Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Raport nt. działań Zarządu Stowarzyszenia ATTAC Polska

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

wart Pac palaca i palac Paca!

pani Ewa i Piotrek z Kielc Attacu nikomu nie oddadzą bo traktują go jak własną firmę :( To jasne, że powinni być wyrzuceni przez międzynarodowy Attac w 5 sekund. Ale jeśli ktoś uważa, że Attac powinien być teraz własnością wyrzuconych przyklakierów PPP to też byłaby pomyłka. Najlepiej chyba zlikwidować stowarzyszenie, które od lat nazwać można tylko "Stowarzyszenie Attac czyli Ewa i Piotrek wyrzycają"

autor: Parvus, data nadania: 2008-07-07 10:46:28, suma postów tego autora: 202

parvus

z tego co wiem, to wśród ofiar ostatniej czystki (czy na pewno ostatniej?) była tylko jedna osoba, która należy do polskiej partii pracy, reszta to bezpartyjni. przeginasz z tym przejmowaniem attacu przez ppp, bo jak można przejąć coś co na dobrą sprawę nie istnieje...? :)

autor: rote_fahne, data nadania: 2008-07-07 11:35:24, suma postów tego autora: 1805

dodajmy

dodajmy do tego, że Pan Piotr Kawiorski był praconikiem Trybuny Rontoniczej i wtedy kasa mu nie śmierdziała !

autor: Kuba P, data nadania: 2008-07-07 12:20:57, suma postów tego autora: 700

...

czemu lewica.pl zamieszcza tylko opinię jednej strony konfliktu? Mamy tu jakiś "raport", ale nie mamy np. oświadczeń ATTAC ws. tego, że PPP to ex-współpracownicy neofaszystów, że w "Trybunie Robotniczej" nie płacono autorom obiecanych honorariów (jest to łamanie jednego z podstawowych praw pracowniczych) itd. Ciekawe dlaczego redakcja lewica.pl zajmuje stronnicze stanowisko w tym konflikcie?

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-07 13:28:22, suma postów tego autora: 3848

ATTAC,

ugrupowanie działające metodami demokratycznymi, nie może być infiltrowany przez jakiekolwiek z ugrupowań skrajnej lewicy.
Konkretniej, nie może w nim być miejsca dla:
-grup stosujących zasadę utajniania członkowstwa, który to zabieg stosuje się w późniejszych sporach z obrońcami infiltrowanego stowarzyszenia
- współpracowników pism popierających przemoc, nienawiść na tle etniczno-rasowym,terroryzm i puczyzm (por. np.ostatnie działania Hezbollachu, zmierzające do przejęcia władzy w Libanie, teror kolumbiskiej FARC)
- entuzjastów totalitarnych i ludobójczych odłamów XX-wiecznej lewicy (stalinizm,
maoizm, Khmer Rouge, goszyzm)

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 14:05:17, suma postów tego autora: 20871

ABCD,

gratuluję ci odkrycia nowej, totalitarnej i zbrodniczej ideologii - goszyzmu.

autor: jra, data nadania: 2008-07-07 15:24:30, suma postów tego autora: 540

jra,

niczego nie odkryłem.
Wystarczy zapoznać się z ideologią i dorobkiem Cohn-Bendita, Baadera, Meinhof, Brigatte Rosse czy RAF.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 15:40:02, suma postów tego autora: 20871

..

albo tez z dokonaniami Salotha Sara, Ienga Sary'ego, Hou Youna i reszty ferajny.

autor: wojtas, data nadania: 2008-07-07 16:19:47, suma postów tego autora: 4863

Nie wiem

czy Pol Pot to na pewno "goszysta".

autor: Getzz, data nadania: 2008-07-07 16:30:55, suma postów tego autora: 3554

Po co ktoś to targa po lewica.pl i Trybunie Rob.?

Internacjonalisty.pl nie czytam to niech tam publikują ale czy spór kilku osób jest tak ważny żeby nim karmić ludzi nie w temacie? Ja się do Attac nie zbliżałem bo od walk wewnętrznych i innego bajzlu aż stamtąd biło więc czemu ludzie tacy jak ja mają te bzdury oglądać?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-07-07 16:34:35, suma postów tego autora: 2743

...

Nawiasem mówiąc, warto podkreślić, że zamieszczony powyżej tekst jest ANONIMOWY. Ponawiam pytanie: czym kierowała się redakcja lewica.pl zamieszczając anonimowy donos, w dodatku nie zamieszczając wcześniejszych chronologicznie oświadczeń ATTAC, pozwalających ujrzeć opisywany tu problem w innym świetle?

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-07 16:46:35, suma postów tego autora: 3848

A. Warzecha

jak to po co? Z zemsty, mój drogi, z zemsty.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-07 16:53:13, suma postów tego autora: 3848

Durango

Akurat obecnosc oswiadczen ATTAC na lewica.pl jest odwrotnie proporcjonalna do podejmowanych przez ta grupe aktywnosci;P Wiec nie przesadzaj z ta jednostronnoscia;)
Rote - nie oszukujmy sie, z cala sympatia do wyrzuconych- to BYLO stronnictwo PPP, formalna przynaleznosc nie ma tu nic do rzeczy.
Mnie natomiast interesuje jeden prosty i niepodwazalny fakt: mianowicie z ATTAC zostala usunieta aktywistka Malwina P. za to, ze dzialala na szkode Stowarzyszenia probujac wjechac na... szczyt G8 w Rostocku (sic!) w zeszlym roku. Zarzad najwyrazniej uwierzyl nie aktywistom (Malwina zostala ostatecznie zatrzymana razem z reszta grupy Stow. Lepszy Swiat), ale niemieckiej policji i... relacji Dziennika (z ktorym bedziemy miec sprawe w sadzie za klamstwa, ze bylismy uzbrojeni;))
Wyslalismy oficjalne pismo do Zarzadu ATTAC domagajac sie wyjasnien i przeprosin. Od ponad pol roku nie otrzymalismy odpowiedzi...
Rozumiem, ze nie ze wszystkimi wspolpraca sie uklada, czasem ktos musi odejsc, walki frakcyjne to smutna rzeczywistosc wiekszosci organizacji i ktos w nich musi przegrywac - szanuje tez niechec kierownictwa ATTAC do PPP, bo maja do tego prawo, ale ten jeden konkretny pretekst uwazam za skandal kompromitujacy ta organizacje i jej liderow.
Jak myslicie? Zeby nie bylo, ze ja tez pisze anonimowo - Marcin Janasik, Stowarzyszenie Lepszy Swiat :)

autor: MJ, data nadania: 2008-07-07 18:13:44, suma postów tego autora: 1280

Getzz

a kto? Cala edukacje polityczna Pol pot i jego koledzy wyniesli z kregow francuskiej lewicy goszystowskiej. Dokladnie juz w Paryzu rozpisywali sie co zamierzaja zrobic z Kambodza i zyskiwali tylko aprobate.

autor: wojtas, data nadania: 2008-07-07 18:48:53, suma postów tego autora: 4863

MJ

tyle że nie rozmawiamy o obecności na lewica.pl ogółu oświadczeń ATTAC, lecz o niezamieszczeniu tutaj jednego konkretnego oświadczenia ATTAC o powodach zerwania współpracy z PPP i "Trybuną Robotniczą". Było ono wcześniejsze niż ww. anonimowy donos i dotyczyło tej samej sprawy. Widzimy więc wyraźnie, że serwuje się nam tutaj tylko wizję jednej ze stron konfliktu - ja natomiast pytam się, dlaczego tak się dzieje.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-07 19:35:40, suma postów tego autora: 3848

Pomyślmy:

młody człowiek naczyta się Naomi Klein, Wallersteina albo Chomsky`ego, myśli że w takim stowarzyszeniu ATTAC znajdzie chętnych do wspólnej walki z niesprawiedliwym systemem i na co w rzeczywistości tam trafia!? Na wojny klik!

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 20:35:37, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Możesz podać sobie rękę z Leszkiem Kołakowskim, który kilka lat temu w swoim felietonie popierającym atak na Irak, pisał że goszyści mając do wyboru demokrację albo dyktaturę (tu USA albo Saddam) zawsze wybiorą dyktaturę, zbrodnie i deptanie praw człowieka.

autor: Berdysznick, data nadania: 2008-07-07 20:54:08, suma postów tego autora: 247

Berdysznick,

Kołakowski nigdy nie był dla mnie autorytetem. Uważam go za gracza politycznego, ukształtowanego mentalnie przez stalinizm. Jeśli gdzieś on funkcjonuje w charakterze autorytetu, to na lewicy salonowej, który krytykuję i wyśmiewam.
Ze swojego stosunku do amerykańskich interwencji zbrojnych też nie muszę się tłumaczyć, bo zawsze był on jednoznacznie negatywny.
Czy jednak mamy nie widzieć patologii politycznych również na skrajnej lewicy? Jedną z nich jest ruch zachodniego goszyzmu, który najpierw skompromitował lewicę swoim kultem przemocy i ludobójstwa, w tym wychwalaniem Mao i Pol Pota, zaszczuwał jednostki niezależnie myślące (co się do dzisiaj dzieje pod szyldem "Political Correctness"), a potem - zamiast obalić system - został grzecznym sojusznikiem neoliberałów.
Notabene, Cohn-Bendit entuzjastycznie poparł amerykańską inwazję na Jugosławię.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 21:15:52, suma postów tego autora: 20871

Zastanawiam

się zresztą, czy warto strzelać z armaty do wrony.
Walkę o władzę w polskim ATTAC przegrała właśnie grupa, która - poza apetytem na władzę - chociażby w niszowej skali - oraz idące z nią w parze ryczałty nie ma żadnych, nawet goszystowskich, dążeń czy przekonań politycznych.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 21:23:18, suma postów tego autora: 20871

Panie Okraska

jeżel tak dogłębnie interesuje się powodami zrywaia współracy z PPP przez niektóre organziacje to proszę przeanalizować pewna korelację. Jest ona bardzo prosta i ciekawa. Zerwanie współpracy z Sierpniem 80 wiąże się z znaczącym wzrostem dotacji z Fundacji Róży Luksemburg. Tak było dokładnie z omawianym tutaj stowarzyszeniem (ale nie tylko).

Mozę moje odczucie jest subiektywne, ale jak się okazuje wielu można kupić...

autor: Kuba P, data nadania: 2008-07-07 22:04:16, suma postów tego autora: 700

Kubo,

a co w tym złego, że fundacja lewicowa stawia warunek, żeby dotowane przez nią stowarzyszenia nie miały długiej i bogatej historii kontaktów ze skrajną prawicą?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-07 22:22:25, suma postów tego autora: 20871

Dobry jest,

Podejrzewam że niektóre ruchy nacjonalistyczne z lat 90 były bardziej lewicowe gospodarczo niż kręgi Die Linke, które bawią się w FRL. Ich lewicowość sprowadza się do realizacji marzeń sennych Patricka Buchanana i zrobienie z tzw. "mniejszości seksualnych", "nowy proletariat" a ludzi pracy oddać w "leasing" skrajnej prawicy. Mamy już Krytykę Polityczną od tego więc po co nam tu przyjeżdzają emisariusze z Niemiec ze szmalcem i robią nam nowych Sierakowskich?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-07-07 23:00:11, suma postów tego autora: 2743

ABCD

po pierwsze Fundacja jet w tym kraju poniekąd gościem i nie pozwolę, aby oni sugerowlai że ja jestem faszystą ! Mają mniejsze pojęcie o polskiej scenie politycznej niż świnia o astronomi(np ciągle wierzą że wyjmą OPZZ z ukłądu z SLD).
Dwa zdaje się, że po współracy z Sierpniem 80 (w twoim odczuciu) te organizacje straciły już niepoklanie...

Najbardziej bawi mnie np w tym kontekście postawa MS. Gdzie kierownictwo tej oragnizacji a forum międzynarodowym prowadzi wściekła nagonkę na PPP i WZZ, a działacze terenowi korzystają z autokarów Sierpnia 80, gdy jadą na manifestację.

Widzisz problem polega na podójnej moralności. Zresztą ty też ją stosujesz sam pisałeś w KiP - a teraz plujesz na to wydawnictwo. Kiedyś zasiadałeś z Kowlaewkim w jednym kolegium redakcyjnym dzisiaj wieszasz na nim psy...

Z ludzi sprzsedjanych (zresztą garnacych kase przede wszystkim dla siebie, a nie organizacji) i za pieniąde niemieckiego podatnika nie zbudujecie w Polsce lewicy...

autor: Kuba P, data nadania: 2008-07-07 23:04:14, suma postów tego autora: 700

A. Warzecha,

no proszę, co ty powiesz? Gdy jakieś 8 lat temu ja uważałem, że bardziej "lewicowy" jest Rydzyk broniący Tormięsu przed prywatyzacją albo KPN, mający etatystyczny program gospodarczy, niż gogusie gejo-aborcyjno-ultraliberalni z "Gazety Wyborczej", to wówczas twoi koledzy pisali na mnie donosy, że jestem faszystą i że "infiltruję" lewicę. Uważaj zatem, bo i na ciebie ktoś jutro może napisać podobny donos, a powyższy wpis będzie ku temu znakomitym pretekstem. No chyba, że wczorajsi donosiciele dziś zrozumieli to, co wówczas głosiłem, tylko wstyd im przyznać, że tak się właśnie stało. W każdym razie mam satysfakcję, że ktoś, kto wczoraj pisał donosy o "skrajnej prawicowości", dziś sam padł ofiarą takich donosów.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-07 23:52:06, suma postów tego autora: 3848

A.Warzecho,

chyba przesadzasz. Die Linke - przynajmniej w deklaracjach - ma wątki "starolewicowe".

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 00:47:58, suma postów tego autora: 20871

A jeśli

idzie o ruchy nacjonalistyczne, to jeśli ktoś w ogóle docenia obecne w nich elementy sprzeciwu społecznego, wtedy - proszę bardzo.
Rzecz w tym, iż goszystowscy entryści do polskiego ATTAC przez lata zajmowali się głównie polowaniem na - częstokroć w ogóle urojony - ekstremizm nacjonalistyczny. Czemu więc nie zainicjowali w PPP uczciwej debaty o przeszłości tej partii?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 00:51:30, suma postów tego autora: 20871

Siegamy dna

Nie pojmuje, jak mozna bylo taki material zamiescic w lewica.pl. Co on ma wspolnego z jakimis sekciarskimi rozgrywkami w tej czy innej organizacji?

autor: krzyk, data nadania: 2008-07-08 00:53:46, suma postów tego autora: 35

krzyk

odpowiedz brzmi: wszystko;)
no a ruch alternatywny, jakkolwiek by go nie nazwac, jest w PL marginesem, do dna nie trzeba bylo siegac:( Szkoda tylko, ze przez takie dziwne zagrywki, jakie opisalem w poscie, wbijamy sie w dno coraz glebiej i glebiej...

autor: MJ, data nadania: 2008-07-08 10:33:18, suma postów tego autora: 1280

Kubo,

myślisz, że redakcja dodatku do francuskiego dziennika (Le Monde Diplonatique) orientuje się lepiej w sytuacji w Polsce niż fundacja Róży Luksemburg?
Uważasz, że lewicę w Polsce można budować wspólnie ze śmiesznymi grupkami paryskich weteranów goszyzmu?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 11:19:54, suma postów tego autora: 20871

Dajcie spokój bo nudni jesteście jak flaki z olejem,

Tak jestem sympatykiem PPP i co? Tych panów Z.K, D. Z, J. A, R. P nie znam i nigdy z nimi nie rozmawiałem i co? I to że argumentem na wszystko co pisze nie jest "a Twoi koledzy", bo jacy znowu koledzy.

Tacy chcecie być bez szufladkowania a wszystko szufladkujecie na "ludzi Sierpnia" i ludzi "nie Sierpnia", poziom tej paranoi wynikł kiedy ostatnio pan ABCD oskarżał pana Janasika o to że "trzyma z Sierpniem". No dajcie już spokój bo to jest nudne i tyle.

Co do Die Linke- to partia niezła chodzi mi jedynie o frakcję która utworzyła FRL. To jest prawicowa ekonomicznie, ale różowa w 100% frakcja FRL.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-07-08 16:52:53, suma postów tego autora: 2743

A.Warzecho,

wyraziłem ubolewanie, kiedy się okazało, skąd jest M.J.
A ty powinieneś się zastanowić, kogo popierasz.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 17:11:28, suma postów tego autora: 20871

darek zalega

ABCD - co to jest goszyzm? Kto jest goszystą? Ty w twoich idiotycznych myslach chyba się za bardzo zagubiłeś? Miej trochę dystansu do siebie.
A że zarząd polskiego Attacu jest do dupy. Cóż,ja pierwszy jako dziennikarz pisałem o powstaniu Attac we Francji i byłem współzałozycielem Attac Polska (śląski Attac był najbardziej aktywny), ale ekipa rządząca okazała się sprzedajnymi alterglobalistycznymi turystami. A ja pewną osobe od nich traktowałem jak brata - czasem nie mam szczęścia do ludzi (bo Okrasce/Durango też gorzołe stawiałem, jak był biednym i sfrustrowanym studentem :)

autor: darekzalega, data nadania: 2008-07-08 18:02:37, suma postów tego autora: 85

...

...powiedział miłośnik Andrew Leppera.

autor: jra, data nadania: 2008-07-08 19:20:04, suma postów tego autora: 540

Warto przeczytać

wpis sygnowany nickiem "darekzalega".
Składa się o z obelg wyrażonych knajackim żargonem. I żalów niszowego Napoleona Klubonaparte, że po klęsce pod Waterloo czeka go Wyspa św. Heleny. Jego pretensje, z kolei, są typowe dla osobistości typu Altobello, Barzini, Corleone, Tattaglia: ufałem mu, a on mnie zawiódł! "Nie jesteś już moim bratem, Fredo".
Tacy ludzie zniszczyli Attac.Polska. I to ono od wielu lat paraliżują wszelkie polityczne i wydawnicze inicjatywy na lewicy.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 20:24:03, suma postów tego autora: 20871

dz

ojojo, po gorzałce wylewamy swoje żale? forum lewica.pl jako grupa terapeutyczna:)

autor: werer, data nadania: 2008-07-08 20:38:35, suma postów tego autora: 36

GOSZYZM

Dla niewtajemniczonych.
Termin "goszyzm" (od francuskiego la gauche, czyli lewica) związany jest ze zjawiskiem Nowej Lewicy - ruchem powstałym w latach 60.XX w., krytycznym wobec "komunizmu" w wersji ZSRR,jak i kapitalizmu. Bardzo popularny w kręgach inteligencji akademickiej tamtego okresu. Głosili oni idee nonkonformistycznej kultury, szukali inspiracji w neomarksizmie, anarchizmie, freudyzmie, w twórczości J.-P. Sartre’a, szkoły frankfurckiej, wyrażali protest przeciwko porządkowi prawnemu i elitom władzy (m.in. H. Marcuse, D. Cohn-Bendit, Ch. Bettelheim, E. Mandel).
Szfowanie pojęciem "goszyzm" jako obelgą - co robi ABCD - wystawia świadectwo temu, kto w takim kontekście tego terminu używa. Podobnie jak terminu "lewak" - też ABCD - który jest terminem stalinowskim na określenie lewicowej opozycji antystalinowskiej.
Co ciekawe, w takim kontekście, w jakim tu tych terminów używa ABCD, pojęcia te są używane przez prawicę i skrajną prawicę dla zdyskredytowania lewicy. Widocznie kiepsko go przeszkolili, bo słownictwo zdradza autentyczne poglądy... ;-)

autor: Magda, data nadania: 2008-07-08 22:38:53, suma postów tego autora: 62

ABCD

bardzo często się nie zgadzamy, ale to nawiązanie do jednego z moich ulubionych filmów było fajne:):)

autor: Getzz, data nadania: 2008-07-08 22:18:26, suma postów tego autora: 3554

Darkuzal,

mam w zwyczaju od zawsze pić za swoje, więc nie miałeś okazji stawiać mi gorzały, coś ci się jak zwykle pomerdało. Choć nie wątpię, że kieszonkowe z francuskiej centrali wystarczyłoby ci na ten cel - rzeczywiście, niezamożny student nie ma takich dochodów jak utrzymanek paryskiej kawiorowej lewicy.

A co do szczęścia do ludzi - rzeczywiście, nie masz go. Prędzej czy później każdy twój kumpel zwiewa od ciebie gdzie pieprz rośnie.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-08 21:23:56, suma postów tego autora: 3848

Magdo,

widzę, że gruntownie wykorzystałaś takie źródła o charakterze encyklopedycznym, jak WIEM, encyklopedia.interia.pl oraz wikipedia. Użytkownik "darekzalega", który powyżej dopytywał się, co to jest goszyzm, na pewno będzie Ci za to wdzięczny.
Jednakże, wiedzę o zjawiskach politycznych i kulturowych warto czerpać nie tylko z popularnych i nie zawsze wiarygodnych streszczeń, lecz również z samodzielnych lektur (najlepiej w kilku językach).

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-08 23:48:27, suma postów tego autora: 20871

ABCD-Jacku

Specjalnie dla ciebie nie chciało mi się ruszać d*** do biblioteczki, bo nie jesteś wart takiego wysiłku z mojej (i nie tylko mojej) strony. Uprzejmie dziękuję za troskę o moją wiedzę, ale nie brak mi jej jako politologowi z dyplomem UW :-) Poproś przełożonych o lepsze szkolenia, bo najwidoczniej cię dyskryminują pod tym kątem.

autor: Magda, data nadania: 2008-07-09 00:51:42, suma postów tego autora: 62

Tako rzekł ABCD

To co teraz robi ABCD to tzw. powoływanie się na autorytet. Na autorytet własny. To winno zamknąć buzie nieukom, kiedy się do nich z góry przemawia. Najlepiej w kilku językach.

autor: o., data nadania: 2008-07-09 02:12:43, suma postów tego autora: 78

ABCD

Jak wczoraj napisałeś coś śmiesznego to dziś mnie rozczarowałeś. Po co kpić z taką wyższością, pogardą i złośliwością z kogoś kto nie jest (i to tylko być może) tak oczytany jak Ty? To dość niekulturalne.

autor: Getzz, data nadania: 2008-07-09 07:26:41, suma postów tego autora: 3554

Magdo,

o wadach goszyzmu napisałem sporo wyżej, więc nie chce mi się powtarzać.
Powiem tylko, że wady tego kierunku widać szczególnie u jego dzisiejszych epigonów. A już ze szczególną wyrazistością zaznaczają się one u satelitów, jakich paryskie czy londyńskie centrale tych epigonów znajdują w peryferyjnych krajach europejskich, takich jak nasz.
Ci satelici, do których należy wasza niszowa, entystowska grupka najlepiej świadczą o stanie rozkładu, w jakim od dawna znajduje się ruch goszystowski.
A propos. Dyplomowany politolog nie musi ruszać pewnej części ciała, żeby opisywać współczesne kierunki polityczne, bo ma tę wiedzę - jak to się mówi fachowo - zinternalizowaną. Tym bardziej zaś nie sięga on do źródel typu "WIEM" czy encyklopedia interia.pl.
Weźmy drobmy przykład. Nikt posiadający jakiekolwiek (niekoniecznie fachowo-politologiczne) pojęcie o goszyzmie nie zestawiłby poważnego filozofa, jakim był Herbert Marcuse, z niszowym politykierem E.Mandelem.
Dodajmy, że Marcuse nigdy nie był goszystą. Co najwyżej goszyści w pierwszej fazie rozwoju swojego ruchu się na niego powoływali. Przez analogię, Marksa nie da się nazwać bolszewikiem.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 09:15:13, suma postów tego autora: 20871

Getzz,

po pierwsze, źródła informacji z postu Magdy zidentyfikowałem w stu procentach trafnie (nie próbowano tam nawet przerobić hasła z internetowego samouczka na użytek - wymagającej przecież innego, bardziej swobodnego języka - dyskusji internetowej).
Po drugie, nigdy nie zastosowałbym takiego przykrego zabiegu polemicznego, gdybym nie wiedział, jakimi metodami tępienia oponentów posługuje się niszowa grupka entrystowska, w której imieniu wypowiada się wspomniana osoba.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 09:21:10, suma postów tego autora: 20871

Darku i Magdo!

Po co w ogóle taplacie się w tym bagienku?

Przecież widać, że nasz mędrzec z wieży słoniowej, nordycki bóg ABCD schodzi tu do poziomu, jaki on i jego kolesie zwykli reprezentować w szambie, jakie przez lata zrobili z panelu polskich Indymediów.

Co do naszych alterglobalistycznych turystów - ciekawe, jakby się mieli ich serdeczni koledzy-łamistrajkowie np. podczas ostatniej fali strajkowej w Egipcie, gdy strajkujący potrafili np. internować w zakładzie przywództwo reżimowych związków, żeby nie mąciło, albo tak uszkodzić czołowego agitatora antystrajkowego, że wylądował w szpitalu. Wystarczy zapytać ludzi z obecnego zarządu ATTAC-u: czy byliby gotowi na bezwarunkową solidarność z taką niezłomną walką? Jeśli nie - a odpowiedź chyba znamy - to nie są lewicą.

Co do "goszyzmu": przecież bije po oczach, że głównym zagranicznym obiektem ataku ABCD jest LCR, oraz właśnie powstała we Francji Nowa Partia Antykapitalistyczna. Rzeczywiście, nie ma sensu tu formalnie definiować owego "goszyzmu". Chodzi bowiem o inne słowo, które tu nie pada. Tym słowem jest TROCKIZM. Oto, co doprowadza ABCD do piany na ustach.

Jestem chyba rozpoznawalny nie gorzej niż ABCD i Durango95, ale podpiszę się: Paweł Michał Bartolik.

autor: PMB, data nadania: 2008-07-09 11:13:22, suma postów tego autora: 1628

ABCD,

nie zmienia to faktu, że posługujesz się terminem (a w twoich ustach - epitetem) zbyt swobodnie, wrzucając wszystkich do jednego wora. Czy naprawdę uważąsz, że wszyscy twoi oponenci na tym forum są finansowanymi przez Londyn PD-kami lub paryskimi entrystami?

Walisz "goszyzmem" na lewo i prawo jak cepem, nie wdając się w żadne niuanse - swojego czasu i mnie próbowałeś przykleić różne etykiety, za jedyny punkt oparcia mając moje wypowiedzi na temat PPP. To, że w innych postach wypowiadałem się przychylnie o Zielonych 2004, KP czy Młodych Socjalistach nie miało już dla ciebie żadnego znaczenia. Niby sam nie chcesz być szufladkowany, a sam paranoidalnie widzisz wszędzie "goszystów". Naprawdę wydaje ci się, że lewica.pl to jedna wielka entrystowska zgraja troków, finansowana z zagranicy?

Socjaldemokraci, socjaliści, alterglobaliści - chyba oni tu przeważają, podobnie jak w całym ruchu radykalnej lewicy w Polsce, więc skończ już z tym żenującymi brandowaniem każdego antagonisty terminem z lat 60-tych, tak jakbyś pozjadał wszystkie rozumy i na podstawie iluś tam postów był w stanie każdego ideologicznie przyporządkować. Bo z twoich postów wynika, że nie jesteś.

autor: jra, data nadania: 2008-07-09 11:39:37, suma postów tego autora: 540

jra,

A gdzie ja pisałem o wszystkich, o całej lewicy?
"Goszystowscy entryści" - to grupa, którą identyfikuję bardzo precyzyjnie z obecną radą programową PPP (i to też nie z jej pełnym składzie personalnym).
Jest też pismo o francuskim tytule, o którego publikacji na temat jego stosunku do Gazety Wyborczej niedawno ze mną polemizowałeś.
Można by tu dodać jeszcze jeden skrajnie niszowy portal, którego redaktor właśnie zabrał głos.
I tyle.

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 12:41:13, suma postów tego autora: 20871

PMB

opowiada się za "niezlomną walką", w której przeciwników "internuje się" lub "uszkadza".
Czy kierownictwo polskiego ATTAC nie ma racji, broniąc się przed takimi "lewicowcami"?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 12:43:11, suma postów tego autora: 20871

No to już wiemy

ABCD bezwarunkowo wypowiada się za niestosowaniem środków nieprzewidzianych przez obowiązujące prawo w wypadku zaostrzenia walki klasowej. Tzn.: bezwarunkowo opowiada się za ich niestosowaniem przez klasy niższe, nawet w warunkach najgorszego sabotażu. No i oburza go, gdy robotnicy odpowiedzą w gwałtowny sposób łamistrajkowi w nawet jawnie autorytarnym państwie; podobnie zapewne oburza go próba sforsowania granicy wbrew siłom przemocy stosowanym przez państwo w celu udania się na protesty przeciwko szczytowi G8. No to wiadomo już, o co chodzi ABCD - wiadomo zresztą i bez tego.

autor: PMB, data nadania: 2008-07-09 13:45:18, suma postów tego autora: 1628

ABCD,

kierownictwo ATTAC Polska broniło się przed wszystkimi, którzy nie pozwalali mu swobodnie uprawiać turystyki alterglobalistycznej i spijać w spokoju śmietanki swojego wydumanego prestiżu, poglądy nie grały tu żadnej roli.

nie dotrzegasz tego? - Ty który jesteś taki wrażliwy na obce finansowanie i czerpanie profitów za free? oj, coś Ci się bystrość stępiła...

autor: o., data nadania: 2008-07-09 14:41:13, suma postów tego autora: 78

Dodano podpisy pod raportem

Czy teraz osoby, których cokolwiek nieprzychylna ocena wyłania się z raportu, mają jeszcze cokolwiek do powiedzenia?

autor: PMB, data nadania: 2008-07-09 15:24:12, suma postów tego autora: 1628

...

Getzz: to raczej Magda nie ma szacunku dla dyskutantow wklejajac jakies glupoty z wikipedii uznajac, ze dla wszystkich taki ogrom wiedzy bedzie jakims objawieniem

ABCD: z tym Marcusem to bym polemizowal. Czytales moze jego artykul w ktorym dokonuje rozroznienia pomiedzy prawdziwa tolerancja a tolerancja pozorna (czyli nietolerancja)?

autor: wojtas, data nadania: 2008-07-09 16:51:07, suma postów tego autora: 4863

Wojtas,

czytałem.
Trudno tego nie uznać za trafny opis systemu, w którym można uprawiać jego krytykę, tylko że on to ignoruje.
Aczkolwiek, koncepcja Marcusego może oczywiście ulec nadużyciu. Stanie się tak, jeżeli jakaś ekstremistyczna grupka zacznie zachwalać i, nie daj Boże, stosować "rewolucyjną nietolerancję" albo "rewolucyjną prawdziwą tolerancję".

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 17:11:48, suma postów tego autora: 20871

PMB,

Mógłbyś podać, kto się podpisał pod tym raportem?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 17:12:50, suma postów tego autora: 20871

Wybacz, ABCD

Ale dla ludzi, którzy na wyrost deklarują znajomość abecadła, jestem rewolucyjnie tolerancyjny inaczej.

autor: PMB, data nadania: 2008-07-09 17:50:16, suma postów tego autora: 1628

PMB,

co z tymi podpisami?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 20:04:01, suma postów tego autora: 20871

"Szukajcie, a znajdziecie"...

...czy też: "Nie wy szukacie, lecz was szukają"?

autor: PMB, data nadania: 2008-07-09 23:04:24, suma postów tego autora: 1628

PMB,

Zapytam tak: kto z sygnatariuszy raportu nie znajduje się w relacji zależności (np. służbowej, organizacyjnej, finansowej) od grupy osób, która przegrała walkę o władzę w ATTAC?

autor: ABCD, data nadania: 2008-07-09 23:45:01, suma postów tego autora: 20871

Te podpisy

są nam bardzo na rękę. Wystarczy znać różne wyczyny przynajmniej połowy z sygnatariuszy tego donosu oraz ich powiązania organizacyjne, by obecny zarząd ATTAC (skądinąd przeze mnie oceniany bardzo krytycznie) uznać za lepszą stronę w tym konflikcie.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-07-10 00:11:40, suma postów tego autora: 3848

ABCD

a czy Marcusemu kiedykowleik przeszkadzalo to jakie grupki i w jakim kontekscie sie na niego powoluja? (obok takich "filozofow" jak Mao)

autor: wojtas, data nadania: 2008-07-10 18:39:39, suma postów tego autora: 4863

Dodaj komentarz