyczajniej w świecie kłamie.

Ja się tym już dawno nie przejmuję. Otwieram firmę, profesjonalna firma przy opłatach rzędu 10% uzyskanej kwoty załatwia mi pieniądze z Unii. Razem ze środkami własnymi starczą mi na rozkręcenie biznesu i kupno w leasingu nowego Suzuki z napędem 4x4. A biedni za to zapłacą (pieniądze nie biorą się z nikąd) ale co tam, ja już dalej biednym być nie zamierzam.

A teraz prosty przykład o rzekomym wzroście po wejściu do Unii. 2003 - średnia pensja 2000 zł, średnia cena m2 - 2100 zł (w moim mieście). 2008 - średnia pensja 3150 zł, średnia cena m2 - 6600 zł. Piękny przykład na kreacje pustego pieniądza i "efektów". Ja kiedyś byłem głupi i myślałem, że sobie uzbieram pracując na etacie i robiąc ponad to u drugiego pracodawcy (łącznie nieraz po 12h/dziennie). Całe szczęście, że zdążyłem kupić po normalnych cenach działkę budowlaną (jeszcze po 40 zł/m2 a nie po 250 zł/m2).

Będzie kreacja pustego pienądza będą rosły ceny, najdotkliwsze dla biednych. Ta debada to tylko prymitywna i chamska metoda pozyskania głosów biednych i zdesperowanych, którym w obecnym systemie nikt opłat nie zmniejszy ani nie zatrzyma.

autor: konslib, data nadania: 2008-06-26 08:29:02, suma postów tego autora: 86

Ludzie!!!

Czytajcie tego dupka tam nade mną i rzucajcie się na unijną kasę!!! Cała Polska po fundusze unijne, marsz!!! A nie zaiwaniać jak konslib po 12 godzin i być głupkiem. Wszyscy niech za "unijne" firmy zakładają (profesjonalne, a jakże by inaczej), Suzuki w leasing biorą, działki kupują i chałupy stawiają!!! Niech każdy będzie złodziejem swojego losu, a nie głupkiem jak jeszcze niedawno konslib. Biegiem, nieudacznicy!!! Na co czekacie!!!???

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-06-26 13:53:22, suma postów tego autora: 5956

Nie ironizuj...

Hyjdla

Nikogo nie nazwałem głupkiem. To już są twoje słowa. Napisałem tylko o tym, że pracując na etacie 7 lat widzę tylko jak moje pieniądze tracą na wartości.

Po porstu chcę coś w swoim życiu zmienić, tyle i tylko tyle.

Pozdrawiam

autor: konslib, data nadania: 2008-06-26 19:57:29, suma postów tego autora: 86

...

Widac co znaczniejsi dzialacze SLD posprzedawali ostatnio swoje nieruchomosci :-)

autor: wojtas, data nadania: 2008-06-26 19:59:13, suma postów tego autora: 4863

Wiesz co, konlib? Zacznij pisać bloga albo wymień się numerami gg z jliberem. ew. kwakiem...

i gadajcie se do woli o waszych "idealnych systemach" i dyskutujcie o "parametrach" waszych bryk i licytujcie się kontami w banku. Do tego chyba wam lewica.pl nie jest potrzebna? Albo właśnie jest? Bo między sobą byłoby wam źle z waszymi "osiągami"? Zżarła by was zazdrość?

Przeczytaj swoje posty żałosny konlibku. Procenty, kwoty, teoryjki, przeplatasz chwaleniem się jakimś autkiem, piaskownicą (działeczką), domkiem, który se fundniesz. Za jakiś czas zakomunikujesz nam jaką terakotkę se fundnąłeś, i jakie mebelki kupiłeś, i jaki będziesz mieć ogródeczek, i może jeszcze reklamkę firemki tu zamieścisz?

Dużym chłopczykiem jesteś. A jeżeli go nie widzisz w sobie, to mi cię bardzo żal..
Kumuluj ten swój kapitalik, ino uważaj co by żonka do konta nie miała dostępu, bo ci roztrwoni, jak nie dopilnujesz... Kumuluj, ino na blogu, do jasnej cholery...
(_*_)

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-06-26 21:44:25, suma postów tego autora: 5956

No dobrze Hyjdla...

Wróćmy do meritum.

Mamy do czynienia ze wzrostem czynszów i opłat za prąd, wodę, gaz. Podwyżki, które uderzają głównie w ludzi ubogich.

Jak według Ciebie rozwiązać ten problem. No bo posłowie sobie trochę podczas interpelacji poselskich z ministrami pogadają, tylko oprócz efektu medialnego (w stylu troszczymy się o ubogich) nic ponad to nie wyniknie.

autor: konslib, data nadania: 2008-06-26 22:37:56, suma postów tego autora: 86

Nadajemy na innych falach, konslib...

Na pewne pytania sam udzieliłeś sobie tutaj odpowiedzi (cyt.:) "Powodem wzrostu czynszów jest kreacja pustego pieniądza przez banki komercyjne na które rządy pozwalają"... Czyli "balcerowicze" muszą odejść, a więc ogólnie cała ta zgraja nieuków sterowanych przez światowych liberałów. I to było w miarę mądre zdanie, tylko jak pogonić tę pazerną bandę? Masz jakiś sposób?

Ale już inne zdanie (cyt.:) "Ta DEBATA to tylko PRYMITYWNA i CHAMSKA metoda pozyskania głosów biednych i zdesperowanych, którym w obecnym systemie nikt opłat nie zmniejszy ani nie zatrzyma"...
Nie tobie oceniać debaty warszawskie. Byłeś tam, że wiesz, iż chamskie i prymitywne były?
O co mają walczyć radni warszawscy jak nie o głosy biednych i zdesperowanych, których jest większość??? O głosy garstki "dżapich", mafii i nowobogackich??? Walczą, walczyli i będą walczyć, ale teraz zrobili GEST, bo obliguje ich do tego "logika" funkcjonowania miasta, gdzie jak napisał west (cyt.:) " Od dostarczania pieniędzy do miejskiej kasy nie są mieszkania komunalne czy komunikacja miejska, tylko działające w mieście podmioty gospodarcze".

Poza tym nie było konsultacji społecznych, przeciwko czemu protestowało na obradach Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów. Mają prawo? Mają. Nawet w kulawej demokracji, bo miasto jest dla LUDZI, nie dla prezydentów i urzędników...

Ci "biedacy" częstokroć zdejmują z miasta jego obowiązki - remontują i MODERNIZUJĄ "swoje-nieswoje" mieszkania (łazienki, WC, ogrzewanie, okna...), dbają o nie i nie pozwalają popadać im w całkowitą ruinę. Miasto ma czysty zysk, niż gdyby stały niszczejące pustostany, po eksmisjach lokatorów nie płacących nawet "symbolicznego" czynszu. Bo musisz wiedzieć, konslib, że to są często "dziady, ale honorowe", płacą zawsze, ale "tyle ile się należy"...

No i na końcu... Najpierw podwyższa się czynsze, by potem zwiększać rzesze "biedaków" wspieranych dotacjami??? Tak proponował jakiś warszawski przygłup. Paranoja??? Nie, przelewanie z pustego w próżne. "A z pustego nawet SALAMON nie naleje" jak zauważył onegdaj towarzysz Wiesław, czyli śp. Władysław Gomułka...

No, i załóż se blog, może tam wpadnę i doradzę ci kolor wycieraczek do tego "nowego Suzuki z napędem 4x4" ...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-06-27 16:14:55, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz